Príbeh krstu z Ruska

Pravoslávny báťuška krstil päťročného chlapca, ktorý celý čas neutíchajúco plakal a všemožne sa snažil brániť vykonaniu tajiny Krstu – utekal, odstrkoval od seba kňaza. Keď chlapca trojnásobne ponárali do krstného kúpeľa, tak kričal, ako keby ho ponárali do kotla s vriacou vodou. Prítomní dospelí boli priam otrasení z pohľadu na to všetko. Nakoniec matka chlapca nevydržala a podišla ku kňazovi a vraví:

– Nooo, … bude to ešte dlho pokračovať? … Nemožno tento proces nejako skrátiť? Veď vidíte, ako je dieťa vystresované a zmorené?
– Nie, nemožno, – odpovedal kňaz. – Obrad musí byť vykonaný od začiatku do konca, inak by nebol platný.

Matka si iba ťažko vzdychla: – No, čo robiť? Nevidíte, ako sa trápi? Ako silno plače, … už viac nevydrží…

– On sa trápi nie preto krst, ale pre vás – ticho pošepol baťuška.
– A od čoho? – s údivom sa spýtala chlapcova matka.
– Od hriechov dospelých, – odvetil kňaz.
– Ako? – Tvár ženy zrkadlila šok. Nemohla uveriť vlastným ušiam.

– Ste zosobášení? – spýtal sa báťuška a nedávajúc jej šancu sa spamätať pokračoval. – Súdiac podľa všetkého nie, a zrejme ste už absolvovali dobrovoľné aborty (potraty), žijete s druhom vo smilstve… Žena iba mlčala a hanbila sa.

– No báťuška pokračoval: Do chrámu nechodíte, nespovedáte sa, neprijímate sv. Dary… Žena znova iba krčila plecami.

– A vy chcete, aby sa váš syn cítil v chráme príjemne? Veď vám samej je tu ťažko, a jemu o to viac. Prišli ste, lebo chcete, aby sa život vášho dieťaťa zmenil k lepšiemu, … no v prvom rade začnite k lepšiemu meniť seba samú.

Po tvári mladej ženy tiekli slzy, vrátila sa na svoje miesto, utierajúc si oči, aby po krste svojho dieťata si vyžiadala svätú spoveď …

Obrad krstu pokračoval, no čo je zaujímavé, chlapček sa ukľudnil, prestal sa vzpierať a plakať, akoby báťuška hovoril s ním a nie s jeho matkou …

pravoslavny krst

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *