Rozjímanie o smrti

Nevieš, o koľko rokov bude tu na zemi po tebe. Dnes človek je a zajtra tu už nebude. A keď zíde z očí, rýchlo zíde aj z mysle.
Vo všetkom by si mal konať a myslieť tak, akoby si mal dnes zomrieť.
Keby si mal dobré svedomie, smrti by si sa nebál.
Čo nám osoží dlho žiť, keď sa tak málo polepšujeme? Dlhý život nie vždy napráva, ba často hriechy len rozmnožuje. Ak je strašné zomierať, hádam ešte nebezpečnejšie je dlho žiť. Šťastný je ten, kto má hodinu svojej smrti stále pred očami a kto sa denne pripravuje na smrť.
Ak si už niekedy videl zomierať človeka, mysli na to, že aj Ty pôjdeš tou istou cestou.
Preto si ráno pomysli, že sa možno nedožiješ večera. A večer si nesľubuj, že sa istotne dožiješ rána. Buď teda vždy pripravený a ži tak, aby Ťa smrť nenašla nepripraveného.
Kým si zdravý, môžeš vykonať mnoho dobrého, ale keď ochorieš, nevieš, čo budeš vládať.
Nespoliehaj sa na priateľov a príbuzných a snahu o spasenie neodkladaj na budúcnosť, lebo ľudia zabudnú na teba skôr, ako sa nazdávaš. Keď sa teraz ty sám nestaráš o seba, kto sa bude o teba starať v budúcnosti?
Príde čas, keď si budeš žiadať jediný deň alebo hodinu na nápravu, ale kto vie, či ti to bude umožnené?!
Len sa pozri z koľkého nebezpečenstva sa môžeš vyslobodiť a koľkého strachu zbaviť, ak budeš mať smrť pred očami.
Ty nerozumný, ako si môžeš myslieť, že budeš dlho žiť, keď ani jediný deň nemáš istý? Koľkí sa sklamali a museli nečakane opustiť tento svet. Koľko ráz si počul rozprávať, že ten padol v boji, tamten sa utopil, iný zasa spadol a zlomil si väz, onen skonal pri jedle a iný skončil pri zábave? Jeden zahynul ohňom, druhý zbraňou, tretí morom, iného zavraždili pri lúpežnom prepadnutí. – A tak koniec všetkého je smrť, a ľudský život sa pominie náhle ako tieň. Kto si bude na teba po smrti spomínať? A koľkí sa budú za teba modliť?
Zhromažďuj si bohatstvo dobrých skutkov dokiaľ máš čas, aby si bol „pred Bohom bohatý“.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *