31. nedeľa cez rok C

Zachej, poď rýchlo dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome!
Lk 19,1-10
Zachej… bol hlavným mýtnikom a bol bohatý… zatúžil vidieť Ježiša… – Postavenie ani bohatstvo nie sú schopné naplniť najhlbšiu ľudskú túžbu – túžbu po Bohu. Môžu ju ale zadusiť. V Zachejovom prípade je však táto túžba veľmi živá. Práve to mu otvára cestu k spáse.

Druhou dôležitou skutočnosťou je, že Zachej …zatúžil vidieť Ježiša, kto to je… . Chcel poznať Ježiša pre neho samého. Nie preto, aby mu Ježiš pomohol uskutočniť nejaké jeho predstavy alebo plány.

Ježiš sa pozrel hore [na Zacheja]… Nám ľuďom sa často stáva, že sa na druhých dívame zhora. Boh sa však na človeka nedíva zhora. Naopak, Ježiš Kristus, „hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom, ale zriekol sa seba samého, ponížil sa a vzal si prirodzenosť sluhu“ (srov. Flp 2,6-8).

Uponížil sa natoľko, že sa díva „zdola“ na nás, ktorí lezieme na svoje plané figovníky , čo neprinášajú ovocie. Ale nestačí mu iba dívať sa na nás.

n sám túži po nás („ dnes musím zostať v tvojom dome“) , aj vtedy, keď my ešte nevieme o svojej hlbokej túžbe po ňom, a prosí („ poď rýchlo dolu“) , aby sme aj my zišli na jeho cestu – cestu poníženosti, ktorá vedie do Jeruzalema (a na kríž).

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *