Kňazi Slovenska, Pán Vás volá. Ako odpoviete?

Každý prvý piatok v mesiaci sa kňazi pripájajú k spoločnej modlitbe v Poľsku a vo svete na adoráciu, aby vynahradili Pánu Ježišovi za svojich bratov v kňazstve, ktorí neuctievajú Najsvätejšiu sviatosť, majú čas na všetko, okrem Pána Ježiša v Eucharistii.

Základom Večeradla je adorácia v tichu, ktorá sa začína vždy 1. piatok v mesiaci o 21:00 hod. Je to deň zasvätený Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu, ktoré nemôže nemať kňazské srdce, o ktorom Pán Ježiš často hovorí v knihe „In Sinu Jesu“, pozývajúc všetkých kňazov na adoráciu ako vynáhradu za svojich bratov.

„Áno, toto dielo lásky ku kňazom je niečo veľké a vaša účasť bude spočívať v adorácii v mene tých, ktorí neadorujú, najmä tých najslabších a tých, ktorí stratili svoju kňazskú dôstojnosť; budete ich zastupovať pred Eucharistiou, Ježišovou tvárou plnou milosrdenstva a súcitu, čakajúcou na návrat tých, ktorých si vyvolil a ktorým chce dať účasť na sláve svojho kňazstva.

Trvanie Večeradla závisí od počtu kňazov ochotných zapojiť sa do tejto práce. Najdôležitejšie je, aby každý kňaz bol na adorácii minimálne 1 hodinu. Kňazi sa majú vo výzve Večeradla spojiť v spoločnej modlitbe so všetkými kňazmi sveta a vynahrádzať za ich kňazských bratov, aby sa ich srdcia nanovo zapálili ohňom lásky k Eucharistickému Srdcu a k adorácii.

Večeradlo pre kňazov vzniklo z iniciatívy laikov a prvé sa konalo v Sanktuáriu Panny Márie Fatimskej v Bydgoszczi v kaplnke ustavičnej adorácie v 1. piatok v mesiaci 1. októbra 2021 na pamiatku sv. Terézie od Dieťaťa Ježiša a Svätej Tváre. Iniciatívu hneď od začiatku požehnal farár a kustód Sanktuária MBF v Bydgoszczi Józef Orchowski a potom o. biskup Wiesław Śmigiel i biskup Krzysztof Włodarczyk, ktorý sa na adorácii pravidelne osobne zúčastňuje.

Kňazská adorácia

Práca spočíva v tom, že kňaz ponúka jednu hodinu adorácie týždenne (každý kňaz adoruje na ním zvolenom mieste), vďaka čomu môže kňazská adorácia trvať nepretržite, sedem dní v týždni, 24 hodín denne.

Hlavný úmysel kňazskej adorácie: za posväcovanie kňazov a za nové a sväté povolania ku kňazstvu.

Na zapojenie sa do iniciatívy sa môžu kňazi prihlásiť v rozpise na webovej stránke: adoracjakaplanska.pl

Prihlášky možno podať aj e-mailom alebo telefonicky – kontaktné údaje sú uvedené na webovej stránke. Záznamy sú anonymné.

Iniciatíva nepretržitej kňazskej adorácie sa zrodila v srdciach kňazov koszalinsko-kołobrzegskej diecézy, kde prijala požehnanie o. biskupa Edwarda Dajczaka. Od 4. apríla do 7. mája sa pod patronátom p. Arcibiskup Wojciecha Polaka, predsedu výboru pre klérus Poľskej biskupskej konferencie, uskutočnil 1. ročník Národných kňazských rekolekcií „Devotion33“. Jedným z plodov týchto duchovných cvičení bola túžba kňazov podujať sa na prácu neustálej adorácie Najsvätejšej sviatosti v celoštátnom meradle.

Svedectvá o kňazskej adorácii

„Vo chvíľach únavy zo svojich slabostí som Ježišovi vyčítal, prečo ma neuzdravil, zostal som s ním toľko rokov a nič. Pri modlitbe sa mi naskytol obraz: Videl som sa na operačnom stole, kde mi operovali srdce. Potom som počul slová: Chcel som ťa vyliečiť viackrát, ale zložité operácie trvajú niekoľko hodín. Nikdy si so mnou nebol niekoľko hodín. Dojatý týmito slovami som odišiel na niekoľko dní do pustovne, kde som mohol adorovať Najsvätejšiu sviatosť. V posledný deň, počas poslednej hodiny adorácie, som vo svojom srdci počul: Klaňaj sa môjmu najsvätejšiemu telu. Ak prestaneš adorovať Moje Telo, začneš adorovať svoje telo alebo iných ľudí alebo veci. Od tej chvíle si každý deň plánujem čas, aby som sa mohol klaňať Ježišovi“ – ​​o. Peter.

„Raz, počas noci adorácie, ma napadla myšlienka: Vstávam, akoby som išiel k niekomu živému, k niekomu, koho milujem. Trochu ako matka dieťaťu. Potom sa stretnem so živým človekom. On žije! Matka, ktorá v noci vstáva, sa viac stará o svoje dieťa a pri adorácii sa o mňa najviac stará Ježiš – a ja chcem zostať s ním“ – o. Raphael.

„Stretnutie s Ježišom v Eucharistii je pre mňa odpočinkom, čerpaním z prameňa, odovzdaním sa Jeho premieňajúcej láske. Som tu ja a on, zvyšok zmizne. Dáva sám sebe, svoj čas. Viem, že po adorácii odchádzam ako rovnaký, a predsa iný“– Fr. Jan.

Zdroj: Modlitba.sk, Milujciesie.pl, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *