26. nedeľa cez rok C

Bol istý bohatý človek. Obliekal sa do purpuru a kmentu a deň čo deň prepychovo hodoval…
Lk 16,19-31

 

Istý bohatý človek – Na rozdiel od žobráka Lazára boháč nemá meno. Boh pozná chudobných po mene, ale tým, ktorí si svojho boha urobili z blahobytu povie „nepoznám vás“.

Obliekal sa do purpuru a kmentu – vo svojej zahľadenosti do seba je boháč nahý. Preto chce zakryť svoju nahotu purpurom a kmentom. I prví ľudia, keď jedli zo stromu, a tak okúsili hriech, „poznali, že sú nahí“ (Gn 3,7). Všetci sme nahí vo svojom hriechu. Túto nahotu však nezakryje purpur, kment ani iné značkové oblečenie. Len ten, kto si oblečie Krista (porov. Gal 3,27), zakryje nahotu odhalenú hriechom a dostane novú dôstojnosť.

Deň čo deň prepychovo hodoval – Zlo nespočíva v hodovaní. Veď aj Otec pripravuje hostinu synovi, ktorý „bol stratený a našiel sa“ porov. Lk 15,23-24. Zlo spočíva v tom, že zatiaľ čo Otec vychádza z hostiny von a prosí každého svojho syna, aby vošiel dovnútra (Lk 15,28), boháč zostáva sedieť vnútri a zatvára sa pred tými, čo sú vonku.

Žobrák, … plný vredov – Vredy/rany chudobného sa mohli stať boháčovi liekom, tak ako sú rany nevinného Krista liekom na naše hriechy. „Jeho ranami sme uzdravení“ (Iz 53,5, porov. 1Petr 2,25). Kto nespozná v ranách chudobného Kristove spásonosné rany, zostane vo svojej nemoci.

Žobráka zaniesli do Abrahámovho lona . Zomrel aj boháč a pochovali ho. – Každý z nich skončil tam, kam vkladal svoju nádej.

A keď pozdvihol oči… – Nemožno obviniť boháča z toho, že by bol pohŕdal Bohom, či chudobným. Problém je, že na nich nikdy ani nepozrel! Až teraz pozdvihuje oči, ktoré mal celý život obrátené iba na seba.

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *