27. nedeľa cez rok C

Apoštoli povedali Pánovi: „Daj nám väčšiu vieru! “
Lk 17,5-10

 

Apoštoli povedali Pánovi: „Daj nám väčšiu vieru!“ – Prosba, ktorá nám pripomína inú prosbu jedného z učeníkov: „Nauč nás modliť sa!“ (Lk 11,1, viď 17. nedeľa cez rok C).

Niekoľko kapitol po „Nauč nás modliť sa!“ nasleduje prosba „Daj nám väčšiu vieru!“ To znamená, že učeníci už začínajú čosi chápať… Modlitba, ktorou Pán odpovedal na prvú prosbu totiž orientuje ich pozornosť z „ja“ na Božie Ty („posväť sa meno tvoje , … kráľovstvo tvoje , …vôľa tvoja …).

Prosba „ Daj nám väčšiu vieru! “, sa môže zrodiť iba z pohľadu upretého na Ty – na Boha a nie na „ja“, ktoré by prosilo: „daj nám silu, daj nám vytrvalosť, daj nám zdravie, daj nám, aby sa nám darilo…

Viera nie je súbor náboženských vedomostí a informácií, ale predovšetkým vzťah. Prosba „Daj nám väčšiu vieru!“ , vyslovuje túžbu po vzťahu s Bohom, po živote s ním. Iba tento vzťah totiž dáva zmysel každej činnosti, i tej najmenšej (trebárs ako horčičné zrnko ). I tá najmenšia skutočnosť, ak je prežívaná v tomto vzťahu, je z nadprirodzenej perspektívy nesmierne veľká (napríklad ako presádzanie morušových stromov do mora ).

k v tom, čo robím a prežívam, chýba spojenie s Pánom, som neužitočný sluha , hoci aj driem od svitu do mrku. Ale ak žijem v spojení s ním, aj pre mňa platí: „Už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie čo robí jeho Pán. Nazval som vás priateľmi…“ (Jn 15,15).

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *