Dva zázraky reťazí apoštola Petra

Prvý zázrak sa stal, keď sa Konštantín Veľký stal rímskym cisárom a ukončil prenasledovanie proti Cirkvi. Rímski kresťania zhromaždili relikvie apoštola Petra spolu s Reťazami, ktoré ho držali vo väzení v Ríme. Reťaze si veriaci veľmi uctievali a pozostatky apoštola Petra boli umiestnené na trón v skrytej časti chrámu, aby sa zabránilo jeho krádeži, a tento priestor bol otvorený iba trikrát ročne, aby si kresťania išli uctiť apoštola sediaceho na tróne. V tom čase šiel istý muž za vtedajším rímskym pápežom, aby vyznal hriech, ktorý ťažko zaťažil jeho dušu. Pápež vypočul jeho vyznanie a udelil mu pokánie, že na to, aby sa zbavil bremena svojho hriechu, bude musieť byť spútaný Petrovými reťazami po celom tele a sedemkrát obísť celý kostol. Keď absolvoval siedmy okruh, mal ísť do skrytej komory, ktorá obsahovala sväté ostatky svätého Petra, a zaklopať hlavou na zamknuté dvere. Keby sa dvere otvorili samy, znamenalo by to, že mu bol odpustený hriech. Muž urobil s pokornou poslušnosťou to, čo mu bolo povedané, a zaklopal hlavou na dvere komory. Na jeho veľký úžas a vďačnosť sa zamknuté dvere odomkli a otvorili. Tento zázrak sa stal slávnym široko ďaleko a od tej doby bol všetkým, ktorí prišli k pápežovi na spoveď, predpísané rovnaké pokánie za uzdravenie ich duše.

Druhý zázrak sa stal jedného dňa mužovi, ktorý pracoval na lodiach ako obchodník, upadol do veľkej núdze, ktorá spôsobila, že prišiel o všetok svoj majetok. Keď prišiel do bodu, keď nemal prostriedky na život, modlil sa k svätému Petrovi, aby mu požičal zlatú topánku, ktorá bola umiestnená na relikvii jeho nohy v jeho kostole. Apoštolovi sľúbil, že ak mu poskytne túto pôžičku, vráti sa po svojej ceste so zlatou topánkou honosnejšou ako tá prvá, akonáhle bude finančne vyrovnaný. Potom požiadal o povolenie svätého Petra, aby si vymyslel lož, aby šiel na spoveď k pápežovi, a preto bol uviazaný v reťaziach, aby sedemkrát obišiel kostol a odtiaľ pokračoval do zamknutej komory, ktorá obsahoval jeho relikvie a aby sa mu otvorili dvere, aby mohol dostať zlatú topánku.

Muž sa potom ocitol v kostole apoštola Petra v Ríme a vyznal hriech, ktorého sa v skutočnosti nedopustil. Ako bolo jeho zvykom, pápež muža umiestnil do reťazí apoštola Petra a sedemkrát prešiel po celom obvode kostola. Odtiaľ pokračoval do komory a hlavou zaklopal na zamknuté dvere. Reťaze zázračným spôsobom spadli z dverí a on postúpil na trón apoštola Petra, na ktorom boli umiestnené jeho sväté relikvie. Potom sa apoštol zázračným spôsobom naklonil k mužovi jednou z nôh, aby mu dal svoju zlatú topánku. Muž, plný vďačnosti, vzal topánku a opustil kostol. Dvere do komory boli opäť zamknuté a nikto nevedel o tom, čo sa stalo, až kým neprišiel čas na odomknutie dverí komory pre jeden z troch sviatkov, pri ktorých bolo všetkým dovolené ísť na úctu k apoštolovi. Keď pápež uvidel, že na nohách svätého Petra chýba zlatá topánka, bol hlboko zarmútený nad tým, že bol oklamaný, ale tiež vedel, že by sa to nemohlo stať, pokiaľ to Pán a svätý Peter nedovolia, preto zvážil okolnosť ako niečo urobené z vôle Božej. Na oplátku si nechal vyrobiť ďalšiu zlatú topánku ako prvú a vrátil ju k nohám svätého Petra. Medzitým bol muž, ktorý upadol do tiesne a dostal od svätého Petra požičanie svojej zlatej topánky, finančne veľmi požehnaný. Stal sa veľmi bohatým, ale aj veľmi chamtivým. Keď sa muž dozvedel, že pápež vymenil zapožičanú zlatú topánku za inú, domnieval sa, že už viac nemusí plniť svoj sľub. Tej noci sa však mužovi zjavil svätý Peter a pripomenul mu jeho dlh. Muž sa preto v zhone vydal na výrobu zlatých topánok, aby splnil svoj sľub. Muž so zlatou topánkou v ruke išiel k pápežovi a vyznal svoj hriech. Bol umiestnený do reťazí a začal kráčať po celom obvode kostola sedemkrát, potom pokračoval do zamknutej komory, aby zaklopal na dvere hlavou. Dvere komory sa zázračne otvorili a skrúšenému mužovi bolo umožnené vojsť do súkromnej komory a uctiť si relikvie. Vzal topánku, ktorú pápež nedávno vrátil na nohu svätca, a nahradil ju zlatou topánkou, ktorú vyrobil. Keď sa to stalo, došlo k ďalšiemu zázraku – obe nohy apoštola sa trochu pohli, akoby ho vyzývali, aby umiestnil tretiu zlatú topánku medzi dve obuté. Keď sa to stalo, muž odišiel, splatil svoj dlh a bol mu odpustený hriech.

Zdroj: obitelminsk, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *