Jediný dar, ktorý si Ježiš pýta

Po mnohých rokoch strávených v Jeruzaleme prekladom Božieho slova sv. Hieronym dokončil svoj veľký projekt niekoľko dní pred Vianocami. Na oslavu svojho úspechu sa rozhodol stráviť Štedrý deň neďaleko Betlehema, v jednej z mnohých jaskýň, ktoré lemujú krajinu. Podľa starodávnej správy sa mu niekedy okolo polnoci zjavil Pán Ježiš a povedal mu: „Hieronym, čo mi dáš k narodeninám?“
Hieronym okamžite a nadšene vyhlásil: „Pane, dávam ti preklad tvojho slova.“

Ale namiesto toho, aby sa mu dostalo blahoželanie, ako sám očakával, Pán mu jednoducho odpovedal: „Nie, Hieronym, to nie je to, čo chcem.“
Hieronym zostal bez reči. Potom sa začal sťažovať a rozprávať sa s Ježišom a pýtal sa, prečo ho nechal štyridsať rokov, ďaleko od domova pracovať na niečom inom, než čo od neho Boh najviac chcel. Ale Ježiš mlčal.
Hieronym začal navrhovať iné spôsoby, ako oceniť Ježišove narodeniny – postenie sa, pustovnícky život, odovzdanie majetku chudobným. Na každú z možností Ježiš odpovedal: „Nie, Hieronym, to nie je to, čo chcem najviac.”
Nakoniec Hieronym úplne rezignovane vyslovil: „Potom mi povedz, Pane, povedz mi, čo by ti najviac vyhovovalo ako dar pre tvoje narodeniny a ja ti to dám.”
Sľubuješ, Hieronym?
„Áno, Pane, absolútne.“
Ježiš odpovedal: „Daj mi svoje hriechy …

Zdroj: evendemonsfearmary, Obrázok: Aleteia

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *