Život Cirkvi vo svete 5 * 2014

Obsah

 

USA: Obama vyhlasuje boj prenasledovaniu za vieru

Vatikán: Pápežská rada pre laikov má nové zloženie

Biskup: Sex pred manželstvom nie je ťažký hriech

Nemecký spisovateľ: Pápež zanedbáva kult Cirkvi

Vatikán sa bráni proti kritike OSN k ochrane detí

Rabín kritizuje cestu pápeža do Izraela ako málo obsažnú

Kardinál: Homosexuálne „manželstvo“ a potrat sú ‚sami v sebe zlé‘

Patriarcha Cyril I. sa modlí za ruských olympionikov

Španielski homosexuáli žalujú nového kardinála

Nomináciu Oskara pre pieseň kresťanského filmu odvolali

Francúzsko škrtá termín ‚dobrý otec rodiny‘

Evangelikálny pastor robí exorcizmus cez skype

Madrid: Aktivistky „Femen“ zaútočili na kardinála

Welt: ‚Nemeckí biskupi vyvíjajú na pápeža nátlak‘

Pán biskup, ‚môžete už iba odstúpiť alebo si zobrať povraz! ‚

Rakúsky biskup o stretnutí s pápežom

Schönborn: Nijaké zmeny v náuke Cirkvi

Kardinál Meisner varuje pred ‚sexuálnym zdivočením‘

Nemecko: Ľavica a homosexuáli rušia protest proti plánu vzdelávania

Írsko: Katolícka agentúra pre adopcie vyhrala súdny spor

Francúzsko: Desaťtisíce proti homosexuálnemu „manželstvu“

Biskup: Boj proti homosexuálnemu „manželstvu“ je akt lásky

Nemecko: Zlodeji zneuctili Hostie v kostole

Každý tretí človek na Zemi je kresťan

Naša príloha

Kubyová: Verejno-právna tvorba názoru v službe homosexuálnej lobby

 

Sviatky, počas ktorých je možné získať v jubilejnom roku odpustky

 

Bratislava, 3.2.2014 (TK KBS) 016 7  – Počas Roka Sedembolestnej Panny Márie sa dajú získať úplné odpustky. Tlačová kancelária KBS pri tejto príležitosti zverejnila definitívny zoznam mariánskych sviatkov podľa latinskej liturgie, počas ktorých je možné v rámci Roka Sedembolestnej Panny Márie získať úplné odpustky. K dispozícii je na stránke k Roku Sedembolestnej Panny Márie (ave.kbs.sk – v časti O Roku – Sviatky).
Zoznam mariánskych sviatkov:

28. júna,            Nepoškvrneného Srdca Panny Márie (spomienka, sobota po 2. nedeli po Zoslaní Ducha Svätého)
  2. júla,              Návšteva Panny Márie (sviatok)
15. augusta,      Nanebovzatie Panny Márie (slávnosť)
22. augusta,      Panny Márie Kráľovnej (spomienka)
  8. septembra, Narodenie Panny Márie (sviatok)
15. septembra, Sedembolestnej Panny Márie (slávnosť)
  7. októbra,      Ružencovej Panny Márie (spomienka)
21. novembra,  Obetovanie Panny Márie (spomienka)
  8. decembra,  Nepoškvrnené Počatie Panny Márie (slávnosť)                                    Pre TK KBS pripravil Anton Ziolkovsky

 

*    *    *    *    *    *   *

KBS odoslala materiál k príprave mimoriadnej synody do Vatikánu

 

Bratislava, 3.2.2014 (TK KBS) 016 7 – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odoslala materiál potrebný k príprave Synody pre rodinu. Ide o rozsiahly materiál odborného charakteru podľa pokynov Svätej Stolice, potrebný k príprave mimoriadneho generálneho zasadnutia Biskupskej synody, ktorá sa uskutoční od 5. do 19. októbra 2014 v Ríme.
„Do prípravy materiálu sa zapojila veľká väčšina slovenských diecéz a farností, ako aj rehole, spoločenstvá zasväteného života a iné inštitúcie, ktoré sa venujú problematike rodiny,“ povedal Jozef Kováčik, hovorca KBS. Tá spracovala materiál podľa pokynov Svätej stolice. Jednotlivé konferencie biskupov zasielali spomínaný materiál do konca januára.

Materiál obsahuje súhrn podnetov, ktoré sa týkajú situácie rodiny a jej postavenia v spoločnosti na Slovensku, ako aj vplyv kultúrno-spoločenských zmien na rodinu. „Ukázalo sa, že sa zvyšuje počet spoločenstiev rodín a spolupráca medzi rodinami, ktoré cítia potrebu vytvárať si navzájom oporu,“ potvrdil Kováčik.

Zo spracovaného materiálu vyplýva, že u nás rastie počet farských charít a solidarita s viacčlennými rodinami. „Ako výzva sa ukazuje hľadať nové pastoračné prostriedky pre osobitné skupiny, ako je napríklad pastorácia rozvedených a znovu zosobášených, či slobodných matiek. Zároveň sa objavuje potreba zvyšovania citlivosti na materiálnu a duchovnú chudobu,“ upozorňuje Kováčik.

KBS spracovala a odoslala materiál za Rímskokatolícku cirkev na Slovensku. Gréckokatolícka cirkev na Slovensku sui iuris bude mať na synode vlastné zastúpenie, a preto vypracovala a odoslala samostatný materiál.

Svätý Otec vyhlásil mimoriadnu synodu biskupov k problematike rodiny na tému: „Pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie“ začiatkom vlaňajšieho októbra.

 

 

 

 

USA: Obama vyhlasuje boj prenasledovaniu za vieru

 

Washington, 7.2.2014 (kath.net/idea) 016 730 – Americký prezident  Barack Obama vyhlásil boj celosvetovému prenasledovaniu a diskriminácii pre vieru:

„Zasadzovanie sa za slobodu náboženstva príslušníkov všetkých náboženstiev patrí k jadru americkej zahraničnej politiky,“ povedal Obama 6. februára pri Národných modlitbových raňajkách vo Washingtone. Na tie sa už vyše 60 rokov stretávajú vedúce osobnosti politiky, hospodárstva, kultúry a cirkevného života, aby sa spolu modlili ponad politické, národné a kultúrne hranice a počúvali slová zo Svätého písma. Tento raz sa na nich zúčastnilo 3000 hostí z viac ako 130 krajín, medzi nimi prezidenti Albánska a Haiti, Bujar Nishani (Tirana) a Michel Martelly (Port-au-Prince). S Obamom prišla jeho manželka Michelle a po jeho boku bol aj viceprezident Joe Biden.

 

Sloboda viery patrí k demokracii

„Sloboda vyznávať svoju vieru – vrátane práva zmeniť náboženskú príslušnosť“ – je podľa Obamu „súčasťou univerzálnych ľudských práv“. Povedal, že táto sloboda je ohrozovaná v mnohých krajinách, v ktorých sú diskriminovaní kresťania, moslimovia, budhisti a iní. „Extrémisti, ktorí na ľudí útočia pre ich náboženstvo, nepochopili vieru, ku ktorej sa hlásia, skôr zrádzajú náboženské ideály.“  Obama tiež kritizoval, že náboženstvo sa občas zneužíva na rozdúchavanie konfliktov, ako napríklad medzi moslimami a kresťanmi v Stredoafrickej republike.

„Hovorím o význame náboženskej slobody aj v krajinách, ktoré sú dôležitými obchodnými partnermi USA ako Čína. Aj vzhľadom na Barmu, Nigériu, Sudán a Južný Sudán zdôrazňujem dôležitosť zabezpečenia  náboženskej slobody. Tá je základom demokracie a blahobytu krajiny. Moja vláda sa zasadzuje aj za oslobodenie amerických občanov, ktorí sedia vo väzení pre svoju vieru, ako napríklad kresťan Kenneth Bae v Severnej Kórey a Saeed Abedini v Iráne.“

 

Bez náboženskej slobody niet pokoja

Prítomní nemeckí poslanci Obamove vyhlásenia privítali. Prezident právom vyzdvihol, že bez náboženskej slobody niet v krajine pokoja, ani spravodlivosti a nemôže sa ani rozvíjať, ako povedal pre agentúru „idea“ Volkmar Klein (CDU). „Vítam tiež, že Obama poukázal na dvojsečné účinky zákonov proti rúhaniu. Želám si aj v Nemecku ochranu veriacich pre urážaním ich náboženstva, na druhej strane môžu byť takéto zákony aj zneužité na represie voči menšinám, ako sa to napríklad deje s kresťanmi v Pakistane.“ Klein ocenil, že sa na podujatí zúčastnili ľudia rôznych svetonázorov a povedal: „Ježišova osoba nám slúži ako most k vzájomnému pochopeniu.“ Durínsky poslanec CDU Tankred Schipanski (Ilmenau) nazval modlitbové stretnutie „gigantickým spojením“ politikov mnohých národov. …

 

Ukončiť extrémnu chudobu do 20 rokov

Riaditeľ Agentúry pre rozvoj Rajiv Shah (Washington) v príhovore na modlitbových raňajkách vyzval k boju proti extrémnej chudobe. Povedal, že až 1,1 miliardy ľudí musí vyjsť s menej ako 1,25 dolárom (0,92 eura) na deň. Až 6,6 miliónov detí zomrie aj v tomto roku pred 5. narodeninami, pretože nemajú dosť na prežitie. Podľa Shaha extrémnu chudobu je možné ukončiť do 20 rokov. Predpokladom je, že politici, výskum, hospodárstvo, medicíny  a cirkevné nadácie budú jednotne spolupracovať. Už teraz možno vidieť pokrok v boji proti chudobe, hladu a chorobám ako v Tanzánii. USA robia všetko pre to, aby zostali popredným aktérom v humanitárnej pomoci na svete.

 

Modlitbové stretnutia poslancov už vo vyše 180 krajinách

Národné modlitbové raňajky majú dlhú tradíciu. Od r. 1953 sa vo Washingtone stretávajú poslanci na raňajky, čítanie Biblie a modlitbu. Túto ideu prevzalo už viac ako 180 štátov. Napríklad v nemeckom parlamente je  takéto modlitbové stretnutie všetkých frakcií – každý piatok v týždňoch zasadnutia parlamentu sa naň zíde do 40 poslancov. Koordinujú ho poslanci Volkmar Klein (CDU), Dietmar Nietan (SPD) a Friedrich Ostendorff (Koalícia 90/Zelení). A takéto stretnutia modlitby a zamyslenia sa už organizujú aj v iných spolkových krajinách. –zg-

 

Vatikán: Pápežská rada pre laikov má nové zloženie

 

Vatikán, 6.2.2014 (RV/KAP)016 729 – Pápežská rada pre laikov bude pracovať v novom zložení. Nemení sa iba jej predseda – kardinál Stanisław Ryłko (na snímke) a zostáva aj sekretár dikastéria Mons. Josef Clemens. Za nových členov pápežskej rady Svätý Otec vymenoval 6. januára sedem kardinálov, dvoch arcibiskupov a šesť laikov. Medzi 13 novovymenovanými konzultantmi pápežskej rady je šesť laikov. Patria medzi nich aj Laurent Landete, moderátor Komunity Emanuel z Francúzska, či novinár talianskeho katolíckeho denníka „Avvenire“ Mimmo Muolo. Medzi členmi a konzultantmi je spolu sedem žien.

Pápež František povolal do rady napríklad viedenského arcibiskupa, kardinála Christopha Schönborna a medzi novovymenovanými členmi sú aj: mníchovský kardinál Reinhard Marx,  kardinál Angelo Scola, milánsky arcibiskup (Taliansko), kardinál John Njue, arcibiskup Nairobi (Keňa), kardinál Willem Jacobus Eijk, arcibiskup Utrechtu (Holandsko), kardinál Luis Antonio G. Tagle, arcibiskup Manily (Filipíny), kardinál João Braz de Aviz, prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, Mons. Charles Joseph Chaput, arcibiskup Filadelfie (USA), Mons. Orani João Tempesta, arcibiskup Ria de Janeiro (Brazília), Irene Egle Laumenskaiteová, docentka Centra pre náboženský výskum a štúdiá na Univerzite vo Vilniuse (Litva), Fabrice Hadjadj, riaditeľ Európskeho inštitútu antropologických štúdií Philanthropos vo Friburgu (Švajčiarsko), Jocelyne Khoueiryová, zakladateľka asociácií Libanončanka – žena 31. mája a
Áno životu (Libanon), Franco Miano, národný predseda Katolíckej akcie v Taliansku, Geneviève Amélie Mathilde Sanzeová (Stredoafrická republika), zástupkyňa pre Afriku pri Medzinárodnom sekretariáte pre komunitárnu ekonomiku.

Konzultantmi sú arcibiskupi a biskupi a experti z Európy, z toho traja sú z Južnej Ameriky.

Len v polovici januára povolal pápež kardinála Schönborna do dozornej komisie kardinálov vatikánskej banky IOR. Predseda Biskupskej konferencie Rakúska je už aj členom Kongregácií pre náuku viery, pre katolíckej vzdelávanie a pre východné cirkvi. Okrem toho je členom Pápežskej rady pre kultúru, ako aj Pápežskej rady pre napomáhanie novej evanjelizácie.

Pápežská rada pre laikov bola založená v r. 1967 za pontifikátu pápeža Pavla VI. V zmysle apoštolskej konštitúcie „Pastor bonus“ má za úlohu napomáhať a koordinovať apoštolát laikov vo svete. Má podporovať spoluprácu laikov v katolíckom vzdelávaní v liturgickom a sviatostnom živote ako aj v oblasti charity a sociálneho rozvoja. Okrem toho je zodpovedná za všetky otázky týkajúce sa laických organizácií. Môže zriaďovať medzinárodné laické organizácie, aprobovať ich, či schvaľovať ich štatúty. Rada pre laikov je zodpovedná aj za organizáciu Svetových dní mládeže.

Pápež František očividne plánuje v priebehu reformy Rímskej kúrie pozdvihnúť Pápežskú radu pre laikov na kongregáciu. Príslušné vyjadrenia urobil len nedávno vedúci komisie kardinálov pre reformu kúrie, kardinál Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga. – mf – , -zg-

 

Biskup: Sex pred manželstvom nie je ťažký hriech

 

Trier, 6.2.2014 (kath.net) 016 728 – Katolíci, ktorí sa pridržiavajú náuky Cirkvi, to majú v súčasnosti v nemecky hovoriacej oblasti ťažké a nemôžu očakávať nijakú podporu od svojich pastierov. Viacerí nemecky hovoriaci biskupi si očividne pevne predsavzali, že morálnu náuku Katolíckej cirkvi nanovo stvárnia. Nemecký biskup z Trieru, Stephan Ackermann sa teraz otvorene postavil proti Rímu. Pre noviny „Rhein Main Presse“ vyhlásil, že už nezodpovedá našej dobe „nové manželstvo po rozvode považovať za trvalý smrteľný hriech“. Biskup potom aj v iných otázkach sa jasne stavia proti náuke Cirkvi a tvrdí, že je už neudržateľné „každý druh predmanželského sexu hodnotiť ako ťažký hriech“.

Pri téme regulácia pôrodnosti potom biskup predstiera nevedomosť a dokonca vyhlasuje: „Rozlišovanie prirodzenej a umelej antikoncepcie je tiež akési umelé. Obávam sa, že to dnes už nikto nechápe.“

Veľké ústupky by chcel Ackermann prirodzene robiť aj pri téme „homosexualita“.

„Tradícia opierajúc sa o Sväté písmo, ktoré predstavuje homosexuálne vzťahy ako veľmi závažnú zvrátenosť, vždy hlásala, „že homosexuálne úkony sú svojou vnútornou povahou nezriadené“, uvádza sa v Katechizme Katolíckej cirkvi (2357). [ Porovn. Gen 19, 1-29; Rim 1,24-27; 1 Kor 6,10; 1 Tim 1,10.].

Pre Ackermanna je to očividne prekonaná predstava. Pre noviny napriek jasnému ustanoveniu Cirkvi vyhlasuje: „Kresťanský obraz človeka vychádza z polarity pohlaví, ale nesmieme jednoducho povedať, že homosexualita je proti prírode.“ –zg-

 

Vatikán sa bráni proti kritike OSN k ochrane detí

 

Vatikán-Ženeva, 5.2.2014 (KAP) 016 727 – Vatikán sa bráni proti kritike Komisie OSN pre práva detí (UNCRC), čo sa týka prístupu Katolíckej cirkvi k sexuálnemu zneužívaniu maloletých.

„Niektoré požiadavky komisie OSN zverejnené v stredu v Ženeve sú miešaním sa do cirkevnej náuky o dôstojnosti človeka a do náboženskej slobody,“ uvádza sa v stanovisku Vatikánskej tlačovej kancelárie. Podrobnosti sa neuvádzajú. „Svätý stolec uznáva svoju povinnosť obhajovať práva detí v zmysle ním podpísanej Konvencie OSN o právach detí a nábožensko-morálne hodnoty katolíckej náuky,“ píše sa vo vyhlásení.

Zástupca Vatikánu pri Úrade OSN v Ženeve, arcibiskup Silvano Maria Tomasi, v interview pre Rádio Vatikán vyjadril podozrenie, že postoj komisie OSN k najnovšej správe Svätého stolca o ochrane detí bol pripravený už pred nahliadnutím do nej. „Toto posúdenie nie je na úrovni aktuálnej situácie. Nezohľadňuje opatrenia, ktoré dávno podnikol štát Vatikán, ako aj národné biskupské konferencie, na ochranu maloletých detí pred zneužívaním. Tým komisia nerobí OSN nijakú dobrú službu,“ povedal arcibiskup Tomasi.

 

Svätý stolec má zosúladiť cirkevné právo s Konvenciou OSN

Komisia OSN v stanovisku kritizuje najnovšiu správu Svätého stolca  o ochrane detí ako nedostačujúcu: „Doteraz chýbajú niektoré potrebné opatrenia,“ vyhlásili experti OSN vo svojej preverovacej správe k stanovisku Svätého stolca v stredu v Ženeve. Kritizovali, že v praxi by mohli páchatelia sexuálnych zločinov v Katolíckej cirkvi zostať nepotrestaní. Komisia vyzvala Svätý stolec, aby cirkevné právo zosúladila s Konvenciou OSN na ochranu detí.

Vyhlásila, že niektoré ustanovenia katolíckeho cirkevného práva nezodpovedajú požiadavkám Konvencie na ochranu detí. To sa týka zvlášť práva detí na ochranu pred diskrimináciou, pred násilím a pred všetkými formami sexuálneho zneužívania. Svätý stolec sa musí postarať o to, aby sa cirkevné zákony a ustanovenia zosúladili s konvenciou. UNCRC okrem toho požaduje bližšie údaje o tom, do akej miery sú duchovní na všetkých úrovniach povinní hlásiť prípady zneužívania štátnym orgánom.

Svätý stolec sa ako signatár Konvencie na ochranu detí po prvý raz podrobil periodickému hodnoteniu komisiou UNCRC. Dňa 16. januára zástupcovia komisie OSN a Vatikánu rokovali v Ženeve o otvorených otázkach ako detská pornografia, opatrenia proti sexuálnemu zneužívaniu a diskriminácii dievčat. –zg-

 

Rabín kritizuje cestu pápeža do Izraela ako takmer bezobsažnú

 

Jeruzalem, 5.2.2014 (kath.net/KNA) 016 726 – Podľa názoru rabína Dávida Rosena pápež František pri svojej na máj plánovanej návšteve Svätej zeme necháva dôležité možnosti nevyužité. Program cesty je «bez medzi-náboženskej interakcie» a «taký krátky a tak málo obsažný, ako je len možné», kritizoval rabín Rosen, dlhoročný vedúci Medzinárodnej židovskej komisie pre medzi-náboženské poradenstvo (IJCIC) a čestný prezident Medzinárodnej rady kresťanov a židov, v nedeľu večer v Jeruzaleme.

Spoločný termín s pápežom, rabínom a jedným muftim «ruka v ruke» by mohol niečím pohnúť, ako povedal Rosen na diskusii v medzi-náboženskom inštitúte «Elijah Interfaith Institute». «Ale to nezískame, pretože sa nestretnú.» Napriek tomu rabín vyjadril nádej, že návšteva sa stane «duchovnou podporou pokoja a zmierenia» vo Svätej zemi.

Diskusia, ktorú zorganizoval inštitút «Elijah Interfaith Institute», sa konala v rámci «Týždňa medzi-náboženskej harmónie», ktorý vyhlásili OSN.

Katolícky jeruzalemský pomocný biskup Šomali varoval pred prílišným očakávaním od návštevy pápeža Františka. Jeho návšteva prinesie plody, «ale nesmieme ich čakať hneď na druhý deň», povedal Šomali.

Cesta pápeža na Svetové dni mládeže do Brazílie sa plánovala ešte za pápeža Benedikta XVI., zatiaľ čo návšteva Jordánska, Izraela a Palestínskych území je prvou z iniciatívy samého Františka. To poukazuje aj na jej význam.

 

Spoločný termín Veľkej noci

„Rýchle výsledky v ekumenizme očakávať nesmieme,“ ako povedal biskup ďalej. Potom pripomenul stretnutie pápeža Pavla VI. s pravoslávnym patriarchom Athenagorasom v r. 1964 v Jeruzaleme. Plody tohto stretnutia, ako povedal, sa viditeľne prejavili až po rokoch. Od tejto návštevy očakáva biskup konkrétne gestá dohody o spoločnom termíne Veľkej noci všetkých kresťanov, ako aj podnety k «naliehavo potrebnému» medzi-náboženskému dialógu. Zvlášť židovsko-moslimský dialóg je podľa jeho slov vo Svätej zemi veľmi slabý a aj výmena postojov kresťanov a moslimov prebieha v mnohých krajinách regiónu «antagonisticky». –zg-

 

Kardinál: Homosexuálne „manželstvo“ a potrat sú ‚sami v sebe zlé‘

           

Konferencia cirkevných právnikov v Mníchove

Mníchov, 5.2.2014  (kath.net/KNA) 016 725 – Predseda vatikánskej Pápežskej rady pre výklad textov zákona, kardinál Francesco Coccopalmerio (foto), ostrými slovami kritizoval nedostatky sekulárnej právnej kultúry.

K «najťažším ranám» spoločnosti sa počíta, že svetské právo sa oddelilo od morálneho zákona ako jeho objektívneho koreňa,  zaznelo v pozdravnom príhovore kardinála Coccopalmeria na kongrese nemeckých cirkevných právnikov v Mníchove. Pritom sú pokusy «samým v sebe zlým konaniam dodať legálny náter».

Ako príklady «týchto zlých konaní» menoval kardinál Coccopalmerio potrat, umelú produkciu ľudských embryí na účely výskumu, eutanáziu, právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich zrovnoprávnenie s manželstvom, ako aj popieranie základných práv slobody svedomia a náboženskej slobody. Kardinál hovoril o «antinomizme» – popieraní všeobecne záväzných zákonov.

Coccopalmerio uviedol, že tento rozšírený antinomizmus po Druhom vatikánskom koncile (1962-1965) «žiaľ nakazil aj život Cirkvi». Vtedajšia vnútro-cirkevná eufória chcela priniesť obnovu Cirkvi v znamení slobody a lásky, fakticky však «podporovala postoj indiferencie, ak nie dokonca odmietania disciplíny v Cirkvi». Základom obnovy viery musí byť «poznanie tradície cirkevného poriadku» a «rešpekt voči cirkevnému právu».

V Mníchove sa od pondelka konala veľká cirkevnoprávna konferencia na tému «Sekularizácia a nová evanjelizácie ako výzva pre cirkevné právo». –zg-

 

Patriarcha Cyril I. sa modlí za ruských olympionikov

 

Moskva, 5.2.2014 (KAP) 016 724 – Pravoslávny moskovský patriarcha Cyril I. sa modlil za úspech ruských, bieloruských, ukrajinských a moldavských športovcov na zimných olympijských hrách. „Budem fanúšikom ich všetkých,“ povedala hlava cirkvi v stredu na bohoslužbách za účastníkov olympiády týchto krajín podľa ruských médií. Cyril I. vyjadril nádej, že mnohí športovci „našich bratských národov“ vystúpia na stupienky víťazov.

„Myslím, že Boh mnohým z nich pomôže olympiádu dôstojne absolvovať,“ povedal Cyril I. „Keď nastúpime na štart, je kľúčom úspechu vnútorná duchovná sila.“

Bohoslužby sa konali v pravoslávnom kostole na okraji olympijského areálu. Túto 43 metrov vysokú prestížnu novostavbu v byzantskom štýle v čiernomorskom kúpeľnom meste nazývajú občania aj regionálna vláda tiež „olympijským kostolom“. –zg-

 

Španielski homosexuáli žalujú nového kardinála

 

Hnutie Colegas sa už podobne v r. 2009 vyhrážalo profesorke kvôli jej názoru na homosexualitu 

 

Madrid, 5.2.2014 (HSP/Foto:gstatic.com) 016 723 – Arcibiskup Fernando Sebastián Aguilar je pod paľbou skupiny španielskych homosexuálov, ktorí ho zažalovali za jeho vyjadrenie, že „nie je urážka“ povedať, že homosexualita je psychická nezriadenosť.

Arcibiskup, teológ na dôchodku, ktorého nedávno pápež František menoval za kardinála, sa stal terčom kritiky v medzinárodnej tlači, keď sa pre španielske noviny vyjadril, že: „Homosexualita je chybné vyjadrenie sexuality, pretože [sex] má štruktúru a účel, ktorým je plodenie.“

„Homosexuál nemôže dosiahnuť plodenie a zlyháva,“ povedal. „Naše telá majú veľa nedostatkov. Mám vysoký krvný tlak, čo je vada, ktorej sa zo všetkých síl pokúšam zbaviť a napraviť ju. Povedať, že homosexualita je vada, nie je nijaká urážka,“ dodal. „Pomáha to, pretože v mnohých prípadoch je možné správnou liečbou homosexualitu vyliečiť.“

Jedna z popredných homosexuálnych skupín v Španielsku nazývaná Colegas, najprv reagovala vyhlásením, v ktorom pozvala Sebastiána na stretnutie, aby sa „z prvej ruky dozvedel o našich starostiach a problémoch, a že takéto vyhlásenia môžu byť len výsledkom neznalosti a dezinformácie“. „Takéto vyhlásenia iba spôsobujú bolesť a utrpenie u mnohých veriacich,“ dodala skupina.

Neskôr však Colegas podala žalobu na príslušných orgánoch proti budúcemu kardinálovi s odôvodnením, že bol porušený článok 510 španielskeho trestného zákonníka, ktorý umožňuje udeliť pokuty a tresty väzenia až na tri roky za podnecovanie „k nenávisti a násiliu“. „Španielsko je moderná a sekulárna krajina a takéto vyhlásenia zo strany cirkvi musia byť potrestané, pretože [členovia cirkvi] sú najmenej spôsobilí hovoriť o sexuálnych vadách, predovšetkým preto, lebo sama má skryté prípady zneužívania detí a pedofílie,“ povedal po podaní žaloby Antonio Ferre, prezident skupiny Colegas.

Hnutie homosexuálov tvrdo lobovalo v druhej polovici šesťdesiatych rokov, na vrchole sexuálnej revolúcie, aby homosexualita bola odstránená ako choroba z psychiatrických diagnostických manuálov. Tento cieľ bol dosiahnutý v roku 1973, kedy Americká psychiatrická asociácia (APA) ako prvá ju odstránila z Diagnostického a štatistického manuálu duševných porúch (DSM-II). Od tej doby aktivisti hnutia tento svoj úspech ohromne využívajú v mnohých regiónoch.

V roku 2009 sa Colegas podobným spôsobom vyhrážala profesorke Gloria Maria Tomas z Katolíckej univerzity v Murcia, ktorá na konferencii vyhlásila, že homosexualita je „vnútorne nezriadená“, a že bola odstránená zo zoznamu psychických patológií až po politickom tlaku zo strany gay lobistov.

V Británii a v Írsku, homo-aktivisti vyvíjajú tlak na kresťanských psychoterapeutov, ktorí tvrdia, že ľudia pociťujúci nežiaducu príťažlivosť voči rovnakému pohlaviu, majú právo žiadať o terapiu. Terapeutom vo Veľkej Británii hrozí vyčiarknutie zo zoznamu v rámci profesijných akreditačných orgánov, čo je výsledok, ktorý im takmer znemožňuje prax.

 

Nomináciu Oskara pre pieseň kresťanského filmu odvolali

 

Los Angeles, 5.2.2014 (kath.net/idea) 016 722 – Nominácia na cenu Oskara pre pieseň kresťanského filmu „Alone Yet Not Alone“ (Sama a predsa nie sama) bola odvolaná. Ako dôvod uviedla Filmová akadémia v Los Angeles, že skladateľ Bruce Broughton robil vraj piesni „neregulárnu reklamu“.

Pieseň spieva ochromená evangelikálna spisovateľka a umelkyňa Joni Eareckson Tada (z Agoura Hills/Kalifornia). Broughton, bývalý člen predsedníctva akadémie, poslal asi 70 e-mailov členom akadémie, ktorými ich upozornil na pieseň a prosil ich, aby si ju vypočuli. Podľa prezidentky akadémie Cheryl Isaacsovej Broughton tým porušil pravidlá súťaže.

Skladateľ toto obvinenie odmieta. „Nikoho som nevyzval, aby hlasoval za pieseň,“ zdôraznil pre internetové noviny „Christian Post“. Maily rozoslal iba preto, že malá produkčná firma nemá prostriedky na organizovanie veľkých prezentácií, ako veľké hollywoodske firmy. Povedal, že vylúčením piesne sa pošpinila jeho česť. Broughton nevylučuje, že tu mohli zohrať úlohu aj nábožensko-kultúrne motívy. Zdôraznil, že on ako skladateľ ani textár Dennis Spiegel sa neoznačujú ako  „evangelikálni“. Spiegel je žid a Broughton, ktorý pochádza z rodiny Armády spásy, odmieta identifikovať svoju vieru.

 

Film: Dievča sa pevne drží svojej viery

Film rozpráva príbeh o dievčati nemeckých osídlencov, ktoré unesú Indiáni a ono sa aj v tejto situácii pevne drží svojej viery. Obsah kritizujú zväzy domorodcov, pretože ich to stavia do zlého svetla.

Joni Eareckson Tada (64) mala v r. 1967 vážne zranenie pri kúpaní. Dokáže iba čiastočne dvíhať ruky. Ako maliarka maľuje ústami. Napísala 35 kníh, ktoré preložili do 40 jazykov a predalo sa ich tri milióny. V r. 1979 založila nadáciu pre postihnutých „Joni a priatelia“. Okrem toho táto kresťanská žena, od roku 1982 vydatá za Kena Tadu, pôsobí ako poradkyňa Lausanského hnutia pre svetovú evanjelizáciu. –zg-

 

Francúzsko škrtá termín ‚dobrý otec rodiny‘

 

Zelení: „Prekonaný obraz rodiny!“

 

Paríž, 4.2.2014 (kath.net/idea) 016 721 – Francúzsko vyškrtlo pojem  „dobrý otec rodiny“ z Občianskeho zákonníka. Socialistická vláda prezidenta Francoisa Hollanda tak splnila želanie zelených, ktorý v tom vidia „prekonaný obraz rodiny“. Teraz je reč o „rozumnom otcovi rodiny“. Novela zákona je súčasťou balíka zákonov o „rovnosti žien a mužov“, ktorý 28. januára schválilo národné zhromaždenie v Paríži veľkou väčšinou. Budúci mediálni pracovníci majú podľa neho povinnosť na školách pre žurnalistov absolvovať kurz o rozpoznávaní sexistických predsudkov a o vyhýbaní sa im. Zákon ďalej povzbudzuje mužov, aby si vo väčšej miere brali otcovskú dovolenku a ešte viac sa podieľali na výchove detí.

 

Protest proti „genderovej pedagogike“

V súčasnosti rastie odpor rodičov proti údajnej „genderovej pedagogike“ na francúzskych školách. Tzv. „Gender Mainstreaming“ tvrdí, že každý človek si môže slobodne zvoliť svoje pohlavie a sexuálnu identitu.

Už koncom decembra vyzvala skupina s názvom „Rovnosť a vyrovnanosť“ k tomu, aby sa deti z protestu až do leta raz mesačne neposielali do školy. Túto výzvu očividne nasledujú zvlášť moslimskí rodičia. Podľa britských novín „The Telegraph“ v oblastiach s veľkým počtom migrantov zostáva doma až do 40 percent žiakov.

Podľa údajov ministerstva školstva bolo v minulých dňoch týmto bojkotom postihnutých už 100 škôl v celej krajine. Minister školstva Vincent Peillon podľa správy nemeckých novín „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ vysvetlil, že vraj vláda nechce, aby sa na školách vyučovala teória gender, ale chce iba zaviesť výuku „abecedy rovnosti“.

Predseda opozičnej konzervatívnej strany UMP, Jean-François Copé, povedal, že je šokovaný náukou gender, ktorú šíria socialisti: „Úplne chápem znepokojenie rodičov.“ –zg-

 

Evangelikálny pastor robí exorcizmus cez skype

 

Scottsdale, 4.2.2014 (kath.net/jg) 016 720 – Evangelikálny pastor robí  exorcizmus cez internetovú telefonickú službu skype. Bob Larson zo Scottsdale v USA – štát Arizona – chce týmto spôsobom pomôcť ľuďom na celom svete, ako informoval spravodajský vysielač  abc15.com v internetovom vydaní.

„V ére internetu sa služba exorcistu ponúka cez médiá ako je skype,“ informuje vysielač. Larson udáva, že vykonal viac ako 20 000 exorcizmov a neráta s tým, že by pre neho bolo niekedy málo čo robiť.

Príspevok na abc15.com ukazuje výťah z jeho exorcizmu cez internet,

ktorý Larson vykonal nad mladým mužom z Nórska. Dávid je posadnutý štyrmi démonmi. Jeden z nich je sarkastický a z Larsona sa vysmieva: „Či si ty Bob Staviteľ? On je Bob Staviteľ!“ vykrikuje a hystericky sa smeje. Larson démona prísne napomína a hovorí: „Vysmieval si sa z Božieho služobníka!“. Po hodine je Dávid od démona oslobodený, ako sa uvádza v správe. –zg-

 

Madrid: Aktivistky „Femen“ zaútočili na kardinála

 

Madrid, 3.2.2014 (KAP) 016 719 – Päť hore odhalených aktivistiek z radikálnej feministickej skupiny „Femen“ v nedeľu večer manuálne napadlo v kostole predsedu Biskupskej konferencie Španielska, kardinála Antonia Máriu Rouco Varelu. Ženy pritom kričali „El aborto es sagrado“ (Potrat je svätý), ako informovali médiá v pondelok.

Kardinál Rouco chcel práve začať slúžiť večernú svätú omšu vo farskom  Kostole Santos Justo y Pastor, keď sa incident udial. Aktivistky hádzali na kardinála plienky s červenou farbou.

V sobotu demonštrovalo v Španielsku niekoľko desiatok tisíc ľudí proti sprísneniu liberálneho zákona o potrate, ktorý zaviedla ešte socialistická vláda.

V nedeľu sa konala v Madride veľká demonštrácia takisto s desiatkami tisícov ľudí za ochranu rodiny. Účastníci sa obracali proti povoleniu adopcie detí homosexuálmi. Žiadali zmenu zákona o potrate, ako o to usiluje súčasná konzervatívna vláda.

Aktivistky „Femen“ obviňujú Cirkev z nepriateľstva voči ženám a homosexuálom. V prípade Španielska je to obvinenie z podporovania plánovaného zostreného zákona o potrate.

Útoky členiek „Femen“ sa obrátili už proti viacerým biskupom, nedávno proti kolínskemu kardinálovi Joachimovi Meisnerovi, ktorému narušili  vianočnú svätú omšu a to ešte v deň jeho narodenín. Obeťou manuálnych útokov sa stal už dvakrát aj bruselský arcibiskup André Leonard. –zg-

 

Welt: ‚Nemeckí biskupi vyvíjajú na pápeža nátlak‘

 

Bonn, 3.2.2014 (kath.net/KNA) 016 718 – „Nemeckí biskupi vyvíjajú na pápeža nátlak.“ Takto interpretoval časopis „Welt Online“ v pondelok vyhlásenie Biskupskej konferencie Nemecka (BKN) pre tlač o dotazníku Vatikánu na prípravu III. mimoriadneho zasadnutia synody biskupov. BKN v pondelok oznámila, že na sekretariáte biskupskej konferencie bolo vyhodnotených a spracovaných vyše 1000 strán. Podľa katolíckej agentúry KNA biskupská konferencia v liste Vatikánu navrhla „nové sformulovanie katolíckej sexuálnej morálky“. Týka sa to predovšetkým tém ako znovu zosobášení rozvedení, antikoncepcie a homosexuality.

Ako prostriedok riešenia biskupská konferencia navrhuje, aby sa Cirkev vyjadrila tak, aby sa oslobodila od «predsudku nepriateľstva voči telu a zákonov etiky nepriateľských voči životu». Ide o to, aby «sa sprostredkovalo ústredné posolstvo Cirkvi o manželstve a rodine v jej bezpodmienečnom prijímaní života a tela otvoreným spôsobom». Je potrebný aj „nový prístup“ pri posudzovaní stroskotania ľudských vzťahov, pretože veriaci argumenty Cirkvi v tejto otázke «už nechápu». Pre synodu biskupov v októbri konferencia odporúča aktívnu účasť manželov a rodín na prípravách, ako aj na poradných zasadnutiach synody.

Na 18 stranách listu Biskupská konferencia Nemecka kritizuje aj vatikánske dokumenty a vyhlásenia na tému manželstvo a rodina. Sú vraj  «svojou jazykovou dikciou a autoritatívnym tónom nevhodné na to, aby vzbudili a našli pochopenie veriacich». V liste sa vyzdvihuje vlastné úsilie katolíckej cirkvi v Nemecku v oblasti poradenstva a pomoci pre manželov a rodiny, zvlášť s poukazom na početné poradenské centrá a aktívnu pastoráciu rodín.

Konferencia biskupov súčasne sebakriticky konštatuje: «Náuka Cirkvi o manželstve a rodine zohráva v práci s mládežou iba malú úlohu. Iba málo sa v homíliách hovorí o katolíckom obraze rodiny.» Okrem toho modlitbu a náboženský život v rodinách ovplyvňuje sekularizácia spoločnosti a požiadavky flexibilného trhu práce.

Rozchádzanie sa náuky Cirkvi a praxe sa konštatuje v liste aj v otázke foriem antikoncepcie. Zákaz antikoncepcie formulovaný v r. 1968 v encyklike „Humanae vitae“, «veľká väčšina katolíkov odmieta ako nepochopiteľný a v praxi ho neberie do úvahy». Antikoncepciu katolíci nepovažujú za hriešnu a nie je ani predmetom spovede. Inak je to pri potrate: Ten v súlade s náukou Cirkvi «veľká väčšina katolíkov odmieta».

Vylúčenie znovu zosobášených rozvedených zo sviatostí väčšina nemeckých katolíkov podľa listu BKN «nedokáže pochopiť a odmieta». Namiesto toho žiadajú «pastoráciu rešpektovania rozhodnutia vo svedomí jednotlivca a milosrdný prístup k stroskotaniu vzťahu, ktorý umožní aj opätovné pripustenie ku sviatostiam». Návrhy rozbité manželstvá anulovať procesom vyhlásenia nulity, väčšina týchto katolíkov odmieta. Manželstvo v nijakom prípade nepovažujú za „nulitné“, ale za stroskotané.

Diferencovaný obraz priniesol dotazník vzhľadom na právne postavenie homosexuálnych partnerstiev. Väčšina nemeckých katolíkov podľa listu považuje za «prikázanie spravodlivosti» takéto životné spoločenstvá právne uznať a homosexuálov rešpektovať. Otvorenie sa právneho inštitútu manželstva pre partnerstvá rovnakých pohlaví však katolíci «prevažne odmietajú».

Podľa BKN na vyjadrení k dotazníku „mali veriaci veľkú účasť“. Stála rada nemeckých biskupov sa poradila o zhrnutí týchto názorov. „Nemeckí biskupi tieto podklady na prípravu synody biskupov zohľadnia. Týmito otázkami sa bude zaoberať najmä Komisia pre otázky viery a Komisia pre manželstvo a rodinu pri BKN.“

Nádej, že sa náuka Cirkvi v otázkach manželstva a rodiny zásadne zmení, si robia dnes predovšetkým mnohé médiá a rôzne proti-rímske skupiny. Nijaká zmena náuky však nepríde. To jasne zdôraznil viedenský kardinál Schönborn v nedávnom interview po návšteve Vatikánu. –zg-

 

Pán biskup, ‚môžete už iba odstúpiť alebo si zobrať povraz! ‚

 

Limburg, 3.2.2014 (kath.net) 016 717 – Čím viac sa blíži uverejnenie správy z vyšetrovania v nemeckej Diecéze Limburg, tým nervóznejší sú očividne niektorí aktéri v Limburgu, ktorý sa postarali o to, že pápež musel dočasne uvoľniť diecézneho biskupa Franza-Petra Tebartza van Elsta.

On je naďalej limburským biskupom a v istých otázkach sa musí dohodnúť so svojím zástupcom generálnym vikárom, no Rím nekoná bez zistenia vôle biskupa. No sú takí, čo sa obávajú, že by správa mohla skončiť v jeho prospech … Tak ako J. Riebel. Cez víkend sa s Joachimom Riebelom, členom Majetkovej správnej rady Limburskej diecézy a bývalým hessenským ministrom, prihlásila o slovo zvlášť bizarná postava. Pre časopis FAS teraz verejne priznal, že biskupovi radil, aby spáchal samovraždu: „Veľmi rozrušený som počas diskusie na zasadnutí vykríkol: Pán biskup, ak sa toto číslo 31 miliónov zverejní, môžete už iba odstúpiť, alebo si zobrať povraz.“ Ako vyzvanie k samovražde to však Riebel nechce považovať …

Mimoriadne bizarná je však aj iná výpoveď Riebela pre FAS. Tak teraz pripustil, že v auguste 2013 so stavebnými nákladmi na diecézne centrum vo výške 29,5 plus 2 milióny eur súhlasil. V októbri Riebel naproti tomu tvrdil, že sa o týchto nákladoch dozvedel iba na ostatnom zasadnutí 7. októbra. Dovtedy bolo vraj schválených iba niekoľko stotisíc eur. Neskôr to Riebel skorigoval na 17 miliónov. Doslova Riebel vtedy pre FAZ na otázku, do akej výšky bol projekt schválený, odpovedal: „Vôbec nie. Posledný bol rozpočet na rok 2011, v ňom sa uvádzalo iba dofinancovanie vo výške 600 000 alebo najviac 800 000 eur. Vtedy som na tom nemal účasť. Potom už nebol nijaký rozpočet.“

Kath.net exkluzívne uverejnil výňatok z protokolu limburskej Správnej rady biskupského stolca z rokov 2011-2013. Náklady 17 miliónov eur pre diecézne centrum boli naplánované už v júni 2011. –zg-

 

Rakúsky biskup o stretnutí s pápežom

 

Klagenfurt, 3.2.2014 (KAP) 016 716 – Na korutánskeho diecézneho biskupa Aloisa Schwarza urobilo stretnutie s pápežom Františkom v rámci návštevy rakúskych biskupov ad limina „hlboký dojem“.

„V rozhovore urobilo na mňa hlboký dojem, aký veľký pastier duší a priateľ ľudí je pápež“, cituje tlačové vyhlásenie po návrate do Rakúska biskupa Schwarza, ktorý sa v Dome sv. Marty denne s pápežom Františkom stretával a v sobotu s ním slávil svätú omšu v kaplnke.

„Pápež František je za široké chápanie pastorácie a odmieta úzkoprsosť,” ako zdôraznil biskup Schwarz. „Zasadzuje sa za milosrdenstvo a káže rozhodnosť Evanjelium žiť a hlásať.“ V zmysle toho pápež biskupov povzbudil, aby „ľudí sprevádzali ako pastieri, aby bez predsudkov vnímali životné situácie ľudí a aby s týmito situáciami zachádzali blahovoľne a nie odsudzujúco.“

„Tento pastoračný program pápeža,“ ako povedal biskup, „je veľkým po silnením a povzbudením, aby sme motto diecézneho modelu S Ježišom byť ľuďom blízko ešte intenzívnejšie a trvalo udržateľnejšie realizovali v konkrétnej pastorácii. –zg-

 

Schönborn: Nijaké zmeny v náuke Cirkvi

 

Viedeň, 3.2.2014 (kath.net) 016 715 – Viedenský kardinál Christoph Schönborn po návšteve rakúskych biskupov vo Vatikáne poskytol interview novinám „Kurier“. V súvislosti s dotazníkom Vatikánu o manželstve a rodine jasne zdôraznil, že Katolícka cirkev neusiluje o nijaké zmeny náuky:

„Nemyslím si, že ide o zmeny v náuke Cirkvi. Nemôžeme formulovať našu vieru bez ohľadu na Ježišove slová. Ale ide iste o otázku, ako môžeme lepšie riešiť situácie stroskotania vzťahov, ako budeme pristupovať ku skutočnosti, že dnes sa partnerstvo vyjadruje v rôznych formách,“ povedal kardinál Schönborn.

Viedenský arcibiskup tiež oznámil, že pápež prirodzene nečítal tých 34 000 postojov malej krajiny, ako je Rakúsko. Pri návšteve ad limina sa však podrobne hovorilo o téme manželstvo a rodina.

„Čo na mňa urobilo hlboký dojem, je realistický zmysel pápežovho pohľadu na situáciu manželstva a rodiny. Tú pozná najlepšie z Latinskej Ameriky, kde veľmi veľa ľudí žije v ťažkej rodinnej situácii, ako rozvedení a ako samoživitelia detí. To, čo môžeme doteraz povedať bez predbiehania synody biskupov o rodine je jeho povzbudenie, sprevádzať situácie tak ako sú a vidieť pozitívne kroky, ktoré sa robia,“ povedal kardinál Schönborn. –zg-

 

Kardinál Meisner varuje pred ‚sexuálnym zdivočením‘

 

Kolín, 3.2.2014 (kath.net/KAP) 016 714 – Kolínsky kardinál Joachim Meisner varoval pred „sexuálnym zdivočením“ mládeže novými médiami. Vo svojej homílii v nedeľu v Kolíne poukázal na nebezpečenstvá internetu a nových sociálnych sietí. Povedal, že tie zdanlivo umožňujú v každom čase všetko dostať:

„Všetko je okamžite tu, netreba už hľadať a čakať. Táto ponuka presahuje sily mnohých ľudí. Vzhľadom na túto mnohorakosť mnohí už nie sú pri sebe, ale už len u svojich mnohorakých mediálnych spojeniach. Zvlášť mladí ľudia sú tým ohrozovaní.“ Pritom pri „dnešnom sexuálnom zdivočení“ je práve v mladých ľuďoch „túžba po vnútornej svätosti tela“. –zg-

 

Nemecko: Ľavica a homosexuáli rušia protest proti plánu vzdelávania

 

Stuttgart, 3.2.2014 (kath.net/idea) 016 713 – Ľavica, zelení a členovia homosexuálnych skupín 1. februára v Stuttgarte masívne narušili protest kritikov nového plánu vzdelávania Baden-Württemberska. Na demonštráciu „Iniciatívy ustarostených rodičov Baden-Württemberska“, ktorá sa bráni proti zakotveniu „Prijímania sexuálnej mnohorakosti“ do učebných plánov v 1. – 12. ročníku, prišlo podľa organizátorov 600 ľudí.

Paralelne k tomu sa konala proti-demonštrácia s heslom „Stavať sa proti homofóbii a nepriateľstvu voči ľuďom!“ s asi 500 osobami. Vyzvala k tomu sieť ľudí rôznych sexuálnych orientácií a Spolok Christopher Street Day (CSD), ako aj baden-württemberský Krajský zväz zelených a ľavicová mládež. Mnohí ľudia bežali k zhromaždeniu odporcov učebných plánov len o niekoľko sto metrov ďalej. Prerušili tam príhovory krikom a strkali do poslucháčov. Niektorí na nich hádzali vajcia s farbou. Plagát s protestom proti ranej sexualizácii detí podpálili. Na jednom veľkom transparente niesli heslo „Sexizmus a homofóbia sú zločiny“.

Prívrženci učebných plánov vytvorili potom ľudskú reťaz, aby zabránili protestnému pochodu cez centrum mesta. Pritom došlo aj k potýčkam s políciou. Situácia bola podľa polície agresívnejšia, ako sa očakávalo. Keď bolo jasné, že protestný pochod sa nemôže uskutočniť, kritici učebných plánov ukončili protest chorálom „Großer Gott wir loben Dich“ (Veľký Bože, chválime ťa).

 

„Štátom nariadená „raná sexualizácia“

Podľa názoru hovorcu iniciatívy „Iniciatíva ustarostených rodičov Baden-Württemberska“, Hansa Christiana Fromma, tieto učebné plány diskriminujú heterosexuálnu väčšinu obyvateľstva. Plán zeleno-červenej vlády spolkovej krajiny znamená „štátom nariadenú ranú sexualizáciu“ detí. To porušuje právo rodičov, pretože v zmysle ústavy výchova detí je v prvom rade v kompetencii  rodičov. Návrh plánu vzdelávania 2015 predpokladá, že v školách sa bude propagovať „prijatie sexuálnej mnohorakosti“. Pritom sa majú témy ako homosexualita, bisexualita a transsexualita vyučovať intenzívnejšie a s presahovaním do viacerých predmetov. Podľa ministerstva kultúry „to má sprostredkovať hodnoty ako rešpekt, tolerancia a otvorenosť svetu“. Proti tomuto zámeru viac ako 192 000 ľudí podpísalo petíciu, ktorú 30. januára  odovzdali do krajinského parlamentu. Iniciátori tejto petície sa na demonštrácii nezúčastnili. Dve protichodné petície za plán vzdelávania dosiahli 88 000 a 136 000 podpisov. –zg-

Írsko: Katolícka agentúra pre adopcie vyhrala súdny spor

 

Edinburgh, 2.2.2014 (kath.net/KNA) 016 712 – Katolícka adopčná agentúra v Škótsku odmieta sprostredkovať detí pre homosexuálne páry a v tejto veci dosiahla víťazstvo aj na súde. Odvolací súd oslobodil «Agentúru pre adopcie a starostlivosť o rodiny sv. Margaréty» v Glasgowe od obvinenia z diskriminácie. Rozhodnutím z piatka „Scottish Charity Appeal Panel“ v Edinburghu zrušil predošlý výnos úradu pre reguláciu, ktorý odobral spoločnosti štatus dobročinného zariadenia.

Katolícky arcibiskup Glasgowa, Philip Tartaglia, rozsudok privítal. Konštatoval, že «rodiny túžiace po adopcii detí môžu hľadieť trocha pokojnejšie do budúcnosti a deti v núdzi bude možné priviesť do milujúcej rodiny». Mons. Tartaglia je prezidentom agentúry «St. Margaret», ktorá minulý rok sprostredkovala každú desiatu adopciu v Škótsku. –zg-

 

Francúzsko: Desaťtisíce proti homosexuálnemu „manželstvu“

 

Paríž, 2.2.2014 (KAP) 016 711 – Vo Francúzsku sa v nedeľu, 2. februára, konala demonštrácia odporcov francúzskej a európskej rodinnej politiky. V Paríži a Lyone vyšli podľa médií desaťtisíce ľudí do ulíc, aby protestovali proti otvoreniu manželstva pre páry rovnakých pohlaví a proti ich právu na adopciu detí. Vládu obvinili z „fóbie proti manželstvu“. Kritizovali, že „liberalizáciou úloh pohlaví“ sa ohrozuje súdržnosť spoločnosti.

V Paríži sa na demonštrácii zúčastnili početní politici občiansko-konzervatívnych a pravicových strán ako UMP a „Front National“. Polícia podľa správ zatkla viacerých prívržencov pravicovo-extrémistického študentského hnutia „Groupe union defense“, ktorí sa tiež chceli pripojiť k demonštrácii. V Lyone polícia strážila pochod asi 17 000 osôb. Medzi účastníkmi bol aj katolícky biskup mesta, Philippe Barbarin.

Už v marci demonštrovali vo Francúzsku desaťtisíce za zachovanie tradičného modelu rodiny. Pritom došlo k potýčkam s políciou, ktorá nasadila slzný plyn.

Protesty, ktoré organizuje zväz „Manif pour tous“ (Demonštrácia pre všetkých) sa obracia proti nájomnému materstvu, umelému oplodneniu a tzv. zákonu Taubira, francúzskemu zákonu o adopcii detí pre homosexuálne páry. Názov zväzu je obmenou hesla „Mariage pour tous“ (Manželstvo pre všetkých), ktorým prívrženci liberálnej rodinnej politiky propagujú svoje požiadavky. –zg-

 

Biskup: Boj proti homosexuálnemu „manželstvu“ je akt lásky

 

Pápež František: „Homosexuálne ´manželstvo´ – to sú úklady otca lži.“

Washington D.C., 31.1.2014 (kath.net/LSN/jg) 016 710 – Nasadzovanie sa proti homosexuálnemu „manželstvu“ sa deje z lásky k homosexuálom, ako povedal Mons. Thomas Paprocki, biskup zo Springfieldu v USA (štát Illinois).

Aby sme to pochopili, musíme vysvetliť pojem láska. Musíte pochopiť, čo láska skutočne znamená. Láska znamená chcieť pre ľudí to najlepšie,“ povedal biskup Paprocki doslova pre LifeSiteNews. „Kto odmieta novú definíciu manželstva, kto sa zasadzuje proti hriechu, robí niečo dobré, láskyplné, pretože tým hlása pravdu o manželstve.“

Dnešná liberálna spoločnosť nazýva okamžite „nenávisťou“, ak ľudí nenecháme robiť „čo len chcú“. „No toto obvinenie je neoprávnené,“ zdôraznil biskup. „Všetci dobrí rodičia vám potvrdia, že deti je niekedy potrebné naučiť disciplíne. Niekedy musíme povedať nie. Niekedy musíme dokonca trestať,“ pokračoval biskup.

„Je však očividné, že rodičia to nerobia z nenávisti voči svojim deťom. V skutočnosti robia niečo veľmi láskyplné, keď svoje deti korigujú a ukazujú im, ako sa veci robia správne,“ vysvetlil biskup Paprocki.

V spore okolo homosexuálneho „manželstva“ v štáte Illinois biskup Paprocki v novembri 2013 vykonal malý exorcizmus. Jeho nasadenie inšpiroval podľa neho pápež František. Ten označil homosexuálne „manželstvo“ ako „úklady otca lži“. V tejto rovine je potrebné vidieť boja za homosexuálne „manželstvo“, ako vyhlásil biskup. –zg-

 

Nemecko: Zlodeji zneuctili Hostie v kostole
Freiburg i.Br., 31.1.2014 (kath.net) 016 709 – Keď farská sekretárka 28. januára odomkla Kostol sv. Juraja (foto) v nemeckom Freiburgu, vo štvrti St. Georgen, neverila svojim očiam: „Vyzeralo to tam hrozne a to v Božom dome,“ povedala. Kathrin Hauserová nenašla iba rozbité dvere, prevrhnuté stoličky, tri vytrhnuté pokladničky a spustošenú sakristiu. Predovšetkým bol násilne vylomený svätostánok, ukradnutý kalich a čo bolo najhoršie: Najsvätejšia Eucharistia nedbalo rozhádzaná po zemi. Informovali o tom noviny „Badische Zeitung“ (BZ).

Polícia prípad vyšetruje, škody vyčíslili na 12 000 eur. Miestny farár Franz Wehrle hovoril o „čistom násilí“, povedal, že zlodeji zrejme „prišli so sochorom a veľkým kladivom“. Farár je zo znesväteného kostola veľmi nešťastný. Rozhádzané Hostie pozbierali a plánuje sa spáliť ich vo veľkonočnom ohni.

V regióne Freiburg prebehla séria takýchto krádeží najmä v roku 2011. V Kostole sv. Štefana vo Weingartene našli stopy nôh na oltári zrejme po tanci, ako napísali noviny ďalej.  –zg-

 

Každý tretí človek na Zemi je kresťan

 

Boston, 29.1.2014 (kath.net/idea) 016 708 – Každý tretí človek na Zemi je kresťan – 2,4 miliardy kresťanov predstavuje 33 percent svetovej populácie – teda zo 7,2 miliárd. Vyplýva to zo štatistiky na rok 2014, ktorú uverejnilo Centrum pre štúdium svetového kresťanstva na Teologickom seminári Gordona Conwella v South Hamiltone pri Boston (USA, štát Massachusetts). Hoci počet kresťanov od minulého roku vzrástol o 200 miliónov, ich podiel sa nezmenil, pretože aj svetová populácia vzrástla. Do roku 2025 centrum však predpovedá mierny vzrast tohto podielu na 33,7 percent.

 

Pravidelných návštevníkov bohoslužieb je 310 miliónov

Mnohí ľudia sa z tradície označujú ako kresťania bez toho, že by vieru intenzívne praktizovali. Centrum vyčísľuje počet pravidelných návštevníkov bohoslužieb počtom 310 miliónov. Členov cirkví je takmer 1,6 miliardy, kým ostatní nemajú pevnú väzbu na cirkev.

Rímskokatolícka cirkev s viac ako 1,2 miliardou členov tvorí najväčšie kresťanské vyznanie. Protestanti majú 441 miliónov veriacich, „nezávislé cirkvi“ 408 miliónov, pravoslávna cirkev 280 miliónov, anglikáni 92 miliónov a konfesionálne úplne neviazaných kresťanov je 110 miliónov.

 

Väčšina kresťanov žije v Latinskej Amerike

Latinská Amerika je kontinent s väčšinou kresťanov – 563 miliónov, za ňou nasleduje Európa (561 miliónov), Afrika (520 miliónov), Ázia (368 miliónov), Severná Amerika (229 miliónov) a Oceánia (25 miliónov).

Vcelku je na svete 45 000 denominácií a 4,7 milióny kresťanských bohoslužobných miest. Počet misijných diel centrum vyčísľuje na 5000, centier kresťanských nadácií a organizácií je 30 000. V duchovnej službe je 12,5 miliónov kresťanov – farárov a laikov. Z toho je 5,1 milióna žien.

 

Islam je druhým najväčším náboženstvom

Druhým najväčším náboženstvom po kresťanstve je islam s 1,7 miliardou prívržencov. Hindov je miliarda, ľudí bez vyznania 683 miliónov, budhistov 514 miliónov, prívržencov čínskych ľudových náboženstiev 436 miliónov, členov iných kmeňových náboženstiev je 251 miliónov, ateistov 137 miliónov, sikhov 25,5 miliónov a židov 14 miliónov. Zvyšok tvoria prívrženci tzv. nových či trendových náboženstiev. –zg-

 

Naša príloha

 

Verejno-právna tvorba názoru v službe homosexuálnej lobby

 

Gabriele Kubyová

 

Mníchov, 5.2.2014 (kath.net) 016 707 – Predstavme si, že by verejnoprávne televízie, ktoré je každý občan nútený financovať, boli verné článkom ústavy, ktoré znejú:

1. Manželstvo a rodina sú pod mimoriadnou ochranou štátneho poriadku. 

2. Starostlivosť o deti a ich výchova sú prirodzeným právom rodičov a prednostne im prislúchajúcou povinnosťou (čl. 6, 2)

Ako by potom vyzerala talkshow o pláne vzdelávania zeleno-červenej vlády v nemeckom Baden-Württembergu? Dovoľme si odvážny výlet do krajiny fantázie.

Pálčivá otázka pre občanov tejto spolkovej krajiny, ktorú by musel položiť  verejno-právny vysielač, znie: Prispieva plán vzdelávania k ochrane manželstva a rodiny? A druhá otázka by bola: Rešpektuje právo rodičov na výchovu detí?

Koho by bolo treba pozvať, aby primerane diskutoval o tom, či má byť cieľom vzdelávania vyučovať „Prijímanie sexuálnej mnohorakosti“ vo všetkých vekových skupinách ako prierezovej úlohy všetkých predmetov, aby sa deti od malička naučili, že je celkom samozrejmé byť homosexuálom, lesbou, bisexuálom, transsexuálom, transgenderom, či intersexuálom?

Aby sa miliónovému publiku umožnilo vytvoriť si aj vlastný názor, bol by mysliteľný nasledovný zoznam:

1.zodpovedný minister, 2. iniciátor „Otvorenej petície“ ako zástupca 192 500 odporcov plánu vzdelávania (petíciu odovzdali 30. 1. 2014 do parlamentu Baden-Württembergu). 3. zástupca zväzov rodičov, ktorý sa zasadzuje za zachovanie práva rodičov na výchovu detí. 4. psychológ, ktorý by priblížil vedecké poznatky o zvláštnych fyzických a psychických rizikách neheterosexuálneho štýlu života. 5. zástupkyňa sexuálno-pedagogického programu, ktorý pripravuje deti a mladistvých na manželstvo a rodinu, napr. tínedžerská hviezda 6. homosexuál, ktorý sa priznáva k homosexualite. 7. manželský pár, ktorý sa priznáva k heterosexualite a k početným deťom.

Ak vysielač chce emocionálne varovať publikum pred objektívnymi nebezpečenstvami homosexuálneho štýlu života, mohol by pozvať: 8. matku, ktorá stratila svojho mladistvého syna samovraždou po tom, čo jeho otec objavil jeho homosexualitu a rodinu opustil. 9. mladého muža, ktorý má dve matky, darkyňu vajíčka a nájomnú matku, a dvoch otcov, rodiča 1 a rodiča 2, a ktorý zúfalo hľadá svoj pôvod a svoju identitu.

Čo však namiesto toho zažívame vo všetkých talkshow, ktoré sa zaoberajú témami súčasnej kultúrnej revolúcie, ktorých jadrom je prevrat morálnych noriem sexuality? Vysoko profesionalizovanú manipuláciu mienky v službe homosexuálnej lobby! Na to majú moderátori talkshow mnohoraké možnosti:

1. Jednostranný výber hostí: väčšina hostí za LGBT, malá menšina hostí za rodinu.

2. Zasadací poriadok: moderátor za LGBT v blízkosti, hostia za rodinu na okraji.

3. Riadené moderovanie: hosťom za LGBT dať zreteľne viac času na diskusiu. Nedať ľuďom dohovoriť. Klásť rétorické otázky, ktoré hosťa za rodinu zosmiešňujú, alebo publikum robia voči nemu zaujaté.

4. Princíp slznej žľazy: vyvolávať súcit s jednotlivými prípadmi v službe cieľov LGBT.

5. Jednostranné zostavenie publika.

6. Nasadení ľudia v publiku, ktorí riadia potlesk.

7. Vedenie kamery: Hostí za rodinu vo chvíli negatívneho výrazu tváre dať na veľký detail.

8. Pri záznamoch robiť dlhšie relácie, aby sa mohlo strihať až po zamieňanie otázok a odpovedí!

9. Pri interaktívnych reláciách či komentároch na internete strategické voľby príspevkov.

10. Prehrávať negatívne recenzie hostí za rodinu v iných médiách.

V súvislosti so súčasnou diskusiou o pláne vzdelávania časť obyvateľstva, ktorá s takmer 200 000 podpismi vyjadrila svoje výhrady, by ocenila, keby médiá vnímali jej kritickú funkciu osvety, aby sa objasnilo, čo sa vlastne tým prijatím „sexuálnej mnohorakosti“ myslí. Vzhľadom na skutočnosť, že 12 zástupcov skupín LGBTTIQ sedí v poradnej rade pre zeleno-červený plán vzdelávania, radi by sme vedeli, k čomu majú byť deti vlastne vychovávané. Okrem prijatia homosexuality aj k prijatiu bisexuality – raz muži, raz ženy, raz oboje; ako aj transsexuality – šaty a/alebo zmeny pohlavia; polyamorie – viacerí dospelí ľubovoľného pohlavia v sexuálnom spoločenstve a so „zodpovednosťou za deti“ – všetkých týchto sexuálnych anomálií, ktoré sa označujú spoločným termínom „queer“?

Kam táto cesta smeruje, ukazuje „Rezolúcia Queer“ mládeže zelených z marca 2013. Tam sa požaduje „Akčný plán pre mnohorakosť“, ktorý chce zrušiť „privilegovanie manželstva ‚muža’ a ‚ženy’ queerovou ústavou“. Odpor zo strany predsedníctva Strany zelených alebo premiéra Kretschmanna? Nezáujem!

Zvlášť nápadným príkladom manipulácie mienky bola relácia „Nočná kaviareň“ z 24. januára 2014. Celkom nečakane zaplavila televízny vysielač SWR vlna protestov. Televízia prechodne odpojila stránku Facebook a prekvapila potom vyhlásením, že moderátor, Wieland Backes, sa po 700 hodinách relácií „Nočná kaviareň“ rozlúčil so svojím postom.

Vynikajúca práca kresťanského fóra

Vynikajúcu osvetovú prácu pritom urobilo „Christliche Informationsforum“ www.medrum.de. Zatiaľ čo médiá „mainstreamu“ (hlavného prúdu) svoje vlastné demokratické poslanie stále menej plnia a stratégie mocných stále menej prezentujú verejnosti ústavne zakotvené hodnoty, ukazuje sa, že aj neverejno-právna, ale solídne pracujúca internetová služba, dokáže túto funkciu účinne plniť.

Trvalé vymývanie mozgov

Či bola kedy vo verejno-právnej (alebo súkromnej) televízii nejaká relácia, ktorá by sa v pálčivých otázkach kultúrneho boja o morálne normy sexuality orientovala ústavou alebo životnou realitou veľkej väčšiny obyvateľstva? Ako je možné, že máme dojem, že médiá „mainstreamu“ sa stali predĺženým ramenom lobby LGBT? Spočíva to vari v tom, že veľká časť obyvateľstva je politicky zelená až červená, nezosobášená, nemá deti a mnohí sú homosexuáli ako niektorí moderátori a šéfovia tvorby programov?

Prečo podrobujú nútene financované televízie a médiá „mainstreamu“ národ trvalému vymývaniu mozgov, čo systematicky podkopáva hodnotové základy životných foriem veľkej väčšiny obyvateľstva?

Sotva dokážeme uveriť, keď čítame štatistické výsledky Eurostatu: V priemere žije v EÚ až 74 percent detí do 18 rokov so svojimi zosobášenými rodičmi v jednej domácnosti! („Životné formy v EÚ27“)!

Prečo neexistuje takmer nijaký odpor pracovníkov médií, ktorí nie sú slobodní, bezdetní, zelení, homosexuáli ani konzumenti porna? Majú strach, že stratia prácu? Čo sú to za mocnosti, ktoré výrobcu cestovín „Barilla“ po kritickej poznámke na adresu homosexuálov prinútili podľa maoistického vzoru k verejnej sebakritike a vysloveniu oddanosti homosexuálnej lobby? Akú cenu by musel zaplatiť, keby to neurobil?

Americká profesorka Camille Paglia o tom vie svoje. Ona sa už v r. 1969, pred začiatkom homosexuálneho hnutia, verejne priznala, že je lesba. To znamenalo vtedy naozaj diskrimináciu. Dnes futbalistu, ktorý sa po konci kariéry a dlhom heterosexuálnom vzťahu, prizná k homosexualite, oslavujú politici aj médiá ako „hrdinu“.

Ak naproti tomu občan iniciuje petíciu proti plánu vzdelávania so zmenou hodnôt rodiny, tak podľa podpredsedníčky parlamentu Baden-Württembergu, poslankyne zelených Brigitte Löschovej, „nemá v tejto spoločnosti čo robiť“.

Camile Paglia napísala knihu o problematických stránkach homosexuálneho štýlu života s následkom, že sa homosexuálna  lobby pokúsila „ma zničiť“. Hovorí o „homo-fašizme“ a „stalinistických metódach“ aktivistov. Táto lesbická ateistka hovorí o strate slobody názoru, náboženstva, pravého vzdelania na školách a univerzitách a sebapopieraní  „celého stavu psychológov“, ktorí už nesmú skúmať príčiny poruchy identity

Metóda Barilla nie je vždy účinná: Phil Robertson, americká mediálna hviezda v najznámejšej reality show americkej histórie, „Duck Dynastie“, sa v interview jednoznačne vyjadril o ľudských pohlavných orgánoch, ktoré dokopy pasujú a o takých, ktoré nepasujú! Za to ho z televízie A & E vyrazili. Ale tento raz im to nevyšlo! Milióny nasledovníkov na internete vyzvali k bojkotovaniu A & E. Sledovanosť dramaticky klesla a A & E sa sklopila uši, ospravedlnila sa a Phila Robertsona, ktorý sa po drogách a rockn’rolle obrátil k Ježišovi, znova zamestnala (http://www.lifesitenews.com/news/duck-dynasty-family-to-ae-dump-dad-and-you-lose-all-of-us).

Žijeme ešte v krajine, ktorá si svojho demokratického ducha a pluralizmus názorov zachovala, alebo sa štát a médiá, OSN a EÚ podrobili diktátu malej, sexuálne definovanej menšine? Vedecké skúmania zhodne hovoria o 1,5 až 3 % percentách homosexuálov v obyvateľstve – menšine, ktorej špecificky sexuálne podmienené záujmy nemožno definovať ako napomáhajúce verejné blaho. Dňa 4. februára parlament EÚ bude rokovať o správe rakúskej europoslankyne Ulrike Lunacekovej, ktorá chce presadiť, aby každý zákon EÚ bol zosúladený s cieľmi LGBT a kritici boli trestne stíhaní. V ostatných 20 rokoch to všetko prešlo ako nôž maslom. Ale po stroskotaní správy Estrela už znova podpísalo 175 000 občanov (CitizenGo, 2.2.2014) petíciu proti totalitnej správe „Lunacek“.

Medzitým to začína v Európe vrieť: veľké časti obyvateľstva protestujú vo Francúzsku proti homosexuálnemu „manželstvu“. V Chorvátsku referendum spôsobilo, že manželstvo sa definuje v ústave ako zväzok muža a ženy. Maďarsko si dalo kresťanskú ústavu, ktorá chráni manželstvo a rodinu, ako aj život. Vo Francúzsku rodičia deti jeden deň v mesiaci nepošlú do školy, aby protestovali proti „genderovej pedagogike“.

Biskup Huonder vo Švajčiarsku a biskupské konferencie na Slovenskuna Ukrajine uverejnili nekompromisné vyhlásenie proti genderizmu. Litva a Rusko zakazujú homosexuálnu propagandu v školách.

Kdekoľvek sa zdvihne takýto odpor, bojujú veľké sily EÚ za to, aby tento odpor zlomili. Ale mohlo by sa stať, že robia účet bez demokratického hostinského a síce bez národov Európy, ktoré budú v máji voliť nový Európsky parlament. –zg-

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *