„Na toto pokušenie by sme si mali dať obzvlášť pozor“ radí Páter Pio

Démoni pred Lucifera položili veci, ktorými lákajú ľudí a povedali mu, aby si vybral jednu, ktorú najviac miluje. Čo tam všetko bolo? Nečistota, bohatstvo, moc, kariéra a mnoho iných lákavých vecí. Lucifer si však vybral niečo malé, šedé a obyčajné. Čo to bolo? Démoni boli prekvapení. Bola to apatia.

Svätý páter Pio niekoľkokrát povedal svojim kajúcnikom, aby boli obzvlášť opatrní pri tomto pokušení.

„Apatia je najhorším nepriateľom duše, pretože nás drží ďaleko od Boha, našej jedinej pomoci a záchrany.“ svätý Augustín

Apatia môže byť nebezpečnejšia ako smrteľné hriechy . Paradoxne, tieto sú ľahšie prekonateľné. Ak chápem moju chybu a rozhodnem sa ju opustiť, všetko, čo potrebujem je rozhodnutie. Avšak apatia ma môže dostať do rôznych foriem a rôznych fáz môjho putovania s Bohom. Skôr si môžem byť istý, že sa s ňou budem musieť vyrovnávať až do smrti.

Nezaťažuj sa zbytočne

Apatia môže mať vplyv na každého – na titánov ducha i na osobu, ktorá len príležitostne myslí na Boha. Potrebuješ sa modliť? Modlil som sa včera. Mám pokojne hovoriť s deťmi bez toho, aby som kričal? Rozčuľujú ma. Okrem toho – toľkokrát som sa snažil … stojí to vôbec za to, aby som nejaký zámer uskutočnil? Nebudem hlúpy, nikto to predsa nerobí.

Vnímate to?

Tento stav bol známy tiež apoštolom, ktorí po Ježišovej smrti kráčali do Emauz. „A my sme očakávali, že spasí Izrael,“ povedali dvaja z nich.

Chlad v duši

Mnohí svätí si tento problém všimli. Často ho nazývali suchosť. Svätý Ignác z Loyoly napísal, že suchosť je prirodzenou etapou v duchovnom živote. Človek v tomto stave nemá rád modlitbu alebo dobré skutky. Naopak – zdajú sa mu ťažké, zdĺhavé a nezmyselné.

Ako to teda je? Prečo Boh, ktorý ma miluje a povzbudzuje ma, aby som činil dobro, dovolil, aby som sa cítil zle pri plnení Jeho vôle? Prečo sa mi zdá, že ma nepočúva?

Pretože nechce, aby som ho miloval kvôli radosti, ktorú mi dáva modlitba, ani kvôli výhodám, ktoré si môžem vyprosiť pre seba.

Ako sa teda vysporiadať s apatiou?

Svätý Ignác odporúča, aby sme v apatii nemenili dobré rozhodnutia a návyky. Pokúste sa ovládať a brániť. Prostriedky na tento účel sú: naučená modlitba alebo meditácia, pôst a naliehavé skúmanie príčin duchovnej suchoty. Možno je to lenivosť? Nedostatok viery? Alebo – ako apoštoli – Zebedejovi synovia – „očakávam“ pre seba niečo úplne iné, aj keď o tom nie som presvedčený, ale nechcem pochopiť, že Boh vie lepšie, čo je dobré pre mňa?

Musíme si tiež často pripomínať, že apatia – suchosť je dočasná a má za cieľ otestovať našu vernosť a zbožnosť. V súčasnosti nevidím dôvod naplniť Božiu vôľu a nerozumiem tomu, ale ak sa budem držať na dobrej ceste, raz pochopím. Máme to aj v písomnej forme 1 Kor 13, 12: Teraz vidíme len nejasne, akoby v zrkadle; no potom z tváre do tváre. Teraz poznávam iba čiastočne, ale potom budem poznať tak, ako som aj ja poznaný.

Bojovať!

Boh mi dáva iba niekoľko rokov na zemi. Chce, aby som ich dobre využil. To nemusí nutne znamenať, že potrebujem evanjelizovať milióny ľudí (alebo možno aj áno, nebojte sa, keď je plán iný, len poproste Pána, čo by ste mali robiť). Aj ten najmenší a najtichší život má pre Neho obrovskú hodnotu. Nakoniec, veď ma stvoril a zomrel za mňa. Neurobil to preto, aby sme prechádzali dňami a rokmi a hlavu si zamotali len svetskými záležitosťami.

Ak podľahnem strachu a apatii a poviem si: „A to nebude fungovať!“, „Nemá to zmysel“, som proti pravde. Pán chce, aby som bojoval, nechce, aby som sa vzdával. V mojej situácii môže byť veľkou bitkou napríklad zvládnutie podráždenia pri rozhovore s vlastnými deťmi.

Zdroj: Zamyslenie: Joanna Operacz, obrázok Pixabay

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *