Znamenie kríža je viac ako gesto, je to jedinečná modlitba

V znamení Svätého kríža vysloboď nás, Bože, náš Pán, od našich nepriateľov.
V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Vítate deň so znamením kríža, keď sa zobudíte? A pred jedlom? A predtým ako idete spať? Aspoň niekoľkokrát za deň? Zaručujem vám, že keby ste poznali dôležitosť tejto modlitby, viac by ste ju praktizovali!

Mnoho ľudí nechápe zmysel tejto modlitby, robí znak kríža akoby nútene, nezastavujúc sa nad týmto úkonom, nehľadajúc hlbšie, vynechajúc niečo dôležité – obrátenie sa k Najsvätejšej Trojici.

Znamenie kríža nie je rituálnym gestom, ale skutočnou a mocnou modlitbou! Toto je znamenie kresťanov. Mnoho svätých prosilo o podporu a požehnanie od Najvyššieho vzývaním kríža. Cez kríž sa odvolávame na zásluhy Jeho Syna, nášho Pána Ježiša Krista, cez kríž prosíme Boha, aby nás vyslobodil od našich nepriateľov a zo všetkých nástrah zla, ktoré číha na naše fyzické a duchovné zdravie.

Modlitba
Tu je návrh modlitby, ktorý „rozšíri“ vaše chápanie znamenia kríža. Bez náhlenia, v zbožnosti a úcte:

+ V znamení svätého kríža (urobte krížik na čele). Prosím, Bože, daj mi dobré myšlienky, ušľachtilé a čisté. Ochráň ma od zlej mysle, ktorá by ma iba zranila.

+ Osloboď ma, Bože, náš Pán (urobte krížik na perách). Prosím, Bože, nech z mojich úst vyjde iba chvála. Nech moje slová vždy prispievajú k budovaniu Božieho kráľovstva a prinášajú dobro mojim blížnym.

+ Zachráň ma pred mojimi nepriateľmi (urobte krížik na svojom srdci). Prosím ťa, Bože, aby v mojom srdci vládla iba láska a Boží zákon, ktorý ma oddelí od všetkých zlých pocitov, ako je nenávisť, chamtivosť, zhýralosť …a aby zo mňa učinili skutočne verného veriaceho.

+ V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen (urobte tradičné znamenie kríža prežehnaním)

Znak kríža je vedomý akt potvrdzujúci náš vzťah s Bohom a mal by sa konať s maximálnou úctou, vierou a láskou, pretože vyjadruje našu vieru v tajomstvo Najsvätejšej Trojice – centrum našej kresťanskej viery.

Teraz, keď poznáte dôležitosť znamenia kríža, urobte ho pred odchodom z domu, pred začatím akejkoľvek práce, v čase problémov a tiež v časoch radosti. Znak kríža urobte na sebe a, ak je to možné, na čele svojho dieťaťa, manžela, manželky, brata …

Vždy požiadajte Boha, aby vás a vašich blízkych oslobodil od všetkého zlého, aby bol pri tom, keď sa zobudíme, jeme, učíme, pracujeme, spíme alebo cestujeme.

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen!

Zdroj: Aleteia, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *