Pohár mlieka

Chudobný mladík sa usiloval zarobiť si na štúdia podomovým predajom papierových vreckoviek a iných drobností. Raz mal obrovský hlad a vo vrecku len zopár drobných. Rozhodol sa, že v najbližšom dome poprosí o niečo na jedenie. Ale keď mu prišlo otvoriť krásne zelenooké dievča, nenašiel dosť odvahy. Namiesto jedla si vypýtal len pohár vody. Dievča pochopilo, že je hladný a prinieslo mu veľký pohár plný mlieka. Chlapec sa srdečne poďakoval a opýtal sa:
„Čo som dlžný?“
„Nie ste dlžný nič,“ odpovedalo dievča. „Mama hovorí, že za láskavosť sa neplatí.“
Mladík odvetil: „Ďakujem, ďakujem z celého srdca.“
Keď Howard Kelly odišiel z toho domu, cítil sa lepšie nielen telesne, ale posilnila sa aj jeho viera v Boha a v ľudstvo. Už chcel všetko vzdať a zanechať štúdium, no toto malé gesto mu dodalo silu aj vôľu bojovať ďalej.

O moho rokov neskôr toto dievča, už ako dospelá žena, vážne ochorelo. Miestni lekári nevedeli, čo robiť. Poslali ju preto do veľkého mesta, kde boli špecialisti na liečbu jej zriedkavej choroby. Na lekárske konzílium pozvali aj doktora Howarda Kellyho, kapacitu vo svojom odbore. Keď začul názov mesta, z ktorého pochádzala žena, zažiarilo mu v očiach zvláštne svetlo. Okamžite bežal na oddelenie a spýtal sa na izbu, v ktorej ležala pacientka.
Hneď ju spoznal – a nielen podľa zelených očí. Potom sa vrátil na konzílium rozhodnutý urobiť pre záchranu jej života všetko, čo sa len dá. Od tej chvíle väčšinu času venoval jej prípadu. Po dlhom a namáhavom boji nad chorobou zvíťazili. Profesor Kelly si vypýtal v pokladni nemocnice súhrnný účet za liečbu. Prezrel si ho a potom do rohu napísal niekoľko slov. Účet zaniesli pacientke. Váhala, či ho má otvoriť, pretožhoward kellye si bola istá, že sa bude musieť zadĺžiť na zvyšok svojho života, aby ten účet zaplatila. Napokon sa naň opatrne pozrela. Jej pozornosť upútali slová v rohu papiera.
Čítala: „Uhradené v plnej výške jedným pohárom mlieka.“ Podpísaný doktor Howard Atwood Kelly.
„A kto by dal piť jednému z týchto maličkých čo len za pohár studenej vody ako učeníkovi, veru, hovorím vám, nepríde o svoju odmenu.“
(Mt 10, 42)

Bruno Ferrero
Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *