Evanjelium podľa Matúša (1964)

Evanjelium podľa Matúša je taliansko-francúzsky čiernobiely film z roku 1964 talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho , ktorý je pokladaný za jeden z najlepších svetových filmov s biblickou novozákonnou tematikou.

Ako námet poslúžila režisérovi a zároveň autorovi scenára Pier Paolo Pasolinimu kniha Nového zákona Evanjelium podľa Matúša. Pasolini vo svojom filme použil striktne doslovné citácie z Matúšovho evanjelia. Tento postup vysvetlil slovami: „ Slová a obrazy nikdy nemôžu dosiahnuť poetickú hĺbku tohto textu. ” Svoj výber Evanjelia podľa Matúša ako základ pre svoj film odôvodnil tým, že podľa neho Evanjelium podľa Jána je príliš mystické, Evanjelium podľa Marka príliš ľudové a Evanjelium podľa Lukáša príliš sentimentálne. Celý film vznikol v autentickom prostredí zaostalého talianskeho kraja Basilicata a hrali v ňom výhradne neherci, pričom Máriu v staršom veku hrá Pasoliniho matka. V dobe vzniku vyvolal film veľký rozruch, nakoniec však bol prijatý aj v náboženských kruhoch. Je považovaný za jeho najlepší film a to ako kritikou, tak aj publikom.

Pasoliniho stvárnenie témy nemá nič spoločného s výpravnými biblickými eposmi hollywoodskej produkcie. Napriek tomu, že Pasolini bol ateista a inklinoval k marxizmu, film nie je ani kritikou ani polemikou s náboženským chápaním Krista. Pasolini sa nevyhol ani anjelským zjaveniam, či Ježišovým zázrakom. Ježiš v jeho filme je mladý, netrpezlivý revolucionár, ktorý venuje všetky svoje sily naplneniu svojho poslania a ktorému patrí významné miesto v duchovnom vývoji ľudstva. Preto sa vo filme objavuje vo veľmi dlhých sekvenciách doslovné znenie Ježišových kázní. Pasoliniho Evanjelium podľa Matúša je významným filmom aj kvôli mimoriadne pôsobivej hudbe a vďaka filmárskym postupom, inšpirovaným hlavne neorealismom.

Herci: Enrique Irazoqui (Ježiš), Margherita Caruso Mária (mladšia) ), Susanna Pasolini Mária (staršia) ), Marcello Morante Jozef ), Mario Socrate Ján Krstiteľ ), Settimio Di Porto Peter ), Alfonso Gatto Andrej ), Luigi Barbini Jakub), Giacomo Morante Ján ), Giorgio Agamben Filip ), Guido Cerretani Bartolomej ), Rosario Migale Tomáš ), Ferruccio Nuzzo Matúš ), Marcello Galdini Jakub Alfejov ), Elio Spaziani Tadeáš ), Enzo Siciliano Šimon ), Otello Sestili Júda ),Rodolfo Wilcock Kajfáš ), Alessandro Clerici Pontius Pilat ), Amerigo Bevilacqua Herodes I )

Réžia: Pier Paolo Pasolini

Scenár: Pier Paolo Pasolini

Produkcia: Alfredo Bini

Hudba: Luis Enríquez Bacalov

Ocenenia:

  • Nominované na 1967 Academy Award for Best Art Direction-Set Decoration, Black-and-White (Luigi Scaccianoce)
  • Nominované na 1967 Academy Award for Best Costume Design, Black-and-White (Danilo Donati)
  • Nominované na 1967 Academy Award for Best Music, Scoring of Music, Adaptation or Treatment (Luis Enríquez Bacalov)

 

Lokality natáčania: Barile, Potenza, Basilicata, Italy Crotone, Calabria, Italy De Paolis Studios, Rome, Lazio, Italy Matera, Basilicata, Italy Mount Etna, Catania, Sicily, Italy Viterbo.

         

      

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *