11. nedeľa cez rok C

V meste bola istá žena, hriešnica. Keď sa dozvedela, že je hosťom vo farizejovom dome, priniesla alabastrovú nádobu s voňavým olejom, s plačom pristúpila zozadu k jeho nohám, začala mu slzami máčať nohy a utierala mu ich svojimi vlasmi, bozkávala mu ich a natierala voňavým olejom.
Viď Lk 7,36-8,6

Ktorýsi farizej a istá žena z dnešného evanjelia sú obaja vinní tým istým hriechom – zhrešili tým, že z lásky spravili predmet obchodu. Žena „predávala“ lásku mužom, a farizej „kupoval“ Božiu lásku za svoju „bezúhonnosť“. Láska je však vždy výlučne darom, a preto z nej nikdy nemožno spraviť tovar.

Keď to videl farizej, povedal si… Farizej vidí prejavy nezištnej lásky a nerozumie im. Vo svojej „spravodlivosti“ im ani nemôže rozumieť. Podobnú „spravodlivosť“ chce vo svojej „dobrej“ snahe obhájiť aj u Ježiša, a obhajuje ju Ježišovou domnelou nevedomosťou: „Keby tento… vedel by…“

Ježiš však vie o úplne inej logike, ktorú chce Šimonovi vysvetliť. Vysvetľuje mu logiku nezištne darovanej Božej lásky a bezvýhradnej ľudskej odpovede.

Ktorý z nich ho bude mať radšej? (…) ten, ktorému viac odpustil. – Odpúšťajú sa jej mnohé hriechy, lebo veľmi miluje. Čo je dôsledkom čoho? Láska spôsobuje odpustenie alebo odpustenie lásku? Na počiatku je vždy bezpodmienečná Božia láska, ktorá spúšťa reťazovú reakciu, takže človek stále viac miluje a Boh mu stále odpúšťa prípadné nedostatky lásky…

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *