2. Mal by som pomenovať svojho strážneho anjela?

V posledných rokoch je medzi mnohými kresťanmi populárne pomenovať svojho strážneho anjela alebo sa modliť novénu, aby sa nám objavilo jeho meno. Táto oddanosť býva často spojená so zázračnými príbehmi, kde ľudia tvrdia, že objavili meno svojho anjela strážneho.

Aj keď sa zdá, že príbehy potvrdzujú legitimitu takejto praxe, katolícka cirkev má jasný názor na postoj k pomenovaniu anjelov.

V Direktóriu o ľudovej zbožnosti Cirkev hlása: „Od praxe prideľovania mien Svätým anjelom by sa malo odrádzať, okrem prípadov Gabriela, Rafaela a Michala, ktorých mená sú obsiahnuté v Písme svätom.“

Prečo Cirkev odrádza od tejto praxe?

Jedným z dôvodov je, že meno obsahuje určitú autoritu nad inou osobou. Ak poznám tvoje meno, môžem ti zavolať kedykoľvek chcem a budem cítiť nad tebou určitú autoritu. Nemáme moc nad našimi Anjelmi strážnymi. Hlásia sa iba jednému veliteľovi: samotnému Bohu. Môžeme požiadať o ich ochranu alebo pomoc, ale nemali by sme mať pocit, že ich môžeme vyzývať menom a volať ich tak.

Cirkev nás potom odrádza od toho, aby sme pomenovávali svojich Anjelov strážnych, pretože môžeme dostať meno v modlitbe, ale nemusí byť inšpirované božským spôsobom. Mohlo by to byť ovplyvnené diablom alebo našimi vlastnými ľudskými myšlienkami. V Písme máme potvrdené iba tri mená anjelov, takže je ťažké potvrdiť akékoľvek iné meno, ktoré dostaneme, ako bolo inšpirované.

Tento postoj má tiež chrániť veriacich pred určitými duchovnými nebezpečenstvami, ktoré by mohli vzniknúť pri „uctievaní anjelov“. Existuje celé „náboženstvo“ ľudí, ktorí uctievajú anjelské bytosti a tvrdia, že poznajú mená rôznych anjelov. Je to nebezpečná cesta, pretože anjeli, ktorých ľudia uctievajú, môžu byť veľmi dobre maskovaní démoni, ktorí sa ich snažia odlákať od Boha.

Mali by sme predovšetkým mať dôveru v to, že máme anjela, ktorý nás má chrániť, a že sú poslaní Bohom v náš prospech. Nepotrebujeme vedieť ich meno a môžeme si byť istí, že s nimi môžeme mať osobný vzťah aj bez týchto informácií.

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *