Od olympijských hier až po kláštor: Príbeh Kirstin Holum

Opustila svoje korčule, aby sa stala chudobnou sestrou v reholi sv. Kláry.

Kirstin Holum bola americká rýchlokorčuliarka na olympijských hrách v Nagane v roku 1998. Sestra Catherine žije a modlí sa v kláštore svätej Kláry v anglickom Leeds. Kirstin a sestra Catherine sú rovnakou osobou – ale s veľmi odlišným životom.

V článku NBC, v ktorom sa profiluje sestra Catherine a ďalšie mladé katolícke sestry vo Veľkej Británii, sestra Catherine opisuje svoju voľbu ako „radikálnu“ a „protikultúrnu“. Žije v kláštore bez pripojenia na internet a bez televízie. „Nemáme všetky tieto rozptýlenia,“ povedala sestra Catherine pre NBC News s odkazom na svet médií, sociálnych sietí a internetu.

„Ste tvárou v tvár svojim vlastným slabostiam. Som vďačná, že nemáme tieto únikové cesty. Môžeme sa skutočne stať slobodnejšími, milovať a byť tými, kým sme chceli byť,“dodala.

Sestra Catherine prijala lásku k športu od svojej matky, ktorá bola tiež korčuliarkou. Keď Kirstin mala 16 rokov, jej matka ju poslala s bratrancom na púť do Fatimy. Tam sa pre ňu všetko zmenilo. Pokračovala v súťažiach, ale už s ohľadom na „Kráľa kráľov“.

Od svetových rekordov do kaplnky

Naša korčuliarka odišla na zimné olympijské hry v roku 1998 v japonskom meste Nagano. V ženských pretekoch na 5 000 metrov vytvorila nový juniorský svetový rekord.

V tom čase mala iba 17 rokov a čakala ju zázračná budúcnosť v športe. Vo svojej krátkej kariére získala osem rekordov rýchlokorčuľovania v Spojených štátoch a šesť juniorských svetových rekordov.

Ale Boh má nepredstaviteľné spôsoby a Kirstin, prekvapujúc jej rodinu a priateľov, sa rozhodla „zavesiť“ svoje korčule na klinec. Namiesto pokračovania v ďalšej príprave na olympiádu, sa po ukončení vysokoškolského štúdia stala postulantkou v komunite františkánskych sestier v Bronxe (New York).

Keď súťažila, trénovala štyri hodiny denne. Teraz v náboženskom živote strávi tieto hodiny v modlitbe. Má nejakú ľútosť nad tým, že opustila svet korčuľovania? Jednoznačne odpovedá: Nie!

Čím väčšie emócie..

„Vzrušenie a radosť súťaženia a dobrej kondície, dokonca len to, že dosahujete osobné ciele, to je veľká radosť,“ povedala sestra Catherine pre NBC. „Ale bola to vždy prchavá radosť …“

„Myslím, že hlboko v srdci, všetci túžia byť skvelí a robiť niečo skvelé. Len vtedy, keď sa naozaj dostanete do kontaktu s Božím plánom pre vás, vtedy nájdete osobný mier, keď robíš skvelú vec, nech je čokoľvek.“

Osobitná misia

Šesť rokov po tom, čo sa stala rehoľníčkou, sestra Catherine patrila k skupine františkánskych sestier vyslaných do Anglicka s úlohou založiť nový kláštor na pozvanie biskupa z Leeds. Spojené kráľovstvo, kedysi pevnosť kresťanstva, sa stalo jednou z najmenej náboženských krajín na svete. Podľa prieskumu Gallup z roku 2017 sa približne 70 percent populácie identifikuje ako nenáboženská alebo ateistická.

Napriek tomu región zažíva pomalé oživenia viery. Počet katolíckych rehoľníčok sa zvýšil, pretože v roku 2004 dosiahli najnižší bod v nedávnej histórii.

Tento nárast je spôsobený túžbou mladšej generácie vo veku 25 – 34 rokov po duchovnom živote, zatiaľ čo katolíci  vo veku 45 až 64 rokov hovoria, že idú na jedinú omšu počas týždňa.

Sestra Catherine dúfa, že bude jedným z Božích nástrojov v novej evanjelizácii a prinesie radosť z viery tam, kde bola stratená.

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *