Príbeh mladej karmelitánky, ktorý dojal tisíce ľudí

Umierala v utrpení, no s úsmevom na tvári. Karmelitánka žiadala, aby deň jej pohrebu bol nielen dňom modlitieb, ale aj sviatkom – veď nevestu napokon prijmú do náručia Ženícha.

Umierala s úsmevom na tvári
Sestra Cecylia, karmelitánka zo Santa Fe (Argentína), zomrela 23. júna 2016. V boji s rakovinou pľúc bola svedectvom nielen svojej lásky ku Kristovi, ale aj úžasnej radosti. Jej fotografie z posledného obdobia choroby zverejnili na facebookovej stránke karmelitánok. A hneď obišli svet.

Fotografie, na ktorých vidíme krásnu, žiarivú, usmievavú mladú ženu, sú však len časťou príbehu. Ľudia sprevádzajúci sestru Cecyliu počas dní choroby zdôrazňujú, že radosť a pokoj nevyžarovali len z tváre karmelitánky, ale z celého jej postoja. Odkiaľ brala vnútornú silu? Z hlbokej modlitby. Kedykoľvek mohla, obliekla si habit a zúčastnila sa na Eucharistii slávenej v nemocničnej kaplnke. Sväté omše žila s rovnakým zameraním, ktoré charakterizovalo celý jej život za ohradou kláštora Villa Pueyrredon v Buenos Aires.

Napriek chorobe si sestra Cecylia stále uvedomovala, čo sa okolo nej deje. A hoci v posledných mesiacoch života už nevládala rozprávať, jej gestá ukazovali nehynúcu náruživosť. Keď modlitby veriacich vyjadrovali prosby za chorých, na jej tvári sa objavil výraz vďačnosti.

Tešila sa na stretnutie so Ženíchom
Tí, ktorí boli v kontakte s karmelitánkou, hovorili, že celým svojím ja čakala na stretnutie s Tým, ktorému zasvätila svoj život – Ježišom Kristom.

Posledné mesiace pred smrťou sprevádzala sestru Cecyliu jej vlastná sestra (ktorá je tiež rehoľnou sestrou – patrí do Kongregácie vteleného Slova) a sestra z kláštora. Obe boli v tom čase veselé ako trpiaca Cecylia. Pozoruhodný pokoj mali aj ďalší členovia karmelitánskej rodiny. V celej tejto situácii sa ukázala sila domácej Cirkvi, ktorá sa zjednotila tvárou v tvár ťažkostiam a utrpeniu.

Sestra Cecylia v máji napísala: „Som rada a som prekvapená, ako veľmi Boh pôsobí cez utrpenie a koľko ľudí sa za mňa modlí.“

O svojich modlitbách ubezpečil mladú karmelitánku aj pápež František. Svätý Otec jej nahral hlasový odkaz, v ktorom povedal, že vie o jej utrpení obetovanom Bohu a uistil ju o svojej veľkej láske k nej.

Niekoľko hodín pred smrťou sestra Cecylia prijala sväté prijímanie a zvlhčila si pery Krvou Pána. Pred časom jej choroba znemožnila používať jazyk, ktorý, ako ho sama nazvala, je „najsvätejšou paténou Kristovho Tela a Krvi“.

Karmelitánka žiadala, aby deň jej pohrebu bol nielen dňom modlitieb, ale aj sviatkom – veď nevestu napokon prijmú do náručia Ženícha.

Po jej smrti sestry zo Santa Fe napísali:

Drahí bratia, sestry a priatelia, Ježiš! Radi by sme vám oznámili, že naša najdrahšia sestrička zaspala v pokoji v Pánovi po mimoriadne bolestivej chorobe, ktorej vždy čelila s radosťou, odovzdajúc sa do vôle svojho Božského ženícha. Vyjadrujeme vám všetkým našu lásku, vďačnosť za vašu modlitbovú podporu v týchto smutných, ale aj krásnych chvíľach. Veríme, že letela priamo do neba, no napriek tomu vás prosíme o modlitbu na úmysel zosnulej. Ona Vám to vynahradí z neba.

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Aleteia

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *