Päť vecí, ktoré zomierajúci ľutujú

Alexandria, 28.10.2013 (kath.net/jg) 016 431 – Austrálčanka Bronnie Ware pracovala mnohé roky v oblasti paliatívnej medicíny a starala sa o zomierajúcich pacientov. V blogu informuje o tom, čo v spätnom pohľade na svoj život ľudia najviac ľutujú.

  1. Kiež by som bol mal odvahu viesť život podľa svojich predstáv a nie podľa očakávaní iných. To bol najčastejšie uvádzaný bod. Keď sa ľudia na konci života zahľadia naspäť, vidia, že mnohé ich sny sa nenaplnili. To bol aj výsledok ich vlastných rozhodnutí.
  2. Kiež by som nebol tak ťažko pracoval. To vyslovovali najmä muži. Ľutovali, že nestrávili viac času so svojimi deťmi a manželkami.
  3. Kiež by som bol mal odvahu vysloviť svoje city. Mnohí svoje city potláčali, aby sa vyhli konfliktom s inými. Z toho sa vyvinula zatrpknutosť a nevraživosť.
  4. Kiež by som bol zostal v kontakte so svojimi priateľmi.

Význam priateľstva si mnohí ľudia uvedomia, až keď sa ich život chýli ku koncu. Boli príliš zamestnaní vlastnými problémami, aby mali čas na pestovanie priateľstiev. Každému chýbajú jeho priatelia, keď to speje ku koncu.

Kiež by som si bol dovolil byť šťastnejším.

Táto veta padla prekvapujúco často. Až na konci života mnohí ľudia spoznali, že aj byť šťastným je životný postoj. Mnohí zostali v starých vzoroch správania a sebe aj iným nahovárali, akí sú spokojní. –zg-

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *