Aká je tradícia a vznik betlehemov?

Po návšteve Betlehema túžil sv. František napodobniť jednoduchú scénu Kristovho narodenia.

V roku 1221 sv. František začal túto túžbu realizovať. Na oslavu narodenia Ježiška chcel obnoviť obraz prvých Vianoc. Urobil to nie v podobe sôch v kostole, ale so zvieratami v malom hájiku na kopci. Františkova inšpirácia prišla po jeho ceste do Svätej zeme, kde na vlastné oči videl presné miesto narodenia Krista. Chudoba tohto miesta ho hlboko zasiahla a stala sa zvláštnym prvkom, ktorý chcel Vianocami osláviť.

Františkánsky brat Thomas z Celana rozpráva zvyšok príbehu:

Už 15 dní pred sviatkom Narodenia Pána povedal František svojmu priateľovi z Greccia: „… chcem si pripomenúť To dieťa, ktoré sa narodilo v Betleheme. Istým spôsobom vidím na vlastné oči ťažkosti dieťaťa ležiaceho v jasliach na sene, s býčkom a oslíkom, ktoré stáli okolo.“

Na tom mieste si uctievali jednoduchosť, chudoba bola vyvýšená a pokora chválená. A v Grecciu tak urobili akoby nový Betlehem. Noc svietila pôvabne ako deň… František stál pred jasličkami naplnený nehou a úžasnou radosťou. Omša sa slávila pri jasličkách a kňaz sa tešil z novej útechy.

Podľa sv. Bonaventúru sa v ten večer stal zázrak, keď si niekto z prítomných všimol, že svätý František drží dieťatko Ježiša. Istý chudobný vojak potvrdil, že vidí dieťa tak nádherné, ako spí v jasliach, ktoré otec František objal oboma rukami a akokeby ho prebudil zo spánku. Scéna bola nesmierne silná pre všetkých prítomných. Zdôrazňovala chudobu do ktorej sa narodil Kristus. Bolo to naozaj typicky „františkánske“ v každom zmysle slova.

Myšlienka takejto podoby Betlehema sa rýchlo uchytila. V roku 1291 vydal prvý františkánsky pápež (Mikuláš IV.) poverenie vytvoriť sochy prvého stáleho Betlehema v rímskej bazilike Santa Maria Maggiore. Odvtedy sa na celom svete vytvárajú betlehemy v najrôznejších vyhotoveniach a veľkostiach a sú jednou z najobľúbenejších vianočných tradícií.

 

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Tamtiež

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *