Ako si don Bosco predstavoval pôst?

Milí chlapci, dám vám prostriedok ako dobre posvätiť tieto dni: spoveď a časté sv. prijímanie, aby ste mohli od Boha obsiahnuť pomoc, ktorú potrebujete. Tieto dni sú osobitné v celom roku. Nemyslím však, že by ste mali robiť dajaké prísne skutky pokánia alebo dlhé pôsty. Chcete vedieť spôsob ako robiť pokánie primerané vášmu veku a vašim podmienkam? Poradím vám. Spočíva v pôste, ktorý všetci môžete urobiť. Spočíva v tom, že si budete strážiť srdce a zmysly. Nechajte diabla nech sa postí, tým, že neurobíte nijaký hriech. Dávajte si pozor na vaše zmysly. Nech sa postia oči. Oči sa nazývajú oknami duše. Cez ne sa diabol dostáva do našej duše.

A čo urobíme, aby sa tam nedostal? Zavrime ich, keď ich treba zavrieť. Nedovoľte, aby sa vaše oči upriamili na pozeranie vecí, obrazov či fotografií, ktoré sú proti skromnosti. Odvráťte zrak, keď stretnete nebezpečné obrazy. Iné umŕtvenie zraku spočíva v tom, že krotíme našu zvedavosť. Nikdy nečítať zakázané knihy proti náboženstvu alebo nemorálne knihy. Zahoďte takéto knihy, spáľte ich, neprechovávajte ich potajomky, zbavte sa tejto morovej nákazy.

Potom je tu pôst uší. Nezostať počúvať reči proti čistote alebo šomrania na kamarátov alebo na predstavených. Postiť sa má aj jazyk. Zakážte mu každé slovo, ktoré by pohoršovalo, nedovoľte mu urážať spolužiakov a kamarátov, nech nehovorí zle o nikom, nech by to bol ktokoľvek. Teda nehovorte nikdy to, čo by ste sa neodvážili povedať pred svojím predstaveným. Umŕtvujte sa aj v jedle a to tým, že nebudete vyhľadávať to, čo vám je najlahodnejšie, ale prijmete to, čo sa vám ponúka. Nepatrite medzi tých, čo sa stále usilujú nájsť nejaký spôsob, ako sa dostať k špeciálnejším jedlám a k poháru vína. Umŕtvovanie a pôst môžete robiť aj tým, že budete trpezlivo znášať protivenstvá, raz je to veľké teplo, inokedy zima a budete to znášať bez lamentovania. Nie ako niektorí, ktorí hneď píšu domov: pošlite mi toto a tamto. Ak sa nejedná skutočne o niečo vážne, tak majte trpezlivosť, počkajte, zostaňte kľudní, pokojne robte.

Nie zamračená tvár a nechuť. Umŕtvujte sa tým, že znášate s láskou a pokojom aj nejaký malý nedostatok vašich spolužiakov a kamarátov, nejaké nepohodlie, či na izbe alebo v škole. Teda, aby som to zhrnul: postite sa tým, že si zakážete počúvať, hovoriť, robiť veci, ktoré by vám zabránili dať dobrý príklad. Keď toto budete robiť, aj keď sú to maličké takmer bezvýznamné veci, poslúžia vám ako primeraný pôst, neublížia vám, dosiahnete nimi to, čo je cieľom pôstneho obdobia, pomôžu vám premôcť vaše zlé sklony, získate si nimi veľké zásluhy pre dušu. Dodržujte dobre predpísaný poriadok, namiesto veľkých pôstov poslúchajte. Vstávajte ráno načas a hneď, choďte načas spať, prichádzajte presne do školy, do kostola a buďte dôslední v každej vašej povinnosti.

Zdroj: Don Bosco, Večerné slovko v marci 1880/Preklad dp. Pavol Grach, SDB – zdroj tu.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *