2. pôstna rok A

O šesť dní vzal Ježiš so sebou Petra, Jakuba a jeho brata Jána a vyviedol ich na vysoký vrch do samoty.
Tam sa pred nimi premenil: tvár mu zažiarila sťa slnko a odev mu zbelel ako svetlo.
Mt 17,1-9
K obráteniu nikdy nedochádza iba raz a navždy, ale je procesom, celoživotnou vnútornou cestou. Táto cesta evanjeliového obrátenia sa zaiste nemôže obmedziť na jediné zvláštne obdobie roka. Je to cesta, ktorá má pokračovať po celý náš život, každý jeden deň… Čo znamená obrátiť sa? Obrátiť sa znamená hľadať Boha, chodiť s ním, poslušne nasledovať učenie jeho Syna Ježiša Krista…
Benedikt XVI. (21.2.2007)

Ježiš vzal so sebou Petra, Jakuba a jeho brata Jána a vyviedol ich na vysoký vrch do samoty. – Byť s niekým osamote môže znamenať ostych, rozpaky, neistotu alebo dokonca nudu… Keď je však človek osamote s milovanou bytosťou, akoby zmizol celý okolitý svet a čas i priestor zrazu strácajú význam. Ako je to v mojom prípade, keď sa ocitám osamote s Ježišom?

Tvár mu zažiarila sťa slnko… – Na tvár milovanej osoby sa dívame tak, aby sme si ju čo najlepšie vštepili do pamäti. Keď kontemplujeme Kristovu tvár, on sám nás pretvára na svoj obraz. Keď počúvame milovaného Syna Otcovho a stávame sa mu svojím životom podobní, jeho tvár žiari v našej tvári, a stáva sa slnkom pre druhých.

Odev mu zbelel ako svetlo – My, čo sme boli pokrstení v Kristovi, Krista sme si obliekli (porov. Gal 3,27). Keď počúvame milovaného Syna Otcovho a zachovávame jeho slovo, on sám sa stáva našim „žiariacim odevom“ a len v tomto odeve môžeme byť „svetlom sveta“ (Mt 5,14).

Takto sa napĺňa to, k čomu sme krstom povolaní – že aj o nás hovorí Otcov hlas: „toto je môj milovaný syn, moja milovaná dcéra“.

 

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna FSP
www.paulinky.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *