Život Cirkvi vo svete 4 * 2015

Obsah

Pápež povzbudil Slovensko k odvahe pri podpore rodiny

Najstarší dominikán na Slovensku oslávil 100 rokov

 „Nájomné materstvo“: Chceme zákaz v ústave

Neveriaci hovorí: Bez náboženstva to jednoducho nejde

František prekvapený z odozvy na porovnanie s králikmi

Gänswein má zmiešané pocity o mediálnej práci pápeža

Najstarší dominikán na Slovensku oslávil 100 rokov

Mexiko: Hrozby násilia proti 520 kňazom

Rodičia proti ‚genderovému šialenstvu’ v učebniciach

Gender-Mainstreaming: Deti sú nesmierne zmätené

Rakúsko: Rozsudok o adopciách „veľmi pochybné hodnotenie“

Holandsko: Po prvý raz viac ateistov ako veriacich

Nemecký teológ vidí satiru „Charlie Hebdo“ kriticky

Svätý Otec zaslal telegram prezidentovi Kiskovi

Tlačová konferencia pápeža Františka pri lete z Filipín

Návšteva východnej Ázie s dlhodobými účinkami

7 miliónov na najväčšom liturgickom slávení všetkých čias

Nemecko: Kresťanských hodnôt sa nevzdáme!

USA: Biskupi s obavami čakajú rozsudok o homosexuálnom „manželstve“

Holandsko: Lekári súhlasia s eutanáziou novorodencov

Nemecko: Politika bráni otvorenej diskusii o islame

Známy teológ o „mimoriadnosti“ synody o rodine

Filipíny: Smrť dievčaťa, pád oltára, havária lietadla

 
Pápež povzbudil Slovensko k odvahe pri podpore rodiny
Vatikán, 22.1.2015 (RV) – 017 613 – Na rannej svätej omši 22. januára pápeža Františka v kaplnke Domu sv. Marty vo Vatikáne sa zúčastnila aj skupina Slovákov. Išlo o 25 mladých ľudí študujúcich alebo pracujúcich v Ríme, ktorí sa podieľajú na živote Slovenskej katolíckej misie v Ríme (SKM). Svätý Otec už pri úvodnom privítaní vyjadril radosť z ich aktívnej účasti na živote Rímskej diecézy a vyjadril svoj záujem o súčasnú situáciu na Slovensku. Ocenil pozornosť, aká sa na Slovensku venuje úsiliu o ochranu hodnoty rodiny v súvislosti s pripravovaným referendom. Slovákov v tomto smere povzbudil k odvahe, aby mali „coraggio“ (odvahu).

Pri svätej omši, ktorá sa konala vo zvyčajnom čase o 7. hodine, koncelebrovalo so Svätým Otcom desať mladých kňazov študujúcich v Ríme, pochádzajúcich z viacerých slovenských diecéz a reholí. Viac ako polovicu tvorili aktívni laici, ktorí sa každú nedeľu stretávajú na slovenskej omši v kostole San Girolamo della Carità v centre Ríma. Prítomné boli aj tri rehoľné sestry zo Slovenského pápežského kolégia sv. Cyrila a Metoda. Duchovný správca SKM Ľubomír Majtán v mene všetkých na záver odovzdal Svätému Otcovi album fotografií zo života SKM s uistením o modlitbe za neho a s prosbou, aby aj on v modlitbe pamätal na slovenské rodiny. -jb-
(K správe bude publikované AUDIO so svedectvami účastníkov)

 

*   *   *   *   *  *

 

Najstarší dominikán na Slovensku oslávil 100 rokov

 

Bratislava, 21.01.2015 (KAP) 017 612 – Páter Akvinas Juraj Gabura, najstarší člen slovenskej provincie dominikánov, oslávil 17. januára svoje 100. narodeniny. J. Gabura sa ako mladý kňaz angažoval v prenasledovanej cirkvi v ČSSR spoločne s priateľom a spolubratom pátrom Mikulášom Lexmannom, ktorého komunisti väznili vo viacerých internačných kláštoroch a v kláštore Králiky v r. 1952 aj zomrel.

Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše pre pátra Akvinasa vo Zvolene bol pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, ktorý je tiež člen rehole kazateľov. V homílii o obľúbenej téme pátra Akvinasa Božia prozreteľnosť kardinál Duka spomenul, že jubilanta pozná odo dňa jeho kňazskej vysviacky pred 45 rokmi. Vyjadril sa, že cíti „hlbokú vďačnosť, ale aj morálny záväzok“ byť pri tomto jubileu, pretože „odvaha spárená s pokorou“ ako ju predstavuje páter Akvinas, je „pravým obrazom duchovnej osobnosti“.

Bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko ocenil „príkladnú pokoru, láskavosť a zbožnosť“ pátra Akvinasa a jeho „hlboké prežívanie Božej prítomnosti“.

Na záver svätej omše odovzdal oslávencovi kardinál Duka spoločne s predstaveným Rehole lazaristov Radovanom Ocsovayom, striebornú medailu kniežaťa Karla Schwarzenberga, ako aj Zlatú ľaliu, najvyššie vyznamenanie Nadácie lazaristov.

Slová požehnania pápeža Františka ako aj list generálneho predstaveného Rehole dominikánov Bruna Cadoreho prečítal zo Slovenska pochádzajúci rektor Pápežskej akadémie sv. Tomáša Akvinského, dominikán páter Konstanc M. Adam. –zg-

  

„Nájomné materstvo“: Chceme zákaz v ústave

 

Rakúske združenia sa nevzdávajú ani po schválení zákona!

 

Viedeň, 22.01.2015 (KAP) 017 615 – Po schválení novely zákona o plodení detí v stredu v Rakúsku, platforma www.kinderbekommen.at nalieha na politické opatrenia, aby sa zabránilo ďalšej liberalizácii. Možno predvídať, že otvorenie umelého oplodnenia pre lesbické páry novým zákonom teraz osloví aj mužské homosexuálne páry a osamelých ľudí, aby sa na báze rovnoprávnosti obrátili na ústavný súd, a presadili si svoje právo na deti, ako zdôraznila prezidentka Katolíckej akcie Rakúska (KAÖ), Gerda Schaffelhoferová, na tlačovej konferencii vo štvrtok vo Viedni. Jediný prostriedok ako obmedziť „etické pretrhnutie priehrady“, ktoré vzniklo novým zákonom, je podľa nej ústavný zákaz „nájomného materstva“.

Katolícka akcia, „Akcia za život“, Katolícke združenie rodín, Spoločenstvo katolíckych zväzov a rehoľné spoločenstvá spoločne zdôraznili úmysel aj po schválení sporného zákona naďalej sa zaoberať témou plodenia a rozšíriť svoje poradenstvá a informačnú kampaň. Prezidentka „Akcie za život“, Gertraude Steindlová oznámila, že zamestná vlastnú odbornú silu na poradenstvo pre klientky, ktoré sa rozhodujú pre umelé oplodnenie alebo aj prenatálnu diagnostiku.

„Ponuky nezávislého poradenstva sa musia rozhodne viac vybudovať,“ zdôraznila Steindlová. „Je nepochopiteľné, že práve do tejto citlivej otázky sa miešajú politické a hospodárske záujmy. Kto na umelom oplodnení zarába, nesmie mať poradenstvá,“ napomínala. „Akcia za život“ plánuje aj vlastnú informačnú webovú stránku.

„Potrebné je okrem toho rozsiahle vyhodnotenie následkov nového zákona,“ zdôraznila prezidentka KA Schaffelhoferová: „Nepoznám nijakú inú oblasť, kde zákonodarca celkom vedome nechce vôbec vedieť, aké účinky bude mať tento zákon na zdravie a vývoj človeka. To je o to nepochopiteľnejšie, že ide o blaho dieťaťa. … Rastie aj tlak na ženy, aby využili všetky možnosti a techniky umelého oplodnenia.“ …

Platforma začala kampaň proti zákonu v sociálnych médiách. Za deväť dní chce cez stránku www.kinderbekommen.at  odoslať 1,3 milióna mailov poslancom, ako vyhlásila. –zg-

 

Neveriaci hovorí: Bez náboženstva to jednoducho nejde

 

„Osvietenstvo vzalo ľuďom náboženstvo.“

 

Mníchov, 22.1.2015 (KAP/KNA) 017 614 – Podľa názoru francúzskeho spisovateľa Michela Houellebecqa (56) osvietenstvo vzalo ľuďom náboženstvo. „A bez náboženstva to jednoducho nejde,“ povedal  v interview pre internetové vydanie novín „Süddeutsche Zeitung“ zo štvrtka. On sám však veriaci nie je a hovorí: „To je práve to tragické.“ Od 13. roku svojho života si myslí, že vesmír je taký nepochopiteľný, že to všetko tu nemôže len tak existovať. No napriek tomu sa mu nedarí uveriť.

Houellebecqov nový román „Podriadenie“ vyvoláva v médiách rozruch. Opisuje v ňom, ako sa v roku 2022 moslim stáva francúzskym prezidentom, na čo elita spoločnosti konvertuje na islam. Kniha vyšla 7. januára, v deň atentátu na redakciu „Charlie Hebdo“. Medzi obeťami bol aj spisovateľov priateľ Bernard Maris.

Autor vyjadril presvedčenie, že človek náboženstvo potrebuje, aby si mohol zabezpečiť vlastné hodnoty. „Život bez náboženstva je jednoducho nadovšetko smutný.“ No, ako hovorí, nedokáže sa spriateliť ani s katolíckou vierou, ani s budhizmom. S tým druhým sa dokonca „strašne nudil“. O svojej matke prezrádza: „Ach tá, každých pár rokov konvertovala na niečo iné. Medzitým pristála u ruského pravoslávia.“

Obvinenie, že jeho aktuálna kniha je islamofóbna, označil spisovateľ za „úplný nezmysel“. Súčasne zdôraznil, že po týchto atentátoch každý, kto má na to chuť, má aj právo napísať islamofóbnu knihu. „Pretože atentáty boli predovšetkým útokom na slobodu názoru.“ Zdôrazňuje, že jeho román nijakým spôsobom neuráža islam. „Ak mám strach, tak iba pred tým, že teraz majú mnohí strach vysloviť svoj názor.“

Hrdina knihy „Podriadenie“, univerzitný profesor Francois, sa neskôr stáva moslimom. Pre toto obrátenie sa rozhodol, „lebo islam sa teraz v Európe nesmierne rozvíja“, ako hovorí Houellebecq a zdôrazňuje: „V zásade môžu prežiť iba civilizácie, ktoré sa zakladajú na náboženstve. Okrem toho ten, kto je veriaci, máva viac detí. A väčšina si potom niekedy presadí svoje hodnoty a predstavy.“ –zg-

 

František prekvapený z odozvy na porovnanie s králikmi

 

Rím, 22.1.2015 (kath.net/KNA) 017 613 – Pápež František je podľa výpovede vatikánskeho sekretára pre vnútorné záležitosti arcibiskupa Angela Becciu, «trocha prekvapený» z odozvy na jeho nedávne porovnanie s králikmi. To sa podľa názoru pápeža v mnohých médiách vytrhlo z kontextu, ako povedal Becciu pre taliansky denník «L´Avvenire» vo štvrtok. «Zarmútený» je František aj z toho, že jeho slová sa vykladali ako zhadzovanie mnohodetných rodín. Arcibiskup sa súčasne postavil proti interpretáciám, že pápež uviedol 3 deti ako ideálnu veľkosť rodiny.

Pápež svojimi «vedome jednoduchými slovami» chcela vyjadriť, že počatie človeka nesleduje «logiku zvieracieho inštinktu», ale «je zodpovedným aktom, založeným na láske a vzájomnej odovzdanosti», vyhlásil vatikánsky sekretár. Dodal, že František tým chcel potvrdiť neustálu platnosť encykliky «Humanae vitae» pápeža Pavla VI. A jej výpovedí o «zodpovednom rodičovstve».

Arcibiskup Becciu ešte zdôraznil: «Pápež absolútne nechcel zaznávať krásu a hodnotu mnohodetných rodín.» Pápež nepovedal, že 3 deti sú ideálna veľkosť rodiny. František iba poukázal na to, že počet 3 detí sociológovia a demografi považujú za minimum na udržanie obyvateľstva. –zg-

 

Gänswein má zmiešané pocity o mediálnej práci pápeža

 

Bonn, 21.1.2015 (kath.net/KNA) 017 612 – Arcibiskup Georg Gänswein hľadí na prístup pápeža Františka k médiám so zmiešanými pocitmi.

Zachádza s médiami ofenzívne a využíva ich „veľmi šikovne“, ako povedal Gänswein pre časopis „Zeit“. „Avšak niektoré jeho výpovede vedú k nedorozumeniam a niektoré skupiny ich môžu zneužiť,“ povedal Gänswein. Preto musel vatikánsky hovorca páter Federico Lombardi v niektorých prípadoch po «pochybných zverejneniach týchto výpovedí zasiahnuť, aby veci vyjasnil».

Napriek tomu platí: «Kto pozorne počúva slová pápeža, spozná v nich jasné posolstvo», hovorí arcibiskup Gänswein, ktorý si ešte pred rokom od Františka želal viac «výpovedí s hlbším obsahom».

«Najdôležitejší dôraz sa kladie na misie, na evanjelizáciu. Tento aspekt sa naším posolstvom tiahne ako červená niť. Nijaká vnútro-cirkevná zahľadenosť na seba, nijaké sebauplatňovanie, ale prinášanie Evanjelia svetu.»

Arcibiskup Gänswein slúži Františkovi ako prefekt pápežského domu a má tak na starosti oficiálne termíny pápeža. Súčasne je naďalej súkromným sekretárom Benedikta XVI., ktorý od svojho odstúpenia žije odlúčene v prestavanom kláštore vo Vatikánskych záhradách. –zg-

 

Mexiko: Hrozby násilia proti 520 kňazom

 

Mexiko-City, 21.1.2015 (kath.net/KNA) 017 611 – Až 520 hrozieb zavraždenia a násilia proti katolíckym kňazom zaregistrovali v Mexiku minulý rok podľa správ rozhlasu. Väčšina pochádza od drogových kartelov, ako informoval mexický rozhlas «Formula» v nedeľu (miestny čas).

V minulých rokoch sa situácia kňazov v Mexiku stále viac zhoršovala. V ére prezidenta Felipe Calderona (2006-2012) podľa rozhlasu zavraždili 24 duchovných. Od začiatku úradovania prezidenta Enrique Penu Nieta v roku 2012 zaregistrovali už 9 vrážd kňazov. -zg-

Rodičia proti ‚genderovému šialenstvu’ v učebniciach

 

Viedeň, 22.1.2015 (kath.net/jg) 017 610 – V Rakúsku rodičia kritizovali nové školské učebnice vzhľadom na tzv. „správne formulácie týkajúce sa pohlaví“, ktoré nie sú zrozumiteľné. Informovali o tom rakúske médiá. Mnohí žiaci majú už aj tak problémy chápať zmysel prečítaného textu. Formulácie ako „učiteľ/-ka“ alebo „lekár/-ka“ tieto problémy ešte priostrujú, obáva sa Theodor Saverschel, zástupca rodičov žiakov na stredných a vyšších školách.

„Jazykový štýl“ a „dobrá čitateľnosť“ sa má pri schvaľovaní nových školských učebníc zohľadňovať rovnako ako rovnoprávny prístup k ženám i mužom a „výchova k partnerskej tvorbe charakteru spoločenského vývoja“, ako hovorí Saverschel. Zástupcovia rodičov vyzývajú ministerstvo školstva, aby sa zrozumiteľnosť kníh uprednostnila pred „správnymi formuláciami genderu“. Preto by sa malo ustúpiť od pomlčky a prípony ženského rodu v školských učebniciach, žiadajú rodičia. –zg-

 

Gender-Mainstreaming: Deti sú nesmierne zmätené

 

Diskusia: „Kresťanská rodina základy Európy?!“ na Kirche in Not

Köln, 20.1.2015 (ZENIT.org) Michaela Koller 017 609 – Pred ideologickou prestavbou spoločnosti varovali nemecká publicistka Birgit Kelleová a Hedviga slobodná pani z Beverfoerde, hovorkyňa iniciatívy Ochrana rodiny v sobotu v Kolíne. „Kresťanská rodina – základy Európy?!“ znela téma diskusie, ktorú zorganizovala nadácia „Kirche in Not“ v rámci pamätného roka spomienky na zakladateľa pátra Werenfrieda van Straatena.

„Gender Mainstreaming nemá ani v najmenšom čo do činenia s rovnoprávnosťou ženy,“ povedala B. Kelleová. „Ale politika túto ideológiu pod rúškom podpory ženy vpustila do nášho systému. Kto sa s jej realizáciou nestotožňuje, považuje sa automaticky za nepriateľa žien. Diskusiou o sexuálnej výchove v Nemecku sa však teraz zobudili aj mnohé rodiny. Teraz to len začína byť naozaj zábavné,“ bojovne vyhlásila publicistka.

Realizácia genderu pohlcujúca milióny eur sa opiera o tézu, že každý človek si môže svoje pohlavie určovať sám, čo má za následok oddelenie ducha a tela. Tvrdenie prívržencov genderu, že žena sa nerodí ako žena, ale že ju k tomu robí iba stereotyp úloh v spoločnosti, ešte stále nie je dokázaná. Príslušné výchovné programy boli cielene nakoncipované už pre tých najmenších!

„Ale tým sa môžu deti nesmierne zmiasť.“ Dospelí sú už pevne zakotvení vo svojich úlohách. My, tu prítomní v sále, sme pre tento program už úplne stratení,“ povedala Kelleová s úsmevom. Varovala tiež predtým, aby sme sa nedali zavádzať používaním pojmu sloboda ideológií. Aj rodičovstvo považujú obrancovia genderu za sociálnu konštrukciu. Čoskoro môže byť v hre nielen pohlavie, ale aj počet manželských partnerov, ako dodala.

Rozsiahle budovanie detských jaslí uvádza podľa Kelleovej „mentalitu zhltni alebo zomri“, keďže vysoké výdavky na nich v konečnom dôsledku obmedzujú možnosť voľby matiek, aby svoje deti vychovávali sami. „Rozlúčte sa s myšlienkou, že nie sú peniaze na to, aby sa to financovalo,“ kriticky poznamenala matka 4 detí. Ten tlak čím skôr odovzdať výchovu detí štátu, vyvíja v súčasnosti hospodárstvo, politika aj feministické aktivistky.

„Rodina potrebuje súdržnosť,“ potvrdila aj Hedviga slobodná pani z Beverfoerde. „Deti by mali podľa možnosti prvé tri roky zostať u matky. Aj matka to potrebuje,“ povedala Beverfoerde, ktorá má sama tri deti. Tlak čím skôr sa vrátiť do zamestnania, rodiny roztrháva. Pritom táto politika nepriniesla očakávanú zvýšenú pôrodnosť, „veľmi nutný predpoklad na udržanie našej krajiny.“ To má „nesmierne účinky“ na dôchodkový systém. Gender Mainstreaming označila ako „nepriateľský voči kresťanom“ a je nielen nezlučiteľný s vierou, ale je to aj útok na Bohom daný poriadok. Beverfoerde organizuje aj „Demonštráciu pre všetkých“, združenie rôznych organizácií pre rodinu, politických spolkov, angažovaných jednotlivcov a iniciatív Nemecka, ktoré sa zameriava proti genderu a sexualizácii detí. Nasleduje tak ideu z Francúzska, ktorá pod názvom „La Manif Pour Tous“ už priviedla do ulíc viac ako 1,5 milióna ľudí.

Ďalšia diskusia s egyptským pátrom a znalcom islamu Samirom Khalilom Samirom a arcibiskupom Ignácom Kaigamom z Josu v Nigérii sa týkala témy „Islamizmus mimo kontroly – kto zastaví fanatikov?

Ako spomienku na svojho zakladateľa pátra Werenfrieda van Straatena „Kirche in Not“ každoročne pozýva na takéto podujatie v Kolíne. Výročná spomienka sa začína predpoludním svätou omšou v kolínskom dóme a popoludní sú na programe dve diskusné témy o svetových problémoch.

Páter Werenfried po druhej svetovej vojne z Belgicka organizoval humanitárnu pomoc nemeckým utečencom. Keďže spočiatku im dodával iba potraviny, dostal prezývku „Speckpater“ – slaninový páter. Založil aj nadáciu „Pomoc východným kňazom“ z ktorej sa neskôr vyvinula „Kirche in Not“. Páter Werenfried zomrel 31. januára 2003. –zg-

 

Rakúsko: Rozsudok o adopciách „veľmi pochybné hodnotenie“

 

Viedeň, 20.1.2015 (KAP) 017 608 – Ako „veľmi ťažko pochopiteľné“ označilo pracovné spoločenstvo Katolíckych zväzov (AKV) rozsudok rakúskeho ústavného súdu (VfGH) o práve adopcie detí pre homosexuálne páry. „U adopčného práva ide o blaho a podľa možnosti o optimálne rodinné podmienky pre adoptované dieťa a nie o uspokojenie individuálnych želaní rodičov,“ zdôraznil prezident AKV Helmut Kukacka v utorok vo vyhlásení.

„Pre zdravý rast chlapcov a dievčat je dôležité, aby prežívali mužské aj ženské modely vzorov,“ uvádza AKV s odvolaním sa na popredných detských psychológov. „V súčasne vytvorenej situácii adoptované dieťa musí natrvalo žiť s dvomi ženami, alebo dvomi mužmi ako rodičmi, čím sa mu jeden prirodzený  rodič právne odníme. Či je tento postup vecne oprávnený a aj férový voči príslušnému dieťaťu, ústavný súd dostatočne nezohľadnil,“ kritizoval Kukacka.

Najvyšší súd nebral právne do úvahy ani význam okolnosti, že zväzok dvoch mužov, či dvoch žien nie je to isté ako zväzok muža a ženy, čo je „politické zhodnotenie, ktoré treba nanajvýš spochybniť“. Je „nepochopiteľné, že ústavný súd už nepripisuje faktickému rozdielu medzi mužom a ženou ako adoptívnymi rodičmi pre blaho dieťaťa nijaký právny význam“. Toto je zvlášť dôležité, keďže príslušné sociálne úrady musia vždy hľadať tých najlepších rodičov pre adopciu detí a ústavný súd sám konštatoval, že „adopcia sa má realizovať tak, aby zodpovedala blahu dieťaťa a aby sa medzi biologickými rodičmi a deťmi vytvoril príslušný vzťah“.

Podľa prezidenta AKV a bývalého štátneho sekretára zrovnoprávnenie heterosexuálnych a homosexuálnych párov spochybňuje dôstojnú spoločenskú ochranu a mimoriadne právne postavenie rodiny. V konečnom dôsledku je spoločenstvo muža a ženy „jedinečné“, keďže v ňom môže vzniknúť nový ľudský život a deti môžu v trvalom spoločenstve otca a matky nájsť „najpriaznivejšie podmienky pre svoj zdravý vývoj“, čo je „základom trvalej existencie spoločnosti“.

Vo vyhlásení sa víta vyhlásenie ministra spravodlivosti Wolfganga Brandstettera a vicekancelára Reinholda Mitterlehnera, že Ľudová strana ÖVP sa pevne drží „tradičnej právnej inštitúcie manželstva muža a ženy“, keďže medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom existujú „vecne oprávnené rozdiely“. –zg-

 

Holandsko: Po prvý raz viac ateistov ako veriacich

 

Medzi tými, ktorí veria v Boha, bolo viac mladých ľudí ako starých!

 

Amsterdam/Paríž, 20.1.2015 (kath.net/idea) 017 607 – V Holandsku je po prvý raz viac ateistov ako ľudí, ktorí veria v Boha. Je to výsledok prieskumu inštitútu pre skúmanie trhu „Ipsos“ (Paríž). Podľa toho sa 25 opýtaných označilo za ateistov. Iba 17 percent ľudí uviedlo, že verí v jedného Boha. Takmer 60 percent sa hlásilo za agnostikov. V každom prípade však každý druhý Holanďan (53 percent) verí v život po smrti.

Psychologička Joke van Saane vidí dôvod miznúceho významu náboženstva v technickom pokroku: „V minulosti určovala dedina, rodina a Cirkev, kým vlastne sme. Dnes sa môžeme okrem iného definovať aj na Facebooku bez nejakého pozadia viery.“

Čo prieskumníkov trhu prekvapilo najviac: Medzi tými, ktorí uviedli, že veria v Boha, bolo viac mladých ľudí ako starých! Pre psychologičku van Saane je to indícia toho, že predovšetkým mladí hľadajú pevnú oporu v živote ako aj duchovné vedenie. Avšak ešte je privčas vyvodzovať z prieskumu závery. Pri ostatnom prieskume v roku 2012 medzi 51 000 ľuďmi z 57 krajín sa ukázalo, že  počet ateistov rastie najrýchlejšie v Európe a Ázii. Avšak naďalej sa viac ako polovica svetovej populácie (59 percent) označila za veriacich. –zg-

 

Nemecký teológ vidí satiru „Charlie Hebdo“ kriticky

 

Stuttgart, 19.1.2015 (KAP) 017 606 – Nemecký teológ Karl-Josef Kuschel z Tübingenu vidí satiru o Mohamedovi vo francúzskom časopise „Charlie Hebdo“ kriticky. Aj keď ide o to spochybniť právne nároky na satiru, musíme si položiť otázku, či kresby kritizujúce islam cielene zraňujú náboženské cítenie. Kuschel to povedal v nemeckom rozhlase Südwestrundfunk (SWR) a vyslovil sa za „kultúru pozornosti“ voči tomu, čo sa nachádza pod prahom toho právne prípustného. Kto hovorí, že moslimovia patria k Nemecku (nedávny výrok Angely Merkelovej), má aj povinnosť chápať, čo moslimov v ich náboženskom cítení zraňuje.

Katolícky teológ súčasne žiadal, aby sa islam zaviazal hodnotám osvietenstva: „Osvietenstvo je tiež spôsob zduchovnenia a ´zmorálnenia´ náboženstva, to znamená teda profylaxiou fanatizmu.“ –zg-
Svätý Otec zaslal telegram prezidentovi Kiskovi
 

Vatikán/Slovensko 19.1.2015 (RV) 017 605 – Pri prelete ponad Slovensko, počas spiatočného letu z Manily do Ríma, zaslal Svätý Otec telegram prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi. V texte pozdravného telegramu pápež František píše:
„Posielam Vašej Excelencii srdečný pozdrav prelietajúc ponad krajinu na mojej ceste z Filipín do Vatikánu. Uisťujem vás o mojich modlitbách za Vás a ľud Slovenskej republiky, vyprosujúc všetkým vám Božie požehnanie pokoja a prosperity.“ FRANCISCUS PP

Airbus 340 Filipínskych aerolínií s pápežom na palube vstúpil do vzdušného priestoru Slovenskej republiky krátko po 16. hodine nad severným cípom Oravy a po približne 20 minútach ho opustil nad Bratislavou. Trasa 15-hodinového letu z Filipín viedla ponad Čínu, Mongolsko, Rusko, Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Slovinsko. Plánovaný návrat na rímske letisko Ciampino bol o 17.40.

V rámci svojej siedmej zahraničnej apoštolskej cesty Svätý Otec František navštívil Srí Lanku (13. – 15. januára) a Filipíny (15. – 19. januára). Počas cesty vystriedal lietadlá troch spoločností: Alitalia pri ceste z Ríma do Kolomba, Sri Lankan Airlines pri lete z Kolomba do Manily, a napokon Philippine Airlines pri presune v rámci Filipínskeho súostrovia a pri spiatočnej ceste do Ríma. Je zvykom, že pápeža na zahraničnú apoštolskú cestu prepravuje talianska letecká spoločnosť, spiatočný let zvyčajne zabezpečuje hostiteľská krajina. -jk-

 

 

 Tlačová konferencia pápeža Františka pri lete z Filipín:

 

http://sk.radiovaticana.va/news/2015/01/20/tlačová_konferencia_pápeža_františka_pri_spiatočnom_lete_z_filipín/slo-844339

 

 

Vatikán, 19.1.2015 (kath.net/KNA) 017 604 – Katolíci sa podľa slov pápeža Františka nemusia množiť «ako králiky». V mnohých prípadoch je nezodpovedné dostať ďalšie deti, ako povedal pápež v pondelok pri lete z Manily do Ríma žurnalistom.

«Mnohí si myslia, že aby boli dobrými katolíkmi, tak treba byť, prepáčte to slovo, ako králiky. Nie!», povedal pápež doslova. Ide oveľa viac o «zodpovedné rodičovstvo». Súčasne zdôraznil, že «otvorenosť voči životu» je podmienkou kresťanského manželstva.

Ako príklad hovoril pápež o žene, ktorá porodila sedem detí cisárskym rezom a očakáva ôsme. «Chcete zanechať sedem sirôt? To znamená vyzývať Boha», povedal tejto tehotnej žene. František ďalej pripomenul, že Cirkev ponúka manželským párom pomoc okrem iného aj rodičovským poradenstvom. Deti sú však súčasne pre mnohých chudobných «pokladom». Pri všetkej rozumnosti sa nesmie zabúdať na ochotu obetovať sa u mnohých matiek a otcov.

František potom výslovne bránil svojho predchodcu Pavla VI. (1963-1978), ktorý sa vyslovil za zákaz umelej antikoncepcie. Tento pápež nie je «z dávnej doby», ale predvídal  «celosvetový neo-malthusianizmus». František tým poukázal na tézu Thomasa Róberta Malthusa (1766-1834) o hroziacom premnožení populácie. Pavol VI. bol podľa jeho slov «prorokom».

František tak odmietol obvinenie, že Katolícka cirkev zákazom antikoncepcie podporuje chudobu v chudobných krajinách. –zg-

 

Po pápežovej poznámke sa rozhorčili chovatelia králikov

 

Frankfurt, 21.1.2015 (kath.net/pl) Veľkú odozvu médiách našiel ľudový výrok pápeža Františka: „Niektorí si myslia – prepáčte za to slovo – že aby boli dobrými katolíkmi, musia byť ako králiky, nie? Nie.“ Ale ide o zodpovedné rodičovstvo, ako vysvetlil.

Na to teraz reagoval „Ústredný zväz chovateľov nemeckých rás králikov“: Takéto pápežove výroky sú „hlúpymi rečami“. Prezident chovateľov králikov Erwin Leowsky vysvetlil, že nemožno paušálne predpokladať u všetkých králikov zvýšené sexuálne pudy, sexuálne extrémne správanie sa týka skôr voľne žijúcich zvierat, ako informovali noviny „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Rozmnožovanie králikov u chovateľov prebieha v usporiadanom programe. Pápež by sa mal „možno zamyslieť nad tým, či by nemal prestať s takýmito výrokmi a radšej uvoľniť antikoncepciu,“ vyhlásil Leowsky.

Nevrlá reakcia nemeckých chovateľov králikov im priniesla veľkú pozornosť. Spravodajský magazín „Focus“ priniesol článok s titulkom „‚Nie všetky králiky sú posadnuté sexom‘: Najvyšší chovateľ králikov sa hnevá na pápeža“. Aj v anglických médiách sa premieľajú poznámky chovateľov králikov. Američania sa napríklad mohli o tom informovať v „Cruxe“ pod titulkom „Naše králiky sú cnostné“. Argentínske noviny „Mendoza Post“ mali titulok: „Chovatelia králikov rozzúrení na pápeža kvôli príbehu o sexe králikov“. Oproti väčšine nemeckých médií „Mendoza Post“ však píše, že pôvodné pápežove výroky sú zamerané na prirodzenú antikoncepciu. –zg-

 

Návšteva východnej Ázie s dlhodobými účinkami

 

Manila, 19.1.2015 (KAP/KNA) 017 603 – Pápež František odcestoval, dážď vystriedala slnečná žiara, mobilné siete opäť fungujú a kolóny vozidiel sú naspäť. Skrátka po 4 dňoch vládne v Manile opäť normálny bláznivý ruch.

Pápež František masy oduševnil. Jeho jasné slová o chudobe, korupcii a zodpovednosti boli balzamom na dušu Filipíncov tam, kde sociálne hodnoty mocnári a boháči často šliapu nohami.

Pre Benedikta Seemanna, zástupcu Nadácie Konráda Adenauera (KAS) v Manile, Filipíncom urobili dobre nielen slová pápeža, ale aj jeho „nepretvarované pokorné vystupovanie“.  „Na to tu ľudia nie sú od väčšiny hodnostárov zvyknutí.“

František zreteľne ukázal, že pápež je pápežom chudobných. Myslím si, že tým ukázal ako sa treba správať,“ povedal Seemann. To, či kritika pápeža v oblasti chudoby a korupcie povedie k sociálnym a politickým reformám, treba vyčkať. „Pápež v každom prípade dal mnohým v cirkvi a štáte podnet k zamysleniu.“

Už desaťročia v Manile žijúci verbista a profesor publicistiky páter Franz-Josef Eilers je pozitívne prekvapený dobrou organizáciou návštevy filipínskymi orgánmi a disciplínou más.

„Takýto organizačný talent tu vlastne nie je normálnou vecou. Dúfajme, že táto disciplína sa rozšíri a nebude iba javom týchto troch dní.“ Treba tiež dúfať, že za slovami pápeža z Ríma, stojaceho oboma nohami pevne na zemi,  budú nasledovať činy cirkvi aj politiky v Manile. „Konferencia biskupov Filipín vyhlásila rok 2015 za Rok chudobných. Uvidíme, ako to konkrétne zrealizuje.“

Chudobní na Filipínach sa cítia pápežom Františkom povzbudení vo svojom boji proti sociálnej nerovnosti, nespravodlivosti a ničení životného prostredia.

„Ďakujeme pápežovi z hĺbky srdca,“ hovorí Renato Reyes, hovorca ekumenického zväzu „Národný výbor na uvítanie pápeža“. Jeho posolstvo je „mnohorakým spôsobom oslobodzujúce a mohlo mocnárov znervózniť,“ ako zdôraznil.

Veľká výzva spočíva teraz v tom, aby sme tieto slová realizovali a premenili v činy, aby sme skutočne „pretrhli reťaze nespravodlivosti a utláčania,“ ako to vyjadril pápež.

Kontroverzne sa diskutuje na Filipínach o príhovore prezidenta Benigna Aquina pri uvítaní Františka v paláci Malacanang. Aquino vyjadril nezvyčajne zreteľnú kritiku „mlčania oficiálnych predstaviteľov Cirkvi k zneužívaniu moci bývalých vlád“. Myslel tým úzky vzťah mnohých biskupov k jeho predchodkyni v úrade Glórii Arroyo, ktorá je vo väzbe pre obvinenie z manipulovania volieb, korupcie a podplácania biskupov. Aquino súčasne biskupov obvinil, že jeho vládu kritizujú až nad mieru.

„Tento príhovor je výrazom rastúceho rozkolu medzi štátom a cirkvou, ktorý sa za prezidenta Aquina ešte prehĺbil. Príčinou je,“ ako si myslí zástupca Nadácie K. Adenauera „zákon o reprodukcii presadený napriek tvrdému odporu cirkvi.“ Avšak Aquino mohol byť podľa Seemannovho názoru pri svojej voľbe slov rozhodne „diplomatickejším štátnikom“.

Páter Eilers naproti tomu Aquina ani trocha nešetrí. Táto „verejná obžaloba biskupov nie je dôstojná prezidenta,“ zdôrazňuje a dodáva: „V každom prípade nie pri takejto príležitosti. Okrem toho je jeho vláda nemenej skorumpovaná.“

Srdečnými slovami poďakovania sa v každom prípade rozlúčil s pápežom v pondelok ráno predseda Konferencie biskupov Filipín, arcibiskup Socrates Villegas, na vojenskej časti letiska v Manile. „Ďakujeme, Svätý Otec! Vieme, že nás nezanechávate ako siroty. Budete s nami, s tými, čo sú chudobní, chorí, starí, postihnutí, ochrnutí, opustení a zabudnutí.“ –zg-

 

7 miliónov na najväčšom liturgickom slávení všetkých čias

 

Rím, 18.1.2015 (kath.net) 017 602 – Svätou omšou v parku Rizal Park v Manile dosiahla apoštolská cesta pápeža Františka na Filipíny záverečný vrchol. Pozemky Rizal Parku s hraničiacimi ulicami dosahujú rozlohu pol štvorcového kilometra. Podľa odhadov sa tam zmestí asi milión ľudí. Podľa oficiálnych údajov filipínskeho prezidiálneho úradu sa však na svätej omši s pápežom zúčastnilo až 7 miliónov ľudí. Tým išlo o najväčšie liturgické slávenie a zhromaždenie ľudí v histórii.

Diabol je otcom lži. Často skrýva svoje pasce za zdaním kultivovanosti, za vábením byť ‚moderný’ a ‚taký ako všetci druhí’. Zvádza nás návnadou krátkodobých potešení, povrchného krátenia času. A tak premárňujeme naše Bohom dané dary tým, že sa zaoberáme ničotnosťami, utrácame peniaze na hry a nápoje a točíme sa sami okolo seba. Zabúdame zostávať zameraní na veci, ktoré sú naozaj dôležité. Zabúdame v našom najhlbšom vnútri zostávať Božími deťmi. Pretože deti majú, ako nám Pán hovorí, svoju vlastnú múdrosť, ktorá nie je múdrosťou sveta. Preto je posolstvo Dieťaťa Ježiša také dôležité. Oslovuje nás všetkých až do hĺbky srdca. Pripomína nám to, k čomu sme ako Božia rodina povolaní,“ povedal okrem iného Svätý Otec František v homílii. –zg-

 

Nemecko: Kresťanských hodnôt sa nevzdáme!

 

Berlín, 18.1.2015 (kath.net/KNA) 017 601 – V diskusii o postavení islamu v Nemecku varujú viaceré nemecké političky pred tým, aby sme sa vzdávali kresťanských hodnôt. Krajská predsedníčka CSU Gerda Hasselfeldt v novinách «Welt» vyzvala k posilneniu kresťanstva:

«Musíme si znova lepšie uvedomiť naše kresťanské hodnoty. Rešpekt a tolerancia voči iným náboženstvám sú rovnako samozrejmé, ako jasné priznanie sa k našej kresťanskej tradícii. Či už ide o kresťanské sviatky alebo martinskú procesiu.»

Predtým aj premiérka Saarlandu Annegret Kramp-Karrenbauerová (CDU) varovala predtým, aby sme sa vzdali kresťanských tradícií.

«Nemám nijaké porozumenie voči tomu, aby sme my kresťania v prenáhlenom  vzdávaní sa samých seba popierali naše vlastné tradície, ktoré vyrástli z nášho náboženstva», povedala členka prezídia CDU pre noviny «Welt am Sonntag». Konkrétne uviedla Kramp-Karrenbauerová premenovanie martinských procesií na lampiónové sprievody – «z veľkého strachu, že by sme mohli zraniť cítenie ktoviekoho». To kresťanom u iných neprináša úctu pre toleranciu, ale «opovrhnutie pre chýbajúci pevný postoj».

„To že moslimovia žijú v Nemecku so svojou vierou, je súčasť spoločenskej reality,“ zdôraznila premiérka, ktorá je aj členkou Centrálneho výboru nemeckých katolíkov. «Iná otázka je, čo z toho vyplýva.»

Podobne sa vyjadrila aj predsedníčka frakcie zelených, Katrin Göring-Eckardtová:

«Niet nijakého dôvodu vzdávať sa tradícií, ktoré sú u nás zakotvené a ktoré sa proti nikomu nestavajú», povedal pre «Welt». «Dôležité je, aby kresťania, rovnako ako židia a moslimovia, si uvedomovali svoje náboženstvo, hovorili o ňom a aby prebiehala vzájomná diskusia.» -zg-

 

USA: Biskupi s obavami očakávajú rozsudok o homosexuálnom „manželstve“

 

Majú nádej na ochranu manželstva muža a ženy v rozsudku Najvyššieho súdu

 

Washington, 18.1.2015 (kath.net/ KNA) 017 600 – Katolícki biskupi USA očakávajú rozsudok Najvyššieho súdu USA o homosexuálnom „manželstve“ s napätím a obavami. Očakáva sa «jedno z najvýznamnejších súdnych rozhodnutí od r. 1973 s tragickým rozsudkom v procese »Roe versus Wade«, keď sa potraty stali ústavným právom», uvádza sa vo vyhlásení arcibiskupa Salvatora J. Cordileoneho, vedúceho podkomisie Biskupskej konferencie USA pre napomáhanie a obhajobu manželstva. Vyjadril pevnú nádej, že najvyšší súd urobí «to pravé a správne rozhodnutie» a vysloví sa za manželstvo ako zväzok muža a ženy, ako povedal arcibiskup San Francisco.

Najvyšší súd USA prijal v piatok žaloby 15 párov zo štátov Kentucky, Michigan, Ohio a Tennessee. V týchto štátoch doteraz „manželstvo“ párov  rovnakého pohlavia nie je možné uzavrieť. Žalobcovia sa odvolávajú na ústavné právo rovnoprávneho prístupu. Existujúci zákaz porušuje ich dôstojnosť a pripravuje im nespočetné praktické ťažkosti, ako uviedli žalujúce páry.

Rozhodnutie súdu prijať tieto štyri prípady prišlo prekvapujúco. Sudcovia sa v októbri vyhli dôkladnému objasneniu jednej z veľkých nevyjasnených právnych otázok v USA. Rozhodnutie sudcov nekonať, malo praktické dôsledky. Odvtedy vzrástol počet štátov USA, v ktorých sú povolené sobáše homosexuálov z 36 z celkovo 50 štátov.

Najvyšší súd teraz oznámil, že asi koncom apríla si vypočuje argumenty v  2,5 hodinovom vypočutí. Prvých 90 minút pôjde o otázku, či ústava USA určuje, «že sa musí uzákoniť manželstvo dvoch ľudí rovnakého pohlavia». Ostatok času bude venovaný uznávaniu právoplatne uzavretých manželstiev v jednotlivých štátoch.

Zástupcovia homosexuálov v USA sa vidia v silnej pozícii. «V dohľadne je deň, keď páry rovnakého pohlavia budú všade v krajine smieť zdieľať rovnakým spôsobom radosť, ochranu a zodpovednosť manželského života», vyhlásil Jon Davidson z organizácie «Lambda Legal».

Obhajcovia tradičného manželstva vidia však tiež svoju šancu po rade porážok na súdoch, že sa karta obráti. Popri katolíckej cirkvi USA sa intenzívne angažujú za vec najmä protestantské skupiny ako «Family Research Council». «Niet ničoho v ústave, čo by súdy oprávnilo prinútiť ľudí k mlčaniu a v celej krajine nanovo definovať manželstvo!», vyhlásil prezident organizácie, Tony Perkins. –zg-

 

Holandsko: Lekári súhlasia s eutanáziou novorodencov

 

„Pôvodne som bol obhajcom holandského zákona o eutanázii,

medzitým však hľadím na vec úplne inak,“ zdôraznil etik Boer.

 

Utrecht, 18.1.2015 (kath.net/LSN/jg) 017 599 – Zásadné vyhlásenie „Kráľovskej holandskej lekárskej spoločnosti“ (KNMG) podporuje usmrtenie „novorodencov s vážnym poškodeniami „ako keď sa fáza lapania dychu, umierania a nezvratná smrť predlžujú, hoci sú k dispozícii dobré preparáty a rodičia vážne trpia“. „Z ročne narodených asi 175 000 novorodencov prichádza eutanázia do úvahy asi u 650,“ ako sa uvádza vo vyhlásení lekárov.

Rodičia by mali byť ušetrení „ohavnosti“ vidieť trpiace dieťa umierať, ako povedal Dr. Eduard Verhagen, jeden z autorov vyhlásenia pre noviny De Volkskrant. Dr. Verhagen sa považuje za vyhláseného prívrženca eutanázie v Holandsku.

Iní experti však vzhľadom na šírenie sa eutanázie od jej legalizácie v r. 2002, už svoj názor radikálne zmenili. Holandský etik Theo Boer zastával v minulosti názor, že dobrý zákon o eutanázii udrží počet prípadov eutanázie nízky. V r. 2014 v britskej Hornej komore parlamentu však povedal, že sa zmýlil. Akonáhle sa eutanázia právne pripustí hoci len v niekoľkých málo prípadoch, stane sa z posledného východiska normálny postup. „Pôvodne som bol obhajcom holandského zákona o eutanázii, dnes však hľadím na vec úplne inak,“ zdôraznil Boer.

Od r. 2013 je v Holandsku aktívne usmrcovanie smrteľne chorých novorodencov legálne. Postup, ktorý sa v minulých rokoch praktizoval, viedol ku kontroverzným diskusiám, ako uvádza nemecký lekársky časopis Ärzteblatt v internetovom vydaní. –zg-

 

Nemecko: Politika bráni otvorenej diskusii o islame

 

Berlín, 16.1.2015 (kath.net) 017 598 – „Keď teroristi ako motiváciu svojich činov uvádzajú vlastné náboženské presvedčenie, alebo ak sa teroristický režim výslovne sám označuje ako ‚Islamský štát‘, vtedy musia mať tieto javy niečo spoločné s islamom“. Konštatoval to nemecký politik CDU Wolfgang Bosbach (foto), predseda parlamentného výboru pre vnútro, pre spravodajský magazín „Focus“.

Bosbach vyhlásil, že odmieta formulku, že teroristické útoky nemajú nič spoločné s islamom. „Prirodzene, že útok nemá nič do činenia s veľkou väčšinou moslimov, to sú naši susedia, kolegovia, kamaráti pri športe,“ a poukázal aj na to, že predsa mnohé obete teroru sú samotní moslimovia.

No vetu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, že islam patrí k Nemecku, považuje Bosbach „za nesprávnu“. «Nie som proti pani Merkelovej, vrhol by som sa za ňu do boja v každej bitke. Ale ak som toho názoru, že veta ‚islam patrí k Nemecku‘ nie je podľa môjho presvedčenia správna, tak si dovolím aj verejne vyhlásiť, prečo.“

Politika doteraz otvorenej diskusii o islame príliš často bránila, to platí aj pre jeho vlastnú stranu, ako Bosbach konštatoval. Okrem toho žiadal seriózne preskúmať „zákaz úplného zahaľovania vo verejných priestoroch“ a v danom prípade ho zaviesť. Malo by sa brať vážne aj to, keď má sudca problém s tým, že počas vyhlásenia rozsudku v procese o islamských násilníkoch sedia medzi poslucháčmi úplne zahalené osoby. Sudca tým „nie je islamofóbny“, ale jeho starosti sú oprávnené. –zg-

 

Známy teológ o „mimoriadnosti“ synody o rodine

 

Washington, 16.1.2015 (kath.net/jg) 017 597 – Známy teológ a biograf pápeža George Weigel podrobil situáciu Katolíckej cirkvi medzi mimoriadnou a riadnou synodou biskupov o rodine hlbokej a rozsiahlej analýze. Jeho článok nájdeme v internetovom vydaní magazínu First Things.

Mimoriadna synoda v októbri 2014 bola aj preto „mimoriadna“, lebo synodálni otcovia sa priam vzbúrili proti vedeniu synody. Požadovali a nakoniec aj presadili, že sa uverejnili úplné správy z jazykových diskusných skupín. Zverejnili masívnu kritiku spornej predbežnej správy a týmto spôsobom prispeli k tomu, že záverečná správa z mimoriadnej synody bola zreteľne prepracovaná, píše Weigel.

Väčšina médií interpretovala synodu ako spory progresívneho pápeža a jeho spojencov s biskupmi, ktorí chceli zvrátiť vývoj za Druhý vatikánsky koncil a tým boli na zreteľne nesprávnej strane … Františkovým úsilím bolo jasne hovoriť o kríze manželstva a rodiny v západných krajinách a postaviť sa výzve zosúladiť pravdu a milosrdenstvo v pastoračnej starostlivosti s utrpením tých, ktorí sú krízou postihnutí.

O týchto otázkach sa nediskutovalo v tom rozsahu, aký sme mohli očakávať. Za to sú podstatne zodpovední nemeckí biskupi pod vedením kardinála Waltera Kaspera. Spoločne s kardinálom Lorenzom Baldisserim, generálnym sekretárom synody, postavili do popredia povolenie prijímania pre znovu zosobášené rozvedené osoby.

Znalec cirkvi v Nemecku ho upozornil na súvislosť tejto otázky s nemeckým systémom cirkevných daní. Mnohí nemeckí biskupi sú presvedčení, že Cirkev sa vníma ako úzkoprsá, ktorá sa s tvrdým srdcom zastáva náuk – medzi nimi tej o nerozlučiteľnosti sviatostného manželstva – čo nemôže akceptovať nijaký Európan 21. storočia. Obávajú sa preto poklesu príjmov z cirkevných daní, ak sa Cirkev neprispôsobí očakávaniam ľudí.

Najživšie časti Cirkvi v rozvinutých krajinách sú tie, ktoré si osvojili „dynamickú ortodoxnosť“, ktorá nachádza výraz v teológii sv. Jána Pavla II. a Benedikta XVI., ako píše Weigel.

Ďalšie nóvum bola úloha afrických biskupov, ktorí zohrávali vedúcu úlohu v spore o návrhu kardinála Kaspera. Kresťanské chápanie manželstva je v ich kultúrach najmä pre ženy oslobodzujúcim posolstvom, ako argumentujú. Okrem toho by biskupi upadajúcich západných miestnych cirkví nemali exportovať západnú dekadenciu do krajín juhu, v ktorých Katolícka cirkev rýchlo rastie tým, že s nadšením, ale bez kompromisov káže Evanjelium, cituje Weigel zo stanovísk afrických biskupov. –zg-

 

Filipíny: Smrť dievčaťa, pád oltára, havária lietadla

 

Manila, 17.01.2015 (KAP) 017 596 – Bezprostredne po odlete pápeža Františka došlo na letisku vo filipínskom meste Tacloban k nehode. Súkromné lietadlo vysokých vládnych úradníkov prudko preletelo cez pristávaciu dráhu a mimo dráhy letiska havarovalo. V čase nešťastia v sobotu tam bola silná búrka. Návštevu pápeža v Taclobane museli skrátiť o 4 hodiny, aby sa zabezpečil jeho odlet naspäť do Manily.

Na palube havarovaného lietadla boli vládni úradníci, ktorí mali koordinovať jednodňovú návštevu pápeža v mestách Tacloban a Palo. Bol medzi nimi aj šéf štábu prezidentskej kancelárie z  Benigno Aquina. Vláda vyhlásila, že všetci ôsmi úradníci ako aj traja členovia posádky sú nezranení. Ako dôvod nehody uviedli silný vietor. Prezident Aquino však vedeniu letiska nariadil vyšetriť aj iné možné príčiny.

Pápež František v rámci návštevy Filipín priletel v sobotu aj na ostrov Leyte, aby poskytol útechu obetiam prírodnej katastrofy a pozostalým obetí tajfúnu Haiyan z novembra 2013. Podľa oficiálnych údajov si tajfún len v Taclobane vyžiadal najmenej 2474 ľudských životov, v celej krajine to bolo 6300.

Pre hroziaci nečas v sobotu sa omša s pápežom začala o hodinu skôr a program skrátili.  Podľa filipínskych médií pódium s oltárom, pri ktorom František slúžil omšu sa krátko po svätej omši zrútilo v búrke.

Návštevu pápeža Františka v Taclobane zatienila aj smrť ženy. Po pápežskej omši silné vetry strhli upevnenie na reproduktory na letisku, ako informovalo Rádio Vatikán. To spadlo na istú ženu, ktorá neskôr zraneniam podľahla.  Filipínski biskupi ubezpečili médiá, že pápež František sa dozvedel jej meno a modlí sa za ňu. –zg-

 

          *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

 

Sedembolestná Matka, plná milosti, všetkým, čo sa k tebe utiekajú, ochotne otváraš svoju materinskú náruč. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov.

Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a k blížnym. Zjednoť kresťanských predstaviteľov krajín a vypros nám skutočný pokoj. Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i vo smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

 

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *