Ona umierala a on stál pod krížom. Teraz bude jeho manželka blahoslavená

18. júla 2018 sa v Ríme začal proces blahorečenia Chiary Corbelly Petrillo – manželky, matky, ženy veľkej viery, ktorá zomrela v roku 2012. Prečítajte si rozhovor s jej manželom Enricom, ktorý Chiaru verne sprevádzal až do konca.
Chiara Corbella Petrillo sa narodila pre nebo v roku 2012 vo veku 28 rokov. Bola to rakovina jazyka. Prvýkrát som o tom počula od môjho priateľa z Milána, Tommasa. „Ak môžeš, choď na pohreb tohto dievčaťa aj v mojom mene,“ napísal v jedno popoludnie. A pripojil krátke video svedectvo Chiary a Enrica v jednej z farností v Ríme. Takto som spoznal ich históriu.

Príbeh začína

Po sobáši v roku 2008 Chiara hneď otehotnela, no prvé ultrazvukové vyšetrenie ukázalo, že dieťa je bez mozgu. Manželia radostne privítali Máriu Graziu Letiziu (grazia znamená po taliansky milosť a letizia znamená radosť) a sprevádzali ju – len o pol hodiny neskôr – pri jej narodení do neba.

O niekoľko mesiacov neskôr dal Pán Chiare a Enricovi ďalšie dieťa. Ukázalo sa však, že Davide Giovanni nemal nohy a trpel vážnymi poškodeniami, ktoré znemožňovali prežitie. Aj tentoraz mladí manželia s láskou objali dieťa a sprevádzali ho pri jeho narodení do neba.

Tretie tehotenstvo prebiehalo bez problémov, dieťatko bolo zdravé. Žiaľ, v piatom mesiaci tehotenstva Chiare diagnostikovali rakovinu jazyka. Manželia sa vtedy rozhodli brániť život malého Francesca, hoci pre Chiaru to znamenalo začať liečbu až po pôrode.

V duchu si prechádzam týmto príbehom, keď v telefóne počujem Enricov hlas, ktorému by som na tomto mieste chcela veľmi pekne poďakovať. Nebolo ľahké ho zachytiť, ale podarilo sa mi to – dúfam, že som naňho príliš netlačila – a teraz, keď malý Francesco spí, sa môžeme konečne chvíľu porozprávať.

Silvia Lucchetti: Enrico, moja najdôležitejšia otázka sa týka viery. Zažila Chiara nejaké hlboké obrátenie?

Enrico Petrillo: Nie, Chiara nikdy nemala takú skúsenosť. Vždy bola veriaca. Ale myslím si, že v živote každého človeka príde bod, kedy sa musíte rozhodnúť, ktorou cestou chcete ísť. Potom viera dozrieva. A presne tak to bolo aj s ňou. Chiara ako malé dievča chodila so svojou matkou na stretnutia Obnovy v Duchu Svätom. Viera bola pre ňu ako vzduch, formovala ju. Každopádne som bol tiež v Obnove, ale v inej komunite. Krásna a hlboká skúsenosť Obnovy ju naučila jednoduchému a priamemu vzťahu s Bohom. Jej viera sa rozvinula aj vďaka bratom z Assisi, ktorí nám veľmi pomohli v prelomovom období, a tiež vďaka stretnutiu s o. Fabiom Rosinim.

Bol nejaký konkrétny moment, keď ste prijali kríž?

S Chiarou sme spolu veľa plakali, ale úprimne povedané, nikdy sme nezažili odmietnutie kríža. Pán nám dal milosť vidieť priamu cestu od samého začiatku. Nemuseli sme robiť žiadne rozhodnutia, stačilo prijať Jeho vôľu. Bolo to ťažké, bolestivé, ale vedeli sme, že On je s nami. Kresťanom sa nestanete len tak. Viera je cesta, ako aj život. Ak chcete zomrieť šťastne ako Chiara, musíte ísť. Na tejto ceste vám Boh dáva rôzne skúsenosti, pretože vie, že vás môže požiadať, aby ste ich prijali. Chce tvoje dobro. Nedáva ti kríž preto, aby si padol pod jeho váhou, ale aby si sa otvoril niečomu viac, niečomu nepochopiteľnému. Nikdy sme o tom nepochybovali. Mali sme vzťah s Bohom, takže sme vedeli, že to, čo od nás očakával, bolo pre nás dobré, pretože to tak vždy bolo. Všetky ťažkosti znamenali, že Ho znova stretneme.

Nedávno sme mali slávnosť Turíc. V hymne Ducha Svätého prosíme o svätú smrť a večnú radosť. Modlila sa Chiara za takúto smrť?

Samozrejme. Modlili sme sa za túto milosť. Tento chválospev na Ducha Svätého sa nám veľmi páčil. Svätá smrť je okamihom pravdy. Zoči-voči smrti, keď sa človek pripravuje na tento posledný krok, môže vidieť, čo je v jeho srdci. Keď zomriete, uvidíte, akým dieťaťom ste. Rímsky stotník musel byť svedkom mnohých úmrtí na kríži, ale pri pohľade na Ježiša povedal: „Naozaj to bol Boží Syn.“ Chiara sa bála veľa vecí, videl som to viackrát. Smrti sa však nebála. Vedela, že Pán na ňu čaká na druhej strane a bola šťastná.

Na základe filmov, fotiek a svedectiev som si Chiaru predstavila ako silnú, statočnú ženu. ako si ju videl? Aká bola Chiara?

Predovšetkým je krásna. Pozornosť pútala nezvyčajnou eleganciou. Bola ako princezná. Pamätám si, ako som ju raz zoznámil s mamou môjho priateľa. „Kde si našiel takú princeznú?“ – pýtal sa ihneď. Okrem toho bola milá, spoločenská, veselá, mala rada ľudí a každý sa s ňou cítil dobre. A nebola vôbec odvážna. Keď chodila do školy, nikdy sa neprihlásila ako dobrovoľníčka. Taká maličkosť, ale o niečom vypovedá. Okrem toho to často sama hovorila. Nebola nadšenec, ktorý by bral všetko odvážne. Nie, mala vieru. Viera a odvaha sú rôzne veci. Opakom strachu nie je odvaha, ale viera. Vo viere ti dáva silu niekto iný. Odvaha znamená, že sa snažíte vyrovnať sami. Bola silná so silou niekoho iného.

Ako ste dokázali byť spolu v utrpení?

Kráčali sme spolu, ale každý vo svojej úlohe. Chiara sa pripravovala na smrť a Boh jej dal milosť, aby to dokázala, a mne dal milosť stáť pod krížom. Plakali sme, zúfali sme si, spoločne sme sa modlili a vždy sme našli odpočinok v Pánovi. Bol našou silou! Vždy sme sa cítili jedno vďaka milosti sviatosti manželstva. V časoch nášho snúbenectva to bolo iné, ale vďaka manželstvu sme dostali milosť od Boha. Vždy sme vedeli, že smrť nemá posledné slovo. Ježiš vzkriesenie, je stredobodom našej viery, takže aj my budeme vzkriesení. Vždy sme na to pamätali.

Ako to všetko dnes prežívaš?

Dnes Chiaru milujem inak, pretože jej telo tu nie je. Viem, že keď budem v nebi – dúfam, že tam budem – spoznáme sa. Ľudia však majú často veľmi romantickú predstavu o vdovstve. Keď Chiara zomrela, stále mi hovorili: Neboj sa, bude s tebou, nebude ti chýbať. A pravdou je, že mi nikdy neprestala chýbať.

Ale Pán ma utešuje. Modlím sa ku Chiare a stále na ňu myslím. Náš syn Francesco je jej veľmi podobný. Ale necítim z toho nostalgiu. Čas lieči rany. Okrem toho, ak naozaj miluješ, snažíš sa nechať ísť, takže som rád, že Chiara patrí čoraz viac iným a menej mne.

Zdroj: Modlitba.sk, Aleteia, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *