Tvár Kristova vo svätej hostii

Páter Lacombe, farár kostola Svätého Andreja na ostrove Réunion v Indickom oceáne, rozprával v júli 1904 pri svojej návšteve vo Francúzsku verejne pred kňazmi a laikmi o jednom eucharistickom zázraku, ktorý sa stal v jeho prítomnosti.
26. januára 1902, v nedeľu, slávil sviatok Večnej poklony. Páter Lacombe o 8. hodine ráno celebroval svätú omšu pred najsvätejšou Sviatosťou. Kostol bol preplnený. Keď sa na „obetovanie“ pozrel na monštranciu, namiesto svätej hostie spozoroval bledú a smutnú tvár muža so sklopenými očami. Tvár bola obklopená striebristo-lesklým svetlom. Tento jav pozoroval cez celú svätú omšu.
Po ukončení bohoslužby odišiel do sakristie a hneď poslal k oltáru viacerých miništrantov so žiadosťou, aby sa pozorne dívali na monštranciu. Takto sa chcel presvedčiť, či nie je obeťou nejakého optického klamu. Miništranti sa vrátili do sakristie s tým, že v monštrancii videli mužskú tvár. Keď trocha neskoršie aj viaceré sestričky pokľakli pred oltár k poklone najsvätejšej Sviatosti Oltárnej, aj ony prišli za kňazom a upozornili ho na zázrak, ktorý je viditeľný vo svätej hostii.
Správa sa veľmi rýchlo rozšírila a mnohí veriaci i neveriaci sa náhlili do kostola, aby boli svedkami tejto zvláštnej udalosti.
Ľudia prichádzali i odchádzali. Všetci chceli vidieť Božiu tvár, ale nie všetkým sa dostalo tej milosti. K uprednostneným patrili nevinné deti a veľkí hriešnici.
Niektorí dospelí zo začiatku nič nevideli, keď však dlhšie zotrvali v modlitbe a zbožňovaní sviatosti, tvár Kristova sa im ukázala.
Mnohí pristupovali celkom blízko k oltáru, aby tento jav videli čo najlepšie. Je zaujímavé, že zo všetkých strán bolo možné vidieť Spasiteľovu tvár. Keď elektrické svetlá a sviečky zhasli a v kostole nastalo prítmie, o to krajšie a zreteľnejšie žiarila posvätná Tvár.
Aj starosta mesta so svojimi dcérami navštívil kostol a bol svedkom javu. Boli ľudia, ktorí došli so zväčšovacím sklom, aby ho tak lepšie a zreteľnejšie mohli pozorovať. Okolie videli síce zväčšené, ale Kristova tvár bola nezmenená, teda taká, aká bola viditeľná voľným okom. Nápadné je, že tento zázrak mohli pozorovať i niektorí pohania z ostrova.
Asi 10 000 ľudí navštívilo v tento sviatočný deň chrám svätého Andreja. Stovky podpisov svedčia o pravosti zázraku. Udalosť vzbudila veľké sympatie ku katolíckej viere a mnohí sa obrátili.
Slobodomurári tvrdili a šírili mienku, že ide o šikovný trik duchovenstva, na ktorý mnohí obyvatelia ostrova naleteli.
Okolo druhej odpoludnia bolo možné vidieť v monštrancii zaujímavú zmenu. Svietiaca tvár Kristova zmizla, aby sa na hostii objavil iný obraz. Na hostii sa teraz ukázal kríž, ktorý hore i dolu prečnieval asi o 2 cm. Aj ľudia, ktorí boli asi 50 metrov vzdialení od monštrancie, tvrdili, že kríž videli zreteľne. Pritom ho z diaľky videli i krátkozrakí, dokonca i ľudia so slabším zrakom.
Zázrak v kostole svätého Andreja trval do tretej hodiny odpoludnia. Keď sa spievalo „Tantum ergo“, zázrak pominul.
V protokoloch je svedectvo nielen pátra Lacomba, ale i ďalších očitých svedkov, medzi nimi i výpovede neveriacich. Všetky výpovede sú zhodné.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *