2. adventná nedeľa rok A

V tých dňoch vystúpil Ján Krstiteľ a hlásal v Judejskej púšti:
„Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo.“
Mt 3,1-12

 

V tých dňoch… Liturgické slávenie sprítomňuje slávenú udalosť, takže v tých dňoch nie je dátum x roku y pred dávnymi storočiami, ale dnes. Hlas volajúceho na púšti zaznieva dnes .

Na púšti… – Púšť nie je exotická dovolenková destinácia ani atraktívna oblasť, kde hviezdy show biznisu testujú nové modely prestížnych automobiliek. Je miestom divokých šeliem a zbojníckych bánd, miestom páľavy, námahy a smädu. Je miestom, ktorému by sa človek najradšej vyhol. Hlas volajúceho zaznieva tam, kde človek objavuje svoje hranice, kde zápasí, kde pociťuje strach… Zaznieva v tých zákutiach duše, ktorým by sa najradšej vyhol.

Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo. – Pokánie nie je podmienkou blízkosti nebeského kráľovstva, ale jej dôsledkom. Človek robí pokánie, lebo sa mu Boh plný lásky ako prvý priblížil, a nie preto, aby ho svojím usilovným pokáním pritiahol o nejaký ten centimeter bližšie. Boh so svojím kráľovstvom nečaká, kým sa naň človek pripraví kvalitným pokáním. To by sa teda načakal… On sa približuje ako prvý a človek v jeho blízkosti nemôže inak, než odpovedať. Ako? Pokáním – teda obrátením sa k nemu.

Pokánie nie je výzva človeka adresovaná zdráhavému Bohu: „Bože, príď už konečne!“, ale odpoveď zdráhavého človeka na Božiu výzvu: „Ja som už blízko. A čo ty?“
Prinášajte teda ovocie hodné pokánia! – káže Ján Krstiteľ, ale nehovorí, aké je to ovocie.

Nehovorí, lebo ho ukazuje sám na sebe:

Ján nosil odev z ťavej srsti.. .– Je to prorocký odev. Tak je v 2 Kráľ 1,8 predstavovaný prorok Eliáš: „muž v srstenom plášti a cez bedrá opásaný koženým opaskom. Každý pokrstený má prorocké poslanie. Ovocie hodné pokánia je vernosť tomuto poslaniu.

Okolo bedier kožený opasok – to je výbava človeka, ktorý očakáva svojho Pána (Viď Lk 12,35: „Bedrá majte opásané!“). Ovocie hodné pokánia je pripravenosť na cestu, ochota „nasledovať Baránka, kamkoľvek ide“ (Zjv 14,4).

otravou mu boli kobylky a lesný med – jedlé kobylky údajne bojujú proti jedovatým hadom, podobne ako Božie slovo, ktoré je „sladšie než med“ (Žl 19,11), premáha klamstvo „ľstivého hada“. Ovocie hodné pokánia je mať Božie slovo za každodenný pokrm.

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *