Oznámili dátum blahorečenia 15- ročného Carla Acutisa

Rím, Taliansko – Ctihodný Carlo Acutis, taliansky tínedžer a počítačový programátor, ktorý zomrel v roku 2006, bude 10. októbra v talianskom Assisi blahorečený. 

„Radosť, ktorú sme už dlho očakávali, má konečne dátum,“ uviedol vo vyhlásení 13. júna arcibiskup Domenico Sorrentino z Assisi.

Blahorečenie sa uskutoční v Assisi o 16:00 v bazilike sv. Františka. Predsedať mu bude kardinál Angelo Becciu, ktorý je prefektom Kongregácie pre kauzy svätých.

Carlo Acutis je v súčasnosti pochovaný v Assisi’s Church of St. Mary Major. Carlo, ktorý zomrel na leukémiu vo veku 15 rokov, ponúkol svoje utrpenie za pápeža a Cirkev. Narodil sa v Londýne 3. mája 1991 talianskym rodičom, ktorí sa čoskoro vrátili do Milána. Bol zbožným dieťaťom, navštevoval denne svätú omšu, často sa modlil ruženec a robil si týždenné spovede.

V máji 2019 Carlova matka, Antonia Salzano, informovala CNA Newsroom: „Ježiš bol centrom jeho dňa.“ Povedala, že kňazi a rehoľné sestry jej povedali, že môžu svedčiť, že Pán mal pre jej syna špeciálny plán.

„Carlo skutočne mal Ježiša vo svojom srdci, skutočne čistom srdci. Keď ste skutočne čistí od srdca, skutočne sa aj dotýkate sŕdc ľudí,“ povedala.

Dátum blahorečenia bol vyhlásený v rovnakom týždni ako sviatok Božieho tela. Carlo Acutis mal veľkú oddanosť Eucharistii a eucharistickým zázrakom.

„Je krásne, že táto správa prichádza, keď sme sa pripravovali na sviatok Corpus Christi,“ uviedol arcibiskup Sorrentino. „Mladý Carlo sa vyznačoval láskou k Eucharistii, ktorá definovala jeho diaľnicu do neba.“

Zázrak, ktorý vydláždil cestu pre jeho blahorečenie, predstavoval v roku 2013 uzdravenie brazílskeho dieťaťa trpiaceho zriedkavou vrodenou anatomickou anomáliou podžalúdkovej žľazy a pápež František tento zázrak schválil vo februári.

Carlo Acutis bol mimoriadne nadaný na prácu s počítačmi. V Christus vivit, apoštolskej výzve uverejnenej po biskupskej synode o mladých ľuďoch v roku 2018, pápež František ponúkol Carla ako vzor svätosti v digitálnom veku. „Táto správa predstavuje lúč svetla v tomto období, keď naša krajina zápasí s ťažkou zdravotnou, sociálnou a pracovnou situáciou,“ uviedol Sorrentino.

„V týchto posledných mesiacoch osamelosti a dištancovania sme zažili najpozitívnejší aspekt internetu – komunikačnú technológiu, pre ktorú mal Carlo osobitný talent.“

„Božia láska môže zmeniť veľkú krízu na veľkú milosť.“

Zdroj: ncregister.com, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *