Páter Pio odpovedá na 7 problémov materstva

Drahá mama, hľadaj protilátky na to, čo chce otráviť tvoje srdce, aby ti odňalo radosť z toho, že si dobrou mamou. Hlavu hore, čítaj a rozjímaj!

Matky sú nesmierne zaujímavé – plné rozporov, krásy, hrdinstva, empatie. Pochybnosti však opantávajú ich hlavy spolu so strachom, obavami, únavou, úzkosťou, netrpezlivosťou, niekedy beznádejou.

Otázky o tom, či milujem svoje dieťa vo všeobecnosti, alebo či by som mohol byť lepším rodičom nie sú také zriedkavé. Skúsme odmietnuť takéto myšlienky a urobiť to všetko s povzbudením z listov Pátra Pia jeho duchovným dcéram. Tu sú recepty na časté materinské problémy od Pátra Pia.

1. Výčitky svedomia, pocit viny

Dieťa sa k Vám priblíži a často, neviete prečo, odpovedáte pichľavým tónom. Potom zostanete s výčitkami svedomia a pomyslíte si: Som zlá matka.

„Nestrácajte odvahu kvôli Vašim neúspechom. Prebuďte sa k životu s väčšou dôverou a hlbšou pokorou. Strata odvahy a trpezlivosti po páde je majstrovským dielom nepriateľa, ktoré mu dáva zbrane, aby ste zostali porazená. Takže nenechajte sa odradiť, pretože Pánova milosť Vás vždy sleduje a On Vám pomôže.

2. Nedostatok trpezlivosti

A znova! Hádka detí ma vyviedla z rovnováhy. Povedala som príliš veľa, príliš hlasno, absolútne mi chýba trpezlivosť.

„Nenechajte sa prekvapiť výbuchmi netrpezlivosti, ktoré sa Vám stávajú, pretože za ne trpíte len vtedy, keď sú vedomé a dobrovoľné, to znamená, keď boli úmyselné a vy by ste ich chceli.“

3. Nenásytnosť verzus diéta, alebo „ako vyzerám?“

Pozeráš sa do zrkadla a … pomyslíš si, že nechceš takto vyzerať. Problém môže spočívať v nenásytnosti (o ňom Pio píše), alebo možno v tom, že príde pocit sebaľútosti, „nemám čas sa ani najesť“ a cítite sa vrcholne nespokojná s výzorom seba samej.

„Vždy najskôr ďakujte Pánovi za všetko čo Vám dal.“ Tým sa nemusíme báť ničoho. Pri jedle nehľadajte sofistikované jedlá, s vedomím, že na uspokojenie hladu je potrebné naozaj málo. Nejedzte viac, ako potrebujete a snažte sa udržiavať umiernenosť vo všetkom; jesť skôr málo ako mnoho. Nechcem povedať, že musíte vstať od stola hladná- nie, to nie je môj zámer. Vo všetkom by sme mali byť opatrní, čo je pravidlo všetkých ľudských činov.

4. Perfekcionizmus: „Mohla by som to urobiť lepšie“

Nestačí vám niekedy premýšľať o niečom, čo ste už urobili, a uvažujete v hlave o scenároch, ako by to mohlo byť ešte lepšie?

„Ak sa obávame, že sme neurobili veci tak dobre, ako sme chceli na začiatku, nie je to pokorné. Je to zrejmé znamenie, že duša nezávisela vo svojom skutku na Božej pomoci, ale príliš dôverovala vo svoje vlastné sily.“

„Skúste to odteraz takto, dcéry moje“! Robte to, čo musíte urobiť, a robte všetko, čo je vo vašich silách bez toho, aby ste sa príliš obávali. Urobte to najlepšie ako viete a keď ste hotové, už o tom nepremýšľajte. Zamyslite sa skôr nad tým, čo teraz chcete robiť ďalej. V jednoduchosti svojho srdca choďte v Pánových stopách a nebojte sa. Musíte nenávidieť svoje chyby a bojovať s nimi, ale táto nenávisť nemá byť nepríjemná a nervózna, ale plná mieru.

5. Starosti z každodenného života

„Budeme mať čo jesť za 123 rokov“? – Samozrejme, že som nadsadený v tých rokoch, ale niekedy sú naše obavy v každodennom živote presne takéto a sú úplne bizarné.

Odvahu, moja dobrá dcéra, neboj sa o nič. Tvoj Majster ťa neustále sprevádza, nikdy nie si od Neho odpojená. Toto je pravda, jediná pravda. Čoho sa bojíš? Nad čím sa trasieš strachom? Odvahu!“

6. „Mám dosť toho, čo robím“

Opäť plienky. Tony bielizne v tomto mesiaci, a to je len 12. deň z 30-tich. A opäť sa zašpinil pri raňajkách, takže ho prezliekam už tretíkrát v tento deň …

Vo všetkých svojich činnostiach pamätajte na Božiu prítomnosť. Predtým, ako začnete akúkoľvek prácu, pred začatím akejkoľvek situácie, najprv vzneste svoje myšlienky k Bohu, hoci to bude len nakrátko, len letmá myšlienka a obetujte Mu námahy, ktoré sú pred Vami.“

7. Milujem vôbec svoje dieťa?

Nesmierne iracionálna otázka a každá matka sa ju aj tak opýta aspoň raz. V obraze jej lásky všetko vyzerá inak a v praxi sa často odlišuje od tohto obrazu. Otec Pio vysvetľuje túto otázku na vzťahu k Bohu.

„Poteším ťa, mama, opakujem, že budeš potešená.“ Kým sa nebudeme báť, kým nepocítime strach, že nemilujeme Boha, ako by sme mali, nepochopíme. Tento strach znamená to, že Ho už milujeme a nijakým spôsobom Ho neurazíme.“ Takto je to aj s láskou k dieťaťu. Kým o svoju lásku k dieťaťu nemáš strach, nepochopíš, čo to znamená skutočne ho milovať.

A čo na záver? „Buďte odvážne v každej situácii, do ktorej vás chce Ježiš vložiť.“

Zdroj: „365 dní s otcom Piom“, Vyd. Na ceste, Poznań 2015., Obrázok: Aleteia.pl

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *