Sv. Pedro Calungsod, chlapec, ktorý sa stal mučeníkom

Je známych niekoľko podrobností o ranom živote svätého Pedra Calungsoda. Historický výskum identifikuje ako možné miesta pôvodu Ginatilan v Cebu, Hinunangan a Hinudayan v južnom Leyte a okres Molo v meste Iloilo. Bez ohľadu na jeho presné miesto narodenia boli všetky štyri miesta v čase Calungsodovho mučeníctva na území diecézy Cebu.

V roku 1668 bol Calungsod, vtedy asi 14-ročný, medzi príkladnými mladými katechétmi vybraný, aby sprevádzal španielskych jezuitských misionárov na Islas de los Ladrones („Ostrovy zlodejov“), ktoré sa rok predtým premenovali na Mariánske ostrovy na počesť Panny Márie a dobrodinky misie Márie Anny Rakúskej, kráľovnej regentky Španielska.

Calungsod sprevádzal kňaza Diega San Vitores na Guam, aby katechizoval domorodých Chamorros.

Život tam bol ťažký a misionári čelili aj prenasledovaniu zo závisti a ohovárania.  Pedro však prejavil hlbokú vieru a lásku a pokračoval v katechizácii svojich mnohých obrátených, vydával svedectvo o Kristovi životom v čistote a oddanosti evanjeliu.  Najvyššia bola jeho túžba získať duše pre Krista, a to ho primälo k odhodlaniu prijať mučeníctvo. 

Krátko po ich príchode začal Číňan menom Choco, zločinec z Manily, ktorý bol vyhnaný na Guam, šíriť zvesti, že krstná voda, ktorú používajú misionári, je jedovatá. Keď zomreli niektoré chorľavé chamorrské deti, ktoré boli pokrstené, mnohí tomu príbehu uverili a brali na zodpovednosť misionárov.

Calungsod a San Vitores išli do dediny Tumon na Guame 2. apríla 1672. Vládcovi dediny, náčelníkovi Matapangovi ponúkli, aby sa pripojil ku kresťanskej viere. Náčelník Matapang však pod vplyvom Choca odmietol a bol odhodlaný zabiť misionárov. Matapang hľadal komplica a našiel ďalšieho dedinčana, pohana menom Hirao, ktorý nakoniec na vraždu pristúpil, keď ho Matapang označil za zbabelca.

Kým bol Matapang preč zo svojho domu, Calungsod a San Vitores pokrstili jeho dcéru so súhlasom jeho manželky, kresťanky. To Matapanga ešte viac rozzúrilo a viedlo k násilnému zabitiu Calungsoda a San Vitoresa. Matapang a Hirao vyzliekli telá Calungsoda a San Vitoresa, na nohy im priviazali veľké kamene a priniesli ich do zálivu Tumon, pričom telá hodili do vody.

Svedkovia uvádzajú, že Pedro mohol utiecť do bezpečia, ale rozhodol sa zostať po boku otca Diega. Kňaz mohol dať Pedrovi rozhrešenie skôr, ako bol sám zabitý.

V roku 1980 arcibiskup Ricardo Cardinal Vidal z Cebu požiadal Vatikán o povolenie iniciovať beatifikáciu a kanonizáciu Pedra Calungsoda. V marci 1997 Posvätná Kongregácia pre kauzy svätých schválila proces blahorečenia. Pápež Ján Pavol II. schválil v januári 2000 dekrét o mučeníctve Calungsoda, ktorým stanovil jeho blahorečenie na 5. marca 2000 na Námestí svätého Petra v Ríme. Dňa 19. decembra 2011 Svätá stolica oficiálne schválila zázrak, ktorý kvalifikoval Calungsoda na svätosť.

Uznaným zázračným dátumom bol 26. marec 2003. Žena z Leyte dostala srdcový infarkt a akreditovaní lekári ju vyhlásili za klinicky mŕtvu. Dve hodiny po infarkte ju oživili, keď ošetrujúci lekár prosil o zázrak pre ženu na Calungsodov príhovor.

Pápež Benedikt kanonizoval Pedra Calungsoda 21. októbra 2012 v nedeľu Svetovej misie, 340 rokov po jeho smrti. Filipínsky kardinál Ricardo Jamin Vidal koncelebroval na kanonizačnej omši. Poznamenal, že Calungsod bol jediný bez relikvie 1. triedy vystavenej na uctievanie, keďže jeho telo bolo hodené do mora. Nôž, ktorý bol použitý na preseknutie Calungsodovej hlavy a krku, získal kardinál Vidal z Guamu a v súčasnosti je uctievaný ako relikvia druhej triedy.

Nech príklad a odvážne svedectvo Pedra Calungsoda inšpiruje drahý ľud Filipín, aby odvážne ohlasoval Kráľovstvo a získaval duše pre Boha!  – kanonizačná homília pápeža Benedikta XVI.

Po svätom Lorenzovi Ruizovi z Manily je Calungsod druhým Filipíncom, ktorého rímskokatolícka cirkev vyhlásila za svätého.

Zdroj: modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *