Bylinkárstvo

Otázka: – V téme „okultizmus“ som našla, že tam zaradujete aj bylinkárstvo. Chcela by som vedieť konkrétne, ktoré formy bylinkárstva (okrem Bachovej kvetovej terapie) tam podľa vás patria? Je niekde uverejnené oficiálne stanovisko Katolíckej Cirkvi k tomuto druhu liečiteľstva?

 

Odpoveď:

Katolícka Cirkev sa nebude vyjadrovať ku každej forme liečiteľstva, pretože sú ich stovky. Pokiaľ viem, v Kongregácii pre náuku viery robí asi desať ľudí plus ďalší externí pracovníci, max. do tridsať ľudí. Nie je možné, aby stíhali riešiť všetky takéto čiastkové problémy. Cirkev stanovuje princípy a kto premýšľa, aplikovaním týchto princípov ľahko zistí, či je to správne a v súlade s učením Cirkvi alebo nie.

Základné princípy sú tieto:

Vec má vlastnosti a účinky:
-Prirodzené – dané fyzikálnymi, chemickými a biologickými vlastnosťami a zákonitosťami

-Nadprirodzené – ochrana, požehnanie, vplyv na zdravie, ak bola požehnaná

-Mimoprirodzené – okultné, magické , tie sú od zlého.

Takže, ak využívame liečivú moc byliniek, ktorá je zo strany vedy popísaná a funguje na základe látok, ktoré bylinka prirodzene obsahuje, je to úplne v poriadku.

Ak je požehnaná a ja sa s vierou otváram pre Božiu moc a účinky modlitby, ktoré boli nad ňou vyslovené, je to v poriadku.

Ak ale pripisujem bylinke účinky, ktoré podľa vedy nemá, ak jej dávam vlastnosti podľa toho, na čo sa podobá alebo podľa toho kedy sa zbiera alebo ak zisťujem jej vlastnosti pomocou kyvadla, ak ju magnetizujeme alebo pridávame iné čudácke alebo magické prvky, potom to sú povery a mágia, ktorými sa určite otvárame pôsobeniu zlého.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *