Svätý prorok Simeon a jeho neporušené telo v Zadare

Po ceste k jadranskému moru alebo na púti do Medžugoria Vám odporúčame urobiť si skvelú zastávku v Zadare. 
V západnej časti Jeruzalema, v mestskej štvrti Katamon, sa nachádza Kláštor svätého Simeona. Bol postavený na mieste, kde pôvodne stál prorokov rodný dom a kde možno ešte aj dnes navštíviť jeho hrob, ktorý je však prázdny. V šiestom storočí totiž previezli neporušené telo proroka Simeona do Carihradu, aby tento vzácny poklad obohatil byzantské cisárske mesto.
V roku 1273 mal istý benátsky šľachtic previezť relikviu svätého Simeona do Benátok, no jeho loď sa na Jadrane dostala do silnej búrky pri pobrežnom meste Zara (dnešný Zadar v Chorvátsku). Loď si vyžadovala neodkladnú opravu. Aby šľachtic neprišiel o vzácnu relikviu, identitu tela prevážaného v truhle zatajil a telo svätého Simeona vydával za telo svojho brata, ktorý vraj zomrel na cestách. Práve preto poprosil miestnych predstavených, aby ho mohol dočasne pochovať na kláštornom cintoríne. Medzitým však aj tento šľachtic ťažko ochorel a zomrel. Vtedy sa stalo čosi výnimočné.
Svätý prorok Simeon sa zjavil vo sne trom popredným mužom mesta a každému osobne povedal, kde je pochované jeho neporušené telo. Keď uvedené miesto našli, oznámili to zadarskému biskupovi, a ten dal vzácnu relikviu previezť do Kostola Panny Márie. Z tohto miesta sám svätec dokázal, že ide o pravú relikviu – udiali sa tu mnohé zázraky a svätec si získal lásku a8. listopada otvara se škrinja sv. Šimuna u kojoj se čuva neraspadnuto tijelo sveca | HKM úctu obyvateľov mesta Zadar. Svätý Simeon je dodnes patrónom tohto mesta.
Niektoré zázraky, ktoré sa tu stali, sú zachytené na vzácnej pozlátenej striebornej schránke, v ktorej svätec odpočíva už niekoľko storočí. Táto umelecká práca stredovekého zlatníctva vznikla za mimoriadnych okolností.
V roku 1371 navštívil Zadar maďarsko-chorvátsky kráľovský pár. V tej dobe bol Zadar najdôležitejším mestom jadranskej oblasti a kráľovský sprievod sa mal zúčastniť na svätej omši v Kostole Panny Márie. Kráľovná Alžbeta, ktorá porodila tri dcéry, no ešte stále túžila po synovi – následníkovi trónu, chcela získať relikviu svätca. Keď sa v úpenlivej modlitbe za dar syna sklonila nad otvorený sarkofág s telom proroka Simeona, podarilo sa jej nenápadne odlomiť jeden z jeho prstov.
Ako zlodejka si schovala relikviu do výstrihu svojich šiat, no hneď s hrôzou zbadala ranu, ktorá sa jej v tom momente vytvorila na hrudníku. Vyľakaná kráľovná sa zrazu ocitla v strede svojho sprievodu a musela čeliť zvedavým otázkam na pôvod poranenia. Hlboko zahanbená ukradnutý prst vrátila a prisľúbila, že ako zadosťučinenie a z úcty k svätému Simeonovi mu dá zhotoviť vzácnu schránku.
V roku 1377 poverila touto úlohou talianskeho zlatníka z Milána, ktorý pôsobil v Zadare. Darovala mu nielen 240 kg striebra a značné množstvo zlata, ale táto kajúca kráľovná nechala na strieborný reliéf dokonca zvečniť zahanbujúcu scénu svojho činu. Reliéf mal zdobiť schránku s neporušeným telom svätca.
Táto pôsobivá strieborná schránka, ktorú nesú bronzoví anjeli, má dnes miesto nad hlavným oltárom Kostola svätého Simeona. Je najcennejším dielom stredovekého zlatníckeho umenia Chorvátska. Každý rok 8. októbra, na sviatok patróna mesta, sa na jeden týždeň pre pútnikov otvorí predná časť schránky. K neporušenému telu proroka Simeona prichádzajú mnohí veriaci, zvlášť tí, ktorí si tam vyprosujú požehnanie pre svoje deti.
V predvečer sviatku svätého Simeona sa 7. októbra 2010 pri príležitosti slávnostných vešpier stal Kostol svätého Simeona miestom dôležitého ekumenického gesta. Zadarský biskup Mons. Želimir Puljić daroval ortodoxnému arcibiskupovi z Jordánska a ďalšiemu reprezentantovi Jeruzalemského patriarchátu relikviu svätého Simeona (relikvia má veľkosť 5 x 2,5 cm).  Táto relikvia mala byť od toho času uctievaná tam, odkiaľ sa pôvodne vydala na cestu, totiž v jeruzalemskom katamonskom kláštore,Zadrani i ove godine slave dan jednoga od svojih zaštitnika - Vijesti - 057info - Zadar postavenom na mieste, kde kedysi býval svätý Simeon Spravodlivý.
Keď si ortodoxný arcibiskup prečítal dôkaz o pravosti tejto relikvie, s vďačnosťou a radosťou počas slávnostnej liturgie vyhlásil: „Toto je nádherná a významná chvíľa, ktorá sa zapíše zlatými písmenami do dejín jeruzalemskej cirkvi. Môžete len tušiť, akú veľkú radosť budú mať kresťania vo Svätej zemi.“
2000 rokov stará telesná schránka svätého Simeona sa dodnes zachovala celkom neporušená vrátane všetkých orgánov okrem očí. Nebadať na nej žiadne stopy mumifikácie, pri ktorej sa zvyčajne vnútorné orgány vyberajú, pretože ako prvé podliehajú rozkladu.
zdroj: Víťazstvo srdca, Familie Mariens
Odporúčame v kostole si zobrať Pamuk sv. Šime – relikvia 3. stupňa /z dotyku/. Touto vatičkou, ktorá je zabalená v originálnom papieri, sa dotkli tela svätca a ponúkajú pútnikom a veriacim na bočnom stolíku. 
Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *