Exorcizmus sv. Antona Paduánskeho

Prípad diabolskej posadnutosti, ktorý sa poddal moci sv. Antona Paduánskeho, bol zaznamenaný v Portugalsku za vlády kráľa Denisa. Pod rúškom nebeského návštevníka sa diabol často zjavoval istej žene z Lisabonu a naliehal na ňu, aby sa vrhla do rieky Tajo, aby získala odpustenie za svoje hriechy a večné šťastie.

Utrápená žena sa nakoniec rozhodla utopiť. Na ceste k rieke prechádzala okolo františkánskej kaplnky a vošla dnu, kde kľačiac pred oltárom svätého Antona prosila Svätého, aby jej pomohol zachrániť dušu. Prekonaná únavou zaspala.

Počas spánku sa jej zjavil sv. Anton, odhalil podvod „otca lží“ a vyslobodil ju z posadnutosti. Po prebudení žena našla v ruke krátku správu, ktorú jej dal Svätý počas videnia. Obsahovala modlitbu, ktorá je v súčasnosti známa ako „Brief of St. Anthony“. Originál sa s korunovačnými klenotmi zachoval portugalským kráľom. Pápež Sixtus V. dal slová vpísať na obelisk, ktorý vztíčili na Námestí sv. Petra.

Saint Anthony’s Brief je mocná modlitba duchovného boja, ktorá sa prednáša, najmä ak je osoba pokúšaná zlom a je utláčaná démonmi. Slová modlitby sa modlia každý deň. Stručný text pozostáva z vyobrazenia kríža a slov, ktoré v latinčine tvoria rým a citujú apokalypsu 5, 5:

„A jeden zo starcov mi povedal: „Neplač, lebo zvíťazil Lev z Júdovho kmeňa, Koreň Dávidov; on otvorí knihu a jej sedem pečatí.“

Túto modlitbu, ktorá je dnes známa ako „Bratstvo svätého Antona [alebo požehnanie]“, Cirkev začlenila proti silám zla do svojho rituálu na exorcizmus.

Je posvätným zvykom nosiť tento text, toto požehnanie pri sebe alebo ho umiestniť v domácnosti a často ho opakovať. Odporúča sa, aby sa modlila každý deň v latinčine:

Ecce Crucem Domine,
Fugita, partes adversae,
Vicit Leo de Tribu Juda
Radix David, aleluja.

Hľa, Pánov kríž!
Utekajte, vy sily temnoty!
Lev z júdovho kmeňa,
koreň Dávidov, zvíťazil.
Aleluja!

 

Utešovanie Krista ma utešuje!
Uteš ma, keď je deň dlhý a únavný, uteš ma, keď kráčam po ceste života do bezpečia Tvojho Najsvätejšieho Srdca. Uteš ma v bolesti, smútku a súžení. Uteš ma, keď okolo mňa zúri pokušenie a zdá sa, že každá nádej je stratená. A keď príde tá posledná hrôzostrašná hodina a moje oči sa zatvoria pred týmto svetom hriechu, Kristovo umučenie, uteš ma v tej chvíli a nežne ma priveď k Tvojim prebodnutým nohám. Amen

Bolestné a nepoškvrnené Srdce Panny Márie, oroduj za nás!

Zdroj: stanthonyorg, Obrázok: flickr

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *