Ani po 40 rokoch liečby nebudete mať dieťa

Keď Ludmiła uvidela dve čiarky na tehotenskom teste, nemohla tomu uveriť. Lekári ju už dávno zbavili ilúzií.

„Lekár požiadal o meno dieťaťa. „Lucia,“ odpovedala som. Pretože bola mučeníčkou zo Syrakúz, ktorá mala krásne oči a naša malá má krásne oči. Je tu však aj ďalšia patrónka. Lucia z Fatimy, pretože sa modlili ruženec. Vymodlené. Nikto neveril, že to bude fungovať. Keď som povedala svojmu lekárovi, že som tehotná, neveril mi. Predtým nám jeho kolega priamo povedal, že sa môžem liečiť aj štyridsať rokov a dieťa mať nebudeme. “

Ludmiła Jaskułowska ukazuje albumy, pretože chce ukázať, ako vyzerala dcéra hneď po narodení, keď bola malinkou, voňavou a úžasnou… “A tu vyzerá ako budhistický mních ponorený do rozjímania – komentuje. – Boh musí mať veľkú dôveru v človeka, ak mu zverí také drobné stvorenie … „

Ako sme sa stretli?

Je to romantický príbeh, aj keď to trvalo nejaký čas, kým sa všetko dalo do pohybu. Ludmiła sa narodila v ukrajinskom Sambore, pochádza z poľskej rodiny, ktorá jej dala vieru, jazyk a kultúru. Prišla do Krakova na štúdium a využila štipendium poľskej diaspóry. Krakov bol vedomou voľbou – chcela študovať a žiť v takom jedinečnom meste. Vybrala si psychológiu na Jagellonskej univerzite.

Mietek tiež študoval psychológiu a býval v babičkinom byte cez ulicu, takmer oproti jej internátu. Chodili tou istou električkou do školy a tak sa stretávali na autobusovej zastávke, čakali, on sa jej vždy pozdravil. A Ludmiła odpovedala, ale ďalej sa nič nedialo. Až na tretí rok štúdia, kedy hrali divadlo „Malý princ“. Pri prvej skúške vstúpil jej budúci manžel do miestnosti a išiel rovno k nej a opýtal sa: „A koho tu hráš?“

Až teraz sa ich príbeh začal. Dievča si uvedomilo, že sa jej už dlho veľmi páčil. Boli zosobášení v kostole sv. Anny v Krakove, jej obľúbenom kostole. Ludmiła ukončila žurnalistiku vo Varšave. Pôsobila ako psychológ, v súčasnosti prevádzkuje reklamnú spoločnosť. Žijú na modernom sídlisku, cez víkendy chodia k moru alebo do zahraničia, môžu hovoriť o profesionálnom a finančnom úspechu.

Prečo nemáme dieťa?

Čakanie na prvé bábätko. Rok po svadbe uplynul, druhý tiež. Pochybnosti a otázky začínajú. Vyhľadávanie informácií na internete. Tri roky, štyri roky po svadbe… Návštevy lekárov a vyšetrení, nekonečný počet vyšetrení, jeho a jej. A ďalšie otázky, výskum. A znova čakanie.

Nakoniec diagnóza. Hyperprolaktinémia – tento vynikajúci lekársky termín definuje dôvod, pre ktorý nemohla otehotnieť. Nakoniec sa lekári zhodli – Ludmiła má v hypofýze nádor, mikroadenom, ktorý je tiež zodpovedný za produkciu prolaktínu v tele. Výsledkom je, že jeho hladina je omnoho vyššia ako obvykle a funguje ako antikoncepcia.

Rodina a priatelia už vedia, nie každý pozná podrobnosti, ale vedia, že sa niečo deje. „Hľadali sme špecialistu, ale nikto nám nedal ani najmenšiu šancu …“ – spomína Ludmiła. Bolo to štádium, keď ma slová lekára doslova zmrazili. „Môžete prichádzať aj štyridsať rokov na vyšetrenia, ale nikdy nebudete mať žiadne dieťa.“ Padla otázka: In vitro? Bolo to však ihneď vylúčené, lebo to bolo za horizontom ich myslenia.

Je to Boh, ktorý dáva život dieťaťu

V štvrtom roku manželstva začala kríza, medzi nimi sa niečo zlomilo a nahlodalo. Zároveň vstúpili na neokatechumenátnu cestu a začali čítať Bibliu v komunite. A zažili zjavenie, pretože sa začali spoznávať v biblických podobách.

Počuli o neplodnosti a túžbe Abraháma a Sáry, Zachariáša a Alžbety. A videli, že muž nikdy neopustil ženu, ani žena muža. Vďaka Biblii pochopili, že môžu obísť všetkých lekárov na svete a veriť, že Boh dáva dieťa, pretože On je darcom života.

Začali sa modliť ruženec. Vo večerných hodinách. Mietek bol oveľa vytrvalejší ako ona, pretože padala od únavy a často zaspala, no on sa modlil, modlil a modlil. Napísali list Jánovi Pavlovi II. – adresa: Nebo. Priateľ ho vzal do Vatikánu a položil ho na hrob ich Veľkého krajana – rodinného advokáta. Dúfajú v Pána! Dávajú sľub, že po narodení bábätka zanechajú malé pletené topánky na hrobe Jána Pavla II., keď otehotnejú napriek všetkému!“

Žiadajú o prijatie do Adoption Center na Grochowskej ulici vo Varšave. Boli pripravení byť aj adoptívnymi rodičmi.

Zázrak, vlastne výnimka v medicíne

V neokatechumenátnej komunite hovorili o svojich životoch a svedčili. Jedného dňa boli v kostole v Taliansku. Pri odchode ich zastavila neznáma žena a povedala: Boli ste u Dr. Beaty Śladowskej?

Je veľmi dôležité, ku ktorému lekárovi pôjdete. Pri vstupe do kancelárie bola Ludmiła prekvapená, že v nej nie je gynekologické kreslo. Ukázalo sa, že odporúčaná lekárka je endokrinológ. A rozhodne chcela, aby jej manžel bol počas rozhovoru prítomný. Pretože je to problém páru, nie ženy a muža osobitne – vysvetlila. Uvedomila si situáciu a povedala, že nedáva nádej, ale pokúsi sa vyriešiť tento problém, t. j. oklamať mozog. Predpísala americký liek, ktorý starostlivo podala Ludmiłe. Návšteva sa uskutočnila v októbri.

Po pol roku, v apríli, vidí Ludmiła dve čiarky na tehotenskom teste! Neverila. Urobila ďalší test. A opäť sa objavili dve čiarky. Stal sa zázrak, neskutočný zázrak. A vlastne to nie je zázrak, ale výnimka v medicíne. A mikroadenom na hypofýze nebol na smrť, ale na slávu Pána.

Lekári tiež neverili, keď sa prihlásila do nemocnice s tehotenstvom. Cítila sa skvele. „Aké meno dáte dieťaťu?“ Opýtala sa sestra v pôrodnici, keď porodila. „Lucia,“ odpovedá matka. Narodila sa 9. januára v Hodine milosrdenstva. Mietek vyberal meno, aby si ním uctil svoju babičku.

Fotografia z rodinného albumu Jaskułowskovcov

Chudobné roky, bohaté roky

Ludmiła je veľmi aktívna. Postará sa o svoju dcéru, riadi spoločnosť, zúčastňuje sa stretnutí matiek, ktoré sa konajú vo farnosti. Poskytuje psychologické rady matkám a tým, ktoré sa chcú stať matkami, ale majú problémy.

A dávajú svedectvá s Mietekom. Ludmiła to musí robiť. Dokonale si pamätá okamih osvietenia, keď pochopila, že všetci svetoví lekári by nič neurobili, pretože Boh, je jediný darca života. A keď mu povedala: Nech sa stane, ako sa ti páči, prijmem každé tvoje rozhodnutie. Bod zlomu, keď človek dá Bohu voľnú ruku.

Lucinka sa narodila po siedmich rokoch manželstva. Ludmiła tvrdí, že to bolo sedem chudobných rokov. Nastal rad bohatých rokov, pretože im Darca života nesmierne dôveroval.

Zdroj: Aleteia.pl, Obrázok: Tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *