Život Cirkvi vo svete 41/2018

Obsah

Cirkev SR odsúdila potratovú a LGBTI politiku EÚ

Z vysviacky pátra Mariána A. Pacáka za biskupa

Biskup: Manželstvo a kňazské povolanie nijaký protiklad

Vystúpenie nemeckého biskupa na synode

Teológ: Kritika svätorečení toľkých pápežov

Návšteva pápeža v Severnej Kórey má podmienky

Bol kardinál Coccopalmerio na party?

Pápež pripomína voľbu Jána Pavla II. pred 40 rokmi

„Úpenlivo vás prosím, zachovajte náuku Cirkvi!“

Pápež: Potrat je ako nájomná vražda

Synoda už má komisiu, ktorá zostaví záverečný dokument

Podľa predlohy muža z Turínskeho plátna vznikla socha

Salvini: „Ešte pred štyrmi mesiacmi sme boli rasisti …“

Andrea Bocelli uverejňuje prvé duo so synom Matteom

Nemecko: Kánonický proces proti čilskému biskupovi

Zo Synody biskupov: Ušami a očami Ježišovho učeníka

Kardinál Turkson: „Sú zlí kňazi – a sú svätí kňazi!“

Kardinál Müller: ‘Verím viac kardinálovi Zenovi ako Vatikánu

Švajčiarsko odhlasovalo väzenie za „homofóbiu“

Svetový zväz lekárov potvrdzuje odmietnutie eutanázie

Pápež vyberá mládež zo zvláštneho média

Brífing zo synody: Pripustili pomalosť cirkevných súdov

Najmladší kardinál poukazuje na Božie slovo

‚Osobné dôvody’: Kardinál Sarah nie je v komisii

USA: Obeť zneužívania zažalovala Svätý stolec

Schönborn: Čo sa tu deje, by bolo pred rokmi nemysliteľné

Bratstvo sv. Petra: „Vernosť pápežovi bez ohľadu na osobu“

Netransparentnosť na synode biskupov

Rumunsko: Referendum o manželstve stroskotalo

Scott Hahn: Páchateľov zneužívania exkomunikovať

Nijaké ‚Nihil Obstat‘ z Ríma pre sporného jezuitu

Pútnický kostol na Bodamskom jazere „Basilica minor“

Počas synody bude svätorečený aj mladý Talian

USA: Katolík B. Kavanaugh nový najvyšší sudca

Svätá stolica k prípadu McCarricka a listu C. M. Vigana

Vatikán napomína arcibiskupa Vigana

Vatikán pripúšťa možné chyby v prípade McCarricka

Kardinál Müller: Pápež má hľadať zmierenie s arc. Viganòm

Dorothy Dayová: ‚Milujem Cirkev celým srdcom’

Čile: Príručka biskupov k zneužívaniu prepadla

Naša príloha
„Pornografia pôsobí na mozog ako kokaín!“

Cirkev SR odsúdila potratovú a LGBTI politiku EÚ

Bratislava, 5.10.2018 (svetlosveta) – Katolícka cirkev na Slovensku ústami arcibiskupa Zvolenského 26. septembra odsúdila vydieranie, ktoré Európska únia plánuje uplatniť na chudobných a zbedačených národoch, predovšetkým z afrického kontinentu. Robí to tak, že núti tieto národy prijať agresívnu potratovú a LGBTI politiku za ústupok finančnej a rozvojovej pomoci. Deje sa to v rôznych formách už dlhodobo, teraz to však ide EÚ plne inštitucionalizovať do nových direktív. Majú na tom podiel socialisti, liberáli a podľa názvu “kresťanské” strany združené v EPP. …

Viac na: http://svetlosveta.sk/arcibiskup-zvolensky-prekvapil/

Z vysviacky pátra Mariána A. Pacáka za biskupa

Michalovce, 2.9.2018 – V nedeľu 2. septembra sa v bazilike redemptoristov v Michalovciach uskutočnila biskupská vysviacka redemptoristu Mariána Andreja Pacáka, ktorého pápež František vymenoval 5. júla 2018 za biskupa slovenskej Eparchie sv. Cyrila a Metoda v Toronte v Kanade. Stal sa 3. biskupom torontskej gréckokatolíckej eparchie. Homíliu predniesol arcibiskup Cyril Vasiľ:

Otec Marián Andrej sa nestáva biskupom, aby „išiel do lepšieho“. Každému, kto vníma súčasné dianie v Cirkvi, je jasné, že hádam ešte nikdy v histórii spoločenský kredit biskupa, a to najmä v anglosaskom svete, do ktorého patrí aj Kanada, nebol na takej nízkej úrovni, ako je to v posledných rokoch, v týchto časoch škandálov devastujúcich najmä hierarchiu Cirkvi kvôli jej starým i súčasným hriechom, kvôli neochote či neschopnosti mnohých jej predstaviteľov adekvátne reagovať na pohoršenie, ba zločiny vo vlastných radoch.
Ale okrem pochopiteľného a oprávneného rozhorčenia nad hriechmi a nezákonnosťami, čo je jednou stranou mince, nezávisle od všetkého toho, v západnom sekulárnom svete rýchlo rastie aj skutočná ideologická nenávisť voči Cirkvi, predovšetkým voči jej hierarchickej štruktúre. Táto nenávisť sa prejavuje predovšetkým ako podráždená reakcia zoči – voči konzekventnému ohlasovaniu katolíckeho učenia, zvlášť v takých elementárnych oblastiach, ako je téma dôstojnosti ľudského života od počatia pro prirodzenú smrť, v otázke manželstva či antropologickej identity človeka.
Nedávno zosnulý chicagský kardinál George pri pohľade na vývojovú krivku postoja k Cirkvi a jej učeniu v západnom sekularizovanom svete vyhlásil:
„Komunizmus natláčal všetkým totalitný životný štýl založený na základnom predpoklade: Boh neexistuje. Najvernejším spojencom a pokračovateľom komunizmu je sekularizmus. …
Ja ešte dúfam, že umriem na svojom lôžku, môj nástupca pravdepodobne vo väzení a jeho nástupca zomrie na verejnom námestí ako mučeník. Avšak verím, že jeho nástupca pozbiera úlomky rozbitej spoločnosti a pomaly pomôže k obnove civilizácie – urobí teda to, čo Cirkev už v dejinách ľudstva neraz urobila.“
Z našej slovenskej perspektívy sa tieto slová môžu zdať príliš pesimistické či zbytočne alarmujúce, no na Západe ich mnohí považujú za prorocké. Na Slovensku ešte tak trochu žijeme, ba tak povediac hovieme si v doznievaní eufórie zo znovuzískanej náboženskej slobody po páde komunizmu. Nová kultúrna vojna protináboženského liberálneho sekularizmu moderného Západu k nám ešte nedorazila v plnej sile, ale len v niektorých ojedinelých periférnych prejavoch. Sem – tam sa ozve nejaký výstrel, či skôr výstrelok, ale skutočná paľba a bombardovanie sa ešte len chystá.
Obávam sa, že ani spoločenstvo veriacich, ani hierarchickí predstavitelia Cirkvi na Slovensku ešte nie sme dostatočne pripravení na tento vývoj a čím dlhšie si budeme myslieť či svorne navrávať, že sa nás netýka, alebo že sa nám vyhne, tým bolestivejšie rany v tomto duchovnom a kultúrnom boji skôr či neskôr utŕžime.
Bolo by teda tragické, keby sme sa aj naďalej tvárili tak flegmaticky či optimisticky, ako je to v tom vtipe o paradajke, ktorá keď sa skotúľala z okenného parapetu, z okna na paneláku – letí a hovorí si – aha, siedme poschodie… a všetko je v poriadku, … aha, šieste poschodie a všetko je v poriadku, … aha, piate poschodie a všetko je v poriadku, … aha, štvrté poschodie …

Viac na: https://svetkrestanstva.postoj.sk/36090/este-nikdy-v-historii-nebol-spolocensky-kredit-biskupa-na-takej-nizkej-urovni

Biskup: Manželstvo a kňazské povolanie nijaký protiklad

Rím, 11.10.2018 (KAP) 023 035 – Bruselský pomocný biskup Jean Kockerols (60) nevidí v povolaní k manželstvu a ku katolíckemu kňazskému úradu nijaký protiklad. Je presvedčený, že mnohí mladí muži, ktorí ako pokrstení kresťania prijali povolanie k manželstvu, by radi odpovedali „Som pripravený“, keby ich Katolícka cirkev mala povolať ku kňazskej službe, ako povedal biskup podľa talianskej katolíckej agentúry SIR v stredu na synode biskupov o mládeži.
Kockerols nazval krst „prameňom a vrcholom každého iného povolania“. „Na základe krstu sú ženatí aj neženatí pripravení k službe pre kresťanské spoločenstvo. Ako manželstvo tak aj celibát sú povolania, ktoré si zaslúžia byť Cirkvou rovnako napomáhané,“ povedal biskup.
„Cirkev má za úlohu mladých ľudí s taktom a pedagogikou sprevádzať pri ich individuálnych rozhodnutiach v živote. Ak táto angažovanosť chýba, Cirkev bude naďalej strácať na vierohodnosti,“ povedal biskup Kockerols, ktorý je v belgickom hlavnom meste pomocným biskupom od r. 2011. –zg-

Vystúpenie nemeckého biskupa na synode

Vatikán-Bonn, 12.10.2018 (kath.net/DBK) 023 034 – Na synode biskupov v Ríme hovoril vystúpil 11. októbra 2018, nemecký biskup Felix Genn z Münsteru o „Instrumentum laboris“:

So srdečnou vďakou za dobrý „Instrumentum laboris“ chcel by som zdôrazniť tri body, ktoré sa mi zdajú dôležité v časti II. a III.
1. V bodoch 190 až 193 sa hovorí o konkrétnej katechéze. V našej diecéze sme našli formu, ako sa počas roka stretávať s mladými. Robím to v niektoré nedele o 17.00 hod. ako aj v niektoré piatky po večeroch.
Prvá forma je katechéza, ktorá ma privádza do rozhovoru s mladými a pri ktorej nasadzujeme aj rôzne digitálne médiá. Iná forma sú modlitbové večery mladých, pri ktorých hlásam pravdy viery katechetickým spôsobom.
2. Podrobná kapitola v dokumente hovorí o umení vedenia mladých. V 115 sa hovorí o „poslušnosti voči učiteľovi“. Chcel by som poukázať na nebezpečia tohto sprevádzania, ktoré sa spomínajú najmä v 130. V súvislosti s diskusiou o formách zneužívania by som chcel niečo zdôrazniť. Stalo sa očividným, že sexuálne zneužívanie sa prihodilo aj v spovednici: vo svätom priestore sviatosti a osoby! Preto je dôležité poukázať na to, že existuje aj duchovné zneužívanie – inému nanútiť moje rozhodnutie, ktoré u neho považujem za dôležité namiesto toho, aby som mu nechal slobodu. Sprevádzanie sa musí diať v postoji 15 Knihy exercícií sv. Ignáca: Stvoriteľa nechať pôsobiť spolu so stvorením.
3. Na záver by som chcel ešte pripomenúť, čo sa hovorí o význame auctoritas a viacnásobné zdôraznenie v dokumente, že mladí majú hrať hlavnú úlohu v pastorácii mládeže. Chcel by som zdôrazniť, že mladých máme sprevádzať tak, že intenzívnym počúvaním vyvoláme pravdu, ktorá už v nich žije, aby sme ich odtiaľ ďalej viedli k vnútornému obráteniu do nasledovania Krista. Tak budú cítiť: Nasledovať Krista je pekné, je dobré a zodpovedá pravde života. Ďakujem za vašu pozornosť.

Teológ: Kritika svätorečení toľkých pápežov

Zürich-Viedeň, 12.10.2018 (kath.net/KAP) 023 033 – Kritiku mnohých blahorečení a svätorečení pápežov vyslovil viedenský dogmatik Prof. Jan-Heiner Tück. „Akumulácia svätorečení pápežov pápežmi už vyvoláva dokonca aj u katolíkov pochybnosti,“ napísal Tück v denníku „Neue Zürcher Zeitung“ zo stredy. Uviedol to pri príležitosti svätorečenia pápeža Pavla VI. (Giovanni Montini; 1897-1978) 14. októbra pápežom Františkom.
Kritika teológa sa netýka iba hromadenia svätorečení v ostatných troch pontifikátoch, ale predovšetkým súčasnej krízy v Cirkvi:
„Či nie je sebasakralizácia inštitúcie Cirkvi v ostrom protiklade ku krízam a škandálom, ktoré sa v ostatnej dobe zverejňujú? Mohli by sme si myslieť, že pretrvávajúca strata významu, ktorú pápežská autorita utrpela v slobodnej spoločnosti, sa má kompenzovať na osobnostne-charizmatickej úrovni.“
Príkladov na takúto hojnú prax je dosť – počínajúc Piom X. (1903-1914), ktorého svätorečil pápež v r. 1954 pápež Pius XII. (1939-1958), cez pápežov Pia IX. (1846-1878) a Jána XXIII. (1958-1963) – obaja blahorečení v r. 2000 Jánom Pavlom II. – až po poľského pápeža samotného, ktorého pápež Benedikt XVI. v r. 2011 blahorečil a pápež František v r. 2014 svätorečil. Ďalší proces blahorečenia beží pre pápeža Jána Pavla I. (1978).

Paul VI.: „Prvý pápež moderny“
Toto pozdvihnutie na oltár iste oceňuje zásluhy týchto pápežov o Cirkev, no je to nezriedka aj cirkevno-politicky motivované, ako uvádza Tück – ako v prípade Pia X. a Pia IX. – anti-modernistu a kritika liberalizmu, alebo v prípade Jána XXIII. – čo bolo ocenenie pápeža, ktorý zvolal Druhý vatikánsky koncil (1962-65).
Vzhľadom na zakrátko svätého Pavla VI. sa Tück vyslovil za to, aby sa ho neopečiatkovalo ako „pilulkového pápeža“ a nezužoval sa pohľad na neho len pre „Humanae Vitae“ z r. 1968. Rozhodujúce totiž je, že Giovanni Battista Montini už ako milánsky arcibiskup jasne spoznal zmenenú situáciu Cirkvi v pluralistickej spoločnosti moderny a ako blízky poradca Jána XXIII. spolu s ním podnietil reformy koncilu. Pavol VI. videl jasnejšie ako jeho predchodcovia, že Katolícka cirkev je svetová cirkev a že v nej musia mať hlas rôzne kultúrne priestory, pokiaľ je to oprávnené. V Pavlovi VI. treba vidieť prvého pápeža moderny a ako takého si ho ako svätca uctievať. –zg-

Návšteva pápeža v Severnej Kórey má podmienky

Rím, 11.10.2018 (KAP) 023 032 – Z hľadiska juhokórejského biskupa You Heung-sika v Severnej Kórey by sa museli pred možnou návštevou pápeža „niektoré veci zmeniť“. „Musí byť možnosť posielať kňazov do Severnej Kórey a musí tam byť náboženská sloboda,“ povedal biskup z Daejeonu vo štvrtok vo Vatikáne. Doteraz nie je možné poslať na komunistický sever kňazov ani rehoľníkov.
„Som si istý, že keby pápež František prišiel do Severnej Kórey, bol by to gigantický krok pre kórejský polostrov. To by prinieslo aj viac uznania na medzinárodnej úrovni,“ povedal You Heung-sik na brífingu k synode biskupov. „Myslím si, že Severná Kórea je pripravená sa otvoriť, vyjasniť nukleárnu otázku a vytvoriť novú krajinu.“
Na budúci týždeň príde juhokórejský prezident Moon Jae do Vatikánu. Počíta sa s tým, že pápežovi Františkovi prinesie pozvánku od severokórejského mocnára Kim Jong-una.
Stretnutie prezidenta Moona s pápežom bude vo štvrtok. Deň predtým bude štátny sekretár kardinál Pietro Parolin sláviť v Bazilike sv. Petra svätú omšu za pokoj na kórejskom polostrove. Na ňu sa očakáva aj prezident Moon.
Severná Kórea sa usiluje o uznanie na medzinárodnej úrovni. Podporuje ju v tom Južná Kórea – jej prezident sa v minulých mesiacoch viackrát stretol s Kim Jong-unom. V Severnej Kórey sú ľudské práva a náboženská sloboda porušované najviac na svete. Nedávno povedal pápež František, že by na budúci rok rád navštívil Japonsko. –zg-

Bol kardinál Coccopalmerio na párty?

Rím, 12.10.2018 (kath.net/LSN/jg) 023 031 – Kardinál Francesco Coccopalmerio, bývalý predseda Pápežskej rady pre výklad textov zákona a blízky spolupracovník pápeža Františka mal byť prítomný na drogovej párty homosexuálov, pri ktorej bol v r. 2017 zatknutý jeho sekretár Luigi Capozzi. Informuje o tom LifeSiteNews s odovolaním sa na anonymné zdroje vo Vatikáne.
Podľa vysoko postaveného vatikánskeho pracovníka mal o tom vedieť aj pápež. Party sa konala v apartmáne v budove Kongregácie pre náuku viery. Po sťažnostiach susedov tam vykonali vatikánski žandári raziu. Ten istý zdroj hovoril v lete o tejto záležitosti so skupinou kňazov. LifeSiteNews sa porozprával s tromi z týchto kňazov.
Jeden z nich povedal, že Coccopalmerio nielenže na orgiách bol, ale istým spôsobom tomu „predsedal“ , keď vatikánski žandári tam vtrhli a dodal: „Žandári povedali kardinálovi, aby rýchlo zmizol, predtým, než začali so zatýkaním.“ To potvrdil aj druhý kňaz. Zdroj mu povedal, že kardinál je praktizujúci homoseuxál. Aj tretí kňaz pre LifeSiteNews povedal, že v neformálnom rozhovore s inými kňazmi sa dozvedel od vysokopostaveného duchovného v Rímskej kúrii, že kardinál bol na orgiách, ale vatikánski žandári ho rýchlo odstránili.
Kardinál Coccopalmerio sa v minulosti pozitívne vyjadril o homosexuálnych partnerstvách a pozitívnych prvkoch v nich.
Podľa Benjamína Levena, rímskeho korešpondenta Herder Korrespondenz, pápež František dal byt v budove Kongregácie pre náuku viery Capozzimu k dispozícii na príhovor kardinála Coccopalmeria. A to napriek tomu, že kardinál Müller, vtedajší prefekt Kongregácie pre náuku viery, chcel využiť byť pre svojich pracovníkov.
Kardinál intervenoval aj za kongregáciou odsúdeného kňaza Maura Inzoliho a dosiahol, že znova mohol pôsobiť ako kňaz. Coccopalmerio tu zohral „nedôstojnú úlohu“, ako napísal Leven. –zg-

Pápež pripomína voľbu Jána Pavla II. pred 40 rokmi

Vatikán, 11.10.2018 (kath.net/KAP) 023 030 – Pápež František prijal v stredu 700 pútnikov z poľského Krakova. Na stretnutí v audienčnej aule pápež ocenil poľského pápeža Jána Pavla II. (1978- 2005), ktorého 40. výročie zvolenia oslávime utorok 16. októbra. Skupinu pútnikov viedol arcibiskup Marek Jedraszewski a em. arcibiskup, kardinál Stanislav Dziwisz. Dziwisz bol 26 rokov sekretárom Jána Pavla II.
Františke pripomenul nadchádzajúce výročie a ocenil nasadenie Jána Pavla II. za ľudské práva, rodinu a národy:
„Pápež z Poľska napomáhal pokoj, spravodlivosť a rozvoj. Súčasne vždy zdôrazňoval, že poslušnosť voči Božej vôli musí mať prednosť pred každým ľudským kalkulovaním. V roku 2014 svätorečený Ján Pavol II. je zvlášť pre svojich krajanov vzorom a podnetom viesť svätý život,“ povedal František. Potom pripomenul aj štyroch krakovských svätcov – sv. Faustínu Kowalskú, sv. Hedvigu, sv. Vojtecha a sv. Stanislava a dodal:
„Pápež, ktorý prišiel z mesta týchto svätcov niesol v srdci svedectvo viery týchto štyroch veľkých osobností.“ –zg-

„Úpenlivo vás prosím, zachovajte náuku Cirkvi!“

Katolíčka z USA zapálene apelovala na synodálnych otcov, aby zachovali náuku Katolíckej cirkvi vzhľadom na sexualitu a hlboko ju zasiahla kampaň LGBTI u katolíckych biskupov

USA, 11.10.2018 (kath.net) 023 029 – Avera Maria Sanoto je 22-ročná katolíčka z USA, býva v Alabame a na svojej internetovej stránke „Inside My Holy of Holies“ píše o kráse a užitočnosti náuky Cirkvi o ľudskej sexualite. V otvorenom liste, ktorý sa rozšíril medzi synodálnymi otcami v Ríme, im Avera oznamuje, že bola „hlboko zasiahnutá“, keď sa dozvedela o súčasnej kampani skupín prívržencov LGBTI, ktoré sa pokúšajú použiť synodu ako prostriedok na zmenu náuky Cirkvi vzhľadom na homosexualitu. V liste píše:

Milí biskupi svätej Katolíckej cirkvi,
hlboko ma zasiahlo, keď som počula o úsilí skupín LGBTI, ktoré sa cielene pokúšajú prehovoriť katolíckych biskupov počas synody v tomto roku, aby zmenili náuku Cirkvi o homosexualite. Ja som vyrástla v Cirkvi, a ja ju milujem a milujem aj jej náuku. Bolo by pre mňa neznesiteľné, keby sa jej náuka nejakým spôsobom zmenila, predovšetkým keď to spôsobuje také škody.
Chcela by som vám, milí biskupi Katolíckej cirkvi, otvoriť svoje srdce a podeliť sa s vami o niečo z môjho príbehu a presvedčení a úpenlivo vás prosiť, aby ste zachovali náuku Cirkvi vzhľadom na homosexualitu ako dobrú, pravdivú a krásnu.
Som mladá 22-ročná katolíčka, ktorá cíti príťažlivosť k rovnakému pohlaviu. Keď som vyrastala, tak som o homosexualite nepočula vlastne nič, hoci som navštevovala katolícku školu. Keď som si nakoniec uvedomila, že sa romanticky zaujímam o iné ženy, uviedlo ma to do hrôzy. Nevedela som, kam sa obrátiť, s kým hovoriť a či vôbec o tom dokážem hovoriť! Tento strach ma na dlhý čas ochromil a doviedol k mlčaniu.
Čím viac času prešlo, tým viac som sa dozvedala o náuke Katolíckej cirkvi o homosexualite a dlhý čas som tomu nerozumela. Nebola som si istá, čo znamenajú slová „objektívne“ a „v sebe nezriadené“, a aby som bola úprimná, mala som pocit, že to ani nechcem vedieť. Až keď som mala asi 20 rokov, začala som to konečne chápať. Pripúšťam, že sa mi nepáčilo, čo som počula, ale vedela som, že je potrebné to počúvať.
Nedávno som našla citát od opáta Jeana-Charlesa Naulta O.S.B., ktorý sa mi zdá veľmi pravdivý:
„Pre filozofov antiky a pre celú kresťanskú tradíciu je sloboda možnosť človeka konať skutky cnosti, dobré skutky, mimoriadne skutky, kedy chce a ako chce. Je to schopnosť, ktorá vyviera z jeho spojenia vôle a intelektu. Sloboda človeka je preto jeho schopnosť dobré skutky konať ľahko s radosťou a ustavične. Táto sloboda je definovaná príťažlivosťou dobra.“
Stále znova počúvame od tých v LGBTI vety ako: „Ja chcem iba mať slobodu milovať toho, koho chcem!“ Toto želanie je v zásade dobré želanie, ak je správne zriadené.
Človek je naozaj slobodný, keď sa môže rozhodnúť pre to, čo by mal robiť a nie pre to, čo chce, pretože veci, ktoré chceme, nie sú vždy pre nás dobré.
Predtým som chcela mať vzťah s rovnakým pohlavím. Niekedy bolo toto želanie také ťaživé, že som nevidela inú cestu, ako prežiť deň. Ale teraz na základe dobrej a na milostiplnej náuky Cirkvi viem, že taký vzťah nielen bráni mojej slobode autenticky žiť, ale ovplyvňuje aj moju schopnosť stať sa svätou.
A aby som zašla ešte o krok ďalej: Keď žijem v takom vzťahu, bránilo by mi to v tom, aby som strávila moju večnosť s mojou jedinou pravou láskou – s Ježišom.
Milí biskupi, nikto na tejto zemi nie je povolaný žiť zdržanlivo. To sa týka aj mojich bratov a sestry, ktorí prežívajú vzťahy rovnakých pohlaví. Cirkev nás však nechce utláčať, nechce, aby sme boli nešťastní a bez vôle sa jej podvolili, ale je to tak, pretože každý jeden z nás je pozvaný vstúpiť do božského života nášho Stvoriteľa, do života, kde už nemôže byť nijaký hriech.
V odstavci 2331 v Katechizme stojí: „Boh je láska a žije sám v sebe z tajomstva osobného spoločenstva lásky. Tým, že Boh stvoril ľudskú prirodzenosť muža a ženy na svoj obraz … vložil do nej povolanie – a teda schopnosť a morálnu zodpovednosť – k láske a spoločenstvu.“
Nielen, že sa mi má pripomenúť, že som ako kresťan povolaný k tomu, aby som miloval tak, ako Kristus miloval nás, ale mám aj schopnosť to robiť! Ja som schopný autentickej lásky!
Povedať mi, že môj kríž vzťahu s rovnakým pohlavím je ťažký, že už nedokážem milovať tak, ako to Kristus odo mňa chce, nie je iba zhadzujúce, je to aj lož! Boh ma neopustil, keď človek na počiatku po prvý raz zhrešil a on ma ani teraz neopustí.
Modlím sa, milí biskupi, aby tak ako Kristus z kríža na mňa myslel, aj vy ste na mňa mysleli a na mojich bratov a sestry, ktorí sú takí ako ja teraz, keď diskutujete o tom, ako môžete pomôcť mladým ľuďom vo veciach viery a pomôcť im v ich povolaní, predovšetkým keď ide o tému homosexualita.
Prosím spomeňte si, že „mojím povolaním je láska“, ako to tak nádherne povedala sv. Terézia z Lisieux, moja obľúbená patrónka.
V Kristovi Avera Maria Santo

Pápež: Potrat je ako nájomná vražda

Rím, 10.10.2018 (kath.net/as) 023 028 – «Ty miluješ všetko, čo jestvuje, a nepohŕdaš ničím, čo si stvoril, lebo keby si bol niečo nenávidel, nebol by si to utvoril. Ako by mohlo niečo ďalej byť, keby to nebola tvoja vôľa? Ako by niečo mohlo trvať, keby si to nebol pozval k bytiu? Ty šetríš všetko, lebo všetko je tvoje, Pane, ktorý miluješ všetko, čo žije» (11, 24-26).
Ako povedal Svätý Otec, život je základnou ľudskou hodnotou, ktorou sa však častokrát pohŕda. Život je v súčasnosti ohrozovaný rozličnými formami – okrem vojen, násilia a vykorisťovania Svätý Otec spomenul aj hrozbu potratov v mene záchrany iných práv človeka:
„Ako však môže byť terapeutickým, civilizovaným, či jednoducho ľudským taký čin, ktorý odstraňuje nevinný a bezbranný život v jeho rozvoji? Položím vám otázku: je správne „zbaviť sa“ ľudskej bytosti pre vyriešenie problému? Slobodno najať si vraha na vyriešenie problému? Neslobodno. Nie je správne „zbaviť sa“ človeka, hoci aj maličkého, pre vyriešenie problému. Je to akoby sme si na vyriešenie problému najali vraha.“
Koreňom násilia a odmietania života je podľa pápeža strach. K odmietaniu života vedú modly tohto sveta: peniaze, moc a úspech. Krehký život je však cestou našej záchrany, vysvetlil Svätý Otec. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2018-10/papez-frantisek-generalna-audiencia-sprava-nezabijes.html

Synoda už má komisiu, ktorá zostaví záverečný dokument

Vatikán, 10.10. 2018 (RV) 023 027 – V rámci prebiehajúcej Biskupskej synody o mladých bol zverejnený zoznam 12 členov komisie, ktorá bude zostavovať záverečný dokument. Ten bude hlavným výstupom zo synody, o ktorom budú synodálni otcovia hlasovať v záverečných dňoch zasadania. Dokument potom odovzdajú Svätému Otcovi, ktorý sám posúdi, ako ho použije. Okrem už známych štyroch mien z titulu úradu – generálneho relátora kardinála Da Rochu, osobitných sekretárov G. Costu a R. Salu a generálneho sekretára kardinála Baldisseriho – budú záverečný dokument redigovať piati zvolení zástupcovia kontinentov a traja členovia vymenovaní Svätým Otcom.
Za Afriku je v komisii kardinál Peter Turkson – prefekt Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj, za Ameriku arcibiskup Mexica City kardinál Carlos Aguiar Retes, za Áziu bol vybraný kardinál Oswald Gracias – bombajský arcibiskup a predseda Federácie ázijských biskupských konferencií, Európu zastupuje Mons. Bruno Forte – arcibiskup Chieti-Vasto v Taliansku a Austráliu reprezentuje Mons. Peter Comensoli – arcibiskup Melbourne.
Traja z dvanástich členov spomínanej komisie boli menovaní pápežom Františkom. Sú nimi: ukrajinský gréckokatolícky kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup Sviatoslav Ševčuk, brazílsky kňaz Alexandre Awi Mello, ktorý je sekretárom Dikastéria pre laikov, rodinu a život a kňaz zodpovedný za pastoráciu povolaní na Kube Eduardo Gonzalo Redondo.
Synodálne práce sú momentálne v prvej tretine, to znamená, že synodálni otcovia už prediskutovali prvú z troch kapitol Pracovného dokumentu. V utorok 9. októbra boli publikované stručné súhrny diskusií v malých skupinách (tzv. circoli minori). Tých je spolu 14: 4 anglické, 3 francúzske, 3 talianske, 2 španielske a po jednej nemecká a portugalská.
Na utorkovom popoludňajšom zasadnutí pléna (6. generálna kongregácia) vystúpila so svedectvom aj slovenská audítorka Viktória Žolnová, laická animátorka mládeže, ktorá pracuje v Prešovskej archieparchii ako dobrovoľníčka v Gréckokatolíckom mládežníckom centre Bárka v Juskovej voli. -zk, jb-

Podľa predlohy muža z Turínskeho plátna vznikla socha

Rím, 10.10.2018 (TK KBS) 023 026 – Turínske plátno je storočia starý kus tkaniny, o ktorom sa verí, že doň bolo zabalené Kristovo telo, keď ho uložili do hrobu. Podľa tradície látka obsahuje odtlačok Kristovho tela. Podľa predlohy muža z Turínskeho plátna vznikla nová socha. Video na:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20181010032

Salvini: „Ešte pred štyrmi mesiacmi sme boli rasisti …“

Rím, 10.10.2018 (kath.net) 023 025 – „Ešte pred štyrmi mesiacmi sme boli rasisti, teraz je taliansky model vzorom.“ Týmito jasnými slovami komentoval obľúbený taliansky minister vnútra Matteo Salvini v utorok úmysel EÚ chrániť vonkajšie hranice na zabránenie ilegálnemu prisťahovalectvu. Informovali o tom rakúske noviny „Krone“.
Na konferencii stretnutia G6 na tému migrácia a terorizmus politik povedal, že sa pracuje na otvorení humanitárnych koridorov. Tým sa majú ženy a deti z krízových oblastí lietadlom dopravovať priamo do Talianska a prevádzačom tak zastaviť obchody. Salvini v tom spolupracuje podľa vlastných slov s katolíckymi spoločenstvami. „Počítam s tým, že do konca októbra prijmeme prvé ženy a deti na letisku Fiumicino v Ríme. Ide o ľudí z vojnových oblastí, ktorí si pomoc zaslúžia.“
Salvini chce na stretnutí diskutovať aj o austrálskom modeli prisťahovalectva: „To je model, na ktorom pracujem. Ministri EÚ opakujú, že ekonomických migrantov nemožno prijímať.“ Minister tiež povedal, že EÚ zdieľa názory Talianska. –zg-

Andrea Bocelli uverejňuje prvé duo so synom Matteom

Rím, 10.10.2018 (kath.net/pl) 023 024 – Hviezdny tenor Andrea Bocelli uverejnil svoj prvý duet s jedným so svojich troch detí. V piesni „Fall on me“ s Matteom Bocellim ide o rodinu a vzájomnú podporu a lásku. Pieseň, ktorá sa možno stane hitom, presvedčuje aj videom pokojnou ale opticky mimoriadnou rečou obrazov.
Už štyria ľudia by nežili, keby matka Andreu Bocelliho dala na radu lekárov. Ako tehotnej jej radili ísť na potrat, lebo dieťa má zdravotné komplikácie. Bocelliho matka sa rozhodla proti potratu. Andrea Bocelli sa síce narodil s poruchami zraku, ktoré vo veku 12 rokov viedli k úplnej slepote, ale to ho nemohlo odradiť od jeho neuveriteľnej hudobnej kariéry svetoznámeho tenora. Bocelli má dvoch synov a jednu dcéru z dvoch vzťahov. S prvou ženou sa rozviedol, s druhou žije ako a družkou.
Andrea Bocelli je z presvedčenia a vlastnej skúsenosti za ochranu života. Poukazuje aj na svoju „hlbokú katolícku vieru“.
Pieseň „Fall on me“ má na internete už veľký úspech. Video si na Youtube na kanáli Bocelliho pozrelo za tri týždne už vyše 13 miliónov ľudí, zožalo vyše 250 000 ráz like a takmer 8000 komentárov. –zg-

Nemecko: Kánonický proces proti čilskému biskupovi

Vallendar, 10.10.2018 (kath.net) 023 023 – Štátna prokuratúra v nemeckom Koblenzi odmietla začatie vyšetrovanie arcibiskupa Francisca José Coxa, ktorý predtým pôsobil v La Serene v Čile. Podnet Bolívijčana po cirkevnom vyšetrení v USA uznali ako vierohodný a podali oznámenie na políciu. Avšak údajné správanie arcibiskupa v r. 2004 voči vtedy 17-ročnému mladíkovi v Nemecku nebolo trestným činom, pretože chránené boli iba osoby do 16 rokov a obvinenia sú už premlčané. Páter Cox z hnutia Schönstatt žije roky utiahnutý v centre hnutia Schönstatt v nemeckom Vallendare. Údajná obeť z Bolívie je teraz americkým občanom.
Jezuitmi vydávaný „America Magazine“ informoval o stanovisku čilského provinciála Schönstattu Fernanda Baezu: „Po príchode sťažnosti sa v Nemecku začal kánonický proces a postúpili sme to na Kongregáciu pre náuku viery.“ Arcibiskup Cox je priateľom z mladosti kardinála Francisca Javiera Errazuriza. Ten je sám už dlho obviňovaný z rozsiahleho zatajovania a vyšetruje ho čilská prokuratúra. Kardinál Errazuriz je pápežským poradcom v Rade C9.
„America Magazine“ poukázal na to, že arcibiskup Cox odstúpil vo veku iba 63 v r. 1997, pretože bol obvinený zo sexuálneho zneužívania mladých mužov a napriek tomu hrá naďalej aktívnu úlohu v Cirkvi. V r. 1999 bol menovaný za predsedu Národnej komisie pre oslavy jubilea a v marci 2001 bol členom delegácie čilských biskupov v juhoamerickej rade biskupov CELAM v Kolumbii. Arcibiskup Cox má už roky rakovinu a v súčasnosti trpí zrejme aj demenciou. –zg-

Zo Synody biskupov: Ušami a očami Ježišovho učeníka

Nevieme, aké účinky na mladých bude mať dlhodobo neustále zdržiavanie sa v digitálnom svete Nevieme ešte, či a ako digitálny svet robí spoločnosti skutočne lepšími, alebo či ich skôr nerozkladá a radikalizuje. Nevieme ešte, ako sa postaviť proti totalitným rysom mocných internetových obrov …

Rím, 9.10.2018 (kath.net) 023 022 – Nemeckí účastníci synody biskupov vydali tlačové vyhlásenie o práci svoje skupiny „Circulus Germanicus“:

V našej skupiny sme všetci žasli z veľkých rozdielov situácie mladých ľudí v mnohých krajinách, o ktorých biskupi a mladí na synode referovali. Cítime, že európska situácia sa dostáva do úzadia v prospech celosvetovej plurálnej perspektívy. Súčasne sme konštatovali, že niektoré problémy sa napriek tomu často opakujú:
Výzvy sexuality, zneužívanie, problémy s odovzdávaním viery, digitalizácia, otázka atraktívnej liturgie a homílie, útek a migrácia, želanie mladých byť sprevádzaní v slobode a súčasne autenticky, aktívna účasť mladých v Cirkvi, spravodlivosť pre ženy v Cirkvi a iné.
Dojem na nás robí, že počúvanie je teologická a nielen pedagogická koncepcia a chceme sa lepšie cvičiť v načúvaní. Preto sme si rozprávali o skúsenostiach s mladými ľuďmi, aj o našom zlyhaní v prístupe k nim. Cítime, že je dôležité, usudzovať z konkrétnej skúsenosti a nielen teoreticky či abstraktne. Preto sa vyslovujeme za to, aby sa 5. kapitola prvej časti Instrumentum laboris (IL) zaradila celkom na začiatok: Počúvame mladých a hľadíme na nich – ušami a očami Ježišových učeníkov. Vyslovujeme sa za to, aby termín „spoznávať“ sa nahradil pojmom „vnímať“. Lepšie to zodpovedá talianskemu „riconoscere“.
Vo vnímaní situácie v prvej časti IL sme cítili, že by sa mal vložiť odsek o tlaku, ktorému sú mladí vystavení – napr. tlak v škole, v Cirkvi, tlak očakávania rodičov, rodiny, spoločnosti, tlak seba-prezentovania v sociálnych médiách, tlak spôsobov spoločnosti, tlak názorov, ale aj tlak, ktorý vzniká, keď sa mladý vyzná ako katolík. Zdá sa nám, že mladým dnes padne ťažko byť samými sebou a nestať sa tým, o čom si myslia, že pod tlakom zvonka musia byť.
Vidíme a zdôrazňujeme, že za pontifikátu pápeža Františka sa stále znova vracajú dva pojmy: radosť a rozlišovanie – a cítime tiež, aké vzácne a súčasne vyzývajúce sú oba pre náš prístup k mladým.
Chápeme, čo sa myslí slovami „realita je dôležitejšia ako idea“(4) : Chceme hľadieť milujúcimi „očami učeníka“ na konkrétnych ľudí a ich konkrétne situácie a naučiť sa chápať, ako sa v tom rozžiari Božia prítomnosť – napr. aj vtedy, keď táto konkrétna realita nezodpovedá – alebo ešte nezodpovedá -ideálu kresťanského života.
Myslíme si, že digitálna realita by sa mala v jej pozitívnych, ale aj deštruktívnych možnostiach konkrétnejšie opísať (napr. vek chlapcov, ktorí sa dostanú do styku s tvrdou pornografiou a násilím je v priemere 11 rokov). Sme vďační, že mnohí mladí pluralizmus a multikultúru chápu pozitívne, no myslíme si, že je nemálo mladých, ktorí sa uzatvárajú do seba pre strach zo straty identity.
Radi by sme zachytili, že dištancovanie sa mladých od viery a Cirkvi u nás popri nedôvere voči inštitúciám má tri ďalšie hlavné príčiny: Mladí majú problém so zdanlivou nezlučiteľnosťou moderného vedeckého obrazu sveta s vierou, po druhé s témami, ktoré súvisia so sexualitou a vzťahom pohlaví ako sexuálna morálka, rozvody, nové sobáše, celibát, kňazský úrad, škandály zneužívania a po tretie zdanlivá alebo často aj potvrdená súvislosť medzi náboženstvom a násilím a vojnou.
Vidíme, že farnosť často už nie je miestom života viery mladých a vidia to ako výzvu hľadať si iné miesta a formy spoločenstva aj mimo farností.
Vo 4. kapitole IL sme identifikovali viaceré veľké výzvy pre Cirkev. Pýtame sa, čo sa presne myslí „metamorfózou“ conditio humana. Nie je potrebné hlbšie objasniť, čo ako kresťania myslíme, keď hovoríme o bytí človeka? Čo myslíme, keď hovoríme o človeku ako osobe, alebo o vydarenom bytí človeka? Aká je cesta veriaceho človeka dnes, čo je jeho cieľ? Čo je to vlastne sloboda? Ako nájdeme identitu? Aké sú antropologicky naše najväčšie výzvy dnes? A ako sa k tomu správame?
Otázka telesnosti a sexuality, digitálneho sveta, neschopnosti rozhodnúť sa, túžba po spiritualite sú javy, ktoré potrebujú antropologické prehĺbenie, ak chceme mladým navrhnúť vieru ako cestu k ľudsky vydareného životu.
Jeden zo synodálnych otcov povedal:
„Ak nemáme jasnú diagnózu ´conditio humana´, nemáme na to ani terapiu.“
V každom prípade sa nazdávame, že vzhľadom na dôležitosť témy sexualita pre mladých iba jej opis a niektoré problémy nestačia. Chceme antropologické prehĺbenie a orientáciu pre tento rozmer s dôrazom na kvalitu ľudských vzťahov.
Myslíme si, že v neskoršej kapitole sa má povedať aj to pozitívne o Cirkvi ako inštitúcii, aj keď mladí majú právo vidieť inštitúciu kriticky a nezriedka majú touto kritikou aj pravdu. Pozitívna je napríklad aj spoľahlivosť v meniacom sa svete, jej objektivita napríklad v udeľovaní sviatostí, alebo v úsudku viery a o charizmatických javoch, či možnosti v rámci objektívnej reči o tom pravdivom ukázať aj subjektívne prežívané bezprávie a ďalšie.
Odsek o digitalizácii sa nám zdá nedostačujúci vzhľadom na zložitosť javu. Iste, uznávame nevídané pozitívne možnosti mediálneho sveta pre nás všetkých – aj schopnosť mladých sa v ňom samozrejme pohybovať. To im nechceme vziať. Ale napríklad nevieme, aké účinky na mladých bude mať dlhodobo neustále zdržiavanie sa v digitálnom svete. Lekári už hovoria o „digitálnej demencii“, alebo o nových závislostiach, či chýbajúcej schopnosti sústredenia, o neschopnosti čítať zložitejšie texty, nedostatku schopnosti nadviazať vzťahy a pod. Nevieme ešte, či a ako digitálny svet robí spoločnosti skutočne lepšími, alebo či ich skôr nerozkladá a radikalizuje. Nevieme ešte, ako sa postaviť proti totalitným rysom mocných internetových obrov. Nevieme ešte, čo sa stane natrvalo s ľuďmi pri stále silnejšom splývaní digitálneho a reálneho sveta. Tu cítime, že je to niečo nad naše sily a to nielen pre Cirkev ale pre celé ľudstvo. Aj toto by sa malo jasnejšie pomenovať. –zg-

Kardinál Turkson: „Sú zlí kňazi – a sú svätí kňazi!“

Vatikán, 9.10.2018 (kath.net/pl) 023 022 – „Vieme, že sú zlí kňazi, … no my takisto vieme, že sú aj veľmi svätí kňazi.“ Vzhľadom na sexuálne zneužívanie duchovnými je tu pokušenie zovšeobecňovať, no „nesmieme s vodou vo vaničke vyliať aj dieťa!“ Povedal to kardinál Peter Turkson, prefekt Dikastéria pre celostný rozvoj človeka v interview pre poľskú televíziu, ako informoval „Crux now“. Okrem toho pripomenul:
„Cirkev „je oveľa väčšia ako každý kňaz, biskup alebo pápež, ktorý jej práve niekedy slúži – ona sa vzťahuje na Krista.“
„Aktuálna synoda biskupov stojí pred mnohými výzvami, keďže sa nachádzame uprostred krízy zneužívania, ktorej obete sú z veľkej časti mladiství,“ povedal poradca pápeža. –zg-

Kardinál Müller: ‘Verím viac kardinálovi Zenovi ako Vatikánu

Vatikán, 9.10.2018 (LifeSiteNews) 023 021 – Nemecký kardinál Gerhard L. Müller povedal, že dôveruje viac názoru kardinála Jozefa Zena na čínsku komunistickú vládu ako novej dohode Vatikánu s Čínou.
Minulý týždeň kardinál Müller povedal Raymondovi Arroyovi z EWTN – The World Over, že uznáva zodpovednosť pápeža, ale:
„Dôverujem viac kardinálovi Zenovi, pretože on má všetky možné skúsenosti s komunistami, s ich klamaním a prenasledovaním. Pápež iste má úrad a poslanie doviesť týchto schizmatikov k plnému spoločenstvu s Cirkvou, ale otázkou je, akú cenu za to zaplatíme? Môžeme robiť obchody – my Svätá Cirkev, Kristovo Telo – s komunistickými ateistami?“
Kardinál Zen nazval nedávnu dohodu Vatikánu s komunistickou stranou v Číne „neuveriteľnou zradou“. Doteraz je o dohode len málo známe! Je jasné, že pápež bude uznaný ako hlava Katolíckej cirkvi, ale je jasné aj to, že čínska vláda bude mať právo menovať čínskych biskupov! Pápež si ponechal už iba konečné právo veta. Vatikán tiež súhlasil, že schváli a vysvätí siedmych biskupov vybraných komunistickou stranou Číny do „Katolíckeho vlasteneckého združenia“ a navyše Svätý stolec požiadal dvoch pápežom schválených biskupov, aby odstúpili! Kardinál Zen povedal, že to sa rovná predhadzovaniu ovečiek vlkom.
Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, povedal, že síce nie je diplomat, no veľmi sa obáva o zachovanie kresťanskej pravdy a náboženskej slobody:
„Pre mňa ako teológa je na prvom mieste pravda zjavenia a autonómia Cirkvi v náuke a náboženskom živote. Je táto dohoda založená na náboženskej slobode?“ pýtal sa kardinál. Vyjadril pochybnosti, či komunistická strana Číny poskytuje Katolíckej cirkvi a iným kresťanom a náboženstvám úplnú slobodu založenú na ľudských právach a zdôraznil:
„Ľudské práva a náboženská sloboda nemôžu byť vyznaním mocnej všemocnej politickej strany. Je absolútne proti prirodzenému právu, aby skupina mužov, či jeden muž, diktátor, mali absolútnu moc alebo duchovnú moc nad svedomím ľudí! Autorita moderných demokratických štátov je zodpovedná iba za organizáciu spoločnosti, ale nemôže sa chápať tak, že má absolútnu moc nad myslením a správaním ľudí.“
Müller ubezpečil, že jediným základom zmierenia Svätého stolca a neschválených čínskych biskupov môže byť iba rešpektovanie náboženskej slobody Katolíckej cirkvi čínskou vládou a dodal: „Musíme odmietnuť všetky zásahy politickej moci do nášho náboženského života!“ –zg-

Švajčiarsko odhlasovalo väzenie za „homofóbiu“

Bern, Switzerland, October 9, 2018 (LifeSiteNews) 023 020 – Takmer dvojtretinovou väčšinou odhlasovala národná rada Švajčiarska tento mesiac návrh skupín LGBTI opatrenia proti „homofóbii“ a „diskriminácii“. Národná rada je dolnou komorou legislatívy krajiny a 118 hlasmi proti 60 odhlasovala iniciatívu poslanca Mathiasa Reynarda, ako napísali noviny Le Temps. Piati poslanci sa zdržali.
Trestný zákonník krajiny v súčasnosti trestá „podnecovanie k nenávisti alebo diskrimináciu osoby alebo skupiny osôb na základe „rasovom, etnickom aleno náboženskom“ najviac tromi rokmi väzenia. Návrh Reynarda dodáva k tomuto zoznamu „sexuálnu orientáciu a rodovú identitu“.
„Homofóbia nie je názor,“ vyhlásil Reynard. „Je to zločin. Jeden z piatich homosexuálov sa pokúša o samovraždu, polovica z nich už vo veku 20 rokov. Toto víťazstvo je silný signál.“
Organizácie ako „Pink Cross“ (Ružový kríž) a webové stránky ako PinkNews (Ružové správy) toto víťazstvo oslavujú.
V interview pre ShortList heterosexuál Reynard povedal, že k svojmu návrhu bol podnietený priateľmi z LGBTI, ktorí trpia „verbálnym homofóbnym násilím“ aj fyzickými útokmi a zistením, že „švajčiarske právo netrestá ani nenávistné reči podnecovanie k nenávisti voči ľuďom LGBTI“.
Poslanec Yves Nidegger sa však proti opatreniu postavil. Varoval, že tieto kategórie sú právne problematické a presne nedefinovateľné a zdôraznil:
„Je pochybné, že či pedofilia, bisexualita, gerontofilia, nekrofilia, fetišizmus, zoofilia atď. – tvorivosť v tejto oblasti je nevyčerpateľná – sú sexuálne orientácie, ktoré treba chrániť alebo nechrániť.“ ?!
Je pozoruhodné, že toto prísne opatrenie proti „nenávistným rečiam“ kritickým voči homosexualite alebo transgenderizmu predchádza „manželstvo rovnakých pohlaví“ vo Švajčiarsku. Homosexuálne zväzky v súčasnosti nie sú uznané, ale Reynard hovorí, že sa preto „pustí do ďalšieho boja“.
V súčasnosti uznáva manželstvo rovnakých pohlaví 26 krajín vrátane 21 z 28 krajín EÚ. Zmenu zákona vo Švajčiarsku musí ešte schváliť Rada štátov Švajčiarska v decembri. –zg-

Svetový zväz lekárov potvrdzuje odmietnutie eutanázie

Kanadskí lekári: „Aktívna pomoc pri samovražde a umieraní je súčasťou kontinuálnej paliatívnej starostlivosti“ …

Reykjavik, 9.10.2018 (KAP) 023 019 – Medzinárodný zastrešujúci zväz lekárskych komôr (World Medical Association, WMA) potvrdil odmietnutie usmrcovania na požiadanie a pomoc pri samovražde. Na generálnom zhromaždení na Islande cez víkend odmietol žiadosť kanadskej a holandskej lekárskej komory, podľa ktorej by mal WMA oficiálne zaujať „neutrálny postoj“ voči eutanázii a lekárskej pomoci pri samovražde.
Len pred rokom označil WMA v stanovisku k podobnej žiadosti Austrálie medicínsky asistovanú eutanáziu za neetickú a uviedol, že lekári ju musia odsúdiť:
„Tam kde je asistencia lekára úmyselne zameraná na to, aby umožnila človeku ukončiť svoj život, koná lekár neeticky,“ uviedol vtedy zväz lekárov. Na svete je iba v šiestich z 200 krajín lekárom povolené aktívne privodiť smrť. Veľká väčšina lekárskych zväzov sa jasne vyslovila proti tomu.
Po rozhodnutí WMA opustila kanadská lekárska komora tento zväz, aj keď nie bez vnútorného odporu. Kanadské združenie lekárov „Aliancia lekárov proti eutanázii“, do ktorej patrí viac ako 1100 lekárov, sa od postoja zväzu dištancovalo: „Neutrálny postoj by bol nelogický a nezastupiteľný, veď nie je úlohou lekárov usmrcovať,“ oznámila hovorkyňa Catherine Ferrier.

Etici požadujú aktívnu eutanáziu pre deti
V Kanade však už vstúpila diskusia do ďalšieho kola. Skupina kanadských bioetikov a detských lekárov požaduje možnosť aktívnej pomoci pri umieraní pre deti a mladistvých do 18 rokov aj bez vedomia alebo súhlasu rodičov! Ide pritom o lekárske zásahy, o ktorých by mal lekár informovať tak, ako o každej inej terapii, ako píšu autori v odbornom časopise „Journal of Medical Ethics“. Požadujú pritom „prekonanie sociálnych stigiem“, ktorými je eutanázia detí ešte zaťažená“!
Autori príspevku argumentujú, že pomoc pri samovražde a aktívna pomoc pri umieraní je súčasťou kontinuálnej paliatívnej starostlivosti! A uvádzajú: „Človeka nesmieme nútiť žiť napriek neznesiteľnému a nevyliečiteľnému utrpeniu. Tam, kde sú pacienti schopní vyjadrovať želania, mali by sa v rámci zákonných hraníc rešpektovať, najmä v takej intímnej záležitosti ako umieranie človeka.“
V júni 2016 schválili v Kanade tzv. zákon MAID (Lekárska asistencia pri umieraní), ktorým sa povolila aktívna pomoc pri umieraní, ako aj asistovaná samovražda. Zákon je sporný. Niektorým však nezasahuje zákon dosť ďaleko, žiadajú aj možnosť usmrtenia na požiadanie pre „zrelých maloletých“, ako je a pre ľudí s psychickými chorobami to v Belgicku. Vláda požiadala Radu kanadských akadémií, aby k tomu do konca roka 2018 zaujala stanovisko. –zg-

Pápež vyberá mládež zo zvláštneho média

Vatikán, 8.10.2018 (LifeSiteNews) 023 018 — Štyria mladí ľudia z Kanady, účastníci synody biskupov, sú všetci z média „Salt and Light“ (Soľ a svetlo).
Toto médium z Toronta vedie bazilián Thomas Rosica, člen Komisie pre komunikáciu vo Vatikáne a je aj súčasťou tímu, ktorý denne robí brífingy zo synody. Pápež František menoval 34 mladých na synodu ako „spolupracovníkov“ a „pozorovateľov“. Zúčastňujú sa na diskusiách, ale nemôžu hlasovať.
Rosica minulý mesiac v maile oznámil, že pápež vybral iba členov z tímu „Salt and Light“, aby reprezentovali Kanadu.“ …
„Pre mnohých ľudí na svete je pápež František najautentickejším a najdôveryhodnejším vodcom,“ napísali z tohto média. „František sám nerád stojí v žiari reflektorov, ale usiluje sa povzbudzovať a posilňovať ľudí na cestách života, aby spolupracovali na budovaní lepšieho sveta.“
„Pápež František ruší katolícku tradíciu vždy, keď chce byť slobodný od nezriadených náklonností,“ vyhlásil Rosica v blogu v auguste a napísal:
„Naša Cirkev naozaj vstúpila do novej fázy. Príchodom tohto prvého pápeža jezuitu je otvorene vedená jednotlivcom a už nielen autoritou Svätého písma samotného, či dokonca vlastnými diktátmi tradície plus Sväté písmo.“
Tým, ktorí sa proti tomu ozvali poradil, aby išli na spoveď!
Rosica je známy pro-homosexuálnymi názormi. Bráni aktivistu LGBT fr. Jamesa Martina, odmieta definíciu homosexuality v Katechizme KC. Rosica bol aj obdivovateľom Gregoryho Bauma, bývalého kňaza a homosexuála a v r. 2012 s ním robil aj interview. Nedávno tiež ohlásil omšu pre komunitu LGBT v Toronte, no po rozšírení tejto správy ju zrušil. Rosica tiež kázal vo Farnosti Najsvätejšieho Vykupiteľa v San Franciscu, ktorá je veľmi naklonená LGBT.
Takéto sklony sú zvlášť významné, keď sa mnohí pozorovatelia obávajú, že na synode sa presadí zmena katolíckej náuky o homosexualite. Obavy sú oprávnené, lebo pracovný dokument synody obsahuje aj termín LGBT, ktorý sa ešte nikdy neobjavil vo vatikánskych dokumentoch. …
Vo štvrtok sa ozval arcibiskup Charles Chaput a zdôraznil, že tento termín by sa nemal používať vo vatikánskych dokumentoch. …
Rosica vyhlásil, že náuka sa zmení, keď sa „posunie pastoračné prostredie, keď sa objavia nové pohľady – také, že formulácie náuky už nesprostredkovávajú spásne posolstvo pretvárajúcej Božej lásky.“ …

Brífing zo synody: Pripustili pomalosť cirkevných súdov

Vatikán, 9.10.2018 (kath.net/KAP) 023 017 – Synoda biskupov o mládeži pokračovala v pondelok v zasadnutiach. V pléne, ako aj v jazykových skupinách „vládla dobrá klíma“, ako povedal nový vedúci Dikastéria pre komunikácie Paolo Ruffini popoludní. Prvý týždeň bol venovaný analýze realite života mladých ľudí na celom svete. Od utorka popoludnia sa zistenia vyhodnocujú z kresťanského hľadiska. Sexuálne násilie a zneužívanie v Katolíckej cirkvi boli naďalej dôležitou témou v pléne aj v jazykových skupinách, ako informoval maltský arcibiskup a vatikánsky hlavný vyšetrovateľ v prípadoch zneužívania Charles Scicluna na tlačovom brífingu. Súčasne zdôraznil, že to je iba jeden aspekt synody. Poukázal na to, že pápež František zvolal na február mimoriadne stretnutie so zástupcami biskupských konferencií na tému ochrany detí. Tam sa môžu prediskutovať mnohé ďalšie aspekty tejto témy.
Arcibiskup Scicluna povedal, že je tu veľká túžba po pravde a spravodlivosti u postihnutých, „čo nemožno spájať s milosrdenstvom“. Treba rešpektovať aj občianske právo. To, že procesy cirkevných súdov trvajú dlho, bolí nielen jeho osobne, ale aj Františka, ako dodal a povedal: „Ako priamy svedok viem, ako veľmi pápež trpí pomalosťou našich súdov.“
Potom požiadal o trpezlivosť voči pápežovi: „Dajte mu čas,“ odpovedal maltský arcibiskup na otázku, čo odpovie tým, ktorí už hlave Cirkvi nedôverujú, že krízu zneužívania zvládne.
Synoda biskupov o mládeži potrvá do 28. októbra. –zg-

Najmladší kardinál poukazuje na Božie slovo

Rím, 9.10.2018 (kath.net/jg) 023 016 – „V krízach a ťažkostiach sa musíme obrátiť na Božie slovo, pretože to je pre nás skala,“ povedal kardinál Dieudonne Nzapalainga na tlačovej konferencii počas synody biskupov 6. októbra v Ríme.
Biskupi sa zišli na synode, aby spoločne hľadali cesty hlásania Evanjelia mladým ľuďom a aby sa dozvedeli, čo môžu mladí ľudia ponúknuť Cirkvi, ako povedal kardinál: „Celý svet je zhromaždený pýta sa: ‚Čo nám chce Boh dnes skrze mládež povedať?“
Mladí ľudia očakávajú od Cirkvi podporu pri hľadaní Boha najmä v ťažkých časoch. Kardinál Nzapalainga hovoril v tejto súvislosti aj z perspektívy skúseností svojej krajiny, Stredoafrickej republiky, ktorá je viac ako desať rokov zasiahnutá občianskou vojnou: „Sväté písmo je posolstvo Boha pre tých, ktorí trpia. Väčšina mladých ľudí mojej krajiny Cirkev miluje a chce svoju vieru zdieľať s inými,“ zdôraznil kardinál.
Vo veku 51 rokov je Dieudonne Nzapalainga najmladším kardinálom Katolíckej cirkvi. Pápež František ho prijal do kolégia kardinálov v r. 2016. Nzapalainga je arcibiskupom v Bangui. Je moderátorom francúzskej jazykovej skupiny na synode. –zg-

‚Osobné dôvody’: Kardinál Sarah nie je v komisii

Vatikán, 9.10.2018 (kath.net/LSN/jg) 023 015 – Kardinál Robert Sarah, prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, neprijal zvolenie do Komisie pre informácie na Synode biskupov pre mládež. Biskup Fabio Fabene, podsekretár Synody biskupov, povedal, že kardinál Sarah udal „osobné dôvody“ pre toto rozhodnutie bez toho, že by to bližšie špecifikoval. Jeho miesto prijme kardinál Wilfrid Napier, arcibiskup z Durbanu v Južnej Afrike, ako povedal biskup Fabene.
Komisia pre informácie synody je zodpovedná za kritériá a metódy šírenia informácií na verejnosť. Jej predsedom je prefekt Dikastéria pre komunikáciu, Paolo Ruffini, sekretárom vydavateľ jezuitského časopisu La Civilta Cattolica, Antonio Spadaro SJ. Jej členmi sú: Lorenzo Baldisseri, generálny sekretár synody, biskup Fabene, podsekretár, Giacomo Costa SJ, mimoriadny sekretár a Greg Burke, riaditeľ Tlačovej kancelárie Vatikánu. Okrem toho volia biskupi piatich ďalších členov komisie.
K zvoleným členom patria okrem kardinála Napiera aj: kardinál Christoph Schönborn z Viedne, kardinál Luis Antonio Tagle z Manily, Anthony Fisher, arcibiskup Sydney a kardinál Gerald Cyprien Lacroix z Quebecu. –zg-

USA: Obeť zneužívania zažalovala Svätý stolec

Los Angeles, 9.10.2018 (kath.net/jg) 023 014 – Muž (52) z Kalifornie, ktorého päť rokov zneužíval kňaz, zažaloval Svätý stolec. Jeho právnici chcú v priebehu žaloby zaviazať vedenie Cirkvi, aby zverejnilo údaje o páchateľoch zneužívania medzi duchovnými. V spise žaloby sa uvádza:
„Vatikán dôkazy zločinov svojich poverených kňazov zadržal a tým priviedol deti do nebezpečia,“.
Podľa správy katolíckej internetovej stránky Crux žalobca uzavrel v r. 2007 mimosúdne vyrovnanie s Arcidiecézou Los Angeles. To však nezbavuje Vatikán zodpovednosti, ako hovoria jeho právnici. Žaloba obviňuje Vatikán, že kňaza menom Fidencio Silva-Flores nasadil do vplyvnej pozície vo Farnosti Guadalupskej Panny Márie v obci Oxnard, západne od Los Angeles, hoci bolo známe, že predstavuje nebezpečie pre deti.
„Problém je na špici. Pokiaľ sa to nevyrieši na špici, bude to pretrvávať,“ hovorí Jeff Anderson, jeden z právnikov žalobcu.
Kňaz Silva-Flores mal žalobcu v rokoch 1979 až 1984 sexuálne zneužívať, keď ten bol ešte tínedžerom. V r. 2003 bol kňaz za sexuálne obťažovanie obžalovaný v 25 prípadoch. No žaloby kvôli premlčaniu súd zrušil.
Zástupcovia obetí zneužívania kňazmi opakovane od Vatikánu žiadali, aby poskytol informácie o páchateľoch zneužívania. Doteraz Vatikán odmietal túto žiadosť splniť. Od r. 2001 majú totiž diecézy povinnosť všetky prípady zneužívania hlásiť do Ríma.
Andersen a iní právnici sa už pokúšali zažalovať Svätý stolec na súdoch USA. Vatikán tomu doteraz dokázal zabrániť, pretože ako cudzí suverénny štát nepodlieha zákonom USA a kňazi nie sú zamestnancami Vatikánu. –zg-

Schönborn: Čo sa tu deje, by bolo pred rokmi nemysliteľné

Katolíci Spoločenstva Loretto oslavovali vieru s kresťanmi z celého sveta. Správa: Emanuela Sutterová

Viedeň, 9.10.2018 (kath.net/Loretto Gemeinschaft) 023 013 – To, že ekumenizmus nie je nemožnosť, dokázala konferencia „Overflow“, ktorú Spoločenstvo Loretto zorganizovalo spolu s medzinárodným hnutím „24-7 Prayer“ cez víkend vo Viedni.
„Pri prijímaní som išla s rukami prekríženými na hrudi, aby som prijala požehnanie kňaza. Keď mi kňaz položil ruky na hlavu, prešiel mnou prúd otcovského požehnania. Vrátila som sa na svoje miesto a vypukla som v plač. Také niečo som ešte nikdy nezažila na katolíckej omši,“ hovorí členka slobodnej cirkvi, ktorá bola na záverečnej svätej omši vo vnútornom nádvorí Arcibiskupského paláca vo Viedni. „S radosťou sme sa spoločne modlili, spievali sme, tancovali a vymieňali si pocity.“
Vo štvrtok večer v Dome St. Florian, na mieste konania konferencie, boli protestanti vyzvaní, aby katolíckych bratov a sestry poprosili o odpustenie za všetko, čo im evanjelická cirkev v ostatných storočiach spôsobila. Potom prosili katolíci o odpustenie a spoločne sa pomodlili.
Na otázku, čo sa môžu katolíci od slobodných cirkví učiť, odpovedal Dr. Maximilian Oettingen, vedúci Spoločenstva Loretto:
„My katolíci sa často strácame v teológii a liturgii. Zabúdame na Ježiša, ktorého obrazy predsa visia všade v našich obývačkách. Hnutie ´24-7 Prayer´ nás naučilo tancovať s Ježišom.“

Charizmatické a konzervatívne „Spoločenstvo Loreto“ oslavuje „Večer milosrdenstva“ v Katedrále sv. Štefana vo Viedni (5. októbra 2018):

https://gloria.tv/video/rqSSQbnZV1vo4cPPQR1CVwMF3

Nielen ekumenizmus aj spomienka na jubileum 80 rokov od ružencovej pobožnosti 8. októbra 1938, ktorá sa považuje za najväčšiu cirkevnú manifestáciu odporu proti nacizmu, bola témou konferencie.
Na „Večere milosrdenstva“ v Dóme sv. Štefana, na ktorom sa v piatok večer zišlo 7000 mladých, visela kópia známej maľby Krista na kríži. Počas vtrhnutia nacistov do arcibiskupského paláca v r. 1938 ho členovia Hitler Jugend dobodali.
Kardinál Schönborn, ktorý je v Ríme na synode, poslal videové posolstvo a v ňom interpretoval bodnutia na obraze ako poukaz na rany, ktoré každý človek v sebe nosí. Viedenský arcibiskup pripomenul aktuálnosť slov vtedajšieho kardinála Innitzera: „Ak sa priznáte ku Kristovi, bude verný!“
Angličan Pete Greig, zakladateľ hnutia „24-7 Prayer“, uzavrel podujatie katechézou o nádeji, ktorú nenájdeme v politike či hospodárstve, ale v Ježišovi Kristovi:
„Spoločný večer poklony v Dóme sv. Štefana dáva dôvod k nádeji, že naše katedrály sa znova stanú domami modlitby namiesto turistických atrakcií. Nádej nikdy nie je zbytočná, pretože, ´kto by si ešte pred deviatimi rokmi pomyslel, že ekumenické podujatia tohto druhu sú možné´?“ citoval Greig viedenského arcibiskupa. –zg-

Bratstvo sv. Petra: „Vernosť pápežovi bez ohľadu na osobu“

Riešením nemôže byť, že v Cirkvi znížime normy a prispôsobíme sa ‚dnešnej životnej realite‘ v zmysle ducha doby!“

Mníchov, 08.10.2018 (KAP/KNA) 023 012 – „Skazenosť“ v Cirkvi kritizuje predstavený nemeckého dištriktu konzervatívneho Kňazského bratstva sv. Petra, Bernhard Gerstle (61):
„Ako hlboko prenikla skazenosť dokonca aj do najvyšších kruhov Cirkvi ukázal nedávno škandál zneužívania v USA,“ povedal páter Gerstle v pondelok v bavorskom Wigratzbade pre nemeckú katolícku agentúru KNA.
V USA sa nedávno objavili o. i. aj obvinenia zo zneužívania voči býv. kardinálovi Theodore McCarrickovi. V tejto súvislosti sú známe aj obvinenia zo zatajovania vznesené voči pápežovi Františkovi.
Gerstle povedal, že k týmto obvineniam nemôže nič povedať a zdôraznil: „Bratia Kňazského bratstva sv. Petra stoja vo vernosti pápežovi nezávisle od jeho osoby.“
Predstavený sa vyjadril pri príležitosti 30. výročia založenia bratstva
„Kňazské bratstvo sv. Petra – Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri (FSSP) – je katolícke spoločenstvo apoštolského života. Založili ho 18. júla 1988 v cisterciánskom opátstve Hauterive vo Švajčiarsku ako reakciu na nedovolené biskupské vysviacky arcibiskupa Marcela Lefebvrea. Pápež Ján Pavol II. ho 18. októbra 1988 schválil ako „Klerikálne spoločenstvo apoštolského života pápežského práva“. Voľbou názvu vyjadrili svoje mimoriadne spojenie s pápežským úradom. Zakladajúcimi členmi boli kňazi Kňazského bratstva sv. Pia X. Nemecká provincia bratstva má sídlo vo Wigratzbade, v okrese Lindau pri Bodamskom jazere. Najstarší kňazský seminár bratstva sv. Petra sa nachádza v bavorskom pútnickom mieste Wigratzbad pri Bodamskom jazere.
Gerstle vysvetlil, že bratia sú konzervatívni v tom zmysle, že „dedičstvo Cirkvi považujú za vzácny poklad nielen v liturgii, ale aj v teológii a spiritualite“. „Tento poklad treba zachovávať a ďalej odovzdávať. Súčasne sme otvorení aj pre to nové. Na nový vývoj v spoločnosti a Cirkvi musíme pružne reagovať. Žiaľ mladá generácia si stále zriedkavejšie prečíta knihu. Preto je potrebné nájsť nové formy evanjelizácie. Okrem toho medzi islamskými utečencami je nemálo ľudí, ktorí sú otvorení pre kresťanstvo. Oni však hľadajú autentické kresťanstvo!“ povedal Gerstle. „Ako tu môžeme ponúkať orientáciu? Riešením však nemôže byť, že v Cirkvi znížime normy a prispôsobíme sa ‚dnešnej životnej realite‘ v zmysle ducha doby!“ –zg-

Netransparentnosť na synode biskupov

Rím, 8.10.2018 (kath.net) 023 011 – Synoda biskupov o mládeži trpí netransparentnosťou. Kritizuje to známy vatikánsky žurnalista Edward Pentin v blogu v „National Catholic Register“:
„Verejnosti sa poskytujú informácie iba s veľkými obmedzeniami. Na jednej strane sa síce na tlačových konferenciách ponúkajú zhrnutia. No nevie sa, akými kritériami sa výber volí, ani kto čo povedal. Ani sa len neoznamuje, za čo sa pápež František vo svojich príspevkoch vyslovuje.“
Sporný páter Antonio Spadaro SJ minulý týždeň túto stratégiu netransparentnosti bránil. Toto nie je nijaký parlament, ale „miesto rozlišovania“. Ako vyhlásil. Delegáti musia byť slobodní hovoriť to, čo chcú, a to aj s vedomím, že to v synodálnej aule zostane. Spadaro tvrdí, že všetko, čo sa mimo synodálnej auly opakuje, obmedzuje slobodu.
Pentin uviedol, že je pravdepodobné, že sa tým chce zabrániť tomu, aby sa každá – aj Cirkvou nezdieľaná mienka niektorých sporných účastníkov synody – mohla aj kritizovať a píše:
„De facto dostávame zo synody v súčasnosti informácie iba vtedy, keď sa príspevky účastníkov zverejnia. To sa stalo napríklad skrze arcibiskupa Charlesa Chaputa z Filadelfie s jeho kritikou ‚LGBT‘.“
Pre Pentina je táto vec významná, pretože niektorí účastníci synody majú rozhodne záujem na tom, aby sa homosexuálna agenda ‚LGBT‘ ešte viac v Cirkvi etablovala. „Chceli by túto vec vpašovať aj do záverečného dokumentu a neskôr to predať ako pápežský učiteľský úrad,“ píše Pentin.
Záverečný dokument je podľa neho už v zásade napísaný. Aj tu chýba transparentnosť, ako dodal.

Rumunsko: Referendum o manželstve stroskotalo

Bukurešť, 08.10.2018 (KAP/KNA) 023 010 – V Rumunsku pri referende stroskotalo zakotvenie klasického manželstva v ústave. Iniciátori referenda nedosiahli kvórum najmenej 30 percent účasti. Na referende sa zúčastnilo iba 20,4 percenta voličov, ako oznámila komisia v nedeľu večer. Takže manželstvo zostáva definované ako neutrálne čo do pohlaví – teda ako zväzok „manželov“.
Stroskotanie zmeny ústavy hodnotia experti ako vážnu porážku vlády sociálnych demokratov a reformných liberálov. Vláda spolu s cirkvami a zväzom „Koalícia za rodinu“ sa masívne zasadzovala za to, aby ústava vylúčila manželstvá rovnakých pohlaví. Chcela v ústave zakotviť, že manželstvo môže uzavrieť iba „jeden muž a jedna žena“. Doteraz je to definované iba v jednoduchom zákone.
Opozičný portál „Ziare“ označil výsledok referenda ako „víťazstvo európskeho Rumunska“. Väčšina občanov odmietla nenávisť a falošné témy, ako uviedol.
„Koalícia za rodinu“ založená v r. 2015 skladajúca sa z politických a kresťanských združení, robí za neúspech zodpovednú vládu, lebo málo informovala.
Hlava pravoslávnej väčšinovej cirkvi, patriarcha Daniel, spolu s katolíckymi a protestantskými biskupmi vyzval, aby sa hlasovalo za zmenu ústavy. Základom „prirodzenej rodiny“ je manželstvo muža a ženy, z ktorého vychádzajú deti, ako znela výzva.
Ľudsko-právne organizácie a opozícia vyzvali k bojkotu referenda. V zmene ústavy vidia krok naspäť pre spoločnosť a demokraciu. Okrem toho obvinili vládu, že referendom chce odpútať od vlastných škandálov.
Vláda zvlášť určila na referendum dva dni, aby sa ľahšie dosiahlo kvórum 30 %. No namiesto potrebných 5,7 miliónov občanov odovzdalo hlasy iba 3,8 miliónov. Z toho 3,46 miliónov hlasovalo za zmenu ústavy.
„Koalícia za rodinu“ zozbierala v r. 2016 takmer 3 milióny podpisov proti homosexuálnemu manželstvu a tak presadila referendum. Aj parlament sa vyslovil za zmenu ústavy. Za „manželstvo pre všetkých“ sa nevyslovila nijaká frakcia v parlamente. –zg-

Scott Hahn: Páchateľov zneužívania exkomunikovať

Washington D.C., 8.10.2018 (kath.net/LSN/jg) 023 009 – Duchovní, ktorí spáchali sexuálne zneužívanie nemajú byť iba laicizovaní, ale exkomunikovaní. Povedal to aj na Slovensku dobre známy americký teológ a spisovateľ Scott Hahn – v prednáške na konferencii inštitútu Napa vo Washingtone D.C.
Exkomunikácia je síce „silný liek“, no chce pre trestaného to najlepšie, ako povedal Hahn, s narážkou na bývalého kardinála McCarricka.
Laicizácia ako trest pre zneužívateľov z kléru je istým spôsobom dehonestácia stavu laikov, ako kritizoval teológ. Pripomenul prípad preláta, „o ktorom sme pravdepodobne všetci čítali, ktorý bol prinútený zložiť hodnosť kardinála.
„Najprv sa hovorilo, že už nemôže byť kardinálom. Keď zložil kardinálsku hodnosť bolo to mnohým príliš málo. Novou požiadavkou bolo, ho laicizovať. To má nasledovný pre laikov nie veľmi lichotivý dôsledok: Ak je duchovný zneužívateľ alebo zatajoval zneužívanie, tak síce už nemôže patriť ku kléru, ale môže pokojne byť laikom …“
„Zmyslom exkomunikácie nie je pomsta páchateľovi. Očistenie Cirkvi tu tiež nie je na prvom mieste – ale na prvom mieste je spása duše dotyčného. Ak sa obráti, tak má byť hriešnik s radosťou znova privítaný. To bol od začiatku cieľ tohto trestu,“ ako povedal teológ.
„Dobrovoľný sexuálny styk medzi kňazmi a dospelými síce nie je zločin – ale smrteľný hriech. Okrem toho kňazi tak sprofanujú svoje nadprirodzené otcovstvo. Je neuveriteľné, že vzhľadom na zločiny dotyčného preláta sa diskutuje iba o otázke, či strata hodnosti kardinála stačí, alebo či by mal byť aj laicizovaný,“ konštatoval Hahn. –zg-

Nijaké ‚Nihil Obstat‘ z Ríma pre sporného jezuitu

Jezuita: „Odsúdenie homosexuality vo Svätom písme to sú hlboko siahajúce sčasti pomýlene formulované miesta“!!!
V Limburgu chcú zostaviť aj obrad žehnania homosexuálov.

Kolín, 8.10.2018 (kath.net) 023 008 – Ansgar Wucherpfennig SJ, rektor Teologicko-filozofickej vysokej školy Sankt Georgen, nedostane pre svoj sporný postoj k homosexualite na tretie funkčné obdobie „Nihil Obstat“ z vatikánskej Kongregácie pre vzdelávanie. Informujú o tom nemecké médiá. Kongregácia má vyžadovať verejné odvolanie jeho postojov. No biskup rozhodnutie z Vatikánu ignoruje a pevne stojí za jezuitom v úrade rektora!
Wucherpfennig podľa vlastných výpovedí už žehnal homosexuálne páry. Informoval o tom denník FAZ už v r. 2015. Nie je jediným kňazom, ktorý vykonáva takého žehnania. No tie neboli udelené pri verejných svätých omšiach, ako vtedy vyhlásil jezuita.
Spoluzodpovedná za Cirkvou neschválenú pastoráciu homosexuálov je však aj nemecká Diecéza Limburg. Ansgar Wucherpfennig a Helga Weidemannová provinciálna predstavená palotínok tým boli poverení už pred rokmi! Podľa výpovede pátra Wucherpfenniga sa má zostaviť aj obrad žehnania homosexuálov. V r. 2016 označil páter odsúdenie homosexuality vo Svätom písme v interview pre noviny ako „hlboko siahajúce sčasti pomýlene formulované miesta“!!!
Málo prekvapuje, že aj diecézny biskup z Limburgu Georg Bätzing kompetentný pre Sankt Georgen sa napriek tomu stavia za pátra Wucherpfenniga. Podľa hovorcu jeho znovuzvoleniu „neobmedzene“ privolil. Biskup Bätzing aj v Ríme objasnil, že „diecéza a rehoľa jezuitov budú robiť dobre, ak sa budú naďalej pevne držať osvedčeného vedenia vysokej školy“!

Pútnický kostol na Bodamskom jazere „Basilica minor“

Feldkirch, 07.10.2018 (KAP) 023 007 – Biskup rakúskej diecézy Feldkirch Benno Elbs vykonal na slávnostnej svätej omši povýšenie pútnického kostola Bildstein na „baziliku minor“. Dekrét jeho povýšenia podpísal pápež František už v júni. Slávnosť sa konala 7. októbra v prítomnosti nuncia arcibiskupa Petra Stephana Zurbriggena, poverenca z Vatikánu Msgr. Michaela Kahleho z Kongregácie pre Boží kult a krajinského hajtmana Markusa Wallnera.
Barokový farský a pútnický kostol Bildstein stojí v centre mestečka vysoko nad údolím rieky Rýn v okrese Bregenz. Zasvätený je Navštíveniu Panny Márie.
V homílii biskup Elbs povedal, že „bazilika“ nie je iba vyznamenanie, ale aj poslanie: „Je to poslanie, ktoré vždy znova vychádza z úlohy Panny Márie. Božia Matka v Magnificate, svojej oslavnej piesni na Boha, znie aj politicky a bojovne: ‚Mocných zosadil z trónov a povýšil ponížených‘. Iste aj preto sa ľudia po všetky stáročia vydávajú na cestu, aby u Márii hľadali ochranu.
Na prežívanie jadra mariánskej púte nemusíme hľadieť doďaleka, do Lúrd alebo do Fatimy. Aj Bildstein a Rankweil o tom rozprávajú v mnohých malých zázrakoch.“ To, že kostol bol povýšený na baziliku v jubilejnom roku Diecézy Feldkirch (1968-2018) nebolo plánované, ale možno to nazvať „šťastnou náhodou“, ako dodal biskup.
Z vďaky za 50 rokov biskup obnovil aj zasvätenie Diecézy Feldkirch Panne Márii. Tým sa celý kraj dáva pod ochranu Božej matky, ako zdôraznil. … –zg-

Počas synody bude svätorečený aj mladý Talian

Vatikán, 7.10.2018 (kath.net/KAP) 023 006 – Počas synody biskupov o mládeži sa bude konať vo Vatikáne 14. októbra slávnostná svätá omša svätorečenia. Pápež František vyhlásil deväť nových svätých pre Katolícku cirkev. Medzi nimi sú známe mená ako pápež Pavol VI. (1963-1978) alebo zavraždený salvadoriánsky arcibiskup Oscar Romero (1917-1980), ale aj taliansky blahoslavený Nunzio Sulprizio (1817-1836).
Z jednoduchých pomerov v dedine v Abruzzoch pochádzajúci Sulprizio zomrel vo veku 19 rokov v Neapole na rakovinu kostí. Sulprizio bol blahorečený 1. decembra 1963 za pontifikátu čoskoro už svätého pápeža Pavla VI. Tento pápež Nunzia už vtedy vyzdvihoval ako príklad mladým ľuďom.
„On vám povie, že vy, mladí ľudia, môžete svojím vnútorným postojom zmeniť svet, v ktorom vás prozreteľnosť povolala k životu a že spočíva na vás venovať sa vykúpeniu spoločnosti, ktorá potrebuje silné a nebojácne duše. On vás naučí, že najvyšším Kristovým slovom má byť obeta, kríž, pre naše vykúpenie a vykúpenie sveta. Mladí ľudia chápu toto najvyššie povolanie,“ povedal Pavol VI. na slávení blahorečenia.
Nunzio Sulprizio sa narodil 13. apríla 1817 v Pescosansonescu pri meste Pescara a v piatich rokoch sa stal sirotou. Po smrti starej matky ho vzal strýko zo školy. Musel ťažko pracovať v jeho kováčskej dielni. Mladý Talian nachádzal útechu a útočisko vo viere v Boha. S ťažkými popáleninami sa dostal mladý robotník do nemocnice v Neapole. Podľa „Vatican News“ tradícia uchováva jeho výpoveď:
„Ježiš toľko za nás trpel a večný život, ktorý budeme mať, je jeho zásluha. Ak budeme chvíľu trpieť, budeme v raji jasať.“
V Neapole stretol Nunzio hlboko veriaceho plukovníka, ktorý sa o neho staral ako o syna. Nunziovo zdravie sa zlepšilo a potom sa on venoval chorým a pokúšal sa ich utešovať. O niečo neskôr ochorel Nunzio na kostnú rakovinu a ani amputácia mladého muža už nedokázala zachrániť. Zomrel 5. mája 1836, krátko po 19. narodeninách.
Nunzio Sulprizio bol pochovaný v Kostole Santa Maria Avvocata v Neapole, neskôr v Kostole San Domenico Soriano. Jeho telesné pozostatky sú uložené v sklenenej rakve a jeho hrob sa stal pútnickým miestom. –zg-

USA: Katolík B. Kavanaugh nový najvyšší sudca

USA, 7.10.2018 (kath.net/rn) 023 005 – Americký senát potvrdil v sobotu katolíka Bretta Kavanaugha za nového sudcu Najvyššieho súdu a nedal sa zastrašiť ľavicovými protestami. Napriek mediálnej kampani protestovalo v nedeľu proti novému sudcovi iba okolo 2000 ľudí.
Kavanaugh, ktorý bol odvolacím sudcom vo Washingtone DC., je konzervatívny a vyslovuje sa za ochranu života. Pri jeho voľbe hlasovalo 50 senátorov za neho a 48 proti nemu. Prezident Donald Trump tým splnil svoj predvolebný sľub a po Neilovi Gorsuchovi menoval ďalšieho konzervatívneho sudcu najvyššieho súdu USA.
Povolebné prieskumy ukázali, že voľba konzervatívnych najvyšších sudcov bola jedným z najdôležitejších motívov zvolenia amerického prezidenta Trumpa!
Tým je na Najvyššom súde USA teoreticky konzervatívna väčšina – 6 z 9 sudcov sú pokrstení katolíci. Ako sa to prejaví, je však zatiaľ ešte nejasné. Je možné, že Trump dostane dokonca aj ďalšiu šancu a mohol by v osobe Amy Coneyovej menovať ďalšieho katolíka. Liberálna sudkyňa Ruth Bader Ginsburgová (1933) by mohla čoskoro odstúpiť. Má už 85 rokov a mala by sa vzdať postu najneskôr v r. 2020. Aj liberálny sudca Stephen Breyer má už 79 rokov.
Americkí ochrancovia života sa krátko po voľbe prihlásili o slovo a voľbu privítali. –zg-

Svätá stolica k prípadu McCarricka a listu C. M. Vigana

Vatikán, 8.10.2018 (RV) 023 004 – Svätá stolica sa vyjadrila k prípadu niekdajšieho washingtonského arcibiskupa Theodore Edgara McCarricka, ktorý bol po odôvodnenom obvinení z pedofílie prinútený pápežom Františkom zrieknuť sa kardinálskeho titulu. Z poverenia Svätého Otca Františka vydalo vatikánske Tlačové stredisko v sobotu 6. októbra 2018 komuniké (text v angličtine), v ktorom sa v duchu jasného postoja pápeža Františka v boji proti zneužívaniu mladistvých vysvetľuje vývoj prípadu a doterajšie reagovanie zo strany cirkevnej autority, ako aj pokračujúce vyšetrovanie a zhromažďovanie informácií na pôde dikastérií Rímskej kúrie.
V súvislosti s prípadom McCarrick vzniklo mimoriadne napätie po tom, ako bol 26. augusta 2018 vo viacerých médiách publikovaný list, v ktorom bývalý nuncius v USA Carlo Maria Viganò bezprecedentným spôsobom obvinil Svätého Otca Františka z krytia McCarrickovho zločinu.
Pápež na tlačovej konferencii 27. augusta počas letu z Dublinu do Ríma ponechal interpretáciu tohto obvinenia na zdravý úsudok samotných novinárov. Tlačové stredisko neskôr ubezpečilo verejnosť, že Svätá stolica sa za krátky čas k prípadu vhodným spôsobom vyjadrí.

Otvorený list kardinála Marca Ouelleta
V nedeľu 7. októbra bolo publikované ďalšie vyjadrenie cirkevnej autority týkajúce sa spomenutého prípadu. Je ním otvorený list prefekta Kongregácie pre biskupov kardinála Marca Ouelleta adresovaný bývalému nunciovi v USA, arcibiskupovi Carlovi Maria Viganòvi. Prefekt Ouellet dôrazne upozorňuje bývalého nuncia na nepodloženosť a zákernosť jeho útoku na pápeža a vyzýva ho k náprave.

Vatikán napomína arcibiskupa Vigana

Vatikán, 7.10.2018 (kath.net/KAP) 023 003 – V otvorenom liste prefekt Kongregácie pre biskupov, kardinál Marc Ouellet, reagoval na obvinenia bývalého nuncia v USA, arcibiskupa Carla Maria Vigana, voči pápežovi. V liste, ktorý uverejnila vatikánska Tlačová kancelária 7. októbra, obracia sa kardinál Ouellet priamo na bývalého nuncia vo Washingtone. Ten koncom septembra Ouelleta vyzval, aby predložil dokumenty, ktoré majú dokázať údajné chybné správanie Vatikánu v súvislosti s obvineniami bývalého washingtonského arcibiskupa Theodore McCarricka.
Aj keď nevylučuje chybné posúdenie veci McCarricka vo Vatikáne, odmieta kardinál v trojstránkovom liste všetky Viganòve obvinenia. Uviedol, že McCarrickovi po jeho emeritovaní prikázali, aby pre jeho chybné správanie voči dospelým seminaristom viedol utiahnutý život. To však neboli nijaké „sankcie“ pápeža Benedikta XVI., ktoré by bol František zrušil.
V podkladoch kongregácie sa nenachádzajú ani dokumenty s podpisom jedného či druhého pápeža. Na rozdiel od dnešnej doby vtedy nebol dostatok dôkazov, ktoré by oprávňovali oficiálne sankcie. A v podkladoch, ktoré Viganò dostal pri nastúpení do úradu vo Washington od Kongregácie pre biskupov nebolo meno McCarrick vôbec ani spomenuté, ako uvádza Ouellet.
Kardinál Ouellet pripustil, že dnes si kladie otázku, prečo McCarrick napriek obiehajúcim chýrom dokázal v cirkevnej hierarchii tak vysoko postúpiť. No dodáva, že treba chápať, že pápežské rozhodnutia sú vždy závislé od informácií, ktoré sa predkladajú. Zodpovedné osoby však obviňovať zo zásadnej skazenosti a robiť z nich komplicov, je nespravodlivé. McCarrick sa vtedy vždy dokázal dobre obhajovať, ako píše Ouellet.
List píše s pápežovým povolením, ako uviedol kanadský kardinál. Opisuje v ňom osobný úsudok prefekta Kongregácie pre biskupov – zakladajúci sa na spisoch jeho dikastéria, ako aj na osobných kontaktoch.

Viganò má scestné správanie oľutovať
Viganòv súčasný postoj sa mu javí ako „nepochopiteľný a extrémne zavrhnutiahodný“, ako píše Ouellet. Je úplne scestné, že Viganò sa usiluje profitovať zo škandálu sexuálneho zneužívania, aby morálnej autorite pápeža „zasadil neslýchanú a nezaslúženú ranu“. Vigana vyzval, aby sa zo svojej súčasnej skrýše vynoril a aby sa s pápežom zmieril.
Už deň predtým Vatikán informoval o tom, že pápež František nariadil dôkladné vyšetrenie obvinení okolo arcibiskupa McCarricka vo Vatikáne. –zg-

Vatikán pripúšťa možné chyby v prípade McCarricka

Vatikán, 6.10.2018 (kath.net/KAP) 023 002 – Vatikán zaujal stanovisko k obvineniam voči bývalému washingtonskému arcibiskupovi a bývalému kardinálovi Theodore McCarrickovi.
„Arcidiecéza New York v septembri 2017 informovala Vatikán, že muž obviňuje McCarricka, že ho v 70. rokoch zneužíval,“ uvádza sa vo vyhlásení uverejnenom v sobotu. V ňom sa uvádza oficiálny stav poznatkov k procesu. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, ktorého výsledky sa oznámia v danom čase, ako sa píše. „Sme si vedomí, že by sa pritom mohli objaviť aj chyby, ktoré sa urobili.“
Po oznámení obvinení McCarricka zo zneužívania pápež na jeseň dal robiť predbežné vyšetrovanie v Arcidiecéze New York, ako sa uvádza vo vyhlásení. Jej výsledky sa postúpili Kongregácii pre náuku viery. Pretože sa v priebehu vyšetrovania zistili ďalšie podrobnosti, pápež kardinál McCarrickovi koncom júla hodnosť odobral kardinála.
František nariadil, aby sa vo všetkých orgánoch kúrie zhromaždili materiály o prípade McCarrick a vyhodnotili sa.
„Svätý stolec si je vedomý, že v priebehu ďalšieho vyšetrovania by sa mohlo jasne ukázať, že s urobili opatrenia, ktoré nie sú v súlade so súčasným úsilím kráčať cestou pravdy, nech už vedie kamkoľvek.“
K obvineniam, že František ignoroval údajné sankcie svojho predchodcu Benedikta XVI. voči McCarrickovi ako ani k informáciám o ďalších zločinoch bývalého kardinála sa Vatikán nevyjadril. Príslušné obvinenia vzniesol v auguste bývalý nuncius v USA, arcibiskup Carlo Maria Vigano. Okrem toho obvinil viacerých bývalých aj súčasných zodpovedných vo Vatikáne z nečinnosti v prípade McCarricka.

Kardinál Müller: Pápež má hľadať zmierenie s arc. Viganòm!

Rím, 5.10.2018 (kath.net) 023 001 – Kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, v interview pre globálnu katolícku televíznu sieť EWTN pápeža Františka vyzval, aby hľadal zmierenie so svojím kritikom arcibiskupom Viganòm. Müller tiež pápeža vyzval, aby poskytol odpovede na otázky bývalého nuncia v USA a povedal:
„Boží ľud má právo vedieť, čo sa stalo.“
Arcibiskup Viganò v auguste pápeža Františka obvinil, že sankcie proti bývalému americkému kardinálovi McCarrickovi znova zrušil. Pre Müllera je jasné:
„Človek vždy môže robiť chyby. No musíme sa z týchto chýb učiť a musíme sa ohľadom prípadov zneužívania v Cirkvi polepšiť. František musí zachovať jednotu Cirkvi a prekonať rozkol veriacich. My sme JEDNA Cirkev, zjednotení vo viere a nie Cirkev s konzervatívnou, alebo liberálnou ideológiou.“
Zaujímavé sú aj výpovede kardinála Müllera o anglickom kardinálovi Cormacovi Murphy-O’Connorovi, ktorý je tiež obvinený zo zatajovania zneužívania a kde Františka obviňujú, že zastavil jeho vyšetrovanie na Kongregácii pre náuku viery. Na otázku EWTN, či ho František prinútil vyšetrovanie zastaviť, kardinál Müller iba povedal, že kvôli pápežskej povinnosti mlčať nesmie nič povedať. Súčasne však zdôraznil, že Kongregácia pre náuku viery tu potrebuje viac nezávislosti, keďže u kardinálov a biskupov ešte stále potrebuje špeciálne povolenie pápeža. A kardinál dodal:
„Nie je dobré, že pápež má právo zastaviť potrebné vyšetrovanie.“
Na otázku k súčasnej Synode biskupov o mládeži kardinál Müller povedal, že tá nemá nijakú špeciálnu autoritu čo do náuky Cirkvi. Dodal, že nechápe, odkiaľ pochádza tá idea, že synody majú mať autoritu podávať náuku:
Synoda biskupov nie je nijaký ekumenický koncil, preto nemá ani autoritu predkladať nejakú náuku. Pápež tiež nemôže zmeniť zásadnú organizáciu Cirkvi.“ –zg-

Dorothy Dayová: ‚Milujem Cirkev celým srdcom’

New York, 6.10.2018 (kath.net/Aleteia/jg) 023 000 – Žurnalistka a sociálna aktivistka Dorothy Dayová (1897–1980) vo veku 70 rokov povedala:
„Ako konvertitka som nikdy od biskupov veľa neočakávala. Sú to práve svätci, ktorí sa v histórii stále znova objavujú a ktorí udržiavajú veci v chode.“
Dayová dokázala so zlyhaním a hriechom duchovných žiť, pretože milovala svätú omšu a všetko, čo jej Boh denne skrze povolaných, ale padnutých ľudí, daroval,“ napísal David Mills v článku pre anglické vydanie Aleteia.
„Milujem Cirkev celým srdcom a celou dušou. Túto lásku cítim najsilnejšie počas svätej omše v Božej prítomnosti Boha v Oltárnej sviatosti.
Služba chudobným mi ukázala, že najsilnejšou zbraňou proti mocnostiam temnoty je najsvätejšia obeta. Keď sa cítim najbezmocnejšia, je myšlienka na svätú omšu najväčšou útechou na svete.“
Dayová rozlišovala osobnosť kňaza od darov, ktoré dostal kňazskou vysviackou:
„Aj keď sme nejakým kňazom sklamaní, musíme aj tak byť za neho vďační, pretože môže udeľovať sviatosti. Napriek všetkej skazenosti, ktorú som v Cirkvi zažila, teším sa z obnovy, ktorá vždy vychádzala zo svätcov. Mnohí z nich boli kňazmi.“ –zg-

Čile: Príručka biskupov k zneužívaniu prepadla

Petra Lorlebergová

Santiago de Chile, 5.10.2018 (kath.net/pl) 022 999 – Na prvý pohľad je príručka s inštrukciami proti sexuálnemu zneužívaniu, ktorú podpísal čilský prímas, kardinál Ricardo Ezzati Andrello, úplne v poriadku. Napriek tomu ju teraz stiahli a oznámili jej dôkladné prepracovanie. A biskupská konferencia sa za ňu aj ospravedlnila. Zväzy obetí zneužívania a jednotlivci v sociálnych médiách príručku kritizovali a pýtali sa, či bolo vôbec potrebné také samozrejmosti ako „vyhýbanie sa dotykom genitálií“ alebo sexuálnemu styku vôbec uvádzať.
Biskupská konferencia pred uverejnením text prediskutovala, ako informovali médiá.
Príručka okrem iného uvádza, že kňazi nemajú maloletých alebo zraniteľné osoby „biť po zadku“, alebo „masírovať im genitálie“, a „nemajú sa ich neprimerane dotýkať“, alebo „príliš tuho ich odzadu objímať“. Rovnako ich nemajú bozkávať na ústa. Zakazuje sa aj „porušovanie súkromnej sféry“ napr. pozorovaním alebo fotografovaním, ak súd deti nahé, prezliekajú sa, alebo sprchujú. Okrem toho sa majú vyhýbať aj „oplzlým rečiam“. Každý „explicitne sexuálny alebo pornografický materiál“ je absolútne neprípustný.
Katolícka cirkev v Čile je konfrontovaná dramatickou krízou ako následku sexuálneho zneužívania a jeho cieleného ututlávania katolíckymi kňazmi, biskupmi a aj kardinálmi. Polícia nečakanou raziou dokonca prehľadala aj kancelárie biskupskej konferencie. Pápež František, ktorý pri návšteve Čile ešte stál za tým, že biskup Barros je nevinný, musel medzitým výrazne ustúpiť a viackrát sa stretol aj s obeťami zneužívania. Piati biskupi už odstúpili, ďalšie odstúpenia sa považujú za možné a mohli by sa týkať aj sporných čilských kardinálov Ricarda Ezzatiho Andrella a jeho predchodcu Francisca Javiera Errázuriza Ossu. Dôvera v katolícku cirkev a tým aj ďalšie možné milodary pre cirkev Čile sa po zverejnení týchto faktov zrejme úplne strácajú v nedohľadne. –zg-

Naša príloha
„Pornografia pôsobí na mozog ako kokaín!“

Aplikáciou v duchovnom boji proti pokušeniam pornografie a ako môžu katolícki kňazi pomáhať pri spovedi bojovať proti tejto závislosti. Interview kath.netu s Jeremy Hammondom, zakladateľom „Free Indeed“ (Naozaj slobodný). Linda Noé

Linec, 10.10.2018 (kath.net) 022 998

kath.net: Jeremy, ty si bol modlitbovým misionárom v Modlitbovom dome v nemeckom Augsburgu a teraz sa z toho vyvinula tvoja vlastná misia „Free Indeed“ – Naozaj slobodný . O čo tu ide a ako k tomuto vývoju došlo?
Jeremy: Dlhé roky som bol závislý od pornografie. To sa začalo, keď som mal asi osem rokov a pokračovalo to tak dlho, až kým táto závislosť takmer zničila moje manželstvo aj moju kariéru. Potom som sa zrazu zobudil a zbadal som, že sa musí radikálne niečo zmeniť, lebo tak to ďalej nejde. Vydal som sa hľadať podporu, ale v nemeckej oblasti som ju nenašiel. Až internetový kurz z USA, ktorý pracuje s mentormi, bol pre mňa cestou ku slobode. Keď som sa potom naozaj vyslobodil z tejto závislosti, rýchlo som si uvedomil, že by som chcel pomáhať iným mužom, ktorí zažívajú niečo podobné. Založil som svojpomocnú skupinu v Augsburgu a z toho o niekoľko rokov vzniklo „Free Indeed“. Vyvinuli sme internetové kurzy, ktoré pomáhajú ľuďom pracovať s Božím slovom a dospieť tak ku slobode, ktorú pre nás Ježiš vykúpil na kríži.

kath.net: Potrebujú kresťania vôbec pomoc pri oslobodení sa z pornografie? Máme prikázania, spovedáme sa a ľutujeme hriechy, aký je tu problém? Nie sú aj horšie problémy ako pozrieť si pár filmov?
Jeremy: Problémom je, že téma pornografia je extrémne zahanbujúca, najmä u kresťanov. Sotva sa o tom hovorí a muži sú spravidla s touto závislosťou ponechaní sami na seba. K tomu sa pridáva, že v spoločnosti sa pornografia vníma ako normálna a tým sa vysiela posolstvo, že konzum pornografie patrí k mužovi. Obe sú to falošné posolstvá. Pravidelný konzum pornografie účinkuje na mozog ako kokaín – vzniká závislé správanie. Rozbíjajú sa vzťahy, podporuje sa zneužívanie a prah smerom k násilným činom je stále nižší. Muži trpia aj depresiami a pasivitou, sú úplne ochromení zo svojho konzumu, kde sa ponárajú do zdanlivého sveta. Pornografia sprostredkuje totálne znetvorený obraz sexuality a keď pomyslíme, že chlapci a dievčatá sa dostávajú do styku s týmto materiálom už vo veku 9-10 rokov, je to viac ako povážlivé.
Ja som to prežíval tak, že moja závislosť na mňa doľahla ako ťažká deka a normálne emócie mi to úplne znemožnilo.

kath.net: Máte webovú stránku (www.free-indeed.de) s kurzami pre mužov aj ženy. Aký je ich priebeh? Možno sa zovšadiaľ na nich zúčastniť?
Jeremy: Vyvinuli sme kurz pre mužov nazvaný ‚Generation David‘ a má 30 jednotiek. Máme aj budujúci kurz ‚Erwecke den Krieger‘ (Prebuď bojovníka). Ponúkame aj kurz pre manželky, ktoré trpeli závislosťou manžela – „Uzdravené srdce“. Často sa zabúda, že manželky sú závislosťou muža tiež postihnuté. S kurzami možno kedykoľvek začať a odvšadiaľ. Rozhodne odporúčame nájsť si poradcu, ktorý odpovede účastníka prečíta a tak môže pomáhať závislému ku skutočnej slobode. Materiál kurzov sa na 100 % zakladá na Božom slove – na Svätom písme.

kath.net: Na vašej stránke sú aj niektoré nešetrné veľmi úprimné svedectvá vašich spolupracovníkov o ich minulosti s pornografiou. Ako ľudia na to reagujú a čo vám dodáva odvahu?
Jeremy: Reakcie ľudí na tieto svedectvá sú prevažne pozitívne. Niektorí síce píšu, že je to pre nich príliš otvorené a aj sa vysmievajú. V zásade však máme dojem, že naša radikálna otvorenosť otvára dvere k tomu, aby sa aj iní muži mohli otvoriť. Konečne sa o tom hovorí! Vnímame, že tu vzniká priestor, kde muži znova nachádzajú svoj hlas a dokážu o závislosti hovoriť. Sme hlboko presvedčení, že ak vydávame svoje svedectvo, súčasne pozývame Boha, aby tento zázrak urobil znova. A to aj zažívame: Muži sa oslobodzujú a to nás oduševňuje a dodáva nám odvahu robiť našu práce ďalej.

kath.net: Vyvinuli ste aj aplikáciu (www.free-indeed.de/app) pre smartphone, ktorá je zdarma. Na čo slúži? Máte informačný materiál napr. aj pre kňazov, ktorí by váš kontakt radi odovzdali ďalej aj v spovednici?
Jeremy: Aplikácia sa hodí výborne na všedný deň – na boj proti pokušeniam. Materiál na kurz nie je stále po ruke, ale aplikácia áno. Prakticky vedie postupne k tomu, že vás vyzýva robiť rozhodnutia – pre život, proti hriechu.
V podstate to nie je nič iné ako duchovný boj! Ale moderne a prakticky komunikovaný.
Kňazi si môžu u nás objednať materiály (https://shop.free-indeed.de/#products). Sú kňazi, ktorí v spovednici na „free!ndeed“ už poukázali a sú nám vďační, že môžu poskytnúť ľuďom praktickú pomoc ako ďalej. To nás nesmierne teší!

kath.net: Prichádzajú k vám iba veriaci ľudia? Môže váš program pomôcť aj ľuďom, ktorí Ježiša nepoznajú?
Jeremy: V zásade je náš program písaný pre kresťanov. Ale už sme niekoľkokrát zažili, že k nám prišli nekresťania, pretože už mnohé vyskúšali a nič im nepomohlo. Dokonca sme zažili, že sa niekto skrz „free!ndeed“ obrátil k Ježišovi. To je prirodzene úplne iná úroveň a práve uvažujeme vydať kurz špeciálne pre mužov, korí Bibliu a Ježiša tak dobre nepoznajú. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *