Zmätok pre ‚Amoris laetitia’ – ‚bezpríkladný a ‚apokalyptický’

Rím, 12.5.2017 (kath.net/LSN/jg) 020 565 – Zmätok okolo encykliky „Amoris laetitia“ je „bezpríkladný a apokalyptický“. Týmito drastickými slovami opisuje Claudio Pierantoni, profesor patristiky a stredovekej filozofie na Univerzite v Chile súčasnú situáciu v Cirkvi.

„Nikdy predtým neobsahoval pápežský dokument nejasnosti v náuke Cirkvi! Pápež František síce nepodal jednoznačne heretické výpovede, jeho slová a konanie však „idú týmto smerom“, ako kritizuje Pierantoni v interview s Edwardom Pentinom zNational Catholic Register.

Posolstvo „Amoris laetitia“ je implicitné, ako povedal profesor ďalej, ale veľmi jasné a odporuje dôležitým článkom viery!

Dokument sprostredkuje jeho výpovede jasne, ale nepriamo! Nie je možné interpretovať ho v súlade s tradičnou náukou Cirkvi,“ hovorí Prof. Pierantoni. „Preto je nespravodlivé, ak sa vyčíta nesprávny výklad pápežského dokumentu tým biskupom, ktorí by vo svojich smerniciach znovu zosobášeným rozvedeným za istých predpokladov povolili sväté prijímanie. Títo biskupi pochopili pravý zmysel dokumentu!Skutočnosť, že pápež sám tieto smernice schválil, potvrdzuje moje chápanie veci,“ hovorí Prof. Pierantoni.

Odvolával sa tak na pápežovo schválenie smerníc, ktoré uverejnili biskupi Argentíny.

„Korektúra pápežského dokumentu je pravdepodobná,“ pokračoval profesor. „Kresťania nemajú iba povinnosť hovoriť pravdu, ale aj poukazovať na chyby. Inak by svoje poslanie plnili iba na polovicu! Možná korektúra by mohla prísť od nástupcu Františka alebo od kardinálov,“ ako očakáva Prof. Pierantoni.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *