Kniha Božej útechy Angely z Foligna

Žiť tak, akoby Boha nebolo, je nebezpečenstvo, ktoré dnes hrozí každému z nás. Ale Boh všetkých ľudí pozná a miluje a každému inak preniká do duše, aby ju presvedčil, že existuje. Boží hlas, ktorý nás pozýva k svätému a príkladnému životu, sa nikdy neunaví a bude znieť až do konca čias.

Angela z Foligna (1248 – 1309), pustovníčka a mystička, zachytila jeho jemné volanie po rokoch života, ktoré strávila v morálnom neporiadku. Až poznanie vlastnej hriešnosti, videnie svätého Františka a stretnutie s Ukrižovaným prebudilo jej dušu pre vnímanie Božej prítomnosti, v ktorej poznala skutočný život. Pretože len s Bohom sa život stáva láskou a radosťou – i keď v bolesti zavinenej hriechom.

Jej duchovnú autobiografiu Kniha Božej útechy Angely z Foligna tvoria tri traktáty: prvý opisuje jej postupné obrátenie a pokánie, i ťažkosti, ktoré ich sprevádzali; druhý prináša jej učenie, vo všetkom zhodné s učením Ježiša Krista; tretí jej videnia, v ktorých prijímala od Boha hojnú útechu v rôznych oblastiach duchovného života.
Duša nemôže získať pravé poznanie Boha vlastným úsilím ani prostredníctvom stvorenej veci, ale iba prostredníctvom božského svetla a daru Božej milosti. – svätá Angela z Foligna.

Zdroj: Zachej

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *