24. nedeľa cez rok C

Približovali sa k nemu všetci mýtnici a hriešnici a počúvali ho. Farizeji a zákonníci šomrali: „Tento prijíma hriešnikov a jedáva s nimi.“
Preto im povedal: „Tak bude aj v nebi väčšia radosť nad jedným hriešnikom, ktorý robí pokánie,
ako nad deväťdesiatimi deviatimi spravodlivými, ktorí pokánie nepotrebujú.
Lk 15,1-10

 

Mýtnici a hriešnici ho počúvali, farizeji a zákonníci šomrali. – Do ktorej kategórie patrím ja? Do skupiny poslucháčov, alebo šomrošov? Lukáš síce predstavuje Božiu lásku a milosrdenstvo, avšak nielen preto, aby sme trochu pookriali, keď nás ťaží vlastná bieda, ale aj preto, aby sme tú istú lásku a milosrdenstvo vedeli preukazovať druhým.

Snáď sa dokážeme vcítiť do pozície unavenej a doráňanej ovečky, ktorú láskavý pastier (či Pastier) berie s radosťou na plecia a nesie domov. Chce to síce istú dávku pokory, ale dá sa to.

Už možno menej obvyklé je postaviť sa do pozície pastiera… a vziať s radosťou na plecia svojho brata/sestru, ktorí mi lezú na nervy. Azda si predstavujeme ovečku na pastierových pleciach ako roztomilého barančeka z veľkonočných pohľadníc. Skutočná ovca je však ťažká, niekedy špinavá a možno aj zapácha. Presne tak ako nedostatky môjho brata, sestry, kolegu, spolužiačky, suseda…

astier so stratenou ovcou, len čo príde domov, zvolá priateľov a susedov a pozýva ich k radosti. Aj my máme vo zvyku volať priateľom. Žiaľ, častejšie kvôli tomu, aby sme im povedali, ako nás už bolia plecia z ťažkých a nepríjemných oviec, ktoré „musíme“ vláčiť. Keby sa to aspoň „vyplatilo“. Ale pastier (Pastier) z podobenstva neuvažuje v kategóriách „vyplatí sa – nevyplatí sa“. Veď komu by sa vyplatilo nechať celý kapitál napospas osudu kvôli jednej nerentabilnej „položke“, ktorá neposkytuje žiadnu záruku…?

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *