Dočítal som sa tu, že je zakázané počúvanie relaxačnej hudby

Dočítal som sa tu, že je zakázané počúvanie relaxačnej hudby. Na Lumene bola celá relácia o Enyi. Vtedy to nebolo zakázané?

Opäť chcem zdôrazniť, že zoznam okultných praktík nie je zoznamom toho, čo je zakázané. Áno, sú tam aj veci, ktoré Boh výslovne zakazuje, ale to nie je prvoradé kritérium výberu a pôsobí to dosť negativisticky. Ja nikomu nič nezakazujem, skôr hovorím z pozície výstrahy, aby sa ľudia vyhli škodám na úrovni ducha, psychiky, tela alebo spoločenských vzťahov a nemuseli sa učiť na vlastných chybách. Skôr sa prikláňam k tomu, čo píše sv. Pavol: „Slobodno všetko.“ Ale nie všetko osoží. „Slobodno všetko.“ Ale nie všetko buduje“ (1 Kor 10, 23). Konečné rozhodnutie je už na každom z nás.
Počúvanie relaxačnej hudby, samozrejme, nie je zakázané a nijako škodlivé, pokiaľ nevyjadruje alebo sa neviaže na niečo zlé. Hudba a život Enyi je spätý s hnutím New Age a s jej filozofiou. O tom, že toto hnutie a jeho praktiky sú v rozpore s kresťanstvom snáď nepochybujete. Hudba je reč, ktorej najmä naše podvedomie rozumie. Hudba New Age je bežne komponovaná v zmenených stavoch vedomia, pod domnelým telepatickým vplyvom duchovných učiteľov a vodcov, v špeciálnych meditáciach, kde však absentuje osobný biblický Boh. V jej pozadí je úplne iný duch, ako v kresťanstve. Jej cieľom je, aby sa človek naladil na „tú správnu frekvenciu“, aby sa dostal do harmónie s akýmisi neurčitými kozmickými energiami a vibráciami, ktoré sa pri dôkladnejšom skúmaní ukazujú ako okultné sily.
Počul som, že Enya ma údajne sestru, ktorá je kresťankou a tiež spieva, dokonca, že spievala aj pápežovi Jánovi Pavlovi II. Za svoju sestru sa vraj modlí, aby spoznala tú správnu cestu a zanechala New Age. Ale zatiaľ som nemal príležitosť overiť si túto správu.
Rádio Lumen nie je stanica neomylnosti. Niekedy sa tam môže nedopatrením dostať, čo nie je celkom v poriadku a inokedy z nevedomosti alebo z nedostatku úplných informácií. Myslím si však, že nepúšťajú do éteru niečo, o čom s istotou vedia, že je to skutočne zlé. Osobne však neviem, čo v spomínanej relácii zaznelo, takže nemôžem konkrétne zareagovať.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *