21. nedeľa cez rok A

Keď potom Ježiš prišiel do okolia Cézarey Filipovej,
pýtal sa svojich učeníkov: „Za koho pokladajú ľudia Syna človeka?“
Oni vraveli: „Jedni za Jána Krstiteľa, iní za Eliáša a iní za Jeremiáša
alebo za jedného z prorokov.“
„A za koho ma pokladáte vy?“
Mt 16,13-20
Aká hĺbka Božieho bohatstva, múdrosti a vedomosti!
Aké nepochopiteľné sú jeho súdy a nevyspytateľné jeho cesty!
Rim 11,33-36

 

Ten, ktorý je (viď Jn 8,24 a porov. Ex 3,14), sa pýta svojich učeníkov: „Za koho ma pokladajú ľudia? Za koho ma pokladáte vy?“
Nepýta sa z neistoty o vlastnom poslaní. Jeho otázka je otázkou lásky, ktorá sa človeku zjavuje a túži byť spoznaná. Jeho cesty a jeho spôsoby sú však pre nás nepochopiteľné a nevyspytateľné (viď Rim 11,33).

Chceli by sme vieru, ktorá by zodpovedala naše otázky. Ježiš však nadväzuje vzťah, v ktorom kladie otázky. Hľadáme vieru, ktorá by rýchlo a spoľahlivo ošetrila komplikácie, ktoré sa v živote prihodia – nezriedka (alebo dokonca väčšinou) i našim vlastným pričinením.
Kristus však ponúka vzťah, ktorý veľmi často (alebo dokonca väčšinou) komplikácie spôsobuje. Vedieť, za koho pokladajú ľudia Syna človeka, totiž znamená mať o nich záujem. A čím skutočnejšie a úprimnejšie sa zaujímam o druhého, tým menej mám vlastného pohodlia. Aj Petrova „funkcia“ zväzovať a rozväzovať je viac o zodpovednosti a
nepríjemnostiach než o pohodlí.

Viera nie je ani vyriešením otázky, či Boh je, alebo nie je. Viera je živý vzťah, ktorý sa začína vtedy, keď sa prestanem iba pýtať a dovolím Bohu, aby sa pýtal on. Takto sa človek stáva učeníkom a Mesiáš, Syn živého Boha, pre neho nie je jedným z dávnych a dokonale vzdialených mysliteľov, či poučkou zo zažltnutého katechizmu po babičke, ale živou bytosťou, ktorú oslovuje „ty“. Do hĺbky Božieho bohatstva, múdrosti a vedomosti (viď Rim 11,33) sa ale nedá vlámať ako do hrdzavej pokladničky. Toto bohatstvo zjavuje sám Otec, ktorý je na nebesiach, tým, ktorí dovolia jeho Synovi, aby im kládol otázky (aj tie nepríjemné a boľavé), a neboja sa dávať na ne odpoveď. Aj keď riskujú, že sa ešte popália, kým skutočne pochopia, akým Mesiášom je Ježiš Kristus (viď Mt 16,21-27 – evanjelium budúcej nedele), a budú ho chcieť nasledovať aj na kríž.

 

© E-nedeľa
BUONA DOMENICA!
Andrea, sr. Carolina, sr. Silvia, sr. Anna
FSP

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *