Adorácia – Hriech

Pieseň:

Kňaz: Pozdravujeme ťa Pane Ježišu, prítomný tu medzi nami. Prišli sme za tebou, aby sme sa ti zdôverili s tým, čo nás trápi, ale aj aby sme sa s tebou podieľali s našimi radosťami. Prosíme ťa, naplň nám naše srdcia úprimnou pokorou, aby sme dokázali správne, vo svetle tvojej lásky hodnotiť náš doterajší život a aby sme si stanovili správne predsavzatia do ďalšieho života.

Žena: Pane, opäť si mi dal jeden deň mojej životnej púte. Dal si mi tento deň, aby som ho prežila s tebou, s priateľmi, aby som pomáhala tým, ktorí moju pomoc potrebujú, aby som okolo seba rozdávala lásku nielen tým, ktorých mám rada, ale i všetkým, s ktorými si dobre nerozumiem. To, či som ho prežila tak ako si chcel ty, vieš len ty. Mnohokrát som urobila niečo, čo som ani sama nechcela urobiť.

Muž. Keď som sa ráno prebúdzal, myslel som na teba, Pane. Ty sám najlepšie vieš, aké bolo moje odhodlanie vniesť teba medzi ľudí. Avšak za pár okamihov, zabudol som na všetko. Hoci som si viackrát na to spomenul, nedokázal som to, aby som všetkým, s ktorými som sa stretol ukázal tvoju lásku. Teraz kľačím pred tebou a prosím ťa, daj mi silu do nového dňa, ale aj do nového života.

Pieseň:

Žena: Bože, keď si dal život človeku, nedal si mu ho len tak, ale mal si s ním svoj plán. Ľudia dostali život preto, aby milovali a touto láskou prežívali medzi sebou Božiu prítomnosť. Bože, ty veľmi miluješ ľudí a chceš, aby aj ľudia milovali teba a všetko, čo je tvoje – čo od teba pochádza. Ale ľudia stále odmietajú splniť toto tvoje želanie. Neustále vidia len seba a svoje záujmy a zabúdajú na teba, ktorý si im dal život a ktorý ich miluješ nekonečnou láskou.

Muž: Pane, ty si pre mňa trpel a zomrel na kríži, nehľadiac na moje odmietanie teba, tvojej lásky a všetkého, čo je od teba. Prišiel si mi pripomenúť, že ma miluješ a chceš, aby som nežil sám pre seba, ale aby som prežíval tvoju lásku ku všetkým a ku všetkému, čo mi dávaš. Neustále ku mne sviatostne prichádzaš a ukazuješ na tvoju obdivuhodnú lásku. Ja sa však bojím otvoriť oči, aby som ju videl.

Muž: Koľkokrát odmietam počúvať radu, ktorú si mi dal, aby som bol skutočne šťastný. Koľkokrát nevidím príklad života prežitého v plnosti, ktorý si mi dal Ty sám. Zabúdam, ba možno i nechcem robiť tak, ako si mi Ty ukázal. Viem, že svojim správaním škodím najmä sebe, ale Ty práve preto veľmi trpíš, pre môj hriech. Už sa nechcem vyhýbať hriechu z vypočítavosti, pre strach z trestu, a pre Tvoje veľké utrpenie, ktoré Ti spôsobuje odmietanie Tvojej lásky ľuďmi. Na kríži si mi to veľké utrpenie ukázal, a ja už nechcem viac zabúdať na Teba.

Žena: Dnes som Ťa opäť hriechom urazila a pridala som rany na Tvoje ubolené telo. Dnes som Ťa znova pribila na kríž, uplietla novú tŕňovú korunu a tŕne Ti vtlačila do vlasov. Je mi ťažké nájsť Tvoju lásku uprostred života v tejto spokojnej a bezduchej súčasnosti. Je mi ťažké rozpoznať dobré od zlého a kráčať správnou cestou. Vidím, ako sa stretávaš s chudobnými a poníženými, vyhľadávaš hriešnikov, liečiš chorých, sýtiš hladných a napomínaš bohatých. Si najlepším Priateľom, ktorý nás vykúpil z moci bezprávia a oslobodil vlastným utrpením a smrťou. Dávaš nám silu, ktorá je potrebná na prekonanie prekážok, podávaš nám svoju ruku, aby si nás vyviedol z tmy hriechu, dávaš nám všetko čo potrebujeme, ba dokonca toľko, že nie sme schopní všetko prijať. Dávaš nám svoju lásku.

Žena: Hriech je ako prekážka, ktorá na nás čaká a mi túto prekážku prijímame ako všednú vec. Ale hriech nie je všedná vec, hriech nie je dážď, ktorý chvíľu útočí a neskôr prestane, hriech je pavučina, ktorá nás spúta tak tuho, že padáme, padáme hlboko, príliš ďaleko od krásy, ktorú nám ponúka Láska. Láska, ktorá nie je hriechom. A táto Láska prichádza, prichádza ten milovaný a dobrotivý Otec a podáva ruku, ruku pomocnú a láskavú, ruku, ktorá nás pohladí a opäť nás privedie na správnu cestu, na cestu Božiu, na cestu, ktorú nám ponúka sama Láska. Tá Láska, ktorá za hriech zomrela, a ktorú na kríž pribíjal hriech. Láska umierajúca za hriech, ponížená za hriech a bolestivo ukrižovaná.

Pieseň:

Žena: Môj Pane, prichádza ku mne potichu, Ty vieš, čo to je. Je to hriech, tichučko sa zakráda a akoby ma obaľoval horiacou lávou zloby. Vtedy zostávam ako nehybná socha, ale moje srdce žije, ono nie je z kameňa, začína tĺcť , a chápe, že sa stalo niečo zlé. Vtedy puknú aj tvrdé opevnenia môjho zajatia, lebo Láska horí žiarivým plameňom a ja, ja som opäť pri Tebe, pri Tebe svojej Láske, ktorá ma znova zachránila. Ale dokedy ešte, dokedy ešte bude za mňa zomierať, dokedy ťa budú za mňa pribíjať, dokedy budeš trpieť, dokedy?! Ale Ty, môj Pane, šepneš hlasom premilým: „Dovtedy ja budem trpieť, keď ty moja maličká pochopíš, že ja pre Lásku za Teba umieram, a budem stále umierať, lebo moja Láska nemá hraníc, lebo ja ťa tak veľmi milujem, že by som každú minútu za Teba išiel na Golgotu s krížom a za Teba tisíckrát znova a znova umieral.“ Môj Pane a ja som pochopila, že ťa mám veľmi rada, veď Ty za mňa umieraš.

Muž: Zblúdili sme od Pravdy, sme vo svete, ktorý odmieta Lásku. Myslíme si, že sme králi a patrí nám všetko. Nevidíme a nechceme vidieť nikoho okrem seba. Nechceme sa s nikým a s ničím deliť a nechceme nikomu preukázať žiadnu službu. Nechceme nikomu slúžiť, ale chceme, aby slúžili všetci nám, nevieme láskou odplatiť nenávisť a zlobu, vždy si zvolíme ľahšiu cestu. Ježišu, chcem sa z tohto sveta dostať von. Pomôž mi nájsť tú správnu cestu, hoci sa mi bude zdať príliš ťažká, nebudem na ňu zvyknutý, mám rád cesty bez prekážok – také na ktorých sa nemôžem potknúť a upadnúť. Som pohodlný a neviem si nájsť cestu k Tebe. Pomôž mi.

Muž: Ako dlho potrvá, kým pochopíme, že šťastie je v láske. Nie je však iba byť milovaný, ale predovšetkým sami milovať. Rozdávať lásku bez čakania na odpoveď. V Tebe máme dokonalý vzor lásky, miluješ nás, nečakáš na odpoveď, ale neodradí Ťa ani naša neláska, naše urážky, hriechy. Si stále s nami a neopúšťaš nás, ani vtedy, keď Ťa zapierame, hanbíme sa vyznať svoju vieru, aby sme nevyšli na posmech, alebo nestratili priateľov a známych.

Žena: Hriech je zlo, pre ktoré som raj stratila,

je to cesta ďaleko od neba.

Radosť, šťastie zmizli v čiernej tme,

padáš a cítiš, že dobro je spútané v zle.

Hriech je ten krvavý znak, čo preň umrel na kríži,

čo ťa ťaží a čakáš, kedy zas Ti ublíži.

Ruky nehybné Ti zostali a oči Tvoje oslepli,

a ústa Lásky na kríži slová odpustenia vyriekli.

Hriech je slabosť vo mne, v mojej duši,

Srdce sa bráni kalužiam krvi a silne búši.

On tak bolestivo život za mňa dáva

a Láska jeho ako dážď k mojim dlaniam padá.

Hriech je červené jablko, po ktorom prešiel had,

vtedy sa krása rozpadla a z hojnosti zostal hlad.

Prečo teda hriech nás obťažuje, veď Láska väčšia je,

liek na ňu je ukrytý v Tvojej slobode,

a keď Láska väčšia je, tak ver, že hriech sa za ňu neskryje.

Prosby:

Vlej lásku do našich sŕdc /Všetci/

Pane, Ty si v tichosti a pokore znášal utrpenia, ktoré si podstúpil za nás. My to nedokážeme. Nemáme toľko síl ako si mal Ty. Sme slabí a bezradní. Vlej lásku…

Ty si sa modlil za tých, ktorí Ti spôsobovali neľudskú bolesť. My niekedy nedokážeme odpustiť ani najmenšie previnenie druhého. Hľadíme len na vlastný prospech. Vlej lásku…

Tak veľmi nás miluješ, že pri pohľade na to, ako si navzájom ubližujeme Ti po tvári stekal krvavý pot. My sme však bezcitný, súcit prejavujeme len zo slušnosti. Nedokážeme skutočne plakať s plačúcimi. Vlej lásku…

Ty si sa stal človekom, trpel si a umrel si , aby si nám prinavrátil stratené spoločenstvo s Bohom . Nám robí veľké problémy, ak máme stratiť náš čas, aby sme priviedli blížneho ku Tebe. Je nám ťažké napomenúť niekoho, keď niekedy niečo nesprávne robí, radšej sa tvárime, že ho vôbec nevidíme. Vlej lásku…

Ty si prišiel na svet, aby si nakŕmil tých, ktorí za Tebou vystierali ruky. Keď vidíme, že niekto potrebuje našu pomoc, nezaujímame sa, čo skutočne tomuto človeku chýba, ale almužnou si uspokojíme naše svedomie a zbavíme sa ho. Vlej lásku…

Pieseň, Požehnanie, Pieseň.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *