Demolácia čínskej katolíckej Cirkvi

Jinan, Čína, 4. augusta 2018

Približne 40 policajtov a vládnych pracovníkov vstúpilo do katolíckeho kostola v Liangwang, v provincii Shandong, ráno 17. júla, pričom vyhodili tri ženy, ktoré pôsobili ako správkyne. Gao Rongli, Zhang Siling a Li Xiangmei boli vyhodené z budovy, boli im odobrané a rozbité mobilné telefóny.

Neskôr v priebehu dňa prišlo ďalších 30 mužov spolu s buldozérmi a pristúpilo k zbúraniu budovy, zničeniu oltára a vnútorného vybavenia kostola spolu so samotným kostolom.

Opatrenie je údajne spojené s plánom miestneho rozvoja novej obytnej zóny a železničnej stanice. Prebiehali prvotné diskusie s miestnym Úradom pre náboženské záležitosti o premiestnení cirkvi, ale nebolo žiadne predchádzajúce upozornenie, že by sa demolácia uskutočnila, ani sa nedosiahla dohoda o novom sídle kostola.

Kostol, ktorý bol v dedine Liangwang, bol pôvodne postavený počas dvadsiatych rokov 20. storočia a bol označený za „súkromný dom“ počas kultúrnej revolúcie. Nedávno bolo podľa UCA News udelené povolenie vlády na legálne fungovanie.

Zatiaľ čo formálne boli vyslovené sľuby o odškodnení za zničenú cirkev, žiadna ponuka ešte nebola predložená.

Miestni katolíci a ďalší kresťania sa 23. júla vrátili na miesto zničeného kostola, aby sa modlili a protestovali proti demolácii. Miestne správy naznačujú, že cirkev vo Wangcúne, Huashan, je tiež určená na demoláciu ako súčasť plánu obnovy mesta.

V júni vláda zničila aj krížovú cestu v provincii Henan. Miesto bolo pútnickým miestom pre tisíce čínskych katolíkov. Začiatkom tohto roku zasiahla vláda rozsiahlym zákrokom proti stavbám kostolov, pričom mnohé budovy boli uzatvorené  a iné boli celkom zničené.

Po demoláciách nasledovali reformy čínskej vlády začiatkom tohto roka, súčasťou ktorých bolo aj umiestnenie štátom uznanej Čínskej vlasteneckej katolíckej asociácie pod priamy dohľad Čínskej komunistickej strany. Nové nariadenia zahŕňajú aj požiadavku, ktorá bráni mladistvým vstúpiť do Cirkvi.

V marci bol biskup Vincent Guo Xijin, ktorý je služobníkom takzvanej podzemnej Cirkvi, lojálnej Rímu a nie štátu, zadržaný za to, že odmietol koncelebrovať svätú omšu s nezákonne vysväteným biskupom, ktorý bol štátom podporovaný. Bol neskôr prepustený, ale bolo mu zakázané, aby slúžil vlastnú svätú omšu.

Čína a Svätá stolica sa zúčastňujú na prebiehajúcich rokovaniach zameraných na legalizáciu postavenia Cirkvi v Číne a na ukončení rozkolu medzi štátom sponzorovanou Čínskou vlasteneckou katolíckou asociáciou, ktorej predstaviteľmi sú nezákonne vysvätení biskupi a podzemnou cirkvou.

Zdroj: Catholicnewsagency.com, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *