Veriaci, ale nepraktizujúci

Svoje svedectvo venujem všetkým, ktorí sa definujú ako „veriaci, ale nie praktizujúci“. Takto hovorím o sebe už mnoho rokov. Išiel som zlým smerom, pretože som bol v skutočnosti uzavretý Božiemu konaniu. Teraz, vo veku 30 rokov, sa cítim ako plaziace sa dieťa v novej realite sveta, ktorú mi Boh otvoril prostredníctvom Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, poľskej kráľovnej z Jasnej Góry.

Volám sa Bartosz. Celý život som sa považoval za katolíka, ale zrejme som presne nerozumel, aký poklad som zdedil po starých rodičoch a rodičoch. Ako 19 -ročný som sa vrátil zo zahraničia do Poľska, kde som skončil školu. Bol som tam v podstate sám 3 roky. Toto obdobie bohužiaľ nebolo naplnené iba vedou, ale aj brodením sa do vecí nehodných veriaceho. Vlastne som tento čas bral ako zábavu. Po návrate do Poľska som pokračoval v tomto zábavnom štýle fungovania. Mal som veľa priateľov a známych, ktorí na mňa zapôsobili svojim sociálnym postavením alebo tým, že boli vďaka peniazom, ktoré mali, „niekým“ vo firme. Žiaľ, nemohol som byť sám sebou. Išiel som s prúdom. Žil som podľa princípov ostatných, ktoré som si stanovil za svoje priority. Vo veku 20 rokov som sa nedokázal úplne porozprávať s rodičmi, najmä s otcom. Vždy som veril, že viem lepšie ako on, o čom je život. Moja rodina strávila nedeľu tak, že som absolvoval svätú omšu, na ktorú som išiel s rodičmi, a potom sa vrátim k životnému štýlu svojich priateľov. Zároveň som predstieral, že som dobrý syn, ktorý bol vychovávaný v náboženskom duchu.

Boli to však iba zdania. V skutočnosti som klamal seba aj tých, ktorí ma milovali. Išiel som cestou rozpusteného života v klamstvách a manipuláciách svojich blízkych. Stále viac som sa dištancoval od svojej rodiny, ani som nevedel, kedy sa to deje. Moje srdce bolo plné prázdnoty a moja duša bola plná nečistôt a pokrytectva. Jedného dňa som sa dozvedel o vážnej chorobe môjho 37-ročného strýka. Išlo o pokročilú rakovinu mozgu, ktorú nebolo možné operovať. Všetci sme boli zhrození z toho, že tento muž mohol odísť cez noc a nechať tam dve deti vyrastať bez neho. Bola to rodinná tragédia, ktorá nás všetkých zasiahla ako blesk z jasného neba.

Po niekoľkých mesiacoch pokusov lekárov zachrániť strýkovi život sme sa rozhodli ísť do Jasnej Góry požiadať o jeho zdravie. Vtedy sme ešte nevedeli, že to pre nás bude začiatok nového života. Celkom nešikovne, ale úprimne sme sa zverili Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, poľskej kráľovnej, podľa modlitby, ktorú nám niekto navrhol. Od toho dňa sa začal „program obnovy“ celej našej rodiny. Tento proces nebol ľahký, pretože niektorí sa silne vzbúrili. Božia milosť prúdiaca priamo z Nepoškvrneného Srdca Panny Márie však pôsobila. Prvá očista trvala niekoľko týždňov, ale od prvej návštevy Jasnej Góry asi každý z nás pocítil obrovskú silu lásky, ktorá na tomto mieste funguje.

Pre mňa to bolo výnimočné obdobie. Ako mladý muž s priateľmi z rôzneho – a väčšinou nezaujímavého – prostredia, pred touto návštevou som vnímal svet ako čisto materiálny a túžba prežívať telesné potešenia života bola vo mne hlboko zakorenená. Teraz som sa začal modliť, chodiť sa pravidelne spovedať a brať Boha a Jeho prikázania vážne.

Počas tejto doby sa strýkov zdravotný stav postupne zhoršoval, ale naše presvedčenie, že sa uzdraví, bolo zdrvujúce. V mojom živote sa začali veľké zmeny. Niekedy som s nimi nebol spokojný, pretože prakticky cez noc sa mi väčšina priateľov a známych bez zjavného dôvodu otočila chrbtom. Bolo to pre mňa trochu zvláštne, keď mi niekto z večera na ráno povedal, že ma nechce poznať a že sa už asi nestretneme. Mňa to príliš nezaujímalo. Už vtedy som vedel, že po zverení sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie sa moja nebeská matka rozhodla zorganizovať môj život od nuly a postarať sa aj o tie najmenšie detaily.

Niekoľko týždňov po mojej obnove som sa rozišiel so svojou vtedajšou priateľkou. Na druhej strane sa kontakty s otcom začali rozvíjať tempom, ktoré sme obaja nevedeli ovládať, ale obaja sme boli z tohto zvratu udalostí veľmi spokojní. Môj otec cítil, že má syna, a ja som zase cítil, že môj otec je môj skutočný priateľ a partner. Rozhodli sme sa otvoriť malý rodinný podnik spoločne, ale na základe Božieho základu, a preto – som presvedčený – prežije aj tú najväčšiu krízu.

Prakticky každý víkend sme navštívili Jasnu Góru s celou rodinou (s mojím chorým strýkom) alebo sme tam išli všetci traja (mama, otec a ja). Cítil som vtedy – a stále to robím -, že sme vedení na ceste k spáse. Po takmer pol roku od našej prvej návštevy Jasnej Góry sa ukázalo, že výsledky MRI vyšetrenia hlavy môjho strýka sú perfektné. Hlavný nádor a všetky zápaly zmizli bez stopy. Dnes však viem, že Bohu nešlo predovšetkým o uzdravenie môjho strýka, ale predovšetkým o uzdravenie celej našej rodiny. Najväčším zázrakom, ktorý sa stal, je, že sa toho v našom živote toľko zmenilo.

Často sa čudujem – a tiež sa za to veľmi hanbím -, že mi Boh na príhovor Panny Márie hmatateľne ukázal, akú má silu a že je láska. Neuveríte, kým neuvidíte! Videl som a zažil. Tiež sa čudujem, prečo som si zaslúžil takú milosť. Ďakujem, že vieš, kto som teraz a viem, že predo mnou nie je žiadny problém ani nemožná situácia, pretože som v Nepoškvrnenom Srdci Panny Márie! Vzal som si úžasnú ženu Kasiu, s ktorou som sa stretol hneď po všetkých vyššie popísaných udalostiach. Prvýkrát sme sa stretli v kostole. Deň po svadbe sme išli s hosťami do Jasnej Góry. Tam sme pri našej svätej omši spolu s manželkou Kasiou zverili seba, svoju rodinu a svoju budúcnosť Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

Máme dvojčatá – dvoch synov Piotra a Pawla. To je ďalšia veľká milosť pre našu rodinu. S manželkou sme si nikdy nemysleli, že budeme mať dve deti naraz, aj keď sme si vždy hovorili, že by sme ich chceli mať veľa. Modlím sa, aby sme dokázali z našich detí vychovať takých ľudí, ktorí sa nebudú musieť sami presvedčiť a nikdy nepovedia, že sú veriaci, ale nepraktizujúci. Verím, že to tak bude, pretože sme ich zverili Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, poľskej kráľovnej, a zveríme jej aj naše ďalšie deti.

Svedectvo: Modlitba.sk, Bartek z Varšavy, Milujciese, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *