Moslimovia zničili kláštor buldozérmi

Damask-Viedeň, 21.8.2015 (kath.net/KAP)018 199 – Kláštor (Kloster), ktorý bol v minulých storočiach viackrát znovu obnovený alebo zreštaurovaný, bol jedným z najdôležitejších centier Sýrsko-katolíckej cirkvi. Na sviatok sv. Eliana, 9. septembra, putovali tisíce Sýrčanov k tomuto púštnemu kláštoru.

V 4. storočí založený kláštor prežil príchod teroristickej organizácie iba dva týždne. Predstaveného uniesli už v  máji. Džihádisti IŠ v minulých dňoch buldozérmi zničili stáročia existujúci Kláštor sv. St. Eliana v malom sýrskom mestečku Qaryatain. Obrázky z týchto orgií ničenia rozšírili teroristi na internete vo štvrtok 20. augusta. Teroristi zabrali Qaryatain 5. až 6. augusta.

Kláštor sv. Eliana založený v 5. storočí a ním založené spoločenstvo Mar Musa al-Habashi revitalizoval pred 10 rokmi Talian páter Paolo Dall’Oglio – ktorý je od svojho únosu pred dvomi rokmi nezvestný. Predstavený Kláštora sv. Eliana v Qaryataine, páter Jacques Mourad, bol 21. mája spolu s diakonom Boutrosom Hanna Dekermenianom unesený teroristami IŠ. Odvtedy niet po oboch ani stopy.

Sýrsky katolícky patriarchát je presvedčený, že dôvodom únosu pátra Mourada bola jeho úspešná aktivita v oblasti dialógu a pokojného spolunažívania kresťanov a moslimov. V Kláštore sv. Eliana sa neustále  zasadzoval za obete sýrskej občianskej vojny „nezávisle od náboženskej príslušnosti“. Páter Mourad usiloval o rozvoj programov renovácie zničených obytných domov, ale aj o psychologickú podporu vojnových utečencov.

Po únose pátra Mourada ušli mnohí z 1400 sýrskych pravoslávnych a 400 sýrsko-katolíckych obyvateľov Qaryatainu, pretože sa už necítili bezpečne. Pri ovládnutí mestečka militantmi IŠ pred dvomi týždňami zatkli 160 až 270 kresťanov za údajnú „kooperáciu s Assadovým režimom“ a mnohých vyvliekli priamo z kostolov. Ich osud je dodnes neznámy.

Ako informovala tlačová služba nadácie „Pro Oriente“ v piatok, IŠ odôvodnila „šialený čin v kláštore“ tým, že sa tam „zbožňuje“ sv. Elian, čo prislúcha iba bohu. Pre IŠ neexistuje rozdiel „medzi zbožňovaním, ktoré patrí iba Bohu a uctievaním svedkov viery a mučeníkov“.

Svätý Elian bol lekár v Homse, ktorý bol podľa tradície umučený v r. 284 za kresťanskú vieru. Na sviatok tohto svätca prichádzajú každoročne tisíce pútnikov do Qaryatainu zo všetkých častí Sýrie.

Po ovládnutí Qaryatainu sýrsko-katolícky patriarcha Ignác Yousif III. Younan pre „Rádio Vatikán“ vyhlásil, že teroristi IŠ mali očividne v mestečku komplicov, preto sa s ich príchodom rátalo už dlhšie. To bol aj dôvod exodu mnohých rodín po únose pátra Mourada. Patriarcha súčasne zdôraznil:

Dianie v Qaryataine je dôkazom premysleného plánu na zničenie kresťanov. Inak ľudské práva presadzujúce západné vlády Západu sa správajú cynicky, keď pred touto skutočnosťou zatvárajú oči. Náboženská sloboda týchto spoločenstiev, ktoré po stáročia pretrvali vo vernosti Evanjeliu, im je úplne jedno. V popredí stoja iba hospodárske a geopolitické záujmy.“ -zg-
klastor qaryatain
Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *