Bolestný ruženec 1/1994

1.Pánova úzkosť v Getsemani

Ježiš sa narodil do času, aby splnil vôľu Otca. Čo však ten Otec od neho žiada? Utrpenie a smrť. Takto sa prejavuje otcovská láska? Práve tento spôsob, ktorý sa v našich očiach zdá tak ťažký, má v očiach Boha nekonečnú cenu. Cenu našej večnej spásy. Boh nás tak miluje, že dáva svojho Syna za nás, aby sme skrze neho dosiahli večný život.

2.Bičovanie

Ježiša bičujú a zavaľujú ho urážkami, ktoré zasahujú dôstojnosť ľudskej osoby. Sily ho už opúšťajú, život z neho uniká. Krista bičujú a urážajú i v jeho mystickom tele, Cirkvi. Nepoškvrnená stojí pri nej, aby chránila životy jej zverených detí.

3.Korunovanie tŕním

Pri bolesti človek trpí. A k utrpeniu sa znížil aj sám Boh. K jeho zranenému telu sa pridáva pošliapaná česť. Je zhanobená nielen jeho božská ale i ľudská dôstojnosť. Vysilený kráľ s tŕňovou korunou. Tie tŕne zanechali hlboké rany. Tŕňová koruna sa rozrastá tiež na hlave Kristovej cirkvi.

4.Ťažká cesta

Bola to cesta lásky. Ježiš, kráčajúc po nej zdrvený utrpením a ťažobou dreva, ponížený, nás učil milovať. Šiel bez slov a predsa z neho kričala sama Láska. Pri stretnutí s Matkou sa ich pohľad hneď v prvom okamihu zjednotil so zmýšľaním sŕdc. A táto sila ho niesla až na vrchol Kalvárie, miesta ukrižovania.

5.Blahoslavený kríž
Ježiš sa narodil, vyrástol a žil, aby vystúpil na tento kríž. Aby sa stal obetným baránkom, krotkým, vedením na zabitie. On je pravý Baránok Boží, ktorý sníma hriechy sveta. Blahoslavený kríž, posvätený veľkonočnou Obetou, ktorá sa dnes na tebe prináša v jedinej, pre všetkých výkupnej a spásnej, Obete!

S láskavým dovolením Inštitútu Nepoškvrneného Srdca Panny Márie
www.maria.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *