Slávnosť Panny Márie Bohorodičky

Poponáhľali sa a našli Máriu a Jozefa i dieťa uložené v jasliach. Keď ich videli, vyrozprávali, čo im bolo povedané o tomto dieťati.
A všetci, ktorí to počúvali, divili sa nad tým, čo im pastieri rozprávali. Ale Mária zachovávala všetky tieto slová vo svojom srdci a premýšľala o nich.
Lk 2,16-21

 

Pastieri vyrozprávali, čo im bolo povedané… A všetci , ktorí to počúvali, divili sa nad tým, čo im pastieri rozprávali. – Kto sú títo všetci ? Veď Lukáš spomínal iba anjelov, pastierov, Máriu, Jozefa a dieťa. O anjeloch sa vyjadril, že odišli ( Keď anjeli odišli od nich do neba… viď Lk 2,15). Pastieri sú tí, ktorí rozprávajú. Teda ich poslucháčmi by mali byť iba Jozef, Mária a dieťa. Kto sú teda títo všetci , o ktorých nám Lukáš nič nehovorí, a predsa tvrdí, že počúvajú a divia sa nad tým, čo pastieri rozprávajú!? Títo všetci sme my. Evanjelista chce, aby sme sa nielen z „bezpečnej“ geografickej a časovej vzdialenosti dozvedeli, čo sa kedysi stalo, ale pozýva nás počúvať – mať účasť na tom, čo sa deje, a diviť sa – zastaviť sa v úžase a kontemplovať.

Ale Mária zachovávala všetky tieto slová vo svojom srdci a premýšľala o nich. – Lukáš necituje slová pastierov. Ktoré „ tieto slová “ teda Mária zachovávala vo svojom srdci!? Akoby sa výraz „ všetky tieto slová “ vzťahoval skôr na slová evanjelistu, než na slová pastierov. Áno, Mária zachovávala vo svojom srdci všetko to, čo Lukáš neskôr zapísal. A toto je druhé pozvanie evanjelistu: Nezostať len anonymní „všetci, ktorí počúvajú a divia sa“, ale byť ako Mária – a uložiť do svojho srdca nielen zvesť o Ježišovom narodení, ale všetky tieto slová , ktoré evanjelisti zapísali, a premýšľať o nich (po celý rok).

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *