„Svätá pochybnosť“ z Iborry, Španielsko 1010

Pod týmto názvom je vo svete známy úchvatný zázrak, ktorý sa stal pred 1000 rokmi v mariánskej kaplnke blízko Iborry v španielskej diecéze Solsona. Bývalý rektor dôstojný pán Bernhard Oliver celebroval jedného dňa roku 1010 svätú omšu v uvedenej kaplnke.
V okamžiku, keď vyslovoval slová Premieňania, ho tak prudko napadla pochybnosť, či sa víno skutočne premenilo na Krv Pána, že sotva dokázal pokračovať ďalej.
Boh mu však pomohol premôcť túto pochybnosť a dokázať, že dogma premeny vína na drahocennú Krv je naozaj skutočnosťou. Ihneď po Premieňaní začala z kalichu vytekať krv, a to tak veľmi, že sa rozliala nielen na biele plátno pod kalichom a po oltári, ale tiekla ďalej až na schody oltára. Kto si vie predstaviť hrôzu kňaza a úžas prítomných veriacich?
V tej chvíli sa samé od seba rozozvučali zvony kaplnky tak hlasno, že sa sem zbehlo množstvo ľudí, ktorí sa k svojmu prekvapeniu stali ďalšími svedkami tohto veľkolepého zázraku. Niektoré ženy začali utierať krv ľanovým plátnom.
Zhodou okolností bol biskup zo Solsony práve v týchto dňoch v susednej obci Guisona. I on sa ponáhľal do Iborry, a stal sa tak očitým svedkom tejto neobyčajnej udalosti. Celú záležitosť dôkladne preskúmal a po prísnom zisťovaní dospel k záveru, že sa skutočne jedná o nadprirodzenú udalosť.
Biskup Ermengol však nechcel vyniesť unáhlené rozhodnutie, a preto odišiel s časťou drahocennej Krvi do Ríma, k Svätému otcovi Sergejovi IV., a povedal mu, čo sa stalo v Iborre.

Svätý otec nad správou žasol a udelil povolenie verejne uctievať relikvie tejto svätej Krvi. Okrem toho daroval biskupovi Ermengolovi jeden tŕň z tŕňovej koruny nášho Pána a Spasiteľa.
Zároveň s ostatnými relikviami ho pútnici uctievajú dodnes. Nasiaknuté korporále – biele plátno „svätej pochybnosti“ sa uctieva dvakrát do roka, a to na pašiovú nedeľu a 16. augusta. Autentická kópia buly pápeža Sergeja IV., týkajúca sa krvavej relikvie z Iborry, sa tiež nachádza v spomínanej kaplnke. Okrem toho Kongregácia obradov dekrétom z 2. júna 1868 uctievanie tejto relikvie znovu potvrdila.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *