Žena z Arizony zázračne uzdravená zo slepoty prostredníctvom príhovoru svätého Charbela

Úplne slepá matka troch malých detí nevysvetliteľne získala opäť zrak po tom, čo bola požehnaná relikviou svätého Charbela Makhloufa v katolíckom kostole v Arizone.

V roku 1999, keď mala Dafne Gutierrez trinásť rokov, bola jej oficiálne diagnostikovaná choroba s názvom Idiopatická intrakraniálna hypertenzia (IIH). Jedným z účinkov tohto ochorenia je, že často spôsobuje stav nazývaný Papiloedém, v ktorom je tlak v mozgu natoľko vysoký, že nepriaznivo ovplyvňuje optické nervy, ktoré v niektorých prípadoch, ako sa to stalo aj u Dafne, nakoniec vedú k úplnej slepote.

Doktori potvrdili zázrak uzdravenia z nezvratnej slepoty Dafne Gutiérrez

Dafne Gutierrez  je v súčasnosti 30-ročnou matkou troch malých detí. V jej prípade sa v posledných rokoch rôzni lekári, ktorých navštevovala, pokúsili o mnohonásobné a rôzne liečby, z ktorých však žiaľ zlyhali všetky, a v roku 2014 sa jej zrak v ľavom oku začal dramaticky zhoršovať. Lekári sa v poslednom úsilí v roku 2014 pokúsili o dve samostatné operácie v snahe znížiť tlak v jej mozgu, žiaľ operácia nedokázala zvrátiť žalostný stav u Dafne, čo viedlo k úplnej slepote jej ľavého oka. Stav jej pravého oka sa rovnako rapídne a veľmi rýchlo zhoršoval. V tejto beznádejnej situácii bola na základe lekárskych posudkov vyhlásená aj po právnej stránke za nevidomú.

Do novembra v roku 2015 úplne stratila zrak aj v pravom oku a ponorila sa do úplnej tmy. V rozhovore po jej zázračnom uzdravení spomenula, že v tomto čase, koncom roku 2015, mohla pozerať priamo do slnka, ale nedokázala vidieť ani najmenší náznak svetla. Okrem toho bola postihnutá bolesťami hlavy, dlhotrvajúcimi záchvatmi migrény, zvonením v ušiach, zvracaním a závratmi so stratou vedomia.

V tých dňoch lekárom ostala jediná možnosť a to byť k Dafne úprimní. Vyhlásili, že jej slepota v obidvoch očiach je  „trvalá a medicínsky nezvratná“.

Kvôli úplnej slepote sa nielenže Dafne nemohla postarať o seba, ale nemohla sa starať už vôbec o svoje tri malé deti. Táto nemohúcnosť postarať sa o svoje deti, úplne zlomila srdce mladej matky. Dňa 7. januára 2016 bolo schválené odporúčanie prijať Dafne do opatrovateľského domu, z dôvodu „matka nie je schopná  starať sa o svoje deti kvôli slepote a sprievodným záchvatom.“ Dafne mala byť prijatá ako rezidentka už v nasledujúcich mesiacoch. Pokiaľ ide o tento veľmi ťažký čas pre ňu a jej rodinu, Dafne k nemu neskôr v rozhovore povedala: „Čo mi najviac ubližovalo, bolo vedomie, že už nikdy nebudem vidieť svoje deti.“ Od piatku rána 15. januára 2016 sa v rádiách v  španielskom rozhlasovom spravodajstve začal čítať oznam, že relikvie sv. Charbela Makhloufa sú na americkej púti a prídu aj do blízkeho kostola – sv. Jozefa Maroniteho vo Phoenixe, a to na víkend 16. – 17. januára.

Zaujímavé je, že neskôr v ten istý deň sestra manžela Dafne, prišla za ňou s informáciou, že videla plagát, ktorý propagoval návštevu relikvií, a veľmi dôrazne chcela, aby Dafne a jej manžel na toto stretnutie so svätým Charbelom išli. Relikvie sv. Charbela putovali po celonárodnej púti po Spojených štátoch amerických. Púť relikvií bola oslavou  50. výročia blahorečenia veľkého libanonského svätca a zázračného robotníka v Pánovej vinici.

A tak sa stalo, že slepá matka troch malých detí prišla navštíviť sv. Charbela počas špeciálnej poklony v kostole sv. Jozefa. Dafne úprimne pripúšťa, že predtým, než v tú sobotu večer, nikdy predtým nepočula o svätom Charbelovi.

Počas toho, ako kráčala do kostola sv. Jozefa na poklonu relikvií, v hlave sa jej odvíjali jej vnútorné myšlienky a modlitby k Bohu: „Prosím, Bože, uzdrav ma, ak nie pre mňa, potom to urob pre moje deti!“
„Som unavená – som unavená, hľadať nové modlitby a žiadať ťa v nich, aby si ma uzdravil, vlož sa do môjho vnútra. Opakovala som: ak to nechceš urobiť pre mňa, urob to pre moje deti. Odovzdávam sa ti.
Také boli moje myšlienky a modlitby na ceste do kostola. Keď Dafne vstúpila do kostola, modlila sa i naďalej k Bohu a potom aj k samotnému svätému Charbelovi.  Povedala so mu: „Neviem, kto si, ale prosím, pomôž mi!“

Po sv. omši a uctení si relikvií svätého Charbela,  Dafne, jej švagriná odviedla k farskému kňazovi. Dafne a jej švagriná sa mu zverili so svojím trápením, povedali mu všetko o slepote, o strachu, o deťoch. Fra Akiki ju potom požehnal svätým olejom, ktorým sa dotkol prvotriednej relikvie svätého Charbela a modlil sa osobitne, aby bola Dafne uzdravená. Fra Akiki mi povedal, že sa bude za mňa modliť a že „dostanem svoj zrak späť“. Potom povedal aj mojej dcére: „Neboj sa, tvoja mama znova uvidí.“ Keď sa otec Akiki modlil za Dafne a požehnal ju so svätým olejom svätého Charbela, „náhle som cítila veľmi silno, že niekto stál vedľa mňa na pravej strane.“ Otec Akiki hovorí: „Položil som ruku na jej hlavu, potom na obidve oči a požiadal som Charbela, aby ju uzdravil prostredníctvom svojho príhovoru, svojimi modlitbami a svätým olejom. Dafne sa opýtala svojej švagrinej: „Kto bol ten, ktorý stál vedľa mňa, na mojej pravej strane?“ Jej švagriná odpovedala: „Nebol vedľa teba nikto iný než Fra Akiki.“ Dafne si doteraz nie je istá, kto stál vedľa nej v tom okamihu, ale ona vie, že „niekto tam bol.“

„Od tej chvíle,“ povedala Dafne, „začala som sa cítiť inak. Nedokážem to vysvetliť, ale moje telo sa cítilo inak.“ Nasledujúci deň, v nedeľu 17.januára 2016 opäť prišla do kostola sv. Jozefa o tretej hodine popoludní a opäť si uctila relikvie svätého Charbela. O 4-tej hodine ráno sa Dafne náhle prebudila s pocitom, že jej horia oči. „Bolo to ako obrovské pálenie – naozaj som cítila, že mi horia oči“ a moja hlava ma bolela „ako po operácii“. Veľmi nepokojná  som prebudila svojho manžela,  kričala som na neho, že mi horia oči. Manžel mi odpovedal „Nemôžeš cítiť pálenie, tvoje oči nemajú žiadny cit!“ Potom si však položil ruky na moje oči a pocítil, že sú naozaj horúce a povedal mi: „Vibrujú a pohybujú sa“ a tiež si všimol silnú vôňu ako „spálené mäso.“ Potom som si zrazu uvedomila, že v záblesku nočného svetla môžem skutočne vidieť svojho manžela, spočiatku veľmi neurčito – ako tieň, a kričala som: „Vidím ťa! Vidím ťa oboma mojimi očami!“ Začala som plakať! Pretrela som si oči a potom som ich znovu otvorila, aby som zistila, či skutočne vidím, a naozaj som videla.“ „Nemohla som tomu uveriť. Nechcela som ani zavrieť oči.“ Moje deti kričali: „Mama môže vidieť! Boh uzdravil mamu!“ V priebehu 48 hodín (presne tri dni od jej víkendovej návštevy, kedy si uctila relikvie sv. Charbela) jej zrak bol úplne obnovený, ako potvrdila v ten deň očná lekárka a neskôr niekoľko ďalších lekárov. V slovnom vyhlásení, ktoré potvrdzuje jej uzdravenie, lekárka Anne Borik, uviedla:  „V zásade neexistuje žiadne lekárske vysvetlenie, ako je možné, že Dafne Gutierrez  bola jeden deň úplne slepá a potom o 48 hodín neskôr boli jej oči absolútne v poriadku a zdravé. Mojou úlohou lekárky je pokúsiť sa zistiť, ako sa takáto vec  medicínsky mohla udiať.  Diskutovali sme o tomto prípade s neuro-oftalmológom a tiež externý konzultant prehodnotil celý prípad a tak na základe týchto informácií sme my, ako lekárska komunita pri revízii tohto prípadu konštatovali, že ho nemôžeme medicínsky vysvetliť.“

Prinajmenšom lekári cítili, že aj keby sa Dafne znova obnovil zrak, malo by  zostať  trvalé poškodenie a strata videnia minimálne v jej ľavom oku, lebo toto oko bolo poškodené úplne, a to celé 2 roky. Očakávali by sme, že by malo dôjsť aspoň k nejakému poškodeniu zraku a že jednoducho neexistuje žiadne lekárske vysvetlenie pre úplné obnovenie zraku na oboch očiach.

„Viera a sviatosť zmierenia“ je to, čo Dafne Gutierrez opakuje neustále a opätovne na otázku jej uzdravenia. „Bola som zúfalá, keď som vstúpila do kostola sv. Jozefa Maroniteho, cítila som sa, akoby ma Boh nikdy predtým nepočúval, ale bolo to inak, lebo ja som bola tentokrát iná, ja som uverila, že môže.“ „Neviem, koľko rôznych kostolov som navštívila a modlila sa v zúfalstve. Vždy som však  mala vieru a dúfala, že Boh ma jedného dňa uzdraví.

„Je to také obrovské požehnanie, že môžem  vidieť a čítať lekárske správy, ktoré hovoria, že som už nikdy nemala znovu vidieť. Je to také požehnanie! “ Presne o mesiac neskôr ako gesto hlbokého vďakyvzdania a vďačnosti Bohu za jej uzdravenie sa 18. februára 2016 uskutočnila špeciálna, slávnostná sv. omša a požehnanie so svätým olejom sv. Charbela. Sv. omšu celebroval biskup Abdallah Elias Zaidan, maronitský katolícky biskup Los Angeles, CA. Eparchie. V ten deň, keď stála v kostole pred množstvom ľudí, ktorí sa zhromaždili, aby sa poďakovali Bohu za jej uzdravenie prostredníctvom príhovoru sv. Charbela, Daphne sama vyhlásila: „Neexistuje žiadne vysvetlenie“ ….. Boh ma uzdravil.“ Chcem len všetkým povedať:  „Nestraťte vieru. Boh existuje. Len musíte mať vieru, že On všetko dokáže. Nedovoľte, aby ste stratili nádej. Choďte na spoveď a majte vieru!“

Novéna TU

Referencie:

1. AOL. 2017. Blind mother says her sight returned after visiting church. Dostupné.

2.  Mail Online. 2017. Blind woman regains her sight in ‘miraculous recovery’ after praying to the relics of a Lebanese saint in a Phoenix church. Dostupné.

3. Fox News. 2017. Arizona woman cured of blindness spreads fame of obscure Lebanese saint. Dostupné.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *