Nedeľa Krista Kráľa C

Poprední muži sa mu posmievali a vraveli: „Iných zachraňoval, nech zachráni aj seba…
(…)
Nad ním bol nápis: „Toto je židovský kráľ.“
Lk 23,35b-43

 

Zachráň sa… zachráň sám seba – zaznieva v dnešnom evanjeliu až trikrát – v rôznych obmenách a z rôznych strán (od popredných mužov, od vojakov a od zločinca). Áno, toto je zaužívaný spôsob konania človeka, ktorý sa od svojho omylu v raji zúfalo (ale zbytočne) snaží zachrániť sám seba od samoty a od smrti, do ktorej sa uvrhol. Často sa o to pokúša útekom – žiaľ i útekom od Toho, ktorý jediný ho môže a chce zachrániť.

Našťastie Boh neplní naše priania, ale svoje prisľúbenia. A preto Boží Mesiáš v rozpore s ľudskou predstavou o mesiášovi (ktorý by v prvom rade, samozrejme, zachraňoval sám seba), dobrovoľne prijíma na seba túto bytostnú ľudskú neschopnosť. On jediný nepotrebuje zachraňovať sám seba , ale prichádza práve kvôli tomu, aby nás zachránil od zúfalej potreby zachraňovať sami seba. Tu je podstata jeho kráľovskej moci i podstata kráľovskej hodnosti, na ktorej nám dáva podiel.

k konám podľa logiky „zachráň sám seba“ t.j. nahrab si čím viac pre seba/ber ohľad hlavne na seba/posudzuj všetko podľa seba…, som odsúdený na to isté zúfalstvo, ako rúhajúci sa zločinec. Ale ak prijímam logiku Božieho Mesiáša t.j. logiku „dávaj sám seba“, už dnes mám podiel na jeho kráľovstve .

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *