Život Cirkvi vo svete 23/2019

Obsah

Modlitbová výzva pápeža na jún: Venujme pozornosť kňazom

Biskupi EÚ u pápeža: Po voľbách starosť o Európu

Rádio Vatikán vysiela správy aj po latinsky

Filozof: Fundamentalizmus – reakcia na pohŕdanie

Teológ: „Sú oveľa horšie veci ako klimatické zmeny“

Obeť znásilnenia ako ospravedlnenie potratu

USA: ‚Veriaca’ Pelosiová za potraty

Pápežova nová náuka o treste smrti

Herec hrajúci ‚Lucifera’ chce k svadbe príspevky na potraty

Vatikán: Európa potrebuje dialóg

Biskup: Radšej väzenie ako porušiť spovedné tajomstvo

Pápež František povoľuje zmenu „Otčenáša“

Holandsko: 17-ročné dievča zomiera eutanáziou

+ Zomrel kardinál Elio Sgreccia

Tréner Liverpoolu: „Ježiš je najdôležitejšia osobnosť histórie“

Izrael: Prezident ďakuje kresťanom za službu vo Svätej zemi

India: Kresťania po voľbách veľmi ustarostení

Pápež ocenil arcibiskupa, ktorý slávil v luteránskej katedrále

Nový Zéland: Katolícky politik rázne vyzýva vládu k ochrane života

USA: Biskup čelí úsiliu umlčať náuku Cirkvi

Taliansko: Minister podporuje protiakciu ku „Gay Pride“

„Amnesty International“ – súčasť potratovej lobby

Argentína: Lekár odsúdený za nevykonanie potratu

Kardinál Burke o totalitnej mentalite v Cirkvi

Taliansky kňaz so siedmimi deťmi má sto rokov

Pápež: Európa nesmie podľahnúť pesimizmu

Kardinál Sarah: Nestaňme sa mlčaním komplicmi novej ideológie!

Kardinál Dziwisz znova bráni Jána Pavla II.

Lev XIII: Silný pápež a stále aktuálna výzva modernému svetu

Pápež vydal dokument k Svetovému dňu migrantov

Duch Svätý, ktorý si Otcom a Synom uctievaný, nauč nás žiť v stálej Božej prítomnosti.
Duch Svätý, ktorý sídliš v srdci Božieho Syna, nauč nás žiť podľa vôle Najvyššieho.
Duch Svätý, znamenie ohnivých jazykov, zapáľ v našich srdciach oheň svojej lásky.
Duch Svätý, tajomná holubica, nauč nás chápať Sväté písmo.
Duch Svätý, ktorý nemáš tvár, ani meno, nauč nás správne sa modliť.
Duch Svätý, pred ktorým nič nie je utajené, nauč nás unikať diablovým osídlam.
Duch Svätý, ktorý poznáš budúcnosť, zverujeme ti do ochrany svoje rodiny a všetkých ľudí.

Duch Svätý nám pomôže nájsť cestu cez zmätky doby a zostať vernými Cirkvi Ježiša Krista.

Modlitbová výzva pápeža na jún: Venujme pozornosť kňazom

Vatikán, 7.6.2019 (RV) 025 092 – V mesiaci jún vyzýva Svätý Otec František v rámci Apoštolátu modlitby k pozornosti voči kňazom, ktorí obetavo pracujú vo farnostiach a uprostred spoločenstiev veriacich. Poukazuje na ich príklady svätosti a každodenného pripodobenia sa Ježišovi, ktoré zvyčajne vzbudia menej verejnej pozornosti než rôzne negatívne správy.

V júnovom videu pápež František pozýva veriacich k modlitbe týmito slovami:
„Chcem vás poprosiť, aby ste venovali pohľad kňazom, ktorí pracujú v našich komunitách. Nie všetci sú dokonalí, ale mnohí dávajú zo seba aj to posledné, obetujúc sa s poníženosťou a radosťou. Sú to kňazi blízki ľuďom s ochotou tvrdo pracovať pre všetkých. Buďme vďační za ich príklad a svedectvo. Modlime sa za kňazov, aby sa skromnosťou a pokorou svojho života aktívne nasadzovali v solidarite najmä voči tým najchudobnejším.“
Medzinárodný riaditeľ Apoštolátu modlitby – Svetovej modlitbovej siete pápeža – francúzsky jezuita Frédéric Fornos, publikuje videá Svätého Otca vždy pred prvým piatkom mesiaca. Pri zverejnení júnového videa páter Fornos pripomína aj nasledujúcu myšlienku pápeža Františka, ešte z čias, keď bol arcibiskupom v Buenos Aires. Je adresovaná samotným kňazom a zasväteným:
„Modlím sa? Modlíme sa my, ktorí sme kňazmi a zasvätenými osobami? Modlíme sa dostatočne, keď sa to žiada? … Keď sa modlíme, vtedy bojujeme za náš ľud.“ (29. júla 2007).

Biskupi EÚ u pápeža: Po voľbách starosť o Európu

Vatikán, 06.06.2019 (KAP) 025 091 – Pápež František vo štvrtok diskutoval s predsedníctvom Komisie biskupov EÚ – ComECE – o situácii v Európe a o výsledkoch eurovolieb. Tie prejavujú „nový populizmus“. „Úlohu zohral aj prístup k téme migrácie a ochrany životného prostredia,“ povedal nemecký biskup z Essenu Franz-Josef Overbeck, podpredseda grémia pre internetovú stránku „Vatican News“ po asi polhodinovom stretnutí s pápežom.
„Podobne ako my aj pápež si robí veľké starosti z politického vývoja vzhľadom na otázku migrantov a ja som vzhľadom na Nemecko poukázal na to, že sme od r. 2015 dobre integrovali vyše 800 000 migrantov,“ povedal biskup Overbeck. „Boli síce protesty, ale predsa aj veľa súhlasu a pomoci zo strany nemeckého obyvateľstva.“ Biskup pritom zvlášť ocenil ekumenickú spoluprácu.
Luxemburský arcibiskup Jean-Claude Hollerich, predseda ComECE, povedal, že súhlasí s pápežom v tom, že niektorí politici sa málo starajú o starosti ľudí a zdôraznil: „Politika musí postaviť ľudí do centra bez vyvolávania strachu ako nástroja politiky. Aj cirkev je niekedy priveľmi vzdialená od potrieb ľudí.“
Taliansky biskup Mariano Crociata, podpredseda ComECE, informoval, že európski biskupi chcú posilniť angažovanosť v práci s mládežou. Dodal, že mnohí ľudia hlasovali vo voľbách za Európu a túto angažovanosť treba podporovať.
V ComECE sú združené biskupské konferencie 28 členských štátov EÚ. Skratka ComECE je v latinčine: „Commissio Episcopatum Communitatis Europensis“.

Rádio Vatikán vysiela správy aj po latinsky

Vatikán, 6.6.2019 (KAP) 025 090 – Rádio Vatikán začína týždennú spravodajskú reláciu v latinskom jazyku. Pod názvom „Hebdomada Papae. Notitiae vaticanae latine redditae“ – „Týždeň pápeža. Vatikánske správy v latinskom jazyku“ – bude vatikánsky rozhlas každú sobotu vysielať 5 minút v jazyku Cicera, ako oznámil portál „Vatican News“ vo štvrtok. Pod vaticannews.va má byť program dostupný aj ako podcast.
Pri zostavovaní správ spolupracuje rozhlas s oddelením štátneho sekretariátu, ktoré prekladá oficiálne dokumenty pápeža do latinčiny. A v tomto oddelení vznikajú aj tvíty, ktoré sa posielajú cez pápežský kanál Twittera.
Táto relácia má aj v správach rozhlasu nanovo oživiť oficiálny jazyk Vatikánu, ako zdôraznil vedúci redaktor vatikánskych médií, Andrea Tornielli.
„Nekoncipovali sme to ako nostalgický pohľad naspäť, ale ako výzvu do budúcnosti. Už celé desaťročia prenáša Rádio Vatikán každý deň rannú svätú omšu po latinsky zo svojho sídla pri Anjelskom hrade v Ríme. …

V Melbourne pokračuje odvolacie konanie v kauze kardinála Pella

Melbourne, 6.6.2019 (RV) 025 089 – V austrálskom Melbourne pokračuje odvolacie konanie v kauze kardinála Georgea Pella. Emeritný arcibiskup a niekdajší prefekt vatikánskeho Ekonomického sekretariátu bráni svoju nevinu pred odvolacím súdom po tom, ako ho 13. marca oblastný súd austrálskeho štátu Victoria odsúdil na 6 rokov odňatia slobody za údajné sexuálne zneužitie mladistvých a obscénne činy. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2019-06/v-melbourne-pokracuje-odvolacie-konanie-v-kauze-kardinala-pella.html

Filozof: Fundamentalizmus – reakcia na pohŕdanie

Bonn, 6.6.2019 (KAP/KNA) 025 088 – Americký filozof Michael Walzer (84) vidí vo svetovom náboženskom fundamentalizme reakciu na „Západom orientovanú politiku modernizácie ľavicových a liberálnych elít“. Tak na príklad ako v Indii, v Izraeli alebo v mnohých moslimských krajinách, ako povedal tento intelektuál v interview pre noviny „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ zo štvrtka.
Aj keď sympatizuje so sekulárnymi politickými hnutiami, treba konštatovať, že ich vodcovia pevne vychádzali z nutného historického zmiznutia náboženstva, ako povedal Walzer.

„Preto nevideli nijakú potrebu zaoberať sa náboženskými prúdmi, ako len kriticky. Myslím si, že mnohé, čo sa dnes prejavuje ako náboženská reakcia, je reakciou na toto pohŕdanie a síce vo všetkých tých hrozných formách, ktoré taká reakcia často naberá.“

Teológ: „Sú oveľa horšie veci ako klimatické zmeny“

Augsburg, 6.6.2019 (kath.net) 025 087 – „Každých päť rokov sa vyskytnú hororové scenáre, prečo svet čoskoro zanikne,“ povedal pred niekoľkými dňami známy nemecký teológ z Augsburgu Johannes Hartl v prednáške o prorokovi Izaiášovi vo svojom Dome modlitby. Teológ pripomenul, že tento jav bol už v 50. rokoch a spomenul aj atómovú bombu. Neskôr to boli Rusi, kyslý dážď a preľudnenie.
„Je to také krúženie okolo ľudskej inteligencie, ktorá zostáva neustále zalarmovaná. Sú podstatne horšie veci ako klimatické zmeny. Sú podstatne horšie veci ako fyzická smrť. V srdci každého človeka sa odohráva dráma, kde ide o život a o smrť vo večnosti. Ja som za ochranu životného prostredia, treba o tom hovoriť. Ale kladiem proti tomu varujúce slová Svätého písma: Nenazývaj všetko drámou. Téma, ktorá je naozaj závažná je, že Boh skutočne existuje a väčšina ľudí žije tak, ako by ho nebolo,“ pripomenul teológ vlastnú drámu života.

Obeť znásilnenia ako ospravedlnenie potratu

Purcellville, 6.6.2019 (kath.net/LSN/jg) 025 086 – „Patrím k tomu jednému percentu, ktoré sa muselo stať dôvodom na ospravedlnenie 100 percent potratov.“ Napísal to Ryan Bomberger, ktorý bol počatý pri znásilnení. Jeho matka sa rozhodla pre život svojho nenarodeného syna. Vyrastal u adoptívnych rodičov a dnes sa s nadáciou Radiance Foundation zasadzuje za ochranu života.
„Moja matka bola znásilnená, ale odmietla násilný akt potratu,“ napísal v zapálenej výzve k ochrane života. A on nie je nijakým „zvyškom násilníka“, ako to formulovala demokratická senátorka Vivian Davis Figuresová v súvislosti s potratovým zákonom v Alabame. „Ako sa vylieči násilie násilím?“ pýta sa Ryan.
So svojou históriou nie je sám, ako pokračuje Ryan a uvádza rad osôb, počatých pri znásilnení, ktoré sa dnes zasadzujú za ochranu nenarodených detí. Ani jeho matka nebola ojedinelým prípadom, ako píše a uvádza niekoľko žien, ktoré sa po znásilnení „odvážne rozhodli pre život“.
„Skúsenosti týchto ľudí by ukázali druhú stránku tejto bolestnej témy, keby sa mohli prezentovať v médiách,“ hovorí Ryan a kladie otázku:
„Kto sú tí extrémisti? Sú to naozaj tí, ktorí sa zasadzujú za právo na život pre všetky ľudské bytosti alebo tí, ktorí schvaľujú milión potratov ročne v USA?“
„Ja sa rátam k tým vášnivým obhajcom života, ktorí zastávajú radikálne predstavy, že všetci ľudia majú rovnakú neodňateľnú hodnotu nezávisle od toho, ako sa ich život začal,“ píše Ryan na záver.

USA: ‚Veriaca’ Pelosiová za potraty

Washington D.C., 6.6.2019 (kath.net/LifeNews/jg) 025 085 – Nancy Pelosiová (foto), hovorkyňa amerického domu reprezentantov, kritizovala politikov Republikánskej strany za zákon o potrate v štáte Alabama. Zákon zakazuje potraty aj v prípadoch znásilnenia a incestu.
Republikánov, ktorí podporili zákon, obvinila z pokrytectva. Ak by v ich rodine bol prípad tehotenstva zo znásilnenia, alebo incestu, tiež „by využili iné možnosti“, ako tvrdila. Kritizovala v zákone aj dlhé tresty pre lekárov, ktorí by vykonávali potraty.
Pelosiová hovorila aj o rade zákonov chrániacich život, ktoré boli v týchto mesiacoch schválené vo viacerých štátoch a vyhlásila:
„To je skutočná tragédia. Tieto zákony nerešpektujú ženy a ich právo na slobodu voľby“.
Politička Demokratickej strany spomenula aj svoju vieru a označila sa napriek svojmu vystúpeniu za liberálne zákony o potrate ako „veriaca katolíčka“.
Štátne zákony, ktoré legalizujú potraty a eutanáziu, odporujú právu na život, ktoré prislúcha každému človeku, ako napísal pápež sv. Ján Pavol II. v encyklike „Evangelium vitae“.

Herec hrajúci ‚Lucifera’ chce k svadbe príspevky na potraty

Washington D.C., 6.6.2019 (kath.net) 025 084 – Tom Ellis (foto), herec hrajúci v spornom seriáli Hollywoodu „Lucifer“, pri príležitosti svojej plánovanej svadby s Meaghan Oppenheimerovou vyzval fanúšikov, aby namiesto svadobných darov prispeli potratovej organizácii „Planned Parenthood“. Budúca nevesta takisto vyjadrila toto želanie v instagrame.
Ellis hrá v seriáli Satana, ktorý opustil peklo a v Los Angeles vedie nočný klub.
Dan Gainor, vedúci Centra pre výskum médií (MRC), pre LifeSiteNews povedal: „Autor, ktorý hrá satana, by chcel ľuďom pomôcť zabíjať detičky, aby mohol sláviť svoju svadbu a tým priamo sprítomňuje realitu satana a nie propagandu televízneho seriálu.

Pápežova nová náuka o treste smrti

Vatikán, 5.6.2019 (LifeSiteNews) 025 083 – Revidovaná verzia Teologického komentára Katechizmu Katolíckej cirkvi obsahuje novú náuku pápeža Františka o treste smrti.
Hoci v ostatných desaťročiach katolícki pápeži povzbudzovali občianske autority, aby nepoužívali trest smrti, nenazvali ho zvnútra zlým, až v r. 2017 pápež František vyhlásil trest smrti za „odporujúci Evanjeliu“.
V interview pre American Magazine editor revidovanej edície arcibiskup Rino Fisichella povedal, že „intervenciu“ pápeža Františka by sa malo považovať za príklad „dynamickej povahy tradície“.
„To, čo často v diskusiách strácame z pohľadu v tejto veci je fakt, že apoštolská tradícia alebo ‘posvätná tradícia’ v jazyku Druhého vatikánskeho koncilu je prvá a najprednejšia a živá,“ povedal Fisichella. Vzhľadom na konzervatívnych teológov pripojil:
„Niekedy sa previníme tým, že vzbudzujeme dojem, že tradícia je podobným cvičením ako štafetový beh v atletike, kde je cieľom odovzdať zlatý kolík viery ďalšiemu bežcovi presne taký, aký sme dostali. Ale táto koncepcia riskuje zredukovanie tradície na muchu zaliatu v jantári a končí sa to negovaním jej pravého pôvodu a účelu.“
„Tradícia má svoj pôvod v Evanjeliu, ktoré žijúci Kristus nariadil apoštolom hlásať a odovzdávať svojim nástupcom, biskupom. Je to presne tradícia, ktorá dovoľuje Cirkvi konfrontovať sa s novými situáciami a hodnotiť ich vo svetle Evanjelia. Popierať jej dynamickú povahu sa rovná popierať aktuálnosť kresťanskej viery.“
Arcibiskup Fisichella pritom dodal, že každá nová generácia kresťanov nie je oprávnená meniť vieru podľa rozmarov, lebo taká vízia by nemala základ v historickom vývoji našej viery.
Vyjadril presvedčenie, že „otázku trestu smrti a zásah pápeža Františka treba chápať v rámci tejto dynamickej koncepcie tradície.

‘Nie pravý vývoj náuky ale zvrátenie náuky’

Profesor Edward Feser, autor knihy „Za človeka bude vyliata jeho krv – Katolícka obhajoba trestu smrti“ pre LifeSiteNews v maili uviedol, že Fischella sa vyhol otázke novosti Františkovej náuky a vysvetlil:
„So všetkou úctou k arcibiskupovi sa mi zdá, že neodpovedal na otázku. To, čo katolíci k revízii Katechizmu chcú vedieť, je, či sa revízia týka náuky, že trest smrti je vždy a zvnútra zlý a nie len neuvážený za súčasných okolností.,“
Zdôraznil, že ak toto je náuka pápeža Františka, tak náuku nerozvíja, ale protirečí jej.
„Bolo by to priame protirečenie Svätému písmu, cirkevným otcom a učiteľom Cirkvi a všetkým predošlým pápežom a nebol by to pravý vývoj náuky, ale jej zvrátenie a poškodenie. Nazvať niečo ‘vývojom’ z toho ešte nerobí vývoj, inak by Cirkev mohla zvrátiť hocijakú náuku ako o Trojici, či vzkriesení a proste to označiť ako ‘vývoj’ odrážajúci ‘dynamickú tradíciu’ atď.“
„Veľkí katolícki teoretici vývoja náuky ako sv. Vincent z Lerinsu a bl. John Henry Newman vždy veľmi jasne vyjadrujú, že pravý vývoj nemôže nikdy protirečiť doterajšej náuke.“
Prof. Feser pripomenul, že ak zásah pápeža a revízia Katechizmu neznamená učiť, že trest smrti je zvnútra zlom, tak by tu nebolo protirečenie.
„Ale prečo to jednoducho explicitne nevyhlásia? Prečo to arcibiskup nepovie? Bolo by to nesmierne jednoduché. Proste povedať: ‘Trest smrti nie je zvnútra zlom, ale v súčasnosti je najlepšie nepoužívať ho z takých a takých dôvodov. To by nezanechalo pochybnosti u katolíkov, že či tu nejde o pretrhnutie tradičnej náuky.“
Prof. Feser potom pripomenul varovanie pápeža sv. Pia X. týkajúce sa zmien náuky, aby sa prispôsobila dobe.
„Bolo by tiež dobré vedieť, ako by arcibiskup poznámku o tradícii, že to nie je ‘mucha v jantári’ riešil vzhľadom na vážne varovanie pápeža sv. Pia X. v Pascendi, že dogmy Cirkvi a význam tradične im pripisovaný by sa nemali nikdy meniť v mene ‘pokroku’ či ‘vývoja’ alebo ‘s výhovorkou či predstieraním hlbšieho chápania pravdy,’“ povedal Feser. Sv. Pius X. ubezpečil, že „naopak, Cirkev musí vždy prísne zachovávať ‘tú istú dogmu, ten istý zmysel, to isté prijatie.’“ …
V interview Fisichella povedal, že pápež František „veľmi podporuje“ revidovaný teologický komentár a napísal sám predslov. Pápež zvolil 25. výročie Katechizmu z r. 1993 na vyhlásenie svojej túžby zrevidovať náuku o treste smrti v par. 2267.
Pripomíname, že ako prezident Akadémie pre život Fisichella tiež kritizoval brazílskeho biskupa, ktorý exkomunikoval potratárov a každého, kto potrat podporuje.
V interview Fisichella zdôraznil, že Teologický komentár samotný nie je dielo Magistéria a že každý zo 42 komentátorov „je osobne zodpovedný za svoj príspevok“! Medzi komentátormi je aj kardinál Schönborn, ktorý je za vysviacku žien, žehnanie homosexuálnych párov a iné inovácie.

Vatikán: Európa potrebuje dialóg

Vatikán, 5.6.2019 (KAP) 025 082 – Po výsledkoch eurovolieb požaduje Vatikán intenzívnejší dialóg na to, aby sa Európa vybudovala, čo všetci chceme“. To platí predovšetkým vzhľadom na „tendencie prejavujúce sa vo voľbách – stiahnuť sa do seba a spochybňovať to, čo nazývame európskym projektom“, ako povedal vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v Ríme a dodal: „Ja som za pozitívny a povzbudzujúci pohľad na veci.“
Na otázku k požiadavke nemeckého kardinála Gerharda Ludwiga Müllera, že Cirkev musí hovoriť aj s talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim, Parolin odvetil:
„Dialóg sa vedie predovšetkým s tými, ktorí nepremýšľajú ako my a s ktorými máme nejaké ťažkosti a problémy. Ja som toho názoru, že musíme hovoriť aj so Salvinim.“
V interview pre tlač kardinál Müller nedávno kritizoval, že vzhľadom na verejne diskutované rozdiely názorov by cirkevní predstavitelia nemali Salviniho vylúčiť, ale s ním hovoriť. To neznamená schvaľovať každý z jeho politických názorov, ako povedal kardinál Müller pre noviny „Corriere della Sera“.

Biskup: Radšej väzenie ako porušiť spovedné tajomstvo

Birmovanci v príprave už len zdráhavo pristupujú ku spovedi, lebo sa obávajú, že ich hriechy sa nahlásia polícii!

Oakland, 5.6.2019 (kath.net/jg) 025 081 – „Radšej pôjdem do väzenia, ako by som sa mal podrobiť tomuto útoku na našu náboženskú slobodu!“ Napísal to Mons. Michael Barber (foto), katolícky biskup z Oaklandu v Kalifornii v otvorenom liste v súvislosti s hroziacim obmedzením spovedného tajomstva. Parlament v Kalifornii práve diskutuje o návrhu zákona, ktorý by prikazoval kňazom hlásiť prípady zneužívania alebo zanedbávania detí, aj keď sa to dozvedia pod pečaťou mlčanlivosti svätej spovedi. Kňazi a pracovníci cirkvi majú aj teraz už povinnosť oznámiť úradom všetky prípady, o ktorých sa dozvedia. Spoveď bola z toho doteraz vyňatá.
Biskup Barber označil návrh zákona ako „porušenie jednej z našich najsvätejšej sviatostí, čo navyše neprispeje k boju proti zneužívaniu v Cirkvi“ a zdôraznil:
„Som samozrejme za zákony, ktoré chránia deti pred zneužívaním. Katolícka cirkev tvrdo pracovala na tom, aby bola pre deti bezpečným prostredím, aby preverila duchovných a postarala sa o to, aby jej pracovníci a dobrovoľníci hlásili prípady zneužívania štátnym orgánom.
Návrh zákona už vyvoláva neistotu. Istý kňaz mi len nedávno povedal, že mladí počas prípravy na birmovku už len zdráhavo pristupujú ku spovedi, lebo sa obávajú, že ich hriechy sa ohlásia polícii!“
„Nijaký kňaz nesmie porušiť spovedné tajomstvo. Kto to napriek tomu urobí, spácha ťažký hriech a hrozí mu exkomunikácia. Právo na dôvernú svätú spoveď sa musí chrániť,“ žiadal biskup Barber.

Pápež František povoľuje zmenu „Otčenáša“

Vatikán, 5.6.2019 (kath.net) 025 080 – Pápež František oficiálne povolil zmenu v modlitbe „Otčenáš“. Konkrétne ide o zmenu v Mt 6,13 – „a neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého“. V modlitbe sa má odteraz modliť: „a nenechaj nás upadnúť do pokušenia“.
Podľa webovej stránky „UCatholic“ zmenu pápež František povolil 22. mája. František je podľa vlastných slov presvedčený, že nová verzia je lepšia, pretože z pôvodnej verzie sa mohlo vyvodzovať, že Boh uvádza ľudí do pokušenia – tento výklad vidia teológovia však veľmi diferencovane.
Ako sa kath.net dozvedel, v Nemecku túto zmenu odmietli – mala tomu zabrániť Evanjelická cirkev Nemecka EKD. No zmena príde v anglickom, francúzskom a talianskom jazyku.

Holandsko: 17-ročné dievča zomiera eutanáziou

Amsterdam, 5.6.2019 (kath.net/pl) 025 079 – Holandské dievča utrpelo sexuálne zneužitie – vo veku 14 rokov ju znásilnili dvaja muži. Následkami boli depresie a psychogénna chudosť. Teraz zomrela iba 17-ročná Noa Pothovenová legálnou eutanáziou. Svoje dlhé utrpenie sa pokúsila spracovať v ocenenej biografii. Pred niekoľkými dňami napísala do sociálnych médií „posledný smutný príspevok“, v ktorom ohlásila svoju smrť. Prestala už jesť a piť.
V Holandsku sa môžu aj maloleté deti za istých podmienok rozhodnúť pre legálnu „pomoc pri umieraní“.

+ Zomrel kardinál Elio Sgreccia

Vatikán, 5.6.2019 (RV) 025 078 – Vo veku nedožitých 91 rokov zomrel v Ríme v stredu 5. júna kardinál Elio Sgreccia, emeritný predseda Pápežskej akadémie pre život a odborník na bioetiku.

Tréner Liverpoolu: „Ježiš je najdôležitejšia osobnosť histórie“

Liverpool, 4.6.2019 (kath.net) 025 077 – Jürgen Klopp (51), známy tréner FC Liverpoolu a hráči jeho mužstva povzbudili svojho smrteľne chorého fanúšika videovým posolstvom. Informuje o tom agentúra „idea“.
Dave Evans, ktorý má rakovinu, chcel vidieť finálový zápas Liverpoolu a Tottenhamu na šampionáte 1. júna na štadióne v Madride, no mohol ho sledovať iba v televízii v hospici. Klopp nahral pre neho video hodinu pred finále. Ako povedal, v prípade Evansa ide o viac ako o futbal – „Tu ide o život!“
Zaželal mu „zo srdca všetko dobré“ a dodal:
„Ja som kresťan. Uvidíme sa.“
Klopp vyhral s Liverpoolom svoj prvý titul na šampionáte ligy a slávil tak najväčší triumf v európskom futbale klubov.
Klopp už viackrát verejne vyznal svoju kresťanskú vieru:
„Pre mňa je Ježiš najdôležitejšou osobnosťou histórie.“

Izrael: Prezident ďakuje kresťanom za službu vo Svätej zemi

Jeruzalem, 4.6.2019 (KAP/KNA) 025 076 – Izraelský prezident Reuven Rivlin zdôraznil veľký význam kresťanských cirkví pre život vo Svätej zemi. Pri návšteve Kustódie františkánov sa zhromaždeným cirkevným predstaviteľom poďakoval za ich službu a vyjadril nádej v ďalšie spolužitie v partnerstve a pokoji. „Štát Izrael je zaviazaný všetkým náboženským spoločenstvám. Pokojné spolunažívanie náboženstiev v krajine treba vždy chrániť,“ zdôraznil prezident.
Na stretnutí v pondelok sa zúčastnili hlavy pravoslávia, Arménov aj katolíkov vo Svätej zemi. Stretnutie patrí už roky k pevne stanoveným podujatiam v neskorej jari.
„V mnohých oblastiach Blízkeho Východu žijú kresťania v súčasnosti v ťažkých podmienkach,“ zdôraznil prezident Rivlin. „Takmer všade sa ich počty znižujú. Izrael je naproti tomu jediný štát, kde kresťanské spoločenstvá rastú.“
Spokojnosť vyjadril prezident aj vzhľadom na rastúci počet pútnikov vo Svätej zemi, ako aj živé spoločenstvá. Prejavil potešenie, že kresťanské spoločenstvá sa dohodli na pokračovaní reštauračných prác v Kostole svätého hrobu. To slúži bezpečnosti všetkých návštevníkov svätých miest, ako dodal prezident.

India: Kresťania po voľbách veľmi ustarostení

Mníchov, 4.6.2019 (kath.net/KIN) 025 075 – Nové víťazstvo hinduistickej nacionalistickej vládnej strany v parlamentných voľbách „je dôvodom frustrácie a strachu pre menšiny v Indii“. Povedal to cirkevný partner nemeckej nadácie „Kirche in Not“ v Indii, ktorý chce zostať z bezpečnostných dôvodov v anonymite.
Výsledok volieb vyvolal šok u mnohých ľudí v Indii: „Nemôžeme uveriť, čo sa stalo. Dokonca aj v štátoch a okresoch, kde boli prieskumy nepriaznivé pre vládnu stranu, zabrala viac kresiel, ako sa predpovedalo.“
Médiá a pozorovatelia stranu vážne obvinili, že elektronické volebné systémy boli zmanipulované a cielene sa kupovali hlasy. To potvrdzuje aj náš zdroj:
„Videl som, ako pred voľbami zvolali stovky nádenníkov. Každý dostal od nacionalistickej strany 300 rupií – asi 4 eurá.
Výsledky volieb oznámili 23. mája – vládnej strane 900 miliónov voličov umožnilo dosiahnuť absolútnu väčšinu a premiér Narendra Modi môže vládnuť ďalších päť rokov. Modi je premiérom od r. 2014.

Rastú útoky na náboženské menšiny
„Minulých päť rokov s Modim pri moci bolo veľmi ťažkých a robili sme si veľa starostí. Obávame sa, že ďalších päť rokov bude ešte horších,“ povedal náš zdroj. … „Sú veľké obavy, že kresťania a moslimovia budú vystavení ďalšej sociálnej a náboženskej diskriminácii.“

Pápež ocenil arcibiskupa, ktorý slávil v luteránskej katedrále

Rím, 3.6.2019 (LifeSiteNews) 025 074 – Pápež František ocenil 3. júna katolíckeho arcibiskupa, že viedol bohoslužby v luteránskej katedrále. Povedal, že to je znamenie toho, ako ďaleko už ekumenické vzťahy pokročili.
Na lete z Rumunska sa pápeža pýtali, aké vzťahy by mali existovať medzi rôznymi vyznaniami.
„Ekumenizmus nie je o dosiahnutí konca zápasu, diskusie. Ekumenizmus sa realizuje, keď spolu kráčame, keď sa spolu modlíme – je to ekumenizmus modlitby. Kráčať spolu, to už je kresťanská jednota. A nie čakať, kým sa teológovia dohodnú, aby sme dospeli k Eucharistii. Eucharistia sa uskutočňuje každým dňom skrze modlitbu, skrze spomienku na krv našich mučeníkov, skrze diela charity a tým, že sa navzájom milujeme.“
Pápež uviedol príklad ekumenizmu modlitby:
„V istom európskom meste má katolícky arcibiskup dobré vzťahy s luteránskym arcibiskupom. Katolícky arcibiskup mal prísť do Vatikánu v nedeľu večer a zavolal mi, že príde v pondelok ráno. Keď prišiel, tak mi povedal: „Prepáčte mi, ale včera musel luteránsky arcibiskup ísť na ich stretnutie a poprosil ma: ‘Prosím, príď do mojej katedrály a sláv bohoslužbu.’ Nuž to je bratstvo. Taký pokrok je už veľa. A katolícky arcibiskup kázal. Neslávil Eucharistiu, ale kázal. To je bratstvo.“

Nový Zéland: Katolícky politik rázne vyzýva vládu k ochrane života

Wellington, Nový Zéland, June 3, 2019 (LifeSiteNews) 025 073
„Hlasmi na ochranu života sa už nesmie pohŕdať a znevažovať ich ako útoky. ´Kazatelia´ tolerancie a inklúzie sa už nesmú naďalej pokúšať umlčať a zatracovať tých, ktorých názory v nich vyvolávajú nepríjemný pocit. To sú názory založené na osobnej viere ľudí a ich hodnotových systémoch.“
Tieto silné slová vyslovil na Novom Zélande Paulo Garcia, nový člen parlamentu v dome reprezentantov Národnej strany.
Právnik Garcia v odvážnom prejave sa najprv poďakoval „nášmu milujúcemu Bohu“ a vôbec sa nemienil ospravedlňovať za svoju vieru a názory v prospech ochrany života a rodiny:
„Tak ako by sme si mali uvedomiť slabiny etnickej neznášanlivosti v tejto krajine, tak si potrebujeme rovnako uvedomiť predsudky náboženskej neznášanlivosti často používané ako vhodné nástroje v diskusiách,“ varoval Garcia. „Je urážlivé pre niektorých v tejto komore hovoriť už len o motívoch zlej politiky – že eutanázia má náboženské motívy – čo je podobné, ako by sme hovorili, že veriaci ľudia nemajú intelekt a preto by tu nemali zaberať miesto a prispievať do spoločnosti.“ Garcia hovoril okrem toho aj o slobode prejavu. … Spomenul cítenie v spoločnosti nedávno zasiahnutej streľbou v Christchurch s 51 mŕtvymi a povedal:
„Sú ľudia, ktorí hovoria, že moje názory sú netolerantné. Prečo? Pretože som za ochranu života? Pretože verím v svätosť života?“
Citoval aj známe maorské príslovie a vysvetlil, že brané doslova a do logického záveru vystihuje jeho názory:
„He aha te mea nui o tea o? Čo je najdôležitejšou vecou na svete? He tangata, he tangata, he tangata – sú to ľudia, sú to ľudia, sú to ľudia.“
„Keď ide o ľudské bytosti, nemôžeme si vyberať, ktoré budeme chrániť a ktoré nie a nemôžeme hovoriť, že niektoré zraniteľné životy sa musia chrániť a iné nie.“ Garcia ďalej zdôraznil potrebu podporovať rodičov, rodiny a deti:
„Byť rodičom je najdôležitejšia práca, akú máme,“ dodal, ocenil osamelé matky, ktoré túto úlohu plnia samé a zdôraznil:
„My muži musíme stáť pevne v našich vzťahoch. Musíme byť spoľahlivými živiteľmi a ochrancami. Musíme ukazovať deťom ako rešpektovať a vážiť si ženy.“
Právnik Garcia je prvým poslancom filipínskeho pôvodu. Nahradil poslanca, ktorý odišiel do dôchodku. Obhajcovia života v krajine veľmi privítali Garciov odvážny prejav. Jeho hlas sa pripája k rastúcemu počtu ministrov ako Simon O’Connor a Maggie Barry.

Taliansko: Minister podporuje protiakciu ku „Gay Pride“

Rím, 3.6.2019 (kath.net) 025 072 – Lorenzo Fontana, taliansky minister pre rodinu minulý týždeň celkom oficiálne podporil cirkevnú procesiu Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Modene, ktorá sa plánovala na sobotu ako protiakcia k homosexuálnemu pochodu „Gay Pride“.
V interview minister a viceprezident strany Lega-Nord sa jasne vyslovil k cieľom procesie:
„Som šťastný, že to plánujete a želám vám veľa šťastia.“
Minister potom poukázal aj na to, že kresťanské hodnoty sú základom histórie, identity a tradície Talianska a treba ich zachovať.

USA: Biskup čelí úsiliu umlčať náuku Cirkvi

Martina Navrátilová: Kňazi sú pre deti nebezpečnejší ako LGBT!

USA, Providence, Rhode Island, 3.6.2019 (LifeSiteNews) 025 071 – Biskup amerického ostrovného štátu Rhode Island, Thomas Tobin, poslal tweet s varovaním veriacim svojej diecézy a neodporúčal účasť ľudí na pochode LGBT počas tzv. mesiaca pride – „Pride Month“.
Okamžite vypukli medzinárodné protesty! LGBT a progresívni aktivisti sa rýchlo zodvihli, aby rozdrvili odporúčanie katolíckeho pastiera jeho stádočku, aby „zostalo verné katolíckej viere a morálke“, demonštrujúc tak rozhodnutie proti-katolíckych síl umlčať náuku Cirkvi!
Už v prvý deň mesiaca, v ktorom chcú aktivisti LGBT oslavovať svoj životný štýl – 1. júna – biskup Tobin (nezamienať si s ľavicovým kardinálom Josephom Tobinom z Newarku, New Jersey) na Tweet napísal:
„Pripomínam, že katolíci by nemali podporovať mesiac LGBT ani zúčastňovať sa na akciách ‘Pride Month’ v júni. Tie napomáhajú kultúru a podporujú aktivity protirečiace katolíckej viere a morálke. Sú veľmi škodlivé najmä pre deti.“
Už za 48 hodín prišlo ohromujúcich 86 000 väčšinou negatívnych odpovedí biskupovi, ktoré nazývali jeho komentár „nechutným“ a obviňovali ho, že je „pokrytec plný nenávisti“ a šíri „otrávené myslenie“.
V nedeľu večer hneď potom zorganizovali protest na podporu LGBT: „Keďže biskup Tobin vyzval katolíkov k neúčasti na pochode, my prinášame pochod Pride a komunitu LGBTQIA+ priamo k nim,“ vyhlásili organizátori pochodu.
Protest sa konal pred diecéznou Katedrálou sv. Petra a sv. Pavla v Providence, zatiaľ čo sa v nej slávila svätá omša!
„Celebrity“ pro-LGBT sa hneď chytili príležitosti na odsúdenie katolíckej náuky:
„Toto je čistá ignorancia a bigotnosť,“ vyhlásila herečka Mia Farrow. „Ignorujte toho nenávisťou naplneného pokrytca. Vedie vás iba k utrpeniu. Pripomína nám tých kňazov, ktorí týrali mojich bratov. Samozrejme by sme mali objať našich bratov a sestry a deti LGBTQ. Ježiš hovoril o láske.“ …
Lesbická tenistka Martina Navrátilová ignorovala podstatu výpovede biskupa Tobina a namiesto toho znova omieľala zneužívanie kňazmi: „To je pripomienka, že katolícki kňazi sú oveľa nebezpečnejší pre deti ako LGBT. Takže na to nezabúdajte.“ Navrátilová však nespomenula, že väčšina kňazov, čo zneužívali chlapcov, sú homosexuáli. …
Spoza Atlantiku sa ozval britský komik Julian Clary slovami, že dúfa, že Boh zasiahne a biskupa usmrtí: „Nech vás Boh usmrtí, biskup, pri najbližšej príležitosti.“
Írska ministerka kultúry napísala: „Nie je to ten Boh, ktorého ja poznám. Hanebné.“
Biskupa o dva dni začal brániť jeho spolubrat z Tyleru v Texase, biskup Joseph Strickland a vyjadril mu vďaku za to, čo napísal svojim veriacim:
„Vďaka, že ste prehovorili, biskup Tobin … Buďme mocnými milujúcimi poslami pravdy a svetla v Ježišovi Kristovi.“
„Biskup Tobin jednoducho hovorí o jednej pravde z pokladnice viery. Boh stvoril ľudí ako muža a ženu. Tí, čo sú zmätení svojou identitu, potrebujú iste Kristovu lásku a súcit, pripomeňme si, že Kristova láska sa vyjadruje pri jeho smrti na kríži za pravdu. Prosím, prestaňte etiketovať biskupov, ktorí hlásajú pravdu Evanjelia ako homofóbnych! Boh nám dal sexuálnu intimitu na plodenie detí a hlbšiu jednotu muža a ženy v manželstve. Hlásanie tejto pravdy nie je homofóbia, je to jednoducho realita.“ …
Na otázky Life Site News k tomuto incidentu Konferencia biskupov USA nereagovala. No na obranu biskupa Tobina sa ozvalo sa niekoľko kňazov. …

„Amnesty International“ – súčasť potratovej lobby

Viedeň/Londýn, 3.6.2019 (kath.net) 025 070 – Organizácia „Amnesty International“ bola založená v r. 1948, aby podporovala presadzovanie všeobecných ľudských práv. V ostatnej dobe sa organizácia stále viac angažuje ako súčasť pro-potratovej lobby.
Vidno to napríklad v jej postoji k parlamentárnej občianskej iniciatíve #fairändern (férovo zmeniť), ktorá sa teraz diskutuje v petičnom výbore rakúskeho parlamentu. Občianska iniciatíva #fairändern necieli na zmenu zákona o potrate, len chce zavedenie opatrení ako sú štatistické údaje o potratoch, výskum ich motívov a lehota na premyslenie pred potratom. Jedinou požiadavkou je škrtnutie eugenickej indikácie. Tá povoľuje potrat až do pôrodu pri vážnom nebezpečí ťažkého duševného alebo telesného postihnutia.
Výbor si vyžiadal stanoviská relevantných spolkov a inštitúcií. „Amnesty International“ v stanovisku z 29. apríla 2019 nielenže zavrhuje šesť požiadaviek. Organizácia sa dokonca stavia za „právo na potrat“:
„Zodpovedá ľudsko-právnemu záväzku štátu každému človeku poskytnúť možnosť samému sa rozhodovať o sexualite, tehotenstve a materstve. To zahrňuje aj možnosť rozhodnúť sa o donosení, alebo potrate dieťaťa.“
„Amnesty International“ pritom poukazuje na komentár Výboru OSN o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach ľudí. Tam sa v bode IV. A. 34. hovorí o „práve na potrat“. Komentár sa vzťahuje na článok 12 Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Tam sa však nehovorí o potrate, či reprodukčných právach, ale iba o práve na lekársku starostlivosť. Z toho sa teraz má očividne odvodzovať právo na potrat!
„Amnesty International“ nevidí v „práve na reprodukčné sebaurčenie“, ku ktorému patrí aj „neobmedzený a nediskriminačný prístup k bezpečným medicínskym službám v oblasti potratu“, nijaký rozpor s právom na život! A uvádza:
„V zmysle uvedených medzinárodných dokumentov o ľudských právach sa ochrana práva na život začína narodením dieťaťa. Účinný prístup k potratu je preto – z ľudsko-právnej perspektívy – v súlade v právom na život. Etické chápanie, ktoré vzhľadom na začiatok života vyjadruje iný názor, nezodpovedá medzinárodným ľudsko-právnym dokumentom príp. v nich znázornenému etickému kódexu.“
Ako zdroj sa uvádza článok z r. 2005 z časopisu „Reproductive Health Matters“ o reprodukčnom zdraví. Časopis sa venuje podpore „sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv“. Bol založený v r. 1992, aby vnášal „feministickú perspektívu“ do plánovania rodín a populačnej politiky.

Írsko
V kampani na zrušenie ochrany života v írskej ústave zohrala „Amnesty International“ významnú úlohu. Už v r. 2015 uverejnila reklamný film, kde írsky herec z Hollywoodu Liam Neeson propaguje potrat. Hovorí o „strašidlách, ktoré treba dať na posledný odpočinok“ a zábery ukazujú ruiny opusteného kostola, hroby a sviece.
Ďalšie video ukazuje dve ženy, ktoré sprvu hovoria o tehotenstve pozitívne. V druhom diely sa však sťažujú – za pochmúrnej hudby – ako trpia zákazom potratov.

Argentína: Lekár odsúdený za nevykonanie potratu

Lekárovi hrozia dva roky väzenia!

Cipolletti, 3.6.2019 (kath.net/jg) 025 069 – Argentínskeho gynekológa odsúdil súd, lebo nevykonal potrat.
„Nesplnil svoju úlohu ako verejný činiteľ,“ vyhlásil súd. Trest sa oznámi v budúcich dňoch, ako informoval Catholic Herald. V najhoršom prípade hrozia lekárovi až dva roky väzenia!
Dr. Leandro Rodriguez Lastra je primárom gynekologického oddelenia nemocnice Pedra Moguillanského v argentínskom Cipolletti. V máji 2017 ošetroval 19-ročnú ženu, ktorá po užití misoprostolu trpela veľkými bolesťami. Tento prostriedok si vzala ako prvú časť dvojdielneho procesu medicínskeho potratu.
Lekár konštatoval, že bola krátko pred 23. týždňom tehotenstva a dieťatko malo viac ako 500 gramov. Po dohode s ošetrujúcim lekárskym personálom a predstavenstvom kliniky sa lekár rozhodol potrat nevykonať. V 35. týždni uviedli pôrod. Dieťatko sa o niekoľko dní dostalo k adoptívnym rodičom a teraz má dva roky.
Dr. Rodriguez bol spolu s ďalšou lekárkou obžalovaný, že nevykonal povolený potrat.
Potrat je v Argentíne zakázaný, okrem prípadov znásilnenia, incestu a ohrozenia života matky. V prípade Dr. Rodrigueza matka tvrdila, že dieťatko počala po znásilnení.
Sudca v rozsudku uviedol, že Dr. Rodriguez záležitosť vedome naťahoval a využil situáciu zraniteľnej ženy, aby nemusel vykonať potrat. Dodal, že okrem toho nie je registrovaný ako lekár, ktorý nevykonáva potraty pre výhrady vo svedomí a preto bol zo zákona povinný potrat vykonať.
Dr. Rodriguez oznámil, že sa proti rozsudku odvolá.

Kardinál Burke o totalitnej mentalite v Cirkvi

Rím, 4.6.2019 (kath.net) 025 068 – Kardinál Raymond Burke v interview pre katolícku televíziu EWTN vedúcich predstaviteľov Cirkvi obvinil, že upadajú do „totalitnej mentality“. Podnet kardinálovej kritiky bol prístup k profesorovi teológie, ktorý spoločne s inými teológmi obvinil pápeža Františka z mylnej náuky. O krátky čas na to, bol profesor Rist očividne vypovedaný zo všetkých pápežských univerzít. Prof. Rist pritom pôsobil na Univerzite Augustinum v Ríme 16 rokov. Kardinál Burke uviedol, že sa s teológom ani neporozprávali a neexistuje nijaký oficiálny dokument, ktorým sa táto reštrikcia stanovuje.
Kardinál Burke dodal, že prof. Rista a jeho manželku pozná dlhšie a označil ich ako veľkorysých ľudí.

Taliansky kňaz so siedmimi deťmi má sto rokov

Rím, 02.06.2019 (KAP) 025 067 – Don Probo Vaccarini, katolícky kňaz a otec štyroch synov v kňazskom úrade, oslávi v utorok v talianskom Rimini 100. narodeniny. Jubilant absolvoval štúdium teológie s povzbudením rodiny ako vdovec a kňazskú vysviacku prijal vo veku 69 rokov. Odvtedy pôsobí ako farár v malej obci pri meste na Jadrane.
Narodeniny oslávi podľa portálu „Newsrimini“ v nedeľu slávnostnou svätou omšou s biskupom Francescom Lambiasim v katedrále v Rimini.
Don Probo sa narodil 4. júna 1919. V druhej svetovej vojne sa zúčastnil poľného ťaženia v Rusku. Potom pracoval ako inžinier vymeriavač. S manželkou Annou Máriou mal tri dcéry a štyroch synov – všetci synovia sa dali na duchovnú dráhu.
Po smrti manželky Vaccarini, ctiteľ talianskeho ľudového svätca pátra Pia, sa stále viac angažoval v Cirkvi. Povzbudzovaný synmi vstúpil do seminára a v máji 1988 bol vysvätený za kňaza. V Diecéze Rimini pôsobí ešte stále ako farár vo Farnosti San Martino vo Venti.

Pápež: Európa nesmie podľahnúť pesimizmu

Bukurešť-Rím, 02.06.2019 (KAP) 025 066 – Na tradičnej tlačovej konferencii pri lete z Rumunska v nedeľu večer pápež znova raz zdôraznil, že rozdelenie hranicami musí byť prekonané a znova je treba prijať ideu zakladateľov Európskej únie, inak by to mohlo znamenať koniec „dobrodružstva“, ktoré sa začalo pred 70 rokmi. Každá krajina má svoju vlastnú identitu a tú treba chrániť, „ale Európa nesmie podľahnúť pesimizmu a ideológiám“. „Pomyslime na rozdelenú Európu, učme sa z histórie, nevracajme sa naspäť!“ povedal pápež František, ako informoval „Vatican News“.
Istá žurnalistka sa spýtala na politickú situáciu v Taliansku. Už nejaký čas komentujú médiá skutočnosť, že pápež údajne nechce prijať ministra vnútra Mattea Salviniho. Ten vo volebnom boji používal náboženskú symboliku a kritizovali ho predstavitelia cirkvi.
Pápež odpovedal, že nedostal od Salviniho nijakú žiadosť o audienciu. Čo sa týka volebného boja a náboženských symbolov, k tomu sa nevyjadruje, nemôže sa vyjadriť k volebnému boju jednej či druhej strany, ako povedal a dodal: „Modlím sa za všetkých, aby Taliansko napredovalo a aby sa Taliani zjednotili, aby boli vo svojej angažovanosti lojálni.“
No vo všeobecnosti vzhľadom na politiku na celom svete a nie špeciálne v Taliansku pápež dodal:
„Je tu choroba korupcie v politike mnohých krajín, všade, všade, všade. Musíme politikom pomáhať, aby boli úprimní a nebojovali neúprimnými heslami, ohováraním, škandálmi a tak často s nenávisťou a strachom. To je strašné. Politik nesmie rozsievať nenávisť a strach, ale nádej.“

Pochvala rumunského patriarchu
Na otázku vzťahov s pravoslávím pápež odpovedal, že sú potrebné vzťahy „vystretej ruky“. Ako pri minulých cestách do Severného Macedónska a Bulharska výslovne pochválil pravoslávneho patriarchu „veľkodušného muža a veľkého učenca“. V prvý deň cesty sa pápež v katedrále pravoslávnej cirkvi v Bukurešti pomodlil Otčenáš, ale obe cirkvi sa nemodlili spoločne, ale po sebe. Najprv „po katolícky“ latinsky a potom „pravoslávne“ rumunsky.
„Kresťania v Rumunsku zomierali spoločne. Nikto sa nepýtal, či sú katolíci, evanjelici, alebo pravoslávni. Okrem toho existuje ekumenizmus pomáhania si. Spoločne kráčať, ale nečakať na to, že sa teológovia dohodnú na spoločnej Eucharistii,“ zopakoval pápež už svoju častú výzvu: „Ekumenizmus sa realizuje spoločne v dielach lásky k blížnemu.“
Čo sa týka nie spoločne vyslovenej modlitby pozoroval, že väčšina ľudí sa modlila v oboch jazykoch, ako povedal František. „Ľudia zájdu občas ďalej ako my, predstavitelia Cirkvi. Je tu potrebná rovnováha, aby sme bezpečne kráčali, aby sme naozaj kráčali spoločne, ale ľud sa modlí spoločne a aj my sa modlíme spoločne, keď sme medzi sebou. To je skúsenosť, ktorú som zažil s mnohými pastormi a pravoslávnymi.“

Emeritný pápež Benedikt XVI. a Tradícia
„Po každý raz, keď k nemu zájdem, nechám ho hovoriť. On hovorí málo, hovorí pomaly, ale s rovnakou hĺbkou ako vždy, je veľmi jasný a počúvajúc ho hovoriť stávam sa silným,“ povedal František o svojom vzťahu s predchodcom.
Aj v Rumunsku stále znova zdôrazňoval, akí dôležití sú starí ľudia pre to, aby sme nezabudli na svoje korene, v istom zmysle je to aj u neho a emeritného pápeža takto.
František potom citoval skladateľa Gustáva Mahlera: „Tradícia je garanciou pre budúcnosť a nie ochranou popola.“ Tradícia nestráži popol, to je túžba integralistov, ale ona je koreňom, ktorý dáva rásť stromu. „Keď majú mladí ľudia korene, môžu starí rodičia snívať.“
„Vďaka dažďu,“ povedal pápež potom. Kvôli počasiu musel mnohé cesty prejsť autom a preto videl veľa z Rumunska a to bola nádherná skúsenosť, ako povedal.
Po príchode do Ríma zašiel priamo do Kostola Santa Maria Maggiore, ako vždy na záver cesty, vysloviť modlitbu vďaky.

Kardinál Sarah: Nestaňme sa mlčaním komplicmi novej ideológie!

Viedeň, 1.6.2019 (kath.net/VISION 2000) 025 065

Európa je v povedomí mnohých stále ešte kresťanským Západom. To, že žijú v svetonázorovo nepriateľskom prostredí, si mnohí kresťania tak celkom neuvedomujú. Tu je potrebné zostriť zrak, aby sme dokázali vyvodiť správne závery.
Svet, ktorý nemilujeme a ktorému sa nesmieme prispôsobiť, nie je – ako vieme – tým, ktorý Boh miloval a stvoril. A nie sú to ani tí ľudia sveta, predovšetkým chudobní a najchudobnejší z chudobných, ku ktorým by sme naopak mali ísť, milovať ich a pokorne im slúžiť. …
Nie! Svet, ktorý nemáme milovať, je iný svet, je to svet, ktorý vznikol vládou satana a hriechu. Svet ideológií, ktoré popierajú povahu človeka a ničia rodiny. (…)
Organizácie OSN, ktoré na celom svete predpisujú novú etiku, tu zohrávajú rozhodujúcu úlohu a dnes sa stali obrovskou mocnosťou, ktorá sa vďaka takmer neohraničeným technickým možnostiam šíri éterom. V mnohých západných krajinách sa dnes už stalo zločinom, nepodriadiť sa týmto strašným ideológiám. To nazývame prispôsobením sa duchu doby, konformizmom.
Veľký anglický básnik minulého storočia, Thomas Stearns Eliot, napísal verše, ktoré to vyjadrujú lepšie ako celé knihy: „Vo svete utečencov sa zdá ten, ktorý si volí protichodný smer, ako dezertér.“
Milí mladí kresťania, dovoľte starému človeku, ako bol sv. Ján, obrátiť sa priamo na vás. Aj ja vás volám, aby som vám povedal: Vy ste odporcu prekonali! Bojujte proti každému zákonu proti prirodzenosti, ktorý vám chcú nanútiť, odporujte každému zákonu proti životu, proti rodine. Patrite k tým, ktorí sa vydávajú protismerom! Odvážte sa plávať proti prúdu! Pre nás kresťanov nie je protismer nejaké miesto, ale osoba, Ježiš Kristus, náš priateľ a náš Vykupiteľ.
Vám je mimoriadnym spôsobom zverená nasledovná úloha: zachrániť ľudskú lásku pred tragickou degeneráciou, ktorej podľahne: nebyť sebaodovzdanosťou – ale už iba privlastnením si druhého – často násilným, tyranským privlastnením. Na kríži sa Boh zjavil ako „agapé“, teda ako láska, ktorá sa daruje až po smrť. Skutočne milovať znamená, za druhého zomrieť.

*
Dovoľte mi priznanie. Som presvedčený, že západná spoločnosť uviazla v smrteľnej kríze. Stojí na hranici seba zničujúcej nenávisti. Ako v čase zničenia Rímskej ríše, keď sa už všetko išlo zrútiť, nestarala sa elita o nič iné, ako zväčšovať svoj každodenný luxus a ľud omračovať najvulgárnejšími vášňami.
Cirkev si dnes ešte stále cení to, čo je v človeku to najvzácnejšie. Je ochrankyňou civilizácie. V prvých storočiach to boli biskupi a svätci, ktorí zachránili Barbarmi ohrozované mestá. Boli to mnísi, ktorí zachovali poklady literatúry a filozofie staroveku a odovzdávali ich ďalej. .. (…)
Biskupom nejde o to, aby vládli nad svedomiami. Oni berú vážne svoje poslanie byť „defensor civitatis“, obrancami miest a civilizácie! Verte mi, zo skúseností viem, že biskup je niekedy posledným útočiskom proti útlaku. Keďže nemáme politické záujmy, lebo sme sa vysviackou vzdali svetskej moci a moci peňazí, sme slobodní. Musíme všetko odovzdať, nemať čo stratiť, aby sme boli skutočne slobodní v slove a čine.
V Guiney som musel môj ľud brániť pred diktatúrou Sékou Tourého. Protestoval som proti násilnému útlaku nepriateľov slobody. Dnes robím to isté tak, že bojujem proti nepriateľom ľudí. Nikto ma neprivedie k mlčaniu. (…)
Nie je mojou úlohou byť populárnym, ani mať mnohých prívržencov v cirkvách, či na sociálnych sieťach. Hlboká láska, ktorú moja duša cíti ku všetkým mojim blížnym, mi zakazuje mlčať.
Cirkev stále vystupovala proti ideológiám. Biskupi platili svojou krvou, že sa postavili proti nacizmu, komunizmu aj všetkým druhom rasizmu. Nikdy sa mlčaním nestanem komplicom tejto novej ideológie nenávisti voči ľuďom a ľudskej povahe. Tu ide totiž o pravdivosť našej lásky k Bohu a našim bratom!

Kardinál Dziwisz znova bráni Jána Pavla II.

Krakov, 31.5.2019 (kath.net) 025 064 – „Ján Pavol II. bol prvý pápež, ktorý zaviedol systematicky do Cirkvi ochranu detí a mladistvých.“ Týmito slovami sa 29. mája prihlásil o slovo kardinál Stanisław Dziwisz, ako uviedla Biskupská konferencia Poľska v tlačovom vyhlásení. Dlhoročný sekretár poľského pápeža sa vo vyhlásení so šiestimi bodmi postavil proti stále hlasnejšiemu obviňovaniu, že Ján Pavol II. urobil príliš málo proti zneužívaniu mladistvých kňazmi a preto „nie je dôstojným svätcom“.
Kardinál Dziwisz hovoril o „opakovaných falošných informáciách v niektorých médiách, ktoré klamú mnohých ľudí“. Ján Pavol II. v skutočnosti zastával „nekompromisný postoj“ v otázke ochrany detí, ako zdôraznil. V roku 2001 napríklad uložil všetkým biskupom a rehoľným predstaveným povinnosť hlásiť všetky podozrivé prípady týkajúce sa zneužívania Kongregácii pre náuku viery. Tá z vôle pápeža začala aj vyšetrovanie voči zakladateľovi Kristových legionárov, ktorým bol Mexičan Marcial Maciel Degollado. V r. 2004 cestoval dnešný arcibiskup Malty, Charles Scicluna, vyšetriť veci do Mexika. Tak na začiatku pontifikátu Benedikta XVI. v r. 2005 už bol na stole konečný rozsudok.
Kardinál Dziwisz tiež pripomenul, že pri procesoch blahorečenia a svätorečenia Jána Pavla II. vypovedalo 122 svedkov. Obaja pápeži – Benedikt XVI. a František – uznali svätosť svojho predchodcu a Svätý stolec uznal ako zázraky dve nevysvetliteľné uzdravenia na príhovor Jána Pavla II.
„Preto pokus svätého Jána Pavla II. hanobiť uráža cítenie miliónov ľudí na celom svete, pre ktorých je svätý Ján Pavol II. nespochybniteľnou autoritou a mocným príhovorcom,“ vyhlásil kardinál Dziwisz.
Ďalej sa výslovne poďakoval pápežovi Františkovi za to, že „pokusy hanobiť poľského pápeža ukončil a dôrazne to objasnil, aby nikto nemohol pochybovať o svätosti sv. Jána Pavla II.“ Podobné vyhlásenie na obranu sv. Jána Pavla II. vydal kardinál Dziwisz už v marci 2019.

Lev XIII: Silný pápež a stále aktuálna výzva modernému svetu

Peter Kwasniewski

Rím, 30.5.2019 (LifeSiteNews) 025 063 – Pápež Lev XIII. napísal mnoho hodnotných sociálnych encyklík, aby ponúkol Cirkvi vedenie v jej citlivom a ťažkom prístupe k moderným štátom a situáciám moderného hospodárstva. Lev XIII. sa pasoval s objavením sa celkom sekularizovaného spôsobu života a svetonázoru, oddeleného od kresťanskej minulosti a posadnutého úsilím o svetový „pokrok“. Bol medzi prvými, ktorí pochopili rozsah zmeny, ktorá prebiehala, keď západný svet zhodil príjemné Spasiteľovo jarmo, aby sa vrhol za -izmami ako liberalizmus, materializmus a konzumizmus, ktoré sľubovali širšiu slobodu. No dosiahli len o niečo viac ako postupné ničenie prirodzených a nadprirodzených inštitúcií, ktoré utešujú a potešujú človeka počas jeho púte na zemi.
Chcem komentovať niekoľko jeho vynikajúcich encyklík, ktoré si zaslúžia, aby sme ich dnes starostlivo študovali. Bolo by to výborné čítanie pre farské čitateľské skupiny. Ich jasnosť, sila a relatívna stručnosť kladú veľmi vysoko latku dokumentov pápežského učiteľského úradu a často ohromujúco nadčasovo demonštrujú slabosti a omyly niektorých pontifikátov.
V encyklike o kresťanskom manželstve Arcanum Divinae (1880) Lev XIII. hovorí o pôvodnom Stvoriteľovom zámere čo sa týka manželstva a rodiny a ponúka intenzívnu kritiku nových teórií a liberálnej legislatívy, ktoré práve vtedy začali podkopávať rodinu. Po 150 rokoch vidíme, aké presné boli predpovede tohto pápeža o zhubných účinkoch týchto ideí a zákonov. No dôležitejšie je, že pápež krásne rozvíja pozitívnu stránku tohto predmetu. Táto encyklika uviedla modernú katolícku náuku o manželstve a rodine.
Jedným z prvých činov Leva XIII. bolo promulgovanie „Obnovy kresťanskej filozofie“ známejšej ako Aeterni Patris (1879). Nedokončené témy Prvého vatikánskeho koncilu, ktorý bol prerušený v r. 1870 pre vypuknutie fransko-pruskej vojny, obsahovali starostlivý prehľad aj reformu katolíckych štúdií filozofie a teológie. Lev XIII. sa toho ujal sám s pomocou vlastných skúseností o systematickej sile, syntetickej geniálnosti a nadčasovom diele sv. Tomáša Akvinského. Aeterni Patris bola magna charta hnutia obnovy tomizmu, alebo lepšie jeho osviežením. Encyklika je pozoruhodná pre vynikajúce podanie kresťanskej intelektuálnej histórie a jej vyváženého, ale rozhodného ocenenia sv. Tomáša Akvinského. V súlade s Prvým vatikánskym koncilom sa usilovala prezentovať harmóniu viery a rozumu a reagovať na povýšeneckého ducha historicky-kritického redukcionizmu, ktorý Lev XIII. predstavil v encyklike štúdia Svätého písma, Providentissimus Deus (1893). Jeho encyklika rázne hlása Božiu inšpiráciu, neomylnosť a spoľahlivosť svätých písem, a znova potvrdzuje a vysvetľuje tradičnú náuku Katolíckej cirkvi o dvojitom autorstve Svätého písma – Božom a ľudskom, dôslednú garanciu bezchybnosti, neprerušiteľnú spojitosť Písma, Tradície a Magistéria a zmysel pre chápanie Písma cirkevnými otcami.
V r. 1896, Lev XIII. vydal encykliku Satis Cognitum, o jednote Cirkvi, ktorá prezentuje základy ekleziológie tak dobre, že pápež Pavol VI. v encyklike clical Ecclesiam Suam (1964) na ňu upriamil pozornosť ako na kľúčový zdroj diskusií na Druhom vatikánskom koncile.
Encyklika Leva XIII. sa zameriava priamo na otázku – mal Ježiš naozaj v úmysle založiť Cirkev — viditeľnú a hierarchicky usporiadanú inštitúciu veriacich na Zemi, poverenú poslaním prinášať ľudstvu jeho Evanjelium a rozširovať účinky jeho vykúpenia až po končiny Zeme? Pápež stručne podáva svedectvo Písma, Tradície aj racionálne argumenty, aby prezentoval svoje závery o jedinečnosti a jednoznačnosti Kristovej Cirkvi s jej episkopálnou štruktúrou.
Vo všetkých rokoch štúdia ekleziológie a apologetiky som sa nestretol so žiadnou prezentáciou týchto tém podanou tak priamo, jednoducho, elegantne a inšpirujúco ako u Leva XIII.
Hoci každá z takmer stovky encyklík promulgovaných Levom XIII. ponúka komentár s hlbokým pohľadom do modernej situácie a dobré rady pre katolíkov, sú tu tri z prelomu na 20. storočie, ktoré ma roky ohromujú ako symbolické čo do stále aktuálnej teologickej vízie, ktoré povznášajú náboženskú horlivosť a odvážne kritizujú súčasnú kultúru: Annum Sacrum o zasväcovaní sa Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu (1899), Tametsi Futura o Ježišovi Kristovi Vykupiteľovi ľudstva (1900), a Mirae Caritatis o Najsvätejšej Eucharistii (1902).
Všetky tri hovoria o nesmiernej láske Boha danej nám v Ježišovi Kristovi, o milosti rozšírenej na nás – zavrhnutých pre Adamovo stroskotanie – o Božej pravde, v ktorej jedine môžu naše mysle nájsť pokoj uprostred búrok stále viac mätúcich a protirečivých filozofií života. Pápež sa neuspokojí iba s konštatovaním, že naša situácia je zúfalá a čo je našou spásou. On krok za krokom opisuje, kam falošné filozofie zavedú teba –moderný človek a ukazuje ako ťa Boh dokáže zachrániť z priepasti zatratenia, ktorá rastie s tvojím pohŕdaním a zanedbávaním jeho Dobrej zvesti.
Musím povedať, že by bolo užitočné, keby otcov Druhého vatikánskeho koncilu požiadali, aby si tieto encykliky preštudovali pred príchodom do Ríma v r. 1962. Dalo by im to veľmi potrebnú dávku realizmu, nového povzbudenia v ich sensus Catholicus a modeloch stručnosti a hĺbky.
V týchto troch encyklikách Lev XIII. podal zapálenú obhajobu konverzie počínajúc Cirkvou samotnou s krúživým pohybom smerom navonok objímajúcim celé ľudstvo. A tak ako pápeži pred ním a po ňom nás Lev XIII. pozýva zhromaždiť sa okolo najmajestátnejšieho zo svätých tajomstiev na zemi – Najsvätejšej Eucharistie, Tela a Krvi nášho Vykupiteľa a dať mu zhromaždiť nás v jednej Cirkvi, jednom Tele, plnom životodarnej krvi, ktorá uzdravuje padlých Adamových synov.

Pápež vydal dokument k Svetovému dňu migrantov

Vatikán, 28.5.2019 (LifeSiteNews) 025 062 – V pondelok 27. mája, v deň, keď sa skončili eurovoľby, pápež František vydal dokument k Svetovému dňu migrantov a utečencov. Podľa Vatikánu bol však tento dokument v nemčine, angličtine a arabčine podpísaný 30. apríla 2019. To vedie k úvahám, že pápež načasoval vydanie dokumentu, ktorý odsudzuje nesvedomitý rasizmus, na čas volieb do európskeho parlamentu, aby sa považoval za pokarhanie Európanov, ktorí hlasovali za nacionalistické strany, ktoré sú proti masovej migrácii.
Pápež citoval z dvoch nedávnych homílií a odsúdil postoj proti migrácii spôsobený „strachom“:
„Vzchopte sa, to znamená nebojte sa! (Mt 14,27). To nie je iba o migrantoch, je to aj o našich obavách. Znaky hanebnosti, ktoré vidíme okolo seba, zvyšujú náš strach z ‘tých iných,’ neznámych, marginalizovaných, cudzincov … Vidíme to zvlášť dnes, keď čelíme príchodu migrantov a utečencov, ktorí nám klopú na dvere hľadajúc ochranu, bezpečie a lepšiu budúcnosť. Do istej miery je tento strach oprávnený aj preto, že chýba príprava na toto stretnutie (homília v Sacrofano, 15.2.2019) … Ale problémom nie je, že máme pochybnosti a strach. Problémom je, keď to účinkuje na náš spôsob myslenia a konania až do bodu, že nás to robí netolerantnými, uzavretými a možno dokonca – bez toho, že si to uvedomujeme – rasistami. Týmto spôsobom nás strach zbavuje túžby a schopnosti stretávať sa s tým druhým, osobou odlišnou odo mňa, zbavuje ma to príležitosti stretávať sa s Pánom (z homílie omše k Svetovému dňu migrantov 14. januára 2018),“ napísal pápež.
Pápež František sa potom obracia na „hospodársky najrozvinutejšie spoločnosti, ktoré sú svedkom rastúceho trendu smerom k extrémnemu individualizmu“, ktorý sa kombinuje s „utilitárnou mentalitou podporovanou médiami“.
„V tejto situácii migranti, utečenci, marginalizované osoby a obete obchodu s ľuďmi sa stali symbolmi vylúčenia. Pri ich už aj tak ťažkej situácii sa často na nich hľadí zhora a považujú sa za zdroj všetkého zla v spoločnosti,“ píše František.
Pápež súčasne odsúdil, že Západ prijíma najlepších a najšikovnejších z migrantov a uviedol, že „rozvojové krajiny sú naďalej zbavované ich najlepších prírodných a ľudských zdrojov v prospech niekoľkých privilegovaných trhov.“
„Ústupky bohatých spoločností voči kultúre odhadzovania povedú k morálnemu rozpadu v týchto krajinách a tak marginalizujú a vylúčia každého, kto nezapadne do prijatých noriem fyzického, mentálneho a sociálneho blahobytu.“

Pápež František pritom nespomenul milióny nenarodených životov, zvlášť tých postihnutých, ktoré boli stratené pre 50 rokov trvajúce zlo legálneho potratu. Veď za povolením potratu nasledoval v západnej Európe morálny rozklad sexuálnej revolúcie.
Trvalo udržateľný rozvoj v krajinách odkiaľ migranti utekajú bol až na druhom mieste za pápežovou požiadavkou, že „ekonomicky najpokročilejšie krajiny musia prijímať migrantov“ a napísal:
„Milí bratia a sestry, našu odpoveď na výzvy súčasnej migrácie možno zhrnúť štyrmi slovesami: vítať chrániť, podporovať a integrovať.“
No František súčasne uvádza, že tento program by mal zahrňovať každého „žijúceho na existenciálnej periférii, kto má byť vítaný, chránený, podporovaný a integrovaný.“
„Ak tieto štyri slovesá aplikujeme v praxi, budeme pomáhať budovať Božie mesto aj mesto človeka. Budeme podporovať integrovaný ľudský rozvoj všetkých ľudí. Budeme tiež pomáhať, aby sa svetové spoločenstvo viac priblížilo cieľom trvalo udržateľného rozvoja, ktoré si stanovilo a ktoré sa bez takéhoto prístupu ťažko dosiahnu.“
Úspech konzervatívnych, nacionalistických, či patriotických a ilegálnych proti-migračných strán vo voľbách do Európskeho parlamentu bolo možné pozorovať v Taliansku, Maďarsku, Francúzsku, Poľsku, Belgicku, Rakúsku, Bulharsku, vo Veľkej Británii a v Slovinsku. …
V nedávnej prednáške o cnostiach bratskej úcty a vlastenectve americký kardinál Raymond Burke vyjadril názor, že „za povedomie a podporu vlastenectva je zodpovedný odpor voči masovej islamskej migrácii do kresťanských krajín.”
Už 105. Svetový deň migrantov a utečencov sa tento rok slávi 29. septembra 2019.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *