Modlitba pre tých, ktorí trpia nespavosťou, alebo majú problémy so zaspávaním pre svoje obavy

Keď som spisoval zaujímavý príbeh obrazu Madonnina – na juhu Európy známy aj ako Panna Mária Odpočinku – našiel som túto krásnu mariánsku modlitbu, ktorá sa modlí pred spaním. Výrazne sa líši od tej, ktorá je zvyčajne vytlačená na rube obrázkov s Madonínou, a odkazuje na starodávne vzývanie Memorare (Pamätaj, ó blahoslavená Panna Mária).

Táto modlitba je ideálna pre každého, kto trpí nespavosťou alebo má problémy so zaspávaním kvôli svojim obavám. Čo môže byť v takejto situácii lepšie, ako sa zveriť do rúk Márie, ktorá nás môže nežne uspať, ako to urobila s malým Ježišom?

Mária, prichádza noc
celá zem zaspáva,
neopúšťaj ma v tomto čase odpočinku!

Polož mi ruku na oči
ako dobrá matka.
Zatvor ich jemne voči veciam tohto sveta.

Moja duša je sužovaná starosťami a smútkom,
a únava už na mňa číha,
polož mi ruku na čelo.

Zastav moje myšlienky.
Môj odpočinok bude sladký
ak ho požehnáš.

Takto, tvoje úbohé dieťa zajtra
zobudí sa silnejším a radostne sa postaví zoči voči novým dňom.

Polož mi ruku na srdce
nech je vždy bdelé
a stále hovorí Bohu
že k nemu má večnú lásku.

Amen.

Madonnina – Matka
Tento krásny obraz Márie – známy aj pod inými názvami, ako napríklad: Panna Mária z ulice, Panna Mária odpočinku, Panna Mária Cigánska, Panna Mária nežná, alebo jednoducho Matka nehy – pochádza z pera Roberta Ferruzziho v roku 1897.

Umelec bol svedkom toho, ako sa trinásťročné dievča menom Angelina Cian s láskou staralo o svojho bračeka a rozhodol sa v tejto scéne zachytiť podstatu materstva. Aj takto pôvodne nazval svoje dielo, za ktoré mimochodom získal prvú cenu na bienále v Benátkach.

Obraz si získal takú obľubu, že bol nakoniec premenovaný na „Madonnina“ a stal sa tak trvalou súčasťou náboženského kontextu.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *