Sodoma a Gomora

„A Pán dal padať na Sodomu a Gomoru síru a oheň z neba od Pána a zničil tie mestá i celé okolie Jordánu so všetkými obyvateľmi mesta a so všetkým poľným rastlinstvom.“ Gen 19:24-25

Sodoma a Gomora – staroveké mestá z čias Abraháma, známe svojou zvrhlosťou a svojím osudom. Jestvovali však naozaj? Ako máme vykladať prvú knihu Biblie Genezis? Napriek tomu, že dnes sú aj mnohými kresťanmi príbehy z tejto knihy považované za alegóriu, treba tieto modernistické bludy odmietnuť a trvať na doslovnom znení knihy Genezis. Archeológia nám totiž ukazuje, že okrem iného aj Sodoma a Gomora naozaj existovali. V 80-tych rokoch 20. storočia objavil Ron Wyatt ruiny týchto miest obrátených na popol. Nachádzajú sa blízko Mŕtveho mora, no nie, ako sa všeobecne verí, pri jeho južnom konci. V skutočnosti spolu so Sodomou a Gomorou týchto päť miest, ktoré Boh zničil v roku 1898 pred Kristom, vytvára severu-južnú líniu pozdĺž Jordánu a Mŕtveho mora.

Každé z miest obsahuje dôkazy o síre, ktorú na ne nechal Boh padať, aby ich zničil. Guľôčky obsahujú 96% síry a horia pri 5000°C. Toto je jediné miesto na zemi, kde sa dá nájsť síra v takejto okrúhlej forme.

Všetko v nich zhorelo a premenilo sa v popol. Mimoriadne vysoké teploty vytvorili odtieňované vrstvenie popola, ktorý vznikol termálnou ionizáciou. Mestá sú takmer úplne obrátené na biely popol a sú vidieť na satelitnej fotografii vpravo.

Všimnite si, že každé z miest vyčnieva z okolitého terénu pre biely popol v nich obsiahnutý. Mesto Zoar bolo malé alebo novobudované štvorhranné mesto. Ako sa mestá rozrastali, rýchlo strácali tento štvorcový tvar.

Pohľad juhozápadne na južný koniec Mŕtveho mora:

V mestách sa nachádzajú človekom vytvorené formácie ako napríklad zikkuraty, sfingy, okná, oblúkové vchody a múry podobné dvojitým kanaánskym mestským múrom. Našla sa aj hlava kopije a spálené skladisko zlata, zhorené kosti, džbány a dlaždice.

Múry mesta vľavo na obrázku sú celkom evidentné. Netreba nijako špekulovať. Domy a budovy boli naozaj celkom pozoruhodné veľkosťou, čo poukazuje na ľudí veľkého vzrastu, ktorí tu kedysi bývali. Múry a vôbec všetko v mestách bolo kompletne spopolnené!

Skutočne, Biblia má predsa len pravdu, napriek všetkým teóriám spochybňujúcim hodnotu jej výpovedí! Kedysi Potopou Boh zničil hriešny svet, o čom sa dôkazy nachádzajú kdekoľvek na zemi, a„aj mestá Sodomu a Gomoru odsúdil na zánik a obrátil ich na popol, a tak dal príklad, čo čaká bezbožných.“ (2 Pt 2:6). O tom sú dôkazy v Izraeli v okolí Mŕtveho mora. Osud tých miest je varovaním pre súčasnú generáciu tak veľmi od Boha vzdialenú a schopnú veriť rozprávkam o človeku z opice.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *